Comentaris: 24

 1. Ariadna Ruiz 4 maig 2016 - 8:58 Contesta

  Salve!

  Res derelictae significa les coses abandonades, per tant, està ben utilitzat, ja que fa referència als aliments que els ciutadans, els comerços i els restaurants deixen en aquesta nevera de la ciutat de Bizkaia.

  No l’hem de confondre amb res nullius, ja que aquest significa el mateix però que els objectes mai han tingut amo.

  Morfològicament, res és un substantiu de la cinquena declinació en nominatiu plural femení i derelictae és un participi de perfet nominatiu plural femení.

 2. Joaquin 4 maig 2016 - 11:35 Contesta

  Res derelicta es una expresión latina usada para referirse las cosas abandonadas al primer ocupante, esto es, aquellas que han sido dejadas por su propietario quien, desprendiéndose de ellas ha renunciado además al dominio, de manera tal que cualquier otra persona puede adquirirlas por ocupación.
  Esta perfectamente utilizada esta frase en esta campaña solidaria.
  No hay que confundir una res derelictae con una cosa perdida. En este caso, existe un dueño, que ha extraviado el bien mueble, y no cabe la ocupación, pues el propietario conserva el dominio aunque haya perdido la cosa y el que encuentra la cosa adquiere la posesión y podría adquirir por prescripción el dominio.

 3. Mar Cruz Viladoms 4 maig 2016 - 11:55 Contesta

  Bonum diem!!
  L’expressió res derelictae es refereix a les coses que han estat abandonades pel seus amos, de manera que qualsevol persona podria adquiri-ho de manera d’ocupació.
  Aquesta campanya em sembla un molt bona iniciativa, ja que sempre he pensat que es llença moltíssim menjar; i tot i així, hi han països en els quals hi ha fam. Alguna cosa s’està fent malament, no? És injust que es tinguin que llençar els aliments, així que crec que és un projecte estupendo.
  Ànims!

 4. alexia.alvarez 4 maig 2016 - 12:03 Contesta

  Salvete!!
  Res derelicta significa o és una expressió que s’utilitza per referir-se a les coses abandonades pel seu propietari, que aquest ha renunciat al domini total ja que l’ha abandonat i com a conseqüència una altra persona pot adquirir-la, i fer-se-la seva. Opino que si està ben utilitzat en aquesta campanya perquè és com s’explica al diari, tu estàs abandonant un objecte, un cop te’n desfàs d’ell ja no tens cap dret a adquirir-lo, i si alguna altre persona el fa servir( objectiu de les neveres solidaries) era una conseqüència, una opció que tu sabies que hi havia. No s’ha de confondre amb la cosa perduda que sí que té amo, però com bé diu el nom es perdut, no es que l’amo l’haguí abandonat amb aquella intenció, llavors l’amo conserva la possessió i, per tant, no es pot ocupar. Un derelicte vol dir abandonat, per tant és un objecte abandonat. Per últim dir que campanyes com aquestes són molt importants, hauríem de prendre més consciencia de l’important que són. Un exemple a seguir.

 5. laia.novas 4 maig 2016 - 12:10 Contesta

  Salve!
  Em sembla molt bona idea donar allò que no s’utilitza a la gent més necessitada, i més si es algo tan necessari com el menjar. Crec que la labor de ‘res derelictae’ és molt bona i estic 100% d’acord amb el que fan!
  Respecte al llatinisme d’aquesta associació, ‘res derelictae’ és una expressió llatina utilitzada per referir-se a les coses abandonades pel seu propietari, el qual ha renunciat a la pertinença d’aquest objecte, de manera que qualsevol persona pot adquirir-les. Això és el que realment es fa en aquesta associació, els aliments que no s’utilitzen i són renunciats per les persones, són adquirides pels més necessitats.
  En definitiva, aquest llatinisme significa ser abandonat.
  Però, es molt important no confondre les coses abandonades (les quals són renunciades pel seu amo principal) que les coses perdudes, que segueixen tenir amo. En aquest cas, els aliments són renunciats pel seu amo (els consumidors) i són adquirits per uns altres amos, però en cap moment són objectes perduts.
  Un derilecte (derelictum) és un objecte que queda abandonat al mar.

 6. Laia A. 4 maig 2016 - 12:14 Contesta

  Salvete!
  El res derelictae, és una expressió llatina per referir-se a objectes que eren de propietat, però han estat abandonats. En aquesta campanya, comenta el fet de que es tira moltíssim menjar que molta gent podria consumir si no fos per dificultats, llavors fan una acció de posar una nevera en la qual s’emmagatzemen aliments perquè els civils els consumeixin. No diria que està ben bé ben utilitzada, ja que la gent no abandona el menjar, sinó que el col·loca allà per a que altres els aprofitin.
  No s’ha de confondre les coses perdudes o abandonades ( res derelictae) amb el res nullis, que és el fet de que un objecte no tingui amo. Són dos conceptes totalment diferents, un té amo, però deixa aquest objecta, l’abandona o el perd. Mentre que l’altre és que el objecte no sigui propietat de ningú.
  I finalment, un derelicte, és les restes d’un objecte o nau fabricat pels humans, que es troba enfonsat o parcialment en aigua.

 7. Sandra Mendoza Barco 4 maig 2016 - 12:16 Contesta

  Salve!
  Res derelictae és una expressió llatina que fa referència a les coses abandonades voluntàriament pels seus antics propietaris, de manera que qualsevol altra persona pot, lliurement, fer ús d’elles. Crec que aquest llatinisme ha estat molt ben utilitzat per aquesta campanya, ja que amb dos mots resumeix perfectament l’objectiu d’aquest projecte solidari.
  No s’ha de confondre amb les coses perdudes o sense amo perquè, a diferència d’aquestes les coses abandonades si han tingut un amo i aquest voluntàriament ha decidit de desfer-se d’elles. Es per això que tampoc podem confondre les res derelictae amb les res nullius.
  Un derelicte són les restes d’un vaixell naufragat o d’una nau abandonada que suren a flor d’aigua.

 8. Juls Paris 9 maig 2016 - 9:26 Contesta

  Salve!
  Res derelictae és una expressió llatina utilitzada per referir-se a les coses abandonades pel seu propietari qui ha renunciat al domini de manera que qualsevol persona pot adquirir-les per ocupació. No s’ha de confondre amb la cosa perduda que sí que té amo, ja que l’amo conserva la possessió i, per tant, no es pot ocupar. No s’ha de confondre amb la res nullius, ja que aquesta mai ha tingut amo.
  No hem de confondre el ”res derelicta” amb el ”res nullius” que és el fet que un objecte no tingui amo. La diferència entre aquests dos conceptes és que en un parlem de l’acció d’abandonar, mentre que l’altre no és abandonat sinó que no té amo ni és de ningú.

 9. claudia Pérez 9 maig 2016 - 9:29 Contesta

  Res derelictae és una expressió que s’utilitza sempre per referir-se a les coses abandonades pel seu propietat, el qual ha renunciat al seu domini absolut ja que l’ha abandonat i passa a adquirir-la una altre persona, la qual la fa seva.

  I considero que si està ben utilitzada, ja que explica que tu estás abandonat un objecte. Si tu prens la decisió de desfer-te d’ell, després no pots tornar-lo a adiquirir-lo si una altre persona ja la adquirit.

 10. Mariona Cava i Ruiz 9 maig 2016 - 9:56 Contesta

  Salve!!
  Res derelictae significa coses abandonades, jo crec que està ben utilitzat, ja que fa referència als aliments que els ciutadans, els comerços i els restaurants deixen en aquesta nevera a Bizkaia.
  I no s’ha de confondre amb res nullius.

 11. Valentina Restrepo 9 maig 2016 - 16:49 Contesta

  Salve!!!

  “Res derelictae” és una expressió llatina usada per a referir-se les coses abandonades al primer ocupant, és a dir, aquelles que han estat deixades pel seu propietari qui , desprenent d’elles ha renunciat a més al domini, de tal manera que qualsevol altra persona pot adquirir-les per ocupació .
  No s’ha de confondre amb “res nullius”

 12. Carlota Escrivà 11 maig 2016 - 9:33 Contesta

  És una expressió llatina. És utilitzada per referir-se a les coses abandonades pel seu propietari qui ha renunciat al domini de manera que qualsevol persona pot adquirir-les per ocupació.
  Jo crec que si està ben elegida, ja que la campanya es basar en abandonar els aliments que no vols, o que no es poden comercialitzar.
  No s’ha de confondre “res derelictae” que significar les coses abandonades amb “res nullis”, que és el fet de que una cosa no tingui amo.

 13. Clàudia Ordaz 15 maig 2016 - 16:03 Contesta

  Salvete!

  «Res derelictae» és una expressió utilitzada per referir-se a les coses abandonades. En efecte, aquest llatinisme és perfecte per referir-se a aquesta magnífica campanya solidària ja que el significat és idoni. Òbviament, no és el mateix perdre una cosa que abandonar-la voluntàriament ni tampoc és el mateix una cosa abandonada que una cosa sense amo, ja que mai ha estat propietat de ningú. Delirecte vol dir abandonat.

  Personalment m’agradaria afegir que aquestes campanyes són molt positives per a la nostra societat. Ja havia llegit articles sobre campanyes molt semblants a altres països com Alemanya, on els mateixos restaurants col·loquen neveres al carrer amb el mateix objectiu. Al món es llença una quantitat de menjar aprofitable inimaginable, un fet totalment penós. Si s’arribés a una bona organització a nivell mundial, estic segura de que al món no es passaria ni molt menys tanta fam. Realment, hi ha aliment per abastir a tothom. Malauradament el món no es regeix pas per les bones intencions i la solidaritat sinó sobretot pels interessos econòmics i els diners. Tant de bo algun dia això canviï.

 14. Mireia Sánchez Cano 24 maig 2016 - 11:58 Contesta

  Bonum Diem!!

  Res derelictae és una expressió llatina utilitzada per referir-se a les coses abandonades pel seu propietari qui ha renunciat al domini de manera que qualsevol persona pot adquirir-les per ocupació.

  A mi personalment em sembla genial donar a la gent necessitada aquests productes que segur que són de la seva necessitat.

 15. Robert Cepeda Machuca 30 maig 2016 - 9:56 Contesta

  Salve!!

  No tenia ni idea del significat d’aquest llatinisme però ara ja se que vol dir abandonat per al seu amo, em sembla molt bé aquesta iniciativa, ja que em sembla una bogeria que es pugui llençar tant de menjar quan hi ha gent que té molta gana, també em sembla molt bé que la responsabilitat passi al que agafa aquest menjar, ja que el pren sota la seva responsabilitat.
  Molt bona iniciativa!!

 16. Maryama 10 maig 2017 - 8:40 Contesta

  L’expressió llatina “Res derelictae” no sabia el que volia dir, però buscant una mica d’informació he trobat que Res derelicta és una expressió llatina utilitzada per referir-se a les coses abandonades pel seu propietari i que llavors qualsevol persona pot adquirir-les. En aquesta campanya solidària l’expressió està ben utilitzada, ja que els aliments els “abandonaven” i poden passar a ser de qualsevol persona. No s’ha de confondre amb la cosa perduda que sí que té amo, ja que l’amo conserva la possessió.
  Un derelicte és un vaixell, o part d’un vaixell, abandonat que sura entre dues aigües.
  Crec que aquesta campanya és una molt bona idea, ja que si llencen els aliments, millor que els donin a la gent que els necessita.

 17. arnaunadal8 10 maig 2017 - 10:35 Contesta

  Salve!
  En primer lloc quan he vist la paraula no sabia que volia dir, ni la més mínima ideea. He buscat i m’he llagit aquest artícle tant interessant i després ja ho he entes millor. Aquesta expreció llatina,“Res derelictae”, s’utilitza quan un propietari deixa coses abandonades i renuncia a aquestes llavors qualsevol persona pot adquirir-les.

  Jo crec que està bé donar a les persones necessitades allò que ja no utilitzem i donem.

 18. Rocío Rodríguez 12 maig 2017 - 8:22 Contesta

  Salve!
  No tenia cap idea que volia dir “Res derelictae”. “Res derelictae” és una expressió llatina que és utilitzada per a referir-se a les coses abandonades pel seu propietari i després qualsevol altra persona pot adquirir-la.
  A l’article parla sobre que la gent dona allò que no utilitza, en aquest cas aliments, per donar-los a altres persones que ho necessiten més. Per tant, aquesta expressió està ben utilitzada.

 19. Carla Muñoz 12 maig 2017 - 8:32 Contesta

  Salvete!

  Què significa res derelictae? Està ben utilitzat en aquesta campanya solidària?

  Res derelictae és una expressió llatina que fa referencia a les coses abandonades per un primer amo aquelles que han estat deixades pel seu propietari qui, desprenent d’elles ha renunciat a més al domini, de tal manera que qualsevol altra persona pot adquirir-les per ocupació. Sí, aquesta expressió encaixa perfectament amb la campanya de l’article.

  Per què no s’ha de confondre amb les coses perdudes o les coses sense amo?

  La diferència entre aquests dos conceptes és que si és perduda l’amo encara conserva la possessió de tal cosa.

  Per cert, què és un derelicte?

  Derelicte són les restes d’un vaixell naufragat o del que contenia.

 20. Edgar.N 12 maig 2017 - 8:42 Contesta

  Res derelictae es una expressió que es refereix a quan algú es despren d’alguna cosa el que l’agafi se la queda ja que l’antic amo s’ha despres d’aquella pertinença.

 21. Álvaro T. 12 maig 2017 - 8:47 Contesta

  Bonum diem!
  “Res derelictae” es la palabra que se usa para las cosas que han sido abandonadas por sus amos y que alguien puede adquirirlas mediante la ocupación.
  Estoy de acuerdo con lo del artículo ya que siempre está bien ayudar a los que lo necesiten, y dar cosas que no necesitamos nosotros siempre está bien.

 22. Edgar.Alvarez 12 maig 2017 - 8:49 Contesta

  És una expressió llatina utilitzada per referir-se a les coses abandonades pel seu propietari qui ha renunciat al domini de manera que qualsevol persona pot adquirir-les per ocupació.
  D’aquesta definicio n’he apres de que tenim que evitar l’egoisme humá i pensar en els mes necessitats a l’hora de treuren’s de sobre objectes que no tenim la necessitat d’utilitzar i donar-los als mes desfavorits.

 23. Chaymae Harrak 3 juny 2017 - 0:58 Contesta

  Salve!
  Gràcies a aquest article he pout entendre el significant de l’expressió “Res derelictae”, aquesta expressió és utilitzada per referir-se a totes aquelles coses abandonades pel seu propietari i que hi renuncia totalment. Aixó voldrá dir que qualsevol altre pot adquirir-les.

 24. ainablanch 12 juny 2017 - 15:13 Contesta

  Res derelictae” és una expressió llatina que és utilitzada per referir-se a les coses que deixem d’utilizar o be les abandonem. A l’article parla d’un fet del que hi l estic molt a favor ja que penso, que el que no utilitzem han d’utilizar-ho aquella que no han tingut la sort de tenir-ho. Passa igual amb el menaje, personalmente crec que les hostigues, restaurants supermercats que produeixen en excedent i desprestigio tenen quantitat de sobres, hauríen de donar-ho aquells que no tenen la sort de poder tenir-ho. No pot ser que hi hagi gent passant gana i que llençem un percentatge de manjar molt elevat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *