Des de fa molt temps m’ha cridat l’atenció la coneguda marca de moda Versace. Fins feia poc només podia admirar l’exuberància i sensualitat de la seva roba. Doncs bé, no només és un dels imperis més grans del món de la moda, sinó que també hi podem trobar alguns referents clàssics que estic segura que si sou estudiants de grec i llatí els reconeixereu fàcilment!
Per començar, el seu logo, representa Medusa (Μέδουσα), que en la mitologia, va ser una dona que va ser transformada després d’ofendre els déus i convertia en pedra tots aquells que la miraven. Més tard, va ser decapitada per Perseu.
Versace va utilitzar la imatge de Medusa com a sinònim d’una bellesa gairebé fatal, que hipnotitza, provoca desig en les persones més que enveja. Que és precissament el que volia transmetre Gianni Versace creant la coneguda marca.
Versace, també era coneguda per les seves fragàncies, el 2014, Versace va posar a la venda Eros, una fragància que s’inspira en la mitologia grega, referint-se al déu grec de l’amor i al fill d’Afrodita.
Hi ha diferències entre un spot destinat a homes o a dones?
Laia Costa i alumnes aràcnides (Maria, Noèlia…),
1r Batxillerat Humanístic
Així m’agrada, Laia! Remenant pels apunts del nostre bloc d’aula Aracne fila i fila i publicant aquí més referents clàssics, en aquest cas en la moda. Avant!
Xaipe!!
Molt bon apunt Laia.
La veritat és que al igual que ella, havia sentit Versace en l’aspecte de la moda i en les fragàncies; encara que si ens aprofundim, ens adonem que també té alguns trets de les cultures clàssiques.
Pel que fa a la pregunta plantejada anteriorment, estic completament d’acord en que hi ha molta diferència entre un spot per a homes que per a dones.
A part dels que ha col·locat la Laia anteriorment, un altre exemple serien els perfums de Paco Rabanne, amb Olympea i Invictus.
[…] […]
Xaipe¡¡
Buena recoleccion de datos Laia..
La mayoria de publicidades de fragancias estan relacionados con Grecia y la mitologia, intentan lograr la perfeccion con los cuerpos que exponen pero con una belleza natural como la que caracterizaba a las mujeres de los mitos.
Estas publicidades simpre estan en un punto medio..no llegan a ser del todo machistas ni del todo feministas porque muestran muchos hombres de buen ver y eso mismo con las mujeres. Eso creo yo.
XAIPE!
Felicitats per l’apunt, Laia! Sobre el tema plantejat, ja coneixia els seus referents degut a que l’any passat unes companyes van fer un article sobre els anuncis on apareixia l’anunci de la colònia, però m’alegra que hagis aprofundit més sobre la marca.
I sobre la pregunta que fas, crec que sí, hi ha una diferència enorme entre anuncis dirigits als homes i a les dones, però crec que esta canviat, però serà un procés molt díficil, tot i que crec que ho aconseguiran.
XAIPE!
Primerament felicitar a la meva companya Laia Costa per el seu gran apunt sobre un tema que sé que la fascina. Des de que vaig començar la meva aventura en les llengües clàssiques he pogut comprovar que moltes marques i empreses utilitzen molt referents clàssics per tal de promocionar els seus articles. Versace és per excel·lència una de les marques que utilitza un gran nombre de referents clàssics, i avui dia és pràcticament impossible pensar en aquesta marca sense relacionar-la amb deus i deesses olímpiques. Pel que fa a la pregunta suggerida, he de dir que encara podem notar la influència d’una societat sexista en la publicitat, però per sort poc a poc els anuncis dirigit per a dones i homes s’assemblen més i ja es comença a deixar enrere els arcaics estereotips que s’utilitzaven.
Xaipe!!
Laia m’ha semblat molt original aquest apunt!! Moltes felicitats!!
Penso que realment els referents clàssics els trobem continuament a llocs que de vegades ni esperàvem trobar-los, però és genial que la cultura grega segueixi persistint en els nostres dies i que no desaparegui.
Xaipe!
M’ha encantat aquest apunt! Felicitats, Laia!
És fascinant que es trobin referents clàssics en moltes marques i la majoria de vegades ni ens n’adonem, però això demostra que la cultura grega encara perviu avui en dia!
Pel que fa a la pregunta, clarament hi ha diferències entre els spots publicitaris dirigits als homes i a les dones. Això no tindria res de dolent, si no fos perquè gran part són sexistes. Per sort, cada cop s’intenta evitar més.
Xaipe!
Molt bon apunt Laia! m’ha agradat molt!!!
Trobo molt interessant que es puguin trobar els diferents referents clàssics en moltes marques i sobretot a la publicitat, ens diu que la cultura grega segueix present avui dia.
La resposta a la pregunta que ens fa, crec que sí, hi ha una diferència enorme entre anuncis dirigits als homes i a les dones, però crec que esta canviat, però serà un procés molt díficil, tot i que crec que ho aconseguiran!!!
XAIPETE!
Molt bon apunt Laia! fantàstic el tema escollit molt original i una gran satisfacció saber que ho has fet a gust, degut a que és un tema que t’interessa!
Mai m’havia adonat d’aquests referents, però ara que estem estudiant mitologia i grec, és un bon moment per començar-hi! Interessant saber el motiu pel qual a la publicitat els atreu tant el tema mitològic sigui per la perfecció de l’ésser humà o el tema de déuso deessas…
Hi ha molta diferència als anuncis, alhora de dirigir-se al públic masculí o femení i com ho representes. no es el fet de masclisme, però ho sembla en l’actitut amb la qual ho representa.
Tot i així, torno a recalcar les meves felicitacions pel treball!
Xaipe!
Un molt bon apunt Laia. Enhorabona per aquest treball fantàstic! Espero que en un futur pròxim, puguis col·laborar amb aquesta gran marca!
Sincerament és genial el que que arriben a amagar grans marques com aquestes. És molt curiós que moltes marques o àmbits publicitaris s’inspirin en els nostres referents clàssics. Com és el cas de Versace que va utilitzar la imatge de Medusa (Μέδουσα), un monstre ctònic femení que convertia la gent en pedra mirant-los fixament i com bé ens explica la nostra companya, van escullí aquest monstre perquè volien transmetre provoca desig en les persones més que enveja.
Francament penso que el fet de que la Publicitat s’inspiri en el referents clàssics és genial, ja que torna a ressorgir els nostres grans avantpassats, les nostres antigues civilitzacions i fa molt bé això. Encara que molts de nosaltres, gairebé mai ens enfoquem en el que s’amaga darrera una marca o un logotip.
Xaipe!!!
Em sembla molt interessant poder veure que en la moda, també s’utilitzen referents clàssics. Hi trobo que una marca tant important com Versace, sen inspiri amb referents clàssics, fa que la gent li comenci a interessar els referents clàssics.
I crec que potser molt interessant, que la publicitat algú que veiem cada dia, faci servir la mitologia.
Molt bon treball Laia!!! Es un molt bon treball, i crec que es molt interessant.
Xaipe!!
No tenia ni idea que versace tingues tants referents clàssic, sincerament no segueixo la marca versace. Fer servir la imatge de medusa (monstre ctònic) em sembla ideal ja que sempre he pensat que medusa és un monstre molt cregut i pot representar perfectament la enveja.
Per acbar felicitar a la Laia per aquest apunt tant elaborat, bona feina.
XAIPE!
Molt bon apunt Laia!
Sobre la pregunta que plantejes, ens els diferents sexes sempre intenten destacar la perfecció de cadascun dels dos, no trobo que sigui ni mascliste, ni feminista, però el que si que fa és crear uns estereotips, i això trobo que no és bo, ja que diuen què és perfecte, i què no, i no és natural, perquè algo que ens diferencia als humans dells animals, és que som diferents uns dels altres, i això és el que ens fa especials, així que
trobo que no existeix aquesta perfecció que ells diuen.
Xaipe!
La casa de moda Versace no ha passat mai desapercebuda. El seu característic logotip, la Medusa, va ser escollit com una alegoría cap a la força, cal al poder, cap a la seducció i cap al dinamisme. A través d’aquest símbol Gianni Versace va expressar la seva fascinació per l’art clàssic i l’arquitectura tot i que va prendre com a referència una Medusa més romana, aquella figura representada com una dona preciosa amb el cabell revoltós i algunes serps entrellaçades.
A través de la seva relació amb l’art grec i romà, va entendre perfectament que la seducció era un valor fonamental i va voler transmetre-ho a través de la bellesa, a través de la sofisticació, de l’excessivitat i de la puresa. Gianni sempre va mostrar una passió entre tot allò mític i entre tot allò real, entre l’antiguitat i la modernitat, connectant l’opulència de l’art amb la quotidianitat. El dissenyador sempre va voler que els seus dissenys invoquessin a una deessa, a una dona poderosa i misteriosa.
Les dones que es vestien i vesteixen de Versace sempre s’han caracteritzat per ser seductores i sensuals. Un dels seus principals llegats va ser la seva capacitat de reunir elements clàssics i mesclar-los amb materials nous i innovadors. Actualment, a través de les seves col·leccions, les dones poden treure la respiració a tots els seus admiradors com si fossin “Meduses modernes”, convertint-se en una atracció fatal.
Versace ha creat també línies de bany en les quals transformava totalment als seus models en déus grecs.
XAIPETE!
Primer de tot felicitar la Laia, m’ha encantat!
No deixa de sorprendre quan et dones compte de que aquell anunci que tant has vist per televisió i al que potser no hi donaves gaire importancia, té un munt de referències clàssiques, i a mi me n’agrada de saber-les i de que m’informin quan en veuen algun.
Bon apunt!
Salve!
Bona feina, Laia!
Havia sentit parlar de Versace, havia vist per la televisió anuncis i tot. Però mai havia arribat a pensar que en el fons, té alguns trets de les cultures clàssiques.
Jo era la típica que criticava els anuncis d’aquesta marca.Em deia a mi mateixa “ Per què fan anuncis així , tan diferents? “ de fet, sempre he criticat els anuncis de les fragàncies els trobo estranys.
I respecte a la pregunta, estic totalment d’acord que hi ha una gran diferència entre un anunci per a homes que per a dones.
SALVE!
Sobre la pregunta que planteja la Laia, jo crec que hi ha diferència. Tant com en els dels homes com en els de les dones, intenenten idealitzar tots dos sexes, intenten ensenyar la perfecció de cadascun d’ells. No trobo que sigui algo dolent, però no crec que sigui beneficiós, sé que intenten transmetre que un cop et posis allò que venen et sentiras com aquella persona que veus a l’anunci, una persona perfecte, i que en la meva opinió no és real.
Xaipe!
una vegada méses troben referents clàssics en una marca molt coneguda des de fa anys. Responent a la pregunta que s’ens planteja, hi ha clarament una diferencia entre els dos anuncis publicats. En el primer, apareix l’home com una figura heroica i idealitzada, pero en canvi en el que va dirigit a les dones, torna a apareixer la dona com sumisa del home. Són coses que no entenc, en el segle XXI i encara hi han aquestes diferencies… Molt bon apunt!
Xaipete!!
Felicitats per l’apunt està molt bé!
Hi ha diferències entre un spot destinat a homes o a dones?
Si, la sensació que a mi em dona es que en l’anunci de la dona, per destacar la figura femenina es necessita una de masculina, com si la dona no fos suficient per presentar sola, en canvi a l’anunci dels homes es pot veure com la figura masculina si es suficient per sortir sola.
L’anunci masculí et ven que seràs un deu si et poses la colònia, hi han molts més factors que poden convertir-te en això no nomes una simple colònia…
L’anunci femení et ven que seràs una deessa o una dona amb poder sexual suficientment atractiva per seduir als homes ( com si això fos la màxima aspiració d’una dona) si et poses aquesta colònia.
He de reconèixer que el logo de Versace és bastant atractiu ja que no es el típic logo ,es original i es remunta a una època a la qual li devem tot.
Salve
Felicitats laia, aviat seràs una professionals dels apunts!!
Ja coneixia l’origen de la marca Versace ja que l’any passat ja vàrem fer una petita recerca amb diferents anuncis amb referents clàssics. És una marca que sempre s’ha caracteritzat per mesclar elements clàssics amb elements molt moderns. En molts dels seus shows ”Versace” transforma els models en Déus grecs i deeses gregues.
Respecte la pregunta formulada, crec que encara vui en dia hi ha diferenciació entre els anuncis d’homes i de dones, com bé diu la meva companya Irene, no tindria res de dolent si molts dels anuncis no tingèssin aquest connotació sexista.
Salve!
La veritat és que més d’un com m’avia passat per alguna perfumeria i havia vist el logo dels perfúms. A més havia pensat de fer un artícle ja que la marca Versace és molt coneguda mundialment encara que ja veig que algú se m’ha avançat.
Aquest artícle m’ha semblat molt interessant ja que podem veure que marques tant importants, no utilitzen sinó que s’aprofiten de l’èxit que dónen els referents clàssics en els productes.
Amb el màrquering utilitzen aquests deus de l’Olims, omniotens i poderosos, cosa que fa que una persona en veure aquest anunci cregui que és capç d’aduirir les propietats d’un déu encara que, malauradament, tots sabem que això no és possible.
Xaipe!
La marca Versace es molt coneguda actualment, ja que es una marca amb molt prestigi. Jo penso que els logos que s’utilitzen són molt significatius ja que dona com més ganes de comprar-se perfums, roba etc amb la marca o logo del deus grecs, ja que eren poderosos i igual que la marca tenien prestigi en l’antiga Grècia.
Aquest article m’ha agradat molt ja que també que encara vui en dia hi ha diferenciació entre els anuncis d’homes i de dones, on es remmarca molt aquesta connotació sexista.
Xaipe!
Sóc una d’aquelles persones que quan entra a una perfumeria mira tots els logos i les olora totes.
Primer de tot, felicitats per l’article, l’he trobat molt interessant, ja que moltes de les marques de perfum utilitzen les clàssiques per atraure més clients. Estem envoltats de referents.
Hi ha mil anuncis de perfums on podem veure com una persona apareix en l’Olimp o lluitant contra gladiadors, ja que el que intenten amb això és ir que si et poses la colònia que t’estan venent seràs igual que un déu grec o que serà l’home més fort que existeix. Igual passa en els anuncis de perfums femenins. Apareixen dones molt belles i delicades al costat d’afrodita o atenea amb la intenció de dir que comprant aquesta colònia seràs molt bella i admirada.
Xaipe!
Personalment la marca Versace és una de les meves preferides, tant en perfumeria com amb tots els seus productes. Veient aquest ariticle molt ben fet ens donem compte de que estem rodejats de referents en tots els sentits, el nostre dia dia, amb els detalls més simples posar-se perfum ! Olorem els nostres referents amb els perfums que ens fan viatgar.
Tinc un dubte existencial, l’olor d’aquests perfums son els mateixos que utilitzavan rld antics romans?
Em pots fer, Farah, la recerca! http://blocs.xtec.cat/elfildelesclassiques/2015/01/05/els-perfums-tota-una-herencia-classica/
Bonum diem!
El logo de Versace ja el coneixia, ja sabia que tenia el cap de medusa com logo, encara que mai m’havia preguntat el perquè, perquè una marca tan prestigiosa com Versace va utilitzar el cap de medusa per fer el seu logo, encara que ara ja ho sé. Versace no és l’única marca que utilitza clàssics en les seves col·leccions, molts altres dissenyadors també ho fan. Gairebé sempre inclouen vestits com els de deesses amb motius grecs. La Medusa és símbol de la moda Versace, que sempre va voler que els seus dissenys invoquessin a una deessa, a una dona poderosa.