Mespilus germanica

Nom cientific: Mespilus germanica
Nom comú: nesprer
Nom de l’alumne: Joaquim Limbos Martin
Data i lloc: 3 de novembre del 2012, al xalet dels meus avis
Descripció: Conreu: Es tracta d’un fruiter secundari que actualment no es conrea ni se’n fan plantacions. Resta, normalment com exemplar adult o vell, al costat de les cases de pagès i de vegades subespontani. Es tracta d’un arbre rústec i resistent a la majoria de les malalties i que no ha estat objecte de gaire millora genètica.
Fruits: Els seus fruits de color taronja es tornen negres un cop pelats, si en peles molts passa com la carxofa i la magrana que els dits es tornen negres, te’ls fregues amb unes gotes de llimona i llestos. Tenen un pinyol considerable pel petits que són.
Els podeu menjar cap el maig i juny. L’arbre de casa es va fer de 8 m d’alçada i uns set m d’amplada, buscava el sol i el de la masia dels pares que està a ple sol fa uns 4 m. Són dolços quan estan madurs i un punt àcids quan no estan al seu punt.
És un fruit que ha caigut en desús però antigament gairebé totes les cases de pagès tenien un o més arbres d’aquests per aprofitar-ne els fruits. Hi ha una dita que diu que “Amb temps i palla maduren les nespres (o nesples)” i significa que cal deixar passar temps perquè les coses arribin a ser allò que es pretén; que cal ser pacient i no desesperar. Les nespres es collien a la tardor, amb el fruit madur però encara incomestible i es posava a sobre de palla que, a la vegada, estava escampada a sobre d’un canyís; quan les nespres estaven molt madures, quasi passades, era quan es consumien. Tenen un notable poder guaridor de les diarrees comunes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *