Departament II: cementiri monumental

El Departament II es va crear amb l’annexió d’un solar contigu al cementiri neoclàssic d’Antoni Ginesi. L’ordenació d’aquest recinte monumental de forma rectangular va ser projectat per l’arquitecte Joan Nolla Cortés. Construït entre el 1849 i el 1852 segons dues tipologies funeràries ben diferenciades. Una segueix el perímetre del departament: són els 114 arcs capella, considerats més adequats pels eclesiàstics; l’altra la formen els panteons, monuments rics que ocupen l’espai central del recinte, preferit per  la burgesia fins a la inauguració del cementiri de Montjuïc el 1883.

La navegació

La indústria

El comerç

El temps

 

Com a paradigma hem seleccionat el panteó  erigit a la memòria del comerciant Juan Vias i Paloma per la seva esposa Isidora Ochoteco, actualment propietat de l’Ajuntament.
L’obra va ser realitzada per l’escultor italià Fausto Baratta de Leopoldo en marbre blanc. L’àngel situat a l’interior del templet és de marbre de Carrara; els altres àngels, situats als laterals, simbolitzen la indústria, la navegació, el comerç i el temps.
Les inscripcions de la façana posterior ens indiquen l’interès de l’esposa per perpetuar-ne el record. No és un monument a la mort, sinó l’exaltació de la memòria del difunt i el reflex del nivell social que va tenir en vida com a comerciant.

5 thoughts on “Departament II: cementiri monumental

 1. David Gonzalez

  Mi más profundo y hondo respeto para ustedes. No ha sido casualidad encontrarlos y es que necesito mas informacion sobre esta familia, ya que nuestra comunidad decea rendirle tributo a uno de sus hijos esperando que sea uno de ellos me refiero al Hon. Juan vias ochoteco quien fuera delegado a la camara de delegados de Puerto Rico. 1905-1908. Por favor necesito su cooperacion soy de Puerto Rico. Dios les bendiga mucho

  Reply
 2. Juan Rohrbach Vías

  Sr. David Gonzalez Diu,

  Soy un bisnieto de Juan Vías Ochoteco y de su mujer Amalia Torrijos Lacruz. Mi bisabuelo Juan fue uno de los hijos de Juan Vías Paloma, comerciante nacido en Sitges ((Barcelona) y emigrado a Puerto Rico, en donde se casó con la boricua Isidora Ochoteco.
  Los hermanos de mi bisacuelo fueron Manuel, Julio y Catalina Vías Ochoteco.
  Mi abuelo fue Manuel Vías Torrijos, abogado puertorriqueño casado con la española María del Carmen Torres Menéndez. Mi madre se llama Carmen Vías Torres.
  Si desea ponerse en contácto conmigo:
  Juan.rohrbach@gmail.com
  Un saludo afevtuoso

  Reply
 3. David González

  Cuan grande ha sido mi alegria al saber de usted. En los proximos dias estare escriendole a su Email. Le estare enviando una foto de su bisabuelo Don Juan Vias Ochoteco la cual tengo con migo de una enciclopedia aca en Puerto Rico. A demás de valiosa informacion de su bisabuelo. Bendiciones y muchas felicidades en este año 2013. Su amigo David Gonzalez.

  Reply
 4. Jordi Baratta i Bancells

  Soy el viznieto de Faust Baratta de Leopoldo Rossi, el escultor del Panteon del Cementiri del Poble Nou, un saludo muy afectuoso para todos Udes. Muchas gracias por su interés. Estoy a su entera disposición. Jordi

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *