El Santet


En el alba de tu vida
volaste al cielo divino,
para alumbrar con tu luz
las sombras de mi camino.

 

Al cementiri del Poblenou hi ha una tomba que, indubtablement, és la més visitada. Es tracta del nínxol on descansen les restes mortals de Francesc Canals Ambrós, més conegut com el “Santet” del Poblenou. Francesc Canals va morir amb 22 anys, el 27 de juliol del 1899, uns diuen que per tuberculosi, en altres llocs es parla de “mort natural” sense especificar cap causa concreta.
Vivia a la Plaça de la Llana amb la seva família i son pare, que era cec i tenia un petit negoci d’estores. Francesc tenia fama de bona persona i des dels 14 anys treballà als “Grandes Almacenes El Siglo”. Va pronosticar que s’incendiarien, motiu que va ser causa del seu acomiadament. Efectivament, es van cremar l’any 1932.
D’en Francesc es deia que tenia un caràcter caritatiu, que era capaç de predir la data de la mort de les persones (es diu que va predir la seva pròpia), també es diu que va pronosticar que el seu pare tornaria a veure-hi, cosa que es va complir just després de la mort del “Santet”, i que podia obrar “miracles” i sanacions amb la simple aplicació dels palmells de les seves mans damunt de les persones. Després de mort, els veïns del Poblenou van començar a anar a la seva tomba per demanar l’ajuda del “Santet”. Davant la llosa del seu nínxol hi ha un vidre amb una ranura a la part superior.  D’aquesta manera, la llosa i el vidre formen una mena d’urna a través de la qual els “fidels”, encara a dia d’avui, introdueixen notes en papers i estampetes demanant la seva ajuda .
Els nínxols colindants es van deixar buits i s’han convertit en una mena d’altars on es dipositen ofrenes, des d’imatges religioses i exvots fins a nombroses espelmes.


One thought on “El Santet

 1. Mª Jesús

  La Carme, com sempre, ha estat una guia fantàstica!!
  No coneixia aquest Cementiri i ha estat tot un descobriment.
  Realment espectacular la part del Cementiri Monumental , amb les escultures i simbolismes que presideixem molts desl enterraments.
  I com no, la visita al recinte del Santet. En ell es veu que el poble venera a les persones que en vida amb fet el miracle d’ajudar desinteresadament als demés

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *