Importància dels animals de companyia a la nostra societat

Al començament de la civilització humana, els humans van començar a criar i a seleccionar animals per a assegurar la seva supervivència utilitzant-los com a aliment i també amb finalitats utilitàries, creant d’aquesta manera una relació persones-animals. No obstant això, al llarg del temps, únicament els gossos i els gats han tingut la llibertat d’entrar en les nostres llars sense romandre lligats o tancats i units als humans per llaços afectius. Per aquests motius, es denominen animals de companyia.

Els animals de companyia, com bé diu el seu nom, proporcionen companyia, afecte i protecció, un dels beneficis més clars per als seus amos. Gràcies a ells, es crea el vincle persona-mascota, de manera que s’adquireix un paper important en els aspectes pràctics i psicològics de la societat actual, així com aportants beneficis físics i emocionals. La presència de mascotes ajuda moltes persones a afrontar increments en els seus nivells d’estrès, ansietat i autoestima. Centenars de recerques científiques, confirmen que els animals, s’utilitzen per a treballar diferents aspectes en sectors de població, com a ancians o nens autistes.

Per això, el psicòleg Boris Levinson, va proposar la teràpia assistida amb animals en la qual va poder observar els grans beneficis que aquests aporten.

Boris M. Levinson.

  • Educatius
    • Per als infants, el fet de tenir una mascota, els ensenya a responsabilitzar-se d’un ésser viu, així com a mantenir unes certes rutines i ser més disciplinats. A més d’inculcar-los diversos valors com ara el respecte i l’empatia.
  • Socials
    • Ajuden a socialitzar amb altres propietaris canins.
    • Moltes persones amb una certa edat viuen soles i treure a passejar a la seva  mascota a l’aire lliure és molt positiu per elles, ja que les ajuda a establir contacte amb altres persones i d’aquesta manera establir una interacció social.
  • Antiestrès 
    • Aquells que conviuen amb gossos realitzen més exercici físic i els ajuda a controlar l’estrès, com per exemple a l’hora de passejar-los, a diferència dels gats,  que el caràcter pausat mitiga l’ansietat. 
  • Emocionals
    • Ajuden a combatre la depressió i la solitud, ja que la seva presència estimula el contacte físic i la comunicació. 

D’altra banda, els animals de companyia, són utilitzats en programes de teràpia destinats a les persones amb discapacitat intel·lectual. Una vegada més, es pot comprovar que el seu rol, és cada vegada més important, ja que proporcionen suport emocional a tota mena de persones. 

Aquests s’han convertit en un company indispensable per a millorar la qualitat de vida de les persones discapacitades, des dels gossos pigalls, que acompanyen als vidents als exemplars que ajuden a les persones que van en cadira de rodes a moure’s pels diferents espais públics. Per aquest motiu, són cada vegada més els experts que pensen que les teràpies amb animals milloren el benestar i la salut de les persones amb discapacitat, ja que resulta molt favorable tant en l’àmbit físic, psíquic, com a social per als infants.

Entre tots els animals destaca el gos. El gos és l’animal per excel·lència, per això són considerats els millors amics de l’home, ja que els gossos són fidels i lleials als seus amos. Ells són els que més beneficis aporten, car gràcies a la seva facilitat d’ensinistrament, són molt efectius per a ajudar les persones a sentir-se millor, a alleujar l’ansietat, l’estrès i la depressió.

Gràcies a les grans capacitats dels gossos, poden ser entrenats i són capaços ajudar a tot aquell que tingui una discapacitat, de manera que es poden trobar una gran varietat d’ells, entrenats especialment per a diferents discapacitats, com les que veurem a continuació.

  • Gossos d’assistència per a persones amb autisme
    • Són un tipus de gossos de teràpia capaços d’evitar o reduir les conductes revolucionàries i conductes estereotipades pròpies de l’autisme. Aquests animals, que estableixen un canal afectiu molt fort amb els seus amos, milloren la comunicació, l’estimulació sensorial i la seguretat dels seus propietaris.
  • Gossos d’assistència per a persones amb discapacitat auditiva
    • Són entrenats per a avisar al seu amo de diversos sons (timbres, telèfon, plor d’un nadó, veus, alarmes, despertadors, etc.) i portar-li fins al lloc d’on prové so.
  • Gossos d’assistència per a persones amb discapacitat visual
    • També coneguts com a gossos guia.
  • Gossos d’assistència per a persones amb discapacitat física
    • Preparats per a agafar coses del sòl, encendre interruptors, obrir i tancar portes i calaixos, etc.
  • Gossos per a la realització de teràpies assistides amb animals (TAA) 
    • Aquest tipus d’intervencions inclouen el vincle persona-animal amb una finalitat terapèutica i/o educativa. Els gossos per a teràpia són utilitzats en persones amb discapacitat intel·lectual o psíquica, trastorns psicològics, a més de ser utilitzats a residències d’ancians, centres socials i centres de drogodependents. 
  • Gossos d’assistència per a alertes i emergències
    • Entrenats per a fer companyia a persones majors o assistir a persones que poden patir malalties i demanar ajuda en cas de ser necessari.

Les races més comunament utilitzades per a teràpies amb persones amb discapacitat són: els Llauradors, Pastors Alemanys o Golden Retriever car són tranquils, dòcils i afectuosos per a poder viure en la societat.

Perro guía | Aprende todo sobre ellos | zooplus

Imatge d’un gos guia.

El Clínic lidera una terapia con perros para niños y adolescentes con trastornos del neurodesarrollo

Imatge de gossos de teràpia assistida amb infants.

Estas razas de perros son las mejores para ayudar en terapias

Imatge de gossos per a persones amb discapacitats.