D’on ve el nom de Pep?

Avui és Sant Josep, el dia del pare. A veure si sabeu (penseu en llatí!) per què molts Joseps es diuen Pep o Pepe en castellà?

Sant Josep, de George de La Tour (1642 ) Museu del Louvre

 

Etiquetes:,

Comentaris: 9

 1. arnaunadal8 20 març 2017 - 11:46 Contesta

  Salve!
  Amb el que hem fet a classe hem après que el dia 19 de març és el dia del pare postís. Com arribem a aquesta conclució? Podriem pensar que els cristians celebren el dia de sant Josep al mateix dia que el dia del pare. Això és perqué Josep era el pare de Jesús però era el pare real? Seguint la religió cristiana no és així ja que el pare de Jesús és Déu.
  Per això sabem que el dia del pare que celebrem és el dia del pare postís. A més el diminutiu de Josep és Pep i això ens probé del acrònim pp, és a dir, pepe, que significa pare postís en llatí.
  En realitat, però, és que

 2. ainablanch 20 març 2017 - 11:51 Contesta

  El dia del pare es celebra el 19 de març ja que és el dia de Sant Josep. En llatí “pepe” és pare putatiu, actua com a pare putatiu aquell que que no és pare biològic però excerceix com a tal i per això el 19 de març celebrem el dia del pare i el sant de tots els Joseps. Es curiós celebrar el dia del pare a l’original dia del pare postís. Personalmet no el celebro ja que penso que avui en dia és consumisme pur i una moda potenciada per grans multinacionals com el corte Ingles. A part, penso que cada dia és el dia de les persones que estimes com són el pare i la mare.

 3. Rocío Rodríguez 20 març 2017 - 11:52 Contesta

  Bonum Diem!
  Pep és com denominem a aquells homes que tenen per nom Josep. En cas de les dones Pepa. Diem Pep als Joseps perquè en llatí, per dir pare, deien Pep. Deien “Pepe” ja que significa Pare Putatiu, és a dir, el pare que et cuida. Aquest, podia ser tant com el biològic com no. El dia del pare es celebra el 19 de març ja que és el dia de Sant Josep. Jo crec que abans si que es celebrava aquest dia per aquest motiu, però avui en dia jo crec que és més per consum que no per tradició.

 4. faysal 20 març 2017 - 11:54 Contesta

  El nombre pepe Un acrónimo que ha pasado a formar parte de la cultura popular de países con herencia católica como España y se ha establecido para mucho como el origen del hipocorístico (apelativo cariñoso) Pepe.
  El día de San José, instaurado por primera vez por el papa Sixto IV en el siglo XV, rinde homenaje a los «Pepes» y, en algunos países, también a los padres. De hecho, la primera teoría sobre la derivación en este hipocorístico viene de este sentido.

 5. Valentina Restrepo Rodríguez 20 març 2017 - 11:55 Contesta

  Bonum Diem,
  A classe hem après que celebrem el dia del pare el 19 de març, ja que és el dia del pare postís. El diminutiu PP (pater patrium) en llatí és pare postís en català.

 6. Maryama 20 març 2017 - 11:56 Contesta

  Bonum diem!
  El Dia del Pare és una celebració dedicada als pares de família, se celebra el 19 de març, que és el dia de Sant Josep. En llatí pare és pepe, pepe era el pare putatiu, un pare que no era el biològic, però que cuidava als fills. El dia del pare no se celebra en totes les cultures ni religions, per exemple jo que sóc musulmana no ho celebro.

 7. Anna Bagaria 20 març 2017 - 12:00 Contesta

  Bonum diem!
  El dia del pare es celebra el 19 de març perquè és el dia de Sant Josep, pare putatiu de Jesucrist ja que el seu pare era Déu. D’aquestes paraules ” pater putativus” s’extreu l’acrònim Pp amb el qual relacionem amb el nom avui dia de Pepe o Pepa.

  Jo crec que és molt més important la figura del pare que et cuida i que realment compleix aquesta figura ja sigui el biològic o putatiu, o poden ser els dos a la vegada.

  Realment mai hagués relacionat aquests noms amb la tradició clàssica i sense adonar-nos vivim envoltats de referents clàssics encara que no ho sapiguem encara que la societat d’avui dia només arribaria a relacionar aquest acrònim amb altres àmbits com la política (Partit Popular) o d’altres…

  Jo si que celebro aquest dia però considero que ja ha passat a ser plenament per consumisme i no pas com una tradició popular.
  In proximum!

 8. Maryama 20 març 2017 - 12:02 Contesta

  Bonum diem!
  El Dia del Pare és una celebració dedicada als pares de família, se celebra el 19 de març, que és el dia de Sant Josep. En llatí pare és pater, però pepe en l’epoca romana, era el pare putatiu, un pare que no era el biològic, però que cuidava als fills. El dia del pare no se celebra en totes les cultures ni religions, per exemple jo que sóc musulmana no ho celebro.

 9. Chaymae Harrak 20 març 2017 - 12:04 Contesta

  Bonum diem!
  Com a musulmana que sóc, el dia del pare en la religió musulmana no se celebra. En el dia del pare es commemorava el dia de San José, pare de Jesús. Per als musulmans, Jesús era un dels profetes més importants de Déu, però el conseller més important per a nosaltres és el profeta Mohammed. Per tant, els musulmans celebrem el dia del naixement de Mohammed, és a dir, el Mawlid que aquest any cau al dia 1 de desembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *