Referents clàssics a “One Piece”

Monkey D. Luffy al Coliseu Corrida

Abans de començar, haig de dir que si segueix el maga/anime de One Piece i no el portes al dia no et recomano llegir aquest apunt, ja que conté alguns spoilers.

One Piece, d’Eichiiro Oda, és el manga més exitós de la història (amb més de 270 milions de còpies venudes), superant per molt a famoses històries com “Dragon Ball”, “Naruto” o “Bleach”. Va començar l’any 1998 i, tot i portar ja més de 80 volums (tot un rècord en el món del manga), encara s’espera que continuï al menys els propers vuit o nou anys.

Sovint pensem que les històries de manga estan molt relacionades amb la cultura oriental i, sobretot, japonesa. De fet, aquest és el cas de mangues com el de Naruto. Però Eichiiro Oda va optar per agafar referents en la cultura d’occident, no només en la pirateria de l’edat moderna, sinó també en la tradició grecorromana. En aquest apunt repassarem alguns dels referents clàssics que podem trobar a aquest excel·lent manga.

1- Les armes ancestrals

Un dels grans misteris del món de One Piece és el segle perdut. Els registres de fa 900-800 anys estan perduts, i es diu que van existir tres armes ancestrals en aquella època. El que és interessant aquí és que les tres armes tenen noms de déus llatins o grecs: La primera arma esmentada és Plutó (déu dels inferns, Hades en grec), motiu pel qual el Shichibukai Crocodile vol prendre el control del país Arabasta. Tot indica que Plutó és un gran vaixell de guerra els plànols dels quals van ser destruïts per Franky (un dels nou mugiwara). Urà (pare dels titans en la mitologia grega) és el nom d’altra arma ancestral, de la qual encara no s’ha descobert res. Per últim, l’arma de la qual es sap més és Posidó (déu dels mars a la mitologia grega, el neptú dels romans), ja que no és un objecte, sinó una persona. La princesa ningyo (sirena en japonès) Shirahoshi és capaç de controlar els reis marins, uns monstres marins del tamany d’una illa petita.

Princesa_Shirahoshi

La princesa ningyo Shirahoshi és l’arma ancestral Posidó

2- Cèrber:

Durant la saga de Thriller Bark, van veure a una mena de cèrber zombie que estava format per tres grans gossos units. L’escena en què apareix és molt divertida, ja que Luffy (el protagonista) diu que pot domar-lo i després de donar-li una pallissa el deixa assegut i diu: “seu”.

Luffy “domant” el cèrber.

 

3- Les germanes gorgones:

Després d’ésser separat de la seva tripulació en l’arxipèlag Sabaody, Luffy (el protagonista de One Piece) acaba en Amazon Lily, una illa només de dones. Es diu que l’emperatriu serp, Boa Hancock, i les seves germanes van matar el monstre medusa i ara tenen una maledició que converteix en pedra tot aquell que vegi una marca en la seva esquena. Tothom creu això perquè Boa Sandersonia i Boa Marigold poden transformar-se en una Anaconda i una Cobra reial respectivament i Boa Hancock pot convertir la gent que l’estima en pedra (és a dir, tots menys Luffy, car ella és molt bella i ell és l’únic sense pensaments impurs).

Finalment es descobreix que això era una mentida per tapar el passat de les germanes,  les quals havien estats esclaves dels tenryuubitos (dragons celestials) i els havien col·locat una marca d’esclaves a l’esquena. En realitat, els seus poders provenen d’akuma no mi (frutes del diables).

Boa Sandersonia i Boa Marigold.

Boa Hancock.

 

4- Amazon Lily:

Amazon Lily, l’illa que he esmentat just abans, està basada en les amazones gregues, ja que són una comunitat de dones guerres i no accepten els homes en el seu territori (això ocasionarà problemes a Luffy). La diferència amb les guerreres gregues és que les dones d’Amazon Lily més fortes formen part de la tripulació de les “pirates Kuja”.

Les guerreres d’Amazon Lily

 

5- El basilisc:

La presó d’Impel Down, a la qual entra Luffy per rescatar el seu germà Ace (condemnat a mort), és plena de grans monstres, i Oda es basa en alguns de la mitologia grega, com el basilisc. En aquest cas el veiem una mica ridiculitzat, i no presenta els mateixos poders que l’original, com matar només amb la mirada.

Basilisc

6- El minotaure:

A la gran presó del govern mundial, Impel Down, hi ha quatre grans guardians, entre els que destaca el minotaure. Era un home que va menjar l’akuma no mi del brau, i ara és un home brau o minotaure. Tot i tenir una aparença d’idiota, és realment fort, i a més té una capacitat de regeneració impressionant perquè ha despertat la seva fruta.

El minotaure d’Impel Down.

 

7- L’Hidra:

En One Piece existeix una Hidra, basada en l’Hidra de Lerna, tot i que no és exactament com l’imaginem. L’Hidra és una tècnica de Magellam, l’alcaide i major autoritat de la prisió d’Impel Down, abans esmentada. Magellam va menjar la Doku Doku no Mi (fruta del verí), i pot crear generar verí del seu cos. La seva tècnica més coneguda és formar caps de l’Hidra, que a més augmenten de nombre enmig de la batalla. El fet que sigui una tècnica de verí fa referència a què l’Hidra grega una molt verinosa.

L’Hidra de verí de Magellam.

 

8- Els centaures de Punk Hazard:

A l’illa coneguda com Punk Hazard, trobem una sèrie de persones amb cos d’humà en la part de dalt i potes de cavall o altres animals de quatre potes. Això és una clara referència als sàtirs de la mitologia grega, tot i que psicològicament no tenen res a veure i el seu origen és diferent. Tots eren abans humans normals que van éssers afectats per una arma química i van quedar paralítics, però gràcies a la Ope Ope no Mi (fruta de la cirugia) de Trafalgar Law, van substituir les cames per potes d’animals.

Centaures de Punk Hazard

9- El Coliseu Corrida:

L’última saga de One Piece ha estat la saga de Dressrosa, una illa basada en la cultura espanyola. Però sense dubte, una de les parts més interessants d’aquesta saga és la lluita de gladiadors en el Coliseu Corrida, on es competeixen per la Mera Mera no Mi (la fruta del diable que et converteixen en foc). Luffy vol aconseguir la fruta, i s’inscribeix al torneig com a “Lucy” (ja que s’esta amagant del rei de l’illa, Donquixote Doflamingo).

El Coliseu Corrida de l’illa de Dressrosa.

Tota la lluita del Coliseu és per a mi una de les millors part de tot One Piece, i a la vegada més divertides. Al Coliseu coneix Rebecca, una gran lluitadora que guanya les batalles només esquivant els enemics llençant-los a l’aigua fora del terreny de lluita. A més es troba amb molts altres gladiadors armats a l’estil romà i amb armes com tridents o gladius.

Luffy amb l’armadura de gladiador.

La gladiadora Rebecca.

Segueixes l’anime o el manga de One Piece? T’havies adonat d’aquestes referències al món clàssic? Què et sembla que la literatura japonesa busqui el model de la cultura grecorromana? Has pogut trobar alguna altra referència al món clàssic?

Carlos Thiriet Chaparro

Alumne de grec i llatí de 2n de Batxillerat

Etiquetes:, , , , , ,

1 comentari

  1. Júlia 15 maig 2018 - 12:15 Contesta

    Wow, mai m’hauria fixat en el fet que hi ha tants referents mitològics en aquest anime, i mira que la meva infància ha estat marcada per ell. M’impressiona com sempre es poden trobar referents a tots llocs

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *