Programes per prevenir l’abandonament i promoure l’adopció responsable

L’abandonament d’animals és el problema principal de benestar dels animals de companyia a Espanya, per aquest motiu urgeix prendre mesures i col·laborar en tot el possible com a mesures per prevenir i abordar la situació.colaboracion - WOM Group

A continuació, hi haurà diversos programes per poder evitar que els animals siguin perjudicats i lamentablement abandonats.  

 • Educació i conscienciació

És essencial educar la societat sobre la responsabilitat i el compromís que implica tenir una mascota. Cal promoure campanyes de conscienciació en mitjans de comunicació, xarxes socials i escoles per informar sobre les cures adequades, la importància de l’esterilització i l’adopció responsable.

 • Reforç de les polítiques de protecció animal

Els governs i les autoritats locals han de prendre mesures més estrictes per penalitzar l’abandó dels animals i promoure una legislació més rigorosa en matèria de protecció animal. S’han d’establir sancions i multes més severes per a aquells que abandonin les mascotes, així com promoure l’esterilització obligatòria per evitar la reproducció descontrolada.

 • Micro-xip

El micro-xip és el dispositiu electrònic que conté les dades dels propietaris i que en facilita la identificació. Aquest s’implanta a la pell de la mascota i és la millor opció per evitar l’abandonament d’animals.

 • Evitar ventrades indesitjades

Hi ha una sobrepoblació d’animals de companyia al carrer perquè la gran majoria no estan esterilitzats. És important esterilitzar-los i evitar la reproducció i alhora potenciar la salut i el benestar de les mascotes.

 • Evita el comerç d’animals

Aquest és un acte penalitzat per la llei. Està prohibit comerciar amb animals, creant  ventrades, per així  lucrar-se a costa dels animals. Per això cal evitar els vivers clandestins, ja que les condicions sota les quals aquests animals viuen per procrear-se són deplorables, i molts d’aquests animals moren en aquests llocs.

 • Informa’t sobre llocs protectors d’animals

En cas que ja no puguis fer-te responsable de la teva mascota, busca refugis d’animals per a la teva mascota, de manera que així quedarà en bones mans i no estaràs cometent un delicte. D’aquesta manera l’animal podrà aconseguir una nova família gràcies a les campanyes d’adopció, quedarà protegit, no li caldrà aliment, ni un lloc on dormir.

 • Suport a les protectores i refugis

Les organitzacions dedicades a la cura i la protecció d’animals necessiten suport financer i logístic per poder fer front a l’augment d’animals abandonats durant l’estiu. És important que la societat s’hi involucri mitjançant donacions, voluntariat i difusió de les activitats d’aquestes institucions.

 • Fer donacions

A més de ser voluntari/ària en protectores o, fins i tot, oferir-te com a casa d’acollida, una altra opció per ajudar els animals abandonats és fer una donació.

 • Donar diners directament al compte del refugi o protectora, de forma puntual o com a quota mensual.
 • Participar en recaptacions de fons, esdeveniments i campanyes especials.
 • Aportar materials necessaris com corretges, menjar, llits, joguines, productes de neteja, tovalloles, etc.
 • Denunciar l’abandonament i el maltractament animal

En cas que siguis testimoni d’un cas de maltractament animal o d’abandó, denuncia’l a les autoritats pertinents. En important la col·laboració per part de tots/es per evitar situacions de maltractament i vulneració dels drets dels animals, així com per prevenir el seu desemparament als carrers.

 • Adoptar

Prioritzar l’adopció. Hi ha moltíssims animals de companyia sense llar a qui pots donar una segona oportunitat. Això sí, aquesta és una decisió molt valuosa que has de prendre de manera premeditada i molt conscient de totes les responsabilitats i cures que implica adoptar una mascota.

 • Programes d’atenció i cura durant les vacances

És fonamental promoure alternatives perquè les persones puguin gaudir de les vacances sense haver d’abandonar les mascotes. Es poden establir programes de cura temporal, residències canines o serveis de cuidadors perquè els animals estiguin protegits i ben atesos mentre els seus amos estan absents.

 • Pensa bé abans d’adquirir una mascota

Has de saber que adquirir una mascota porta una gran responsabilitat, per això t’has de plantejar bé si estàs preparat per fer-te càrrec d’aquest animal. De manera que li proporcionis el temps i l’amor necessari a la mascota.

Necessiten moltes cures i sobre temps, ja que estimen jugar, són adorables i molt amorosos. Per tant, si compleixes aquests requisits, pots adoptar una mascota i donar-li el millor.

Colaboración ciudadana en temas de maltrato a los animales - Abogacía Española