Principals causes d’abandonament animal

L’abandonament d’animals domèstics és un problema molt preocupant que pot tenir diverses causes, i és per això que s’ha de tenir consciència dels motius per poder evitar aquestes situacions.

Les causes més freqüents de l’abandonament animal són les següents:

 • Canvis a la vida dels amos
  Quan les circumstàncies dels amos canvien, pot ser difícil per ells continuar cuidant a la seva mascota i alguns opten per abandonar a l’animal en comptes de buscar solucions alternatives.
 • Mudança
  Hi ha casos en què persones o famílies es canvien de ciutat o país i viatjar amb mascotes implica una sèrie de requisits i despeses que no tothom es pot permetre o vol fer. Trobar un habitatge on es permeti la tinença de mascotes és complicat, però no impossible. Abans de marxar, si no es pot tenir una mascota al nou habitatge s’hauria de buscar una nova llar per l’animal, evitant així el seu abandonament i patiment.
 • Falta de compromís i responsabilitat per part dels amos
  Algunes persones adquireixen mascotes sense ser conscients del compromís i responsabilitat que comporta cuidar un animal tota la vida. Quan sorgeixen dificultats decideixen desfer-se de la mascota.
 • Problemes de comportament
  Els animals poden desenvolupar problemes de comportament que resulten difícils de manipular, és per això que a les mascotes se les ha d’educar, independentment de l’animal que sigui, només cal temps i paciència. No es pot abandonar l’animal quan té un mal comportament sinó que cal buscar l’ajuda correcta per solucionar-lo, només que l’opció fàcil és abandonar-lo, ja que la majoria de les persones no volen fer-se càrrec de les despeses que implica un bon ensenyament per l’animal.
 • Despeses econòmiques
  Tenir una mascota i fer front a les seves necessitats implica fer-se responsable d’unes despeses, ja siguin del veterinari, del menjar, entre d’altres. És per aquest motiu que, abans d’adoptar o comprar un animal s’ha de ser conscient i preveure si es podrà tenir en bones condicions.
 • Falta de planificació
  En alguns casos, les persones adquireixen un animal sense haver considerat adequadament el seu estil de vida, horaris o capacitats per cuidar a l’animal. Totes les mascotes requereixen temps, d’una manera o una altra, i s’ha de tenir en compte abans de portar un animal a casa. És clar que els gossos són els que necessiten més atenció i, per tant, més temps, ja que han de sortir al carrer per una qüestió de necessitat. D’altra banda, cal pensar si es té prou espai a casa. Aquest condicionant redueix les opcions de mascotes que es poden tenir, així que s’ha de ser conscient que un animal gran en un pis petit no se sentirà còmode i no tindrà l’espai suficient per viure amb comoditat.
 • Canvis a la dinàmica familiar
  Hi ha parelles que tenen mascotes fins que amplien la família i l’animal en deixa de formar part d’aquesta, pel que decideixen abandonar-lo, sense ser conscients que la convivència entre nadons i mascotes és beneficiosa per al petit. Pot ser que els amos no vulguin que l’animal tingui relació amb el nadó, però també pot ser que la mascota no s’adapti a la nova situació.
 • Pèrdua d’interès a l’animal
  Aquest cas és molt freqüent que passi en els nens, encara que els adults són els responsables de l’abandonament. Els nens poden encapritxar-se en tenir una mascota perquè han vist algú del seu entorn amb alguna i els pares solen optar per regalar-la i complir el seu desig, però al cap de tres mesos més tard, s’han cansat de la mascota i els sobra a casa. Abans de regalar una mascota a un nen per caprici cal pensar que la màxima responsabilitat és de l’adult.
 • Les ventrades no desitjades
  L’abandonament de ventrada de cadells és molt freqüent. Neixen cadells d’una ventrada no desitjada i els propietaris com que no poden fer-se càrrec de tants animals decideixen abandonar-los.La majoria dels casos suposa la mort dels petits, ja que si no són trobats per algú que se’n carregui és impossible que sobrevisquin pel seu compte. La solució a aquest cas és esterilitzar o castrar la mascota.
 • Fi de temporada de caça
  Una altra de les principals causes de l’abandonament animal és la quantitat de gossos que són abandonats cada any després de finalitzar la temporada establerta per a la caça.Per als caçadors, aquests animals es converteixen en tan sols una càrrega que no volen tenir un any sencer fins a la temporada següent i opten per l’abandonament o l’assassinat. En molts casos, abandonar és sentenciar a mort.
 • Canvis en la salut de l’animal
  Un dels motius de l’abandonament animal és perquè l’animal ha emmalaltit o ha envellit i aquest necessita cures especials o un alt nivell d’atenció, llavors pels amos només els hi aporta despeses.
 • Canvis en la salut del propietari
  En morir o emmalaltir el propietari d’un animal, els afins solen abandonar-lo pel fet que no volen fer-se’n càrrec. Si no es volgués l’animal se li hauria de buscar una nova llar i, si no és possible aquesta primera opció, deixar-lo en mans d’un refugi.