Què tenen en comú?

Quins referents clàssics hi trobeu?

150px-Armoiries_république_française.svg

Què tenen en comú?

Què és una pelta? Com es diu el soldat que en porta?  Qui eren les peltatae (o peltiferae) perquè també en portaven?  En botànica què significa  peltat, peltada?

Cecropia peltata

Comentaris: 7

 1. Laia A. 7 octubre 2016 - 9:54 Contesta

  XAIPE!
  L’emblema nacional francès, té origen durant la revolució francesa de 1789, però a França s’utilitza des de principis dels anys 50.
  Podem trobar aquest emblema en llocs oficials com la policia, però també es troba a monedes o documents nacionals.
  Com podem observar aquest símbol, té referents grecollatins com: el llorer, el roure envoltant l’escut o el feix romà ( fasces en romà, era el símbol feixista d’Itàlia) en el centre de la pelta. Tots tres tenen un significat semblant: poder i victòria.
  Una pelta, és un escut que utilitzaven els soldats grecs, anomenats peltastes.

 2. Mariona Cava i Ruiz 7 octubre 2016 - 9:54 Contesta

  XAIPE!

  El que tenen en comú aquestes imatges és la pelta (πέλτη), que era un escut lleuger que portaven els peltastes, que eres els combatents d’infanteria lleugera en els excèrits grecs. També les fulles de llorer que és la referència al mite d’Apol·lo i Dafne i per últim,el feix (fasces) que era, a l’antiga Roma, un conjunt de barres en forma de paquet cilíndric lligat amb cintes de cuir vermell, que contenien una destral que emergia per la part de dalt. La paraula fasces vol dir paquet i es refereix al fet que era un paquet de barres que rodejaven una destral. Les barres simbolitzaven la força, i la destral la justícia.

 3. Mireia Sánchez Cano 7 octubre 2016 - 9:54 Contesta

  Xaipe!!

  En aquesta imatge hi trobem quatre icones que signifiquen el mateix. Representen l’escut pelta dels peltastes que portaven els soldats a l’antiga Grècia.

  En l’escut de França podem observar com hi ha representat l’escut pelta, que significa protecció, envoltat d’ unes branques de llorer que originàriament significaven la victòria i trobem també en aquest iconael feix (fasces) que feien servir els alts càrrecs dels ciutadans romans, i que posteriorment va passar a ser el lema dels fascistes.

  I tant en el palau de la justícia de París com en aquesta representació a la ceràmica també està representat el símbol dels peltastes que simbolitzava la protecció.

 4. Chorouk 7 octubre 2016 - 9:58 Contesta

  Xaipete!
  Els referents clàssics que podem trobar són les fulles de llorer, ja que l’escut està format per fulles de llorer que fent referència a la mitologia simbolitzen Dafne, una nimfa dels boscos mitològica. Aquesta va ser convertida en un llorer i Apol·lo trist i resignat va decidir que ja no podia ser la seva esposa, sinó que seria el seu arbre, i va convertir el llorer en el seu símbol, i des d’aleshores sempre portava una corona de llorer.
  El que tenen en comú aquestes quatre imatges és la forma d l’escut, totes quatre mantene la mateixa estructura.
  Una pelta és un escut lleuger portat pel peltasta tracio, un combatent d’infanteria lleugera dels antics exèrcits grecs. La pelta apareix de vegades representada amb una sola nansa, i altres amb dos agafadors, com els escuts hoplon dels hoplitas.
  Els peltastas són els qui porten l’escut, la pelta.
  El simbolisme de la pelta continua sent utilitzat en en l’actualitat com és el cas de França.

 5. Eloi 7 octubre 2016 - 9:59 Contesta

  XAIPE!

  Aquestes imatges tenen en comú és la pelta (Una pelta és un escut lleuger portat per un peltasta tracila, és a dir la infanteria leugera mercenaria dels tracis) .
  Les fulles de llorer, que són el símbol del mite d’Apol·lo i Dafne és el llorer i els llocs de culte són Delos i Delfos.
  El feix (fasces), un conjunt de barres en forma de paquet cilíndric lligat amb cintes de cuir vermell, que contenien una destral que emergia per la part de dalt. En aquells temps, els lictors d’un magistrat (cònsol, pretor o dictador i magistrats amb imperium), de les verges vestals, dels governadors i dels comandants militars portaven el feix. La paraula (en llatí fasces) volia dir paquet i es referia al fet que era un paquet de barres que rodejaven una destral. Les barres simbolitzaven la força, i la destral la justícia.

 6. Irene Sanz 10 octubre 2016 - 16:55 Contesta

  Xaipe!

  Una pelta és un escut lleuger que portaven els peltastes, els combatents d’infanteria lleugera mercenaria característica dels exèrcits grecs i hel·lenístics. En botànica es diu de a fulla que té el pecíol inserit al centre del limbe. Aquestes quatre imatges tenen en comú la forma de l’escut, les quals demostren que aquesta estructura continua tenint el mateix significat que fa milers d’anys.

 7. Maryama 21 març 2017 - 21:53 Contesta

  Bonum diem!
  Una pelta era un escut lleuger que portaven els peltastes, que eres els combatents d’infanteria lleugera en els exèrcits grecs. El que tenen en comú aquestes imatges és l’escut pelta dels peltastes que portaven els soldats a l’antiga Grècia.
  Els referents clàssics que trobem aquí són les fulles de llorer que fa referència al mite d’Apol·lo i Dafne, ja que Dafne va ser convertida en un llorer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *