7*Itinerari 4a passejada (La parròquia)

La cúpula i el cupulí

L’actual església és obra de l’arquitecte andreuenc Pere Falqués i Urpí (1850-1916). Ja sabem que la cúpula es va enfonsar un any després de la inauguració. Hi va haver 7 morts i 11 ferits.
No podem entendre com un arquitecte tan important va tenir aquest fracàs tan estrepitós. Potser va construir sense tenir en compte les pròpies limitacions; els andreuencs conten que volia construir la catedral del Vallès.
Bé, el cas és que la cúpula continua malalta. No hi ha perill que s’ensorri però el problema, segons ens comenta el rector, és extern i és per això que fa molt poc han canviat la xarxa que ja estava deteriorada per evitar que es desprenguin materials. 

De moment no hi ha diners per atacar una restauració com cal.

Els murals

Josep Verdaguer i Coma ( Sant Andreu de Palomar 1923 – 2008) és el pintor dels murals de la parròquia de Sant Andreu de Palomar. La seva pintura vol ser testimoni del seu entorn; no busca temes espectaculars sinó modestos. En destaca la veracitat i l’autenticitat, un admirable registre dels efectes lumínics i el càlid sentit humà. 

Els murals de l’església són impressionants. Es tracta d’escenes bíbliques i escenes de la vida de Sant Andreu apòstol i màrtir. S’inspira en la gent del barri. A la fotografia, feta per la Conxita Puigarnau, hi podem veure que un dels personatges porta una bufanda del Barça.

Capella dels segadors

Això sí que no ens ho esperàvem!!!

Quan vam entrar per visitar l’església de Sant Andreu de Palomar ens vam trobar un grup de persones parlant amb el rector. Els vam fer preguntes sobre les obres de restauració de la cúpula i vam fer molts comentaris sobre les pintures de Verdaguer que ens havien deixat bocabadades.
De sobte un senyor va demanar al mossèn que ens obrís la capella dels Segadors. El mossèn havia de marxar de pressa perquè tenia un compromís però ho va fer.

Ens vam emocionar!!No sabíem res de la seva existència!

Estem molt agraïdes al rector  i als parroquians de Sant Andreu de Palomar per haver-nos obert la porta de la Història:

“La guerra dels Segadors es va iniciar en aquesta capella”

L’any 1640 els catalans estaven molt revoltats perquè les tropes castellanes que mantenien una guerra contra França, saquejaven poblacions i violaven drets bàsics dels seus habitants sense que les autoritats fessin res per evitar-ho. Es comportaven com un veritable exèrcit d’ocupació.
El maig era l’època de l’any en què baixaven joves d’altres comarques per llogar-se en quadrilles i treballar a les hortes, a les vinyes o segant el blat. El dia 21 de maig s’aplegaren a Sant Andreu els somatents de Sant Celoni i Blanes. Durant la diada de Corpus i, juntament amb els somatents de Sant Andreu de Palomar, van agafar el Sant Crist de l’església on érem, com a estandard, i marxaren cap a Barcelona. Allà, el virrei comte de Santa Coloma va ser assassinat en circumstàncies molt confuses; els segadors tingueren la ciutat a mercè seva i van córrer rius de sang.

El Corpus de Sang va ser el detonant d’una guerra i el motiu d’un himne

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *