“Minerva contra Anubis”

Per què el president Puigdemont titula en un tuit “Minerva contra Anubis” el vídeo de la impresió de paperetes de l’1-O?

Sabeu qui era Minerva, en llatí Atena. Ara bé, quina relació pot tenir, a més de l’absolució en les votacions o Calculus Minervae “la pedra de Minerva” que els romans van agafar dels grecs (Ἀθηνᾶς ψῆφος) ja que aquests, en cas d’empat, deixaven la decisió en mans de la saviesa de la deessa Atena, amb les impressores i amb la impressió de les paperetes del referendum (gerundiu del verb llatí refero, “tornar a dur” a partir de re- fero)? Doncs, la minerva és una petita màquina tipogràfica que, en un principi s’accionava amb un pedal, i permetia fer petits impresos emprada des de finals del segle XIX fins que sorgiren les primeres premses cilíndriques a mitjan segle XX, en què el paper ja es col·locava damunt un cilindre que exercia la pressió damunt un motlle i permetia imprimir un tamany més gros i amb una major rapidesa.

Imatge de previsualització de YouTube

Màquina Minerva Heidelberg T.

Hi ha, a més d’altres productes, moltes empreses gràfiques que encara es diuen Minerva. Per què serà?

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *