Setmana de la Ciència 2023

Durant el mes de novembre se celebrarà a Catalunya la 28a Setmana de la Ciència. Per aquest motiu s’organitzen tot un munt d’activitats amb els objectius fonamentals d’apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

Enguany, la Generalitat de Catalunya impulsa la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Com a part d’aquesta iniciativa, la figura i trajectòria científica d’aquest cèlebre investigador lleidatà, referent internacional en l’estudi de l’origen de la vida, esdevindrà el fil conductor de la Setmana de la Ciència. Altres temes de rellevància que s’emmarquen dins l’SC23 són els 100 anys de la visita d’Albert Einstein a Barcelona, físic, autor de la teoria de la relativitat; Cecilia Payne, astrònoma, que va demostrar que el Sol està compost de gas hidrogen i heli; 200 anys de la mort d’Edward Jenner, descobridor de la vacuna de la verola; 100 anys del descobriment de l’efecte Compton (Arthur Compton, físic, 1923); Any Internacional del Mill, a proposta de la UNESCO; Reysa Bernson, astrònoma, qui l’any 1923 va fundar l’Association Astronomique du Nord.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia, a la qual ens unim el professorat del Departament de Ciències Naturals de l’Institut Ramon Berenguer IV amb les següents propostes:

  • Exposició Dones que van canviar el món a l’entrada de l’Institut fins el dia 8 de novembre.
  • Ral·li fotogràfic adreçat a tot l’alumnat que vulgui participar-hi, amb el títol La vida i les estrelles. La data límit per lliurar les fotografies serà el 10 de novembre.
  • Fem Ciència a l’aula consisteix en què l’alumnat faci, de forma voluntària i en grups, un petit experiment davant la resta de companys de la classe, que trien els millors. Tindrà lloc a les classes de Física i Química a tota l’ESO (2n, 3r i 4t). L’últim dia per presentar els experiments serà el 17 de novembre.
  • Presentació d’un pòster científic o divulgatiu sobre algun aspecte del temari treballat a les classes de Biologia i Geologia de l’ESO (1r, 3r i 4t), també de forma voluntària, fins el 17 de novembre com a últim dia.
  • Hi haurà premis per a les millors fotos, experiments i pòsters. Es lliurarà un diploma i un val per material escolar als premiats. El lliurament es farà la setmana del 20 de novembre, a les classes de Ciències.

A banda, es duran a terme aquestes activitats:

  • 6 de novembre: taller de biotecnologia per a l’alumnat de Biologia de Batxillerat, en dos torns: de 9:30 h a 11:30 h i de 12:00 h a 14:00 h, al laboratori de Biologia.
  • 6 de novembre per la tarda: cafè científic a càrrec de la professora i investigadora de la UB Carme Jordi, obert a tot l’alumnat, famílies i professorat.
  • 9 de novembre: conferència Els riscos geològics a Tarragona, a càrrec del professor i investigador de la URV Joaquim Roset, adreçada a alumnat de 3r d’ESO i de Geologia i Ciències Ambientals de Batxillerat.
  • 13 de novembre: conferència La ciència dels superherois, a càrrec del professor i investigador de la URV Laureano Jiménez, adreçada a alumnat de Ciències i Tecnologia de 4t d’ESO i Batxillerat.
  • 13 i 14 de novembre: conferència a les classes de 1r d’ESO sobre el trencalòs i altres voltors dels Ports, a càrrec del comunicador ambiental Víctor Reverté.

Podeu consultar aquí el programa complet d’activitats per la Setmana de la Ciència a l’Institut Ramon Berenguer IV.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *