Les primeres pel·lícules

La primera exhibició cinematogràfica a Catalunya va tenir lloc el 5 de maig de1895 a Barcelona, quan es va presentar el cinetoscopi de Thomas Alva Edison a la Plaça de Catalunya.

Les primeres filmacions a Catalunya van ser realitzades per Fructuós Gelabert, cineasta, inventor i deisnyador dels primers estudis de rodatge a Espanya. Fructuós Gelabert es considerat com el fundador del cinema català i espanyol. En 1897, despés d’haver rodat diversos documentals, va filma la primera pel·lícula Riña en un café. Gràcies a l’aliança amb uns exhibidors, va formar l’empresa Diorama que va arribar a tenir laboratoris i sales de cine pròpies.

Durant la mateixa época, altres firmes van aparèixer en el cinema català. Com per exemple Hispano Films, financiada per Lluís Macaya i sota la direcció tècnica i artística d’Albert Marro i Ricardo de Baños, la seva empresa tenia una sòlida base econòmica els productes de la qual es van difondre facilment per el mercat. Des de 1906 es van dedicar a filmar pel·lícules literàries, històriques y còmiques. Alguns dels títols més importants van ser Don Juan Tenorio (1908), Don Joan de Serrallonga (1910), Justicia del rey Felipe II (1910) o Don Pedro el Cruel (1912).

Un altre pioner del cinema va ser Segundo de Chomón, va filmar diversos films com El hotel eléctrico (1905).

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aZFdaqQky2o[/youtube]

El hotel eléctrico de Segundo de Chomón

En aquest primers anys del cinema, la majoria de la classe política, ideològica, eclesiàstica i intel·lectual menyspreava el cinema. No va ser fina l’any 1908 que es va convertir en un espectacle de masses, gràcies a que van estrenar pel·lícules millors i al perfeccionament de les sales. En un principi el gènere documental va ser el més ben acollit. Però poc a poc les pel·lícules còmiques van anar guanyant terreny.

Els films que van sorgir durant aquest període es basen en el melodrama de temàtica social. Aquestes obres busquen més l’emotiu i sentimental que no lo intel·lectual. Els temes principals eren el vicis, les relacions sentimentals il·lícites, els fills naturals, els amors contrariats per les diferències socials, etc. Corazón de madre (1908) y Amor que mata (1908) de Fructuós Gelabert són un exemple.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1vPNPzT84IM[/youtube]

Amor que mata  de  Fructuós Gelabert

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *