Setmana de la Ciència 2014

Com cada any, el Departament de Ciències organitza activitats per a celebrar la Setmana de la Ciència (del 14 al 21 de novembre). Els temes centrals de l’edició d’enguany són la cristal·lografia i la biotecnologia. Per aquest motiu, dues de les activitats que fem cada any (Fem ciència a casa i el ral·li fotogràfic) aniran dedicades a aquestes temàtiques. A continuació us descriurem com participar-hi.

1.- Ral·li fotogràfic (concurs amb premi i avaluable pel professorat)

Què fa la biotecnologia per mi?

La biotecnologia es refereix a tota aplicació tecnològica que utilitza sistemes biològics i organismes vius o els seus derivats per a la creació o modificació de productes o processos per usos específics (Nacions Unides, 1992).

A partir d’aquesta definició realitzeu una recerca sobre què fa la biotecnologia per vosaltres; un cop l’heu enllestida feu una fotografia personalitzada, és a dir, heu de donar resposta a la pregunta a través d’una fotografia i un text explicatiu de 150 caràcters.

Com han de ser les fotos?

 • Les podeu fer individuals o en grup, màxim 3 alumnes.
 • Impreses amb una mida màxima de 10×15 o 15×10 cm.
 • A la foto ha de figurar la data en què està presa i algú de vosaltres o bé alguna cosa que verifique que és original, com pot ser la data d’un diari.

Les fotos les enganxareu a un full A5 (20×15 cm) i al costat de la foto han de constar els noms i cognoms dels participants i el contingut científic. Les fotos les entregareu al professorat de Ciències naturals (Biologia i Geologia, Física i Química). Es farà una selecció de les fotos més originals i més adients amb tota la informació que se us demana.

Termini de presentació de les fotografies: fins al 14 de novembre de 2014

2.- Fem ciència a casa

L’any 2014 ha estat declarat Any Internacional de la Cristal·lografia per l’Organització de les Nacions Unides. Per això, el Departament de Ciències de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta organitza un concurs de cristal·lografia. El concurs consistirà a obtenir cristalls que s’exposaran a l’Institut. Per obtenir els cristalls heu de fer:

 • Recerca per Internet de com s’obtenen els cristalls.
 • A partir de la informació obtinguda dissenyar el vostre propi experiment.
 • Portar-lo a cap.

El treball s’haurà de fer en equips (recomanem tres alumnes per equip). És un requisit obligatori que cada grup d’alumnes presenti, juntament amb el cristall, un pòster amb format científic. Les mides han de ser de 70 cm d’amplada per 120 cm d’alçada. El pòster ha de constar de les parts següents:

 • Títol del treball.
 • Membres participants.
 • Centre educatiu que representa.
 • Objectiu del treball.
 • Descripció del pla de treball o metodologia utilitzada per obtenir-ho.
 • Materials utilitzats.
 • Descripció i fotografia dels resultats obtinguts.
 • Referències bibliogràfiques (webgrafia).

Se’n valorarà:

 • Grandària dels cristalls.
 • Color i transparència dels cristalls.
 • Cares dels cristalls.
 • L’estètica i la manera de presentar els cristalls (pòster científic). En aquest punt es podrà desenvolupar la part artística de cada grup.

Atenció: el temps és una de les variables més importants per poder obtenir bons cristalls; per tant, un consell del professorat és… comenceu ja!

Data màxima de presentació: 13 de novembre de 2014

Pròximament es farà públic el programa complet d’activitats per a la Setmana de la Ciència. Estigueu atents!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *