El cenotafi

El cenotafi –monument sepulcral erigit a la memòria d’un o de diversos personatges  però que no conté les seves despulles– es construí en homenatge als metges, regidors municipals i clergues que van morir víctimes de la febre groga del 1821, contagiats de la malaltia mentre atenien les necessitats de la ciutat en crisi i realitzaven serveis d’assistència als malats.

Metges i regidors són els nous herois.

cenotafi

Barcelona és el nou camp de batalla.

El monument el trobem al bell mig del recinte de Ginesi. Això revela l’impacte emocional que l’epidèmia tingué a la ciutat.
L’aspecte de Barcelona durant els moments de crisi epidèmica –durant el segle XIX en va patir cinc grans epidèmies– era tan desolador  que sembla que l’Ajuntament prohibí el costum tradicional de penjar cortines i crespons negres als balcons com a signe de dol, per l’efecte depriment que causava en els supervivents.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *