Parlant amb Ana Ovando

El  passat dia 29 de novembre de 2013 a les 18h. vam tenir el plaer de parlar amb l’Ana Ovando, una professora de clàssiques de la Comunitat Valenciana, concretament de l’ IES Violant de Casalduch de Benicàssim, membre actiu de Chiron…. Aquesta es va fer des de l’Skype i va ser enregistrada amb un programa anomenat Fraps. Aquí podeu veure com va anar la xerrada:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XXyOfoCLjuY[/youtube]

En aquesta xerrada amb Ana Ovando ens comença explicant que els referents clàssics es troben per tot arreu, n’hi ha a tots els indrets, com per exemple en botigues, escultures, marques comercials, fins i tot ens diu que quan un té el “síndrome dels referents clàssics” acaba veient referents a qualsevol lloc, quan veu una pel·lícula, veu en la trama un argument d’un mite clàssic, quan veu un anunci descobreix figures clàssiques en ell, quan escolta una cançó descobreix un tòpic clàssic llatí, i la cosa segueix perquè estem rodejats de referents clàssics ens comenta. Ens explica que a Benicàssim, el municipi on imparteix classes, hi ha edificis amb noms clàssics, com Posidó o Afrodita. També parlem del blog “Voces griegas desde Benicàssim” i ens comenta que és el blog del departament de clàssiques del seu institut, concretament l’utilitza per a classe de grec, on posa la programació del curs, quines activitats realitza amb els alumnes… i llavors ens explica que a la Comunitat Valenciana hi ha, a segon de batxillerat, una optativa que s’anomena “Referents clàssics” i que treballen amb el blog “Secretos de Argos“. Creu que hi ha tants referents perquè la nostra cultura prové de la cultura clàssica, són les nostres arrels, i per això està present a totes bandes, perquè és el nostre passat i encara que no ens hi fixem, sempre ens determinem amb aquests models clàssics. Diu que ser-hi hi seran, però necessitem una formació clàssica per poder-los reconèixer. Ens comenta que l’apartat de la wiki de Chiron és un espai obert i que qualsevol persona pot editar posant noves entrades. A classe de referents clàssics comencen treballant el món de la publicitat, marques… segueixen amb la música on troben tòpics literaris, també treballen el cine, l’arquitectura i escultures. Ens parla d’un cas concret d’una botiga d’extintors on l’aparador era un Partenó. Ens comenta que la gent no té gaire sensibilitat pels referents clàssics, doncs falta fer molta campanya per demostrar que quelcom és com és gràcies a les arrels clàssiques. Ana va escollir la carrera de clàssiques perquè li atrau saber d’on venim, quins són els nostres referents i, per tant, el nostre passat, també perquè li agrada molt traduir, el millor que troba en traduir és el fet de poder accedir a textos que es van escriure ja fa més de dos mil anys, i saber el que diu el text amb les teves pròpies capacitats, sense que ningú ens ho expliqui, això és fascinant -ens comenta. Ens diu que ja fa dos anys els seus alumnes tenen un hashtag a twitter que és “referentesclàssics” i que estan viciats fent fotos a tots els referents que veuen fora de l’horari escolar. També han fet alguna ruta per Castelló per conèixer més referents clàssics en escultures. I finalment si hagués de buscar un nom per a un herbolari, l’anomenaria “El racó de Medea”

Etiquetes:, , , ,

Comentaris: 2

  1. Ana Ovando 1 desembre 2013 - 17:55 Contesta

    Muchas gracias, Elisa y Francesc Xavier, por el agradable rato que pasamos hablando de los referentes clásicos.
    Mis felicitaciones por el excelente trabajo que estáis compartiendo, sois dignos alumnos de una excelente docente.
    Espero que os vaya muy bien en el futuro, a pesar de que tengáis que sufrir el “síndrome de Argos” o de cazarreferentes, porque una vez que se ha aprendido a ver más allá de las apariencias, no se deja de hacerlo 😉

  2. F. Xavier Gras i Elisa Moya 4 desembre 2013 - 10:28 Contesta

    Muchísimas gracias a ti por participar en nuestro trabajo, para nosotros significa mucho que alguien como tú nos haya dedicado su tiempo. Gracias por explicarnos sobre la asignatura de referentes clásicos que se imparte en la Comunidad Valenciana y sobre los blogs que usáis en vuestro centro.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *