Referents clàssics passats per aigua (+ Cl) a la natació espanyola

 

  Aquest apunt neix del fil de Twitter que vaig fer  durant el Campionat d’Espanya Open de 2018, en el qual vaig voler ensenyar les clares etimologies amb referents clàssics que tenen alguns noms de clubs, així com marques, models de material i instal·lacions aquàtiques, que, tot i que pel públic general passin desapercebudes, es poden trobar en qualsevol competició sigui nacional o no. Ara, n’ofereixo una actualització ampliada amb més exemples per tal d’intentar recopilar-los tots (o bé els màxims possibles).

[AUTOBOMBO: si voleu conèixer i/o tafanejar més sobre referents clàssics en el món de la natació o de esport de competició, podeu fer una ullada també als apunts:La Natació més clàssica a l’Europa mediterrània“, “Els referents clàssics als Jocs del Mediterrani”“Els referents clàssics dels Jocs del Mediterrani Tarragona 2018”.]

  Seguint l’estructura del fil dels piulets, he classificat els diferents referents i tot allò d’arrel i essència clàssica que hi havia dins la piscina per categories:

(Com que no sempre ha estat possible fotografiar els referents in situ, he afegit imatges dels que faltaven, les quals han estat extretes de les pàgines oficials de cada entitat)

 

Sobre topònims: 

  El Club Natació Tàrraco i el Club Natación Cartagonova-Cartagena, dues ciutats emblemàtiques de l’època romana. La primera per ser capital de la província d’Hispania Citerior i posteriorment d’Hispania Tarraconensis i la segona per ser la ciutat púnica, per excel·lència, de la península.

 

 

Sobre llocs físics:

  El Club Natación Liceo porta el nom de l’escola filosòfica Λύκειον, fundada per Aristòtil l’any 336 a.C. a Atenes (aquí és on passejava amb els seus peripatètics!).

Part de darrere de l’equipació del Club Natación Liceo

 

 

Sobre derivats del mot llatí aqua, -ae:

  El Club Natación Aquis de Talavera de la Reina (Toledo) crea el nom a partir de la paraula Aqua, -ae  (“aigua” en llatí), igual que el Centro Acuático Inacqua de Malága (on es va celebrar el Campionat d’Espanya Open de primavera d’enguany).

 

 

 

Sobre personatges mitològics: 

  El Centro Natación Helios llueix una evident apel·lació de la personificació d’Ἥλιος, el déu del Sol en la mitologia grega. Malgrat que ni el logo ni l’escut de l’entitat mostra una explícita referència visual a la divinitat (tampoc ho expliquen a la pàgina oficial), sí que és veritat que es podria entreveure i entendre la corona daurada com la potent i brillant aurèola del déu (?)

 

Escut del Centro Natación Helios

 

 

  En el cas de Chronos, vaig poder descobrir que és un dels models d’ulleres que la marca d’en Michael Phelps té actualment en el mercat. Val a dir que, com a bona personificació del temps que és Χρόνος (i el nostre principal adversari) sempre està present a les piscines, ja sigui en cronòmetres manuals ja sigui en electrònics.

Cartell on s’anuncia el model d’ulleres “Chronos” de MP

 

 

Sobre lemes olímpics en llatí:

  La samarreta del Real Canoe Natación Club que van fer pel campionat d’Espanya Open de Primavera de fa dos anys, el qual era classificatori pels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, exhibeix el lema olímpic del jocs moderns: “CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (“més ràpid, més alt, més fort” ). Encara ara se la posen per les piscines (i que duri!).

Darrere de la samarreta oficial del Real Canoe Natación Club per l’Open de 2016, classificatori per a les Olimpíades de Rio de Janeiro.

 

 

Sobre lletres de l’alfabet grec:

  El Club Natación Alfa (Torrevella, Alacant) porta el nom de la primera lletra de l’alfabet (d’aquí el nom: alfa + beta, la segona lletra) i una de les marques de plaques de competició (el tros de paret que toca el nedador per aturar el cronòmetre quan finalitza la cursa) més importants i famoses és Omega, l’última lletra de la llista.

  Propina: El Sigma Swim Birkerøddanès és un club danès que ha vingut força vegades a competir a Catalunya. Com podem observar, té la lletra sigma en majúscula (Σ, que corresponen a la nostra S) en el nom i en el logotip. Serà per la paraula anglesa Swim?

 

 

 

Sobre números romans:

  El club basc d’Irun Bidasoa XXI va incorporar el número 21 al nom, quan, l’any 2001, la secció de natació va  separar-se de l’entitat fundadora (el Club Deportivo Bidasoa, el qual englobava més disciplines) per convertir-se en una sola institució. Aquesta xifra en números romans segurament fa referència al segle, que , com sabem, s’han d’escriure sempre “a la romana” i mai en números aràbics.

Darrere de l’equipació del Club Bidasoa XXI

  Fins aquí els referents clàssics a la natació espanyola de competició. Esperem poder anar eixamplant la llista a mesura que en vagin apareixent de nous, mentre gaudim, per les piscines (i fora), dels que ja tenim.

Berta Cantó Gargallo, professora de clàssiques i nedadora.

PS: Potser també et pot interessar l’apunt Referents clàssics passats per aigua (+ CL) a la NCAA; la lliga universitària americana.

 

Etiquetes:, , , , , , , , , , , , , , ,

Comentaris: 3

 1. Eduard Ferrer Flamarich 4 setembre 2018 - 15:43 Contesta

  Com ja em tens acostumat, i de ben segur que no sóc l’únic, he quedat deleitat amb l’article. Allà on uns hi veuen rendiment, hi ha qui hi pot veure un clar referent als clàssics. Entendre d’on venim per tenir una visió més rica d’on som i del que ens envolta – i combatre així el vanalisme propagat per segons quina TV on els nedadors son vistos com cossos vestits amb poca roba.

  Segueix així, que has obert un meló ben interessant. Can’t wait for the next one =)

  PD: M’has fet pensar en la meva realitat i dins la natació australiana també en tenim de referents 😉

  • BERTA CANTÓ GARGALLO 4 setembre 2018 - 16:27 Contesta

   Moltíssimes gràcies, Edu!

   Vinga, anima’t, i fes-nos un apunt sobre els clubs amb referents clàssics de les divisions australianes. Ets la persona ideal! 😉

 2. Margalida Capellà Soler 4 setembre 2018 - 21:56 Contesta

  Enhorabona, Berta! Molt bona recerca!
  Edu, esperem amb candeletes aquests referents clàssics australians!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *