Protocol d’adopció a Bèlgica

L’1 de gener del 2019, Bèlgica va decidir aprovar el codi de benestar animal en què assegura la protecció i el benestar dels animals. És a dir, actualment és possible negar l’adopció d’un animal per a una persona. A diferència del protocol d’adopció a Espanya, ara com ara cal tenir una llicència per adoptar un animal.

Bèlgica ordena la tutela d’una llicència per poder adoptar un animal, per poder evitar l’abandonament i el maltractament dels diferents animals domèstics.

Aquesta llicència consisteix en una base de dades que controlarà no les persones que tenen el dret de posseir un animal, sinó les que ja no tenen el dret; perquè han estat autores de maltractament o negligència, que en algun moment han estat condemnades. És a dir, la norma permet que qualsevol ciutadà disposi d’aquest permís automàticament i sense necessitat d’un procés formal, però l’administració o els tribunals el poden retirar si ho consideren convenient. Serà també obligatori el registre de tots els gossos i gats, pel qual es farà un pagament que serà destinat a un fons contra l’abandó i el maltractament, que rebran els refugis i protectores.

La finalitat d’aquesta llicència, és la de garantir el benestar dels animals que es consideren avui com a éssers sensibles a Bèlgica. Per aquest motiu, les sancions són més rigoroses per a les persones que maltracten les seves mascotes. Elles incorren fins a 15 anys de presó i multes de fins a 10 milions d’euros. De manera que si una persona ha estat acusada de maltractament a un animal, gos o gat, ja no en podrà adoptar d’altres.