Des del primer moment que van decidir realitzar el treball de recerca sobre la conscienciació de l’abandonament dels animals de companyia, vam tenir molt clar que una de les activitats que volíem portar a terme dins la part pràctica, era una en la que poguéssim participar i ajudar a tots aquells animals que requereixen atenció. És per això, que vam decidir participar en un voluntariat d’animals abandonats. Vam començar a indagar sobre protectores i associacions del nostre voltant i ens vam posar en contacte amb elles. Va ser un procés molt difícil, ja que la majora no s’adequaven a les nostres necessitats, era per a persones majors d’edat, estava molt lluny i no s’hi podia accedir amb transport públic, o no contestaven els missatges i trucades. Vam estar molt de temps amb aquesta situació fins que finalment ens va contestar l’Associació Protectora d’animals de Parets del Vallès, ja que l’integrant del partit polític PACMA els hi va parlar de nosaltres. Aquesta va acceptar la nostra sol·licitud com a voluntàries i ens vam posar en marxa amb el treball.
La protectora d’animals de Parets del Vallès, va néixer per iniciativa de la ciutadania l’any 2015, amb un objectiu principal: acollir i protegir als animals abandonats cap aquest centre d’acollida, per donar-los una segona oportunitat mitjançant les adopcions. La filosofia d’aquesta associació és proteccionista i cívica, ja que es lluita per la vida de l’animal amb la principal prioritat de millorar la qualitat de vida d’aquests. Com ara en l’alimentació, higiene, salut, habitatge i relació amb els humans.
- Quin és l’objectiu de realitzar un voluntariat?
Doncs bé, tenir l’oportunitat de fer un voluntariat és una manera molt empaitadora de poder ajudar i fer cura de tots aquells animals que la gent ha abandonat per diversos motius. Lamentablement, les associacions i protectores no disposen de voluntaris car la gent no es vol fer càrrec d’animals que tenir un cert comportament, i és per això que hem de donar coneixement a tota aquesta gent que no té consciència del patiment que milers d’animals pateixen.
Per l’altra banda, van decidir fer-lo amb l’objectiu de realitzar un diari de viatge. En cadascuna de les nostres visites, portàvem una llibreta que vam rebre per registrar tota la informació rellevant que havíem obtingut aquell dimecres. Un cop arribat a casa, recopilàvem tota la informació al diari de viatge que vam crear, com podria ser, el tipus d’animal amb els que havíem tractat aquell dia, les hores, l’espai, el material, entre d’altres. A més, les persones que treballaven, ens proporcionaven informació sobre associacions, protectores, casos d’abandonament, xifres, malalties, comportaments, diners, etc. Aquesta informació la vam utilitzar per omplir aspectes de la nostra part pràctica i sobretot per tenir més consciència sobre l’estat dels animals abandonats.
- Horari:
- Diari de viatge:
Dia 13 de setembre: | Dia 13 de setembre, comencen els nervis. El voluntariat comença a les 18:00 h de la tarda, i nosaltres hem arribat una hora abans, és a dir, a les 17:00 h. No hem sabut quin era el trajecte, per tant, hem volgut arribar amb la màxima puntualitat possible. Una vegada hem arribat, no sabíem a qui ens havíem de dirigir, però per sort ha sortit la Lupe, una treballadora d’aquesta associació que ens a presentat a tota la gent voluntària que treballa en aquesta. Hem estat junt amb una noia de la nostra edat, Ariadna. Ella és qui ens a mostrat totes les instal·lacions de la protectora i ens a explicat les tasques que havíem de realitzar.
Hem estat situades a la secció dels gats, ja que són més dòcils i menys perillosos, a diferència dels gossos, car ells són casos en els quals els seus amos els han abandonat, llavors tenen una gran desconfiança, i aquests tipus de gossos requereixen una atenció professional com ara és la gent que treballa en ells en la protectora. Per aquest motiu, hem estat prenent de la cura dels gats. Les tasques realitzades han sigut: 1. Començar a netejar les serradures, ja que contenen excrements, restes de menjar i orina dels gats. 2. Buidar els recipients on hi ha l’aigua bruta, per posar una de nova que estigui neta. 3. Col·locar als diversos recipients de menjar, pinso. Perquè puguin alimentar-se del seu menjar d’una forma saludable. 4. Escombrar tot el sector on estan els gats, ja que la higiene és un tema molt important perquè no agafin malalties entre ells. 5. Una vegada escombrat l’espai, s’ha de netejar el sòl, perquè faci bona olor i hi hagi una bona higiene. 6. Una vegada tot net, els gats ja s’acomoden, llavors els pentinem i els cordem amb el seu raspall de pèls. 7. Per finalitzar amb les activitats, hem donat dolços pel seu bon comportament mentre estàvem netejant i ordenat l’espai.
|
Dia 20 de setembre: | Segon dia fent de voluntàries. Aquest dia, hem continuat amb la mateixa dinàmica que el primer, hem executat les mateixes tasques que són les següents:
1. Començar a netejar les serradures, ja que contenen excrements, restes de menjar i orina dels gats. 2. Buidar els recipients on hi ha l’aigua bruta, per posar una de nova que estigui neta. 3. Col·locar als diversos recipients de menjar, pinso. Perquè puguin alimentar-se del seu menjar d’una forma saludable. 4. Escombrar tot el sector on estan els gats, ja que la higiene és un tema molt important perquè no agafin malalties entre ells. 5. Una vegada escombrat l’espai, s’ha de netejar el sòl, perquè faci bona olor i hi hagi una bona higiene. 6. Una vegada tot net, els gats ja s’acomoden, llavors els pentinem i els cordem amb el seu raspall de pèls. 7. Per finalitzar amb les activitats, hem donat dolços pel seu bon comportament mentre estàvem netejant i ordenat l’espai.
Aquesta vegada, les hem fet sense dubtes, ja que sabem on hem d’anar a buscar tot el material que cal per dur-les a terme, per tant, és més fàcil i dinàmica realitzar-les. Una vegada acabades, hem vist l’oportunitat de començar a preguntar totes aquelles curiositats i informació que ens agradaria saber de la protectora, per tenir consciència i aplicar-les a les nostres parts teòriques i pràctiques. La protectora de Parets va començar perquè el poble tenia un problema amb la població dels gats i llavors es van començar a controlar més les colònies, esterilitzar, donar en adopció els cadells i gats adults sociables. Poc després l’Ajuntament els va cedir el terreny on són actualment i llavors és quan la Protectora va començar a fer la mateixa tasca amb gossos. Per això, l’objectiu d’aquesta és recollir els gossos i gats abandonats al carrer i trobar-los una família que cuidi d’ells. L’associació, actualment compta de 90 voluntaris entre alimentadors de colònies, voluntaris que arriben a la protectora i cases d’acollida. El perfil d’una persona que vol ser voluntària d’aquesta, ha de tenir una estima pels animals, i s’ha de preocupar pel seu benestar. |
Dia 27 de setembre: | Tercer dia fent de voluntàries. Hem arribat i hem començat ha acomplir les mateixes tasques per cuidar als gats. Ja que sabem perfectament, com funciona cada gat, i sabem fer correctament feina.
Tasques: 1. Començar a netejar les serradures, ja que contenen excrements, restes de menjar i orina dels gats. 2. Buidar els recipients on hi ha l’aigua bruta, per posar una de nova que estigui neta. 3. Col·locar als diversos recipients de menjar, pinso. Perquè puguin alimentar-se del seu menjar d’una forma saludable. 4. Escombrar tot el sector on estan els gats, ja que la higiene és un tema molt important perquè no agafin malalties entre ells. 5. Una vegada escombrat l’espai, s’ha de netejar el sòl, perquè faci bona olor i hi hagi una bona higiene. 6. Una vegada tot net, els gats ja s’acomoden, llavors els pentinem i els cordem amb el seu raspall de pèls. 7. Per finalitzar amb les activitats, hem donat dolços pel seu bon comportament mentre estàvem netejant i ordenat l’espai.
En el dia d’avui hem après diverses coses. En primer lloc, ens han comentat l’època de l’any en la que arriben més animals al refugi, i aquesta és a l’estiu, tant per a les camades de gossos com la dels gats. Però últimament, estan veient un canvi en aquesta tendència pel canvi climàtic i els abandonaments ara són durant tot l’any, no només en períodes de vacances. En segon lloc, ens han explicat en què consisteix el procés d’adopció. Les adopcions són molt diferents, primer es realitza sempre una entrevista als adoptants per conèixer-los millor per poder ajudar-los a trobar un animal que sigui compatible amb el seu estil de vida. Per adoptar un gos l’adoptant ha de venir durant un temps per crear vincle amb l’animal i quan el vincle ja està creat llavors se l’emporta a casa i comença la pre-adopció, una o dues setmanes s’està en contacte amb els adoptants per valorar l’adaptació del gos a la nova casa, i si tot va bé llavors ja es fa l’adopció. Amb els cadells de gos i gat i els gats adults el vincle es fa durant la pre-adopció ja a casa dels adoptants i com els gossos si tot va bé llavors es porta a cap l’adopció. |
Dia 4 d’octubre: | Quart dia fent de voluntàries. Hem arribat i començat ha acomplir les mateixes tasques per cuidar als gats. Ja sabem perfectament, com funciona cada gat, i sabem fer correctament feina.
Tasques: 1. Començar a netejar les serradures, ja que contenen excrements, restes de menjar i orina dels gats. 2. Buidar els recipients on hi ha l’aigua bruta, per posar una de nova que estigui neta. 3. Col·locar als diversos recipients de menjar, pinso. Perquè puguin alimentar-se del seu menjar d’una forma saludable. 4. Escombrar tot el sector on estan els gats, ja que la higiene és un tema molt important perquè no agafin malalties entre ells. 5. Una vegada escombrat l’espai, s’ha de netejar el sòl, perquè faci bona olor i hi hagi una bona higiene. 6. Una vegada tot net, els gats ja s’acomoden, llavors els pentinem i els cordem amb el seu raspall de pèls. 7. Per finalitzar amb les activitats, hem donat dolços pel seu bon comportament mentre estàvem netejant i ordenat l’espai.
En aquest dia, hem continuat parlant sobre el procés d’adopció, sobre quin era el perfil d’una persona que vol adoptar algun animal a la protectora. I aquest és tota persona que estigui informada en la cura de l’animal que vol adoptar i li pugui oferir una bona qualitat de vida. D’altra banda, hem volgut obtenir informació sobre les despeses veterinàries, és a dir, en què consisteixen. Aquestes, són molt preocupants. Un cadell s’ha de vacunar i revacunar durant els primers dos mesos de vida. Això pot costar entre 50 i 150 euros, depenent de les vacunes que li manquin. Les adopcions de la protectora sempre inclou les 2 o 3 primeres vacunes (depenen si és gat o gos). També és molt important la implantació del microxip. Aquesta és una de les despeses més assequibles i pot costar entre 50 i 75 euros. Aquestes primeres despeses de vacunacions, desparasitacions, identificació del microxip, i la castració, sovint estan incloses en el cost de l’adopció de l’animal. A més hem tingut la curiositat de saber, si l’ajuntament ajuda a l’associació donant donatius, i la resposta ha sigut que aquest dona una subvenció cada any per ajudar amb les despeses alimentàries, veterinàries i altres dels animals del centre i colònies, però al creixia la Protectora la subvenció s’ha quedat petita i per aquest motiu estan negociant un nou conveni amb l’Ajuntament. |
Dia 11 d’octubre: | Cinquè dia de voluntàries. Aquest dia ha sigut molt especial, ja que ha sigut el primer dia que hem tingut l’oportunitat d’estar amb els gossos de la protectora. No ens esperàvem que arribaria aquest dia, però afortunadament ha arribat. Però primer de tot, havien de portar a terme les activitats que sempre realitzem:
1. Començar a netejar les serradures, ja que contenen excrements, restes de menjar i orina dels gats. 2. Buidar els recipients on hi ha l’aigua bruta, per posar una de nova que estigui neta. 3. Col·locar als diversos recipients de menjar, pinso. Perquè puguin alimentar-se del seu menjar d’una forma saludable. 4. Escombrar tot el sector on estan els gats, ja que la higiene és un tema molt important perquè no agafin malalties entre ells. 5. Una vegada escombrat l’espai, s’ha de netejar el sòl, perquè faci bona olor i hi hagi una bona higiene. 6. Una vegada tot net, els gats ja s’acomoden, llavors els pentinem i els cordem amb el seu raspall de pèls. 7. Per finalitzar amb les activitats, hem donat dolços pel seu bon comportament mentre estàvem netejant i ordenat l’espai.
Com he esmentat anteriorment, hem gaudir especialment d’aquest dia, d’11 d’octubre. Els gossos que es troben a la Protectora, són difícils de dominar i de relacionar-te, ja que la majoria són abandonats o maltractats, llavors requereixen una atenció especial, d’un professional especialitzat en aquests comportaments dels diferents animals. Però encara d’aquesta situació, hem tingut el plaer d’estar una part de la tarda amb alguns dels gossos de la protectora. Lis hem brindat de la millor manera la nostra atenció i les nostres delicades carícies cap a ells perquè es poguessin sentir de la millor manera possible. Has de mostrar-te amb paciència i delicadesa, ja que t’han de veure d’una manera concreta, perquè no s’espanten i se sentin protegits/des. |
Dia 18 d’octubre: | Sisè dia fent de voluntàries. Hem arribat i hem començat ha acomplir les mateixes tasques per cuidar als gats. Ja sabem perfectament, com funciona cada gat, i sabem fer correctament feina.
Tasques: 1. Començar a netejar les serradures, ja que contenen excrements, restes de menjar i orina dels gats. 2. Buidar els recipients on hi ha l’aigua bruta, per posar una de nova que estigui neta. 3. Col·locar als diversos recipients de menjar, pinso. Perquè puguin alimentar-se del seu menjar d’una forma saludable. 4. Escombrar tot el sector on estan els gats, ja que la higiene és un tema molt important perquè no agafin malalties entre ells. 5. Una vegada escombrat l’espai, s’ha de netejar el sòl, perquè faci bona olor i hi hagi una bona higiene. 6. Una vegada tot net, els gats ja s’acomoden, llavors els pentinem i els cordem amb el seu raspall de pèls. 7. Per finalitzar amb les activitats, hem donat dolços pel seu bon comportament mentre estàvem netejant i ordenat l’espai.
Una vegada hem assolit les feines, hem volgut fer alguna activitat diferent per als gats fora de la protectora. Hem agafat als gats més tranquils, que els podíem controlar, i els hem tret a passejar al descampat que hi ha justament al costat de l’Associació. No els hem tret al costat dels gossos car s’espanten i comencen a pesar-se nerviosos, i no seria un moment agradable per a cap dels dos. Per aquest motiu, com he mencionat anteriorment, hem estat situats al descampat natural, a prop del recinte. Hem pesat una bona estona, i sobretot, els gats han pogut gaudir de la naturalesa que els ha envoltat.
Mentre que gaudíem d’aquesta bona estona amb la nostra companya Ariadna, hem començat a parlar sobre diferents aspectes del món animal. Una de les preguntes que ens ha sorgit és si en la Protectora de Parets del Vallès, és obligatòria l’esterilització dels animals. La resposta d’aquesta ha sigut que és obligatori per llei i també pel contracte d’adopció que la protectora proporciona. D’altra banda, amb la nova llei també és obligatori esterilitzar l’animal si no fa part d’un Criador homologat per al govern. Seguidament, hem tingut el dubte de per quin motiu hi ha persones que adopten un animal i aquest acaba tornant al refugi, i afortunadament, en aquesta protectora, molt porques vegades ha succeït, però les causes són per un canvi d’estil de vida dels adoptants que influeixen a la qualitat de vida de l’animal i llavors aquests perquè l’animal no estigui malament, el tornen a la Protectora on li busquem una altra família que li pugui donar una bona qualitat de vida de nou. Per acabar amb aquest dia, hem volgut saber com les persones poden fer donatius a aquesta associació d’animals de companyia. Aquests es poden fer a través del grup Teaming (1€ al mes), per transferència bancària o venint directament a la Protectora. El donatius poden ser econòmics o coses físiques com lleixiu, mantes, sorra de gat, llaunes de gat/gos, entre d’altres. |
Dia 25 d’octubre: | Setè dia fent de voluntàries. Hem arribat i hem començat a acomplir les mateixes tasques per cuidar als gats. Ja sabem perfectament, com funciona cada gat, i sabem fer correctament feina.
Tasques: 1. Començar a netejar les serradures, ja que contenen excrements, restes de menjar i orina dels gats. 2. Buidar els recipients on hi ha l’aigua bruta, per posar una de nova que estigui neta. 3. Col·locar als diversos recipients de menjar, pinso. Perquè puguin alimentar-se del seu menjar d’una forma saludable. 4. Escombrar tot el sector on estan els gats, ja que la higiene és un tema molt important perquè no agafin malalties entre ells. 5. Una vegada escombrat l’espai, s’ha de netejar el sòl, perquè faci bona olor i hi hagi una bona higiene. 6. Una vegada tot net, els gats ja s’acomoden, llavors els pentinem i els cordem amb el seu raspall de pèls. 7. Per finalitzar amb les activitats, hem donat dolços pel seu bon comportament mentre estàvem netejant i ordenat l’espai.
En el dia d’avui, tots els voluntaris i treballadors de la protectora ens hem emportat una alegria. El motiu d’aquest sentiment, es perquè han arribat al recinte una parella, amb la intenció d’adoptar a algun gatet. Nosaltres, junt amb la nostra companya Ariadna, li hem mostrat tota mena de gats, les races, els noms, els anys, entre d’altres. I es s’han enamorat de tots, però especialment d’un gatet de 4 mesos, el seu nom és Bonnie. La parella junt amb l’Ariadna i en Jordi, un treballador d’aquesta Protectora, han començat a portar a terme el contracte d’adopció, en el qual li han explicat en que consisteix. |
Dia 8 de novembre: | Vuitè dia fent de voluntàries. Hem arribat i hem començat a acomplir les mateixes tasques per cuidar als gats. Ja sabem perfectament, com funciona cada gat, i sabem fer correctament feina.
Tasques: 1. Començar a netejar les serradures, ja que contenen excrements, restes de menjar i orina dels gats. 2. Buidar els recipients on hi ha l’aigua bruta, per posar una de nova que estigui neta. 3. Col·locar als diversos recipients de menjar, pinso. Perquè puguin alimentar-se del seu menjar d’una forma saludable. 4. Escombrar tot el sector on estan els gats, ja que la higiene és un tema molt important perquè no agafin malalties entre ells. 5. Una vegada escombrat l’espai, s’ha de netejar el sòl, perquè faci bona olor i hi hagi una bona higiene. 6. Una vegada tot net, els gats ja s’acomoden, llavors els pentinem i els cordem amb el seu raspall de pèls. 7. Per finalitzar amb les activitats, hem donat dolços pel seu bon comportament mentre estàvem netejant i ordenat l’espai. En el dia d’avui, hem après que les protectores no estan obligades a acollir a tots els animals que es troben. La seva capacitat d’acollida por dependre de diversos factors, com pot ser l’espai que es requereix, els recursos financers i personals. Hi ha diverses protectores que son especialitzades en un cert tipus d’animal o poden tenir restriccions sobre els animals que poden acceptar. L’obligació de cuidar de un animal acollit, pot dependre de les lleis locals. En alguns casos, els serveis municipals d’animals o els refugis poden tenir la responsabilitat de recollir animals abandonats o perduts. En altres situacions, les protectores d’animals poden col·laborar amb les autoritats locals, però lamentablement no sempre poden acollir tots els animals que es troben. D’altra banda, hem après que les protectores quan no poden acollir més animals, han de prendre decisions difícils i buscar solucions per garantir el benestar dels animals. Algunes de les accions que es fa per solucionar aquesta situació, son les que explicarem a continuació.
|
Dia 15 de novembre: | Novè i últim dia fent de voluntàries. Hem arribat i hem començat a acomplir les mateixes tasques per cuidar als gats. Ja sabem perfectament, com funciona cada gat, i sabem fer correctament feina.
Tasques: 1. Començar a netejar les serradures, ja que contenen excrements, restes de menjar i orina dels gats. 2. Buidar els recipients on hi ha l’aigua bruta, per posar una de nova que estigui neta. 3. Col·locar als diversos recipients de menjar, pinso. Perquè puguin alimentar-se del seu menjar d’una forma saludable. 4. Escombrar tot el sector on estan els gats, ja que la higiene és un tema molt important perquè no agafin malalties entre ells. 5. Una vegada escombrat l’espai, s’ha de netejar el sòl, perquè faci bona olor i hi hagi una bona higiene. 6. Una vegada tot net, els gats ja s’acomoden, llavors els pentinem i els cordem amb el seu raspall de pèls. 7. Per finalitzar amb les activitats, hem donat dolços pel seu bon comportament mentre estàvem netejant i ordenat l’espai. Avui ha sigut el nostre últim dia lamentablement. Ens hauria agradat estar molt més temps, però amb els estudis tenim el temps limitat. Encara això, hem gaudit moltíssim d’aquest últim dia, i hem posat tot el nostre amor en les tasques que hem realitzat. Estem segures de què tornarem a col·laborar! Tasques: 1. Començar a netejar les serradures, ja que contenen excrements, restes de menjar i orina dels gats. 2. Buidar els recipients on hi ha l’aigua bruta, per posar una de nova que estigui neta. 3. Col·locar als diversos recipients de menjar, pinso. Perquè puguin alimentar-se del seu menjar d’una forma saludable. 4. Escombrar tot el sector on estan els gats, ja que la higiene és un tema molt important perquè no agafin malalties entre ells. 5. Una vegada escombrat l’espai, s’ha de netejar el sòl, perquè faci bona olor i hi hagi una bona higiene. 6. Una vegada tot net, els gats ja s’acomoden, llavors els pentinem i els cordem amb el seu raspall de pèls. 7. Per finalitzar amb les activitats, hem donat dolços pel seu bon comportament mentre estàvem netejant i ordenat l’espai. Encarà que a sigut el nostre últim dia, hem continuant aprenen temes de les protectores d’animals, com ara el que hem de fer si ens trobem un animal abandonat. L’objectiu principal és assegurar el seu benestar i buscar una solució adequada. En molts casos, les protectores d’animals són un recurs útil, però també es pot contactar amb altres autoritats o professionals, com els serveis municipals d’animals o veterinaris, segons les circumstàncies especifiques. Tot seguit, hem après que fan les protectores amb els gossos i gats maltractats i si reben la mateixa cura que els abandonats. Doncs bé, les protectores d’animals donen atenció especialitzada als gossos i gats maltractats. Aquests animals reben atenció veterinària per a ferides i malalties. Es realitza rehabilitació comportamental, entrenament i socialització per superar seqüeles del maltractament. Les protectores busquen adopcions responsables, assegurant-se que els nous propietaris estiguin preparats. Per l’altra bada, moltes altres protectores també defensen els drets dels animals i treballen per canviar lleis i crear consciència sobre el maltractament. Tot això assegura que els animals maltractats rebin el suport necessari per tenir una oportunitat de viure en un entorn amorós i segur. I finalment, per acabar amb aquest voluntariat, hem realitzat una cura guiada per una especialista. Aquesta cura, ha consistit a netejar correctament l’orella d’un gat, ja que té sempre el costum d’esgarrapar-se i gratar-se, llavors es fa sang. L’animal habitualment porta un collaret perquè no es faci mal, per malauradament sempre se’l treu, i és per això que li han de fer cures diàriament.
|
Què hem adquirit del nostre voluntariat a una protectora d’animals?
En aquests dies com a voluntàries a la protectora d’animals de Parets del Vallès, hem après moltes coses i hem viscut experiències enriquidores.
Hem experimentat les dificultats en trobar una oportunitat de voluntariat que s’ajusti a les nostres necessitats i expectatives. Aquesta tasca va ser complicada, ja que no totes les organitzacions estan preparades per rebre voluntaris i algunes tenen requisits específics, com ara per majors d’edat, la qual cosa no podríem accedir-hi, pel fet que som menors. Hem conegut de prop la realitat de les protectores d’animals i les seves limitacions, on ens hem adonat del fet que els diners que dona l’ajuntament, no sempre és prou, i per aquest motiu diversos voluntaris aporten els seus propis diners voluntàriament, per ajudar amb les despeses pel benestar dels animals. Seguidament, les protectores, tenen una capacitat d’acollida limitada, i lamentablement han de prendre decisions difícils quan són superades pel nombre d’animals que necessiten ajuda.
El fet de seguir uns horaris, ens ha ajudat a entendre la importància del compromís i de la conscienciació sobre l’abandonament dels animals de companyia i la necessitat de promoure l’adopció responsable. Aquesta experiència ens ha fet més conscients dels problemes que afronten els animals abandonats i de la importància de l’educació voluntària. Hem adquirit habilitats pràctiques relacionades amb la cura dels animals, com netejar les instal·lacions proporcionar alimentació adequada, mantenir la higiene i interactuar amb els gats i gossos amb diferents necessitats.
Tenim coneixement en detall de com funciona el procés d’adopció i les responsabilitats que aquesta implica. Aquesta informació és valuosa per entendre com les protectores vetllen pel benestar dels animals fins i tot després de l’adopció.
D’altra banda, hem trobat sorpresa en algunes situacions, com ara la complexitat dels processos d’adopció i les diverses raons per les quals els animals poden ser retornats a la protectora.
Pel que fa a les tasques diàries, hem notat que, amb el temps, hem adquirit més confiança i habilitats, cosa que ens ha facilitat la realització de les activitats de manera més eficient. També hem après a lidiar amb situacions imprevistes, com la necessitat d’adaptar-se a les diferents necessitats dels gossos i gats amb els quals hem interactuat.
En conclusió, aquesta experiència com a voluntàries a la protectora d’animals ha sigut una oportunitat única per aprendre, contribuir al benestar dels animals i fer-nos més conscients dels reptes que afronten aquestes organitzacions. A més hem après, sobre l’impacte positiu que el voluntariat pot tenir en la comunitat i en la vida dels animals abandonats.