Adolf Loos, un paleta que sap llatí

Al Museu del Disseny de Barcelona es pot visitar l’exposició temporal Adolf Loos. Espais privats, que mostra 120 peces,  gairebé l’obra completa, d’aquest arquitecte vienès, un dels pioners del Moviment Modern. Aquesta disciplina arquitectònica del segle XX advoca per simplificar les formes, oblidar els ornaments i exigir als edificis que sobretot siguin útils.  L’apartament constitueix l’esfera íntima, el refugi funcional de l’individu enfront de la vida social. Valors com la intimitat, privadesa o confort troben en el disseny dels espais privats i l’ús del mobiliari domèstic de Loos un exemple de noves formes de la cultura de l’hàbitat.

Segons Loos  (1870-1933) “l’arquitecte és un paleta que sap llatí”, i que per tant aquests no havien de ser artistes o genis sinó persones que ajudessin als usuaris a trobar la funcionalitat.

Fotografia de Mercè Otero

Projecte d’Adolf Loos per a The Chicago Tribune que parteix d’una gegantina columna dòrica

La mostra, comissariada per Pilar Parcerisas, posa en escena,  a l’estil exposició Ikea -i així el visitant pot entendre millor la funcionalitat i la comoditat de l’objecte dins un menjador…_, la revolució estètica de Loos  que en la Viena de 1900 es va rebel·lar contra la Secessió vienesa, proposant una economia en la construcció arquitectònica i el disseny recuperant la columna clàssica, el revestiment i els valors tradicionals del classicisme.

 

L’exposició  Adolf Loos. Espais privats és una coproducció del Museu del Disseny de Barcelona i de l’Obra Social “la Caixa”. Les obres procedeixen de la Col·lecció Hummel de Viena, de l’Albertina Museum de Viena, del Architekturmuseum der Technische Universität de Munich, de l’Historisches Museum der Stadt de Viena, i d’una col·lecció particular del Regne Unit.

Aquesta exposició es podrà veure a Barcelona fins al 25 de febrer de 2018; després viatjarà al CaixaForum de Madrid  i estarà oberta al públic fins el 24 juny 2018.

No us la perdeu! A veure si trobeu més referències clàssiques!

Mercè Otero i Coloma Jofre

Etiquetes:, ,

1 comentari

  1. Margalida Capellà Soler 5 gener 2018 - 10:48 Contesta

    Molt bon any, Mercè i Coloma! M’agrada que continueu compartint enguany també amb tots nosaltres tots els referents clàssics que trobeu cada dia arreu. Un regal de Reis ben bonic! Molt bons Reis!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *