L’escut de la ciutat de Lleida

Una de les primeres coses que ens van sorprendre d’aquesta ciutat va ser el seu bonic escut en el qual s’hi troba un pom de flors de lis. Navegant per Internet hem trobat aquesta bella llegenda: La quarta flor de lis (Publicat el 2 març 2006 per antoni riquer)

Escut de la ciutat de Lleida

“En temps de la conquesta de la ciutat de València, el rei En Jaume, per enardir els seus homes, va prometre que donaria els escuts i usatges de la ciutat d’aquells cavallers que fossin els primers a entrar-hi per la força de les armes. Doncs resulta que foren cavallers lleidatans els que van irrompre primers a la ciutat i el rei aragonès va donar-hi les lleis i ordinacions de Lleida, tal com havia promès, així com una part del seu escut: al fons resplandien les quatre barres del Principat de Catalunya; la rata-pinyada, símbol del Rei, el coronava; i per ornament, un dels quatre lliris de l’escut de la ciutat de Lleida. A més a més, també va afegir-hi les dues L amb les quals s’obre el nom de la ciutat d’aquells ardits cavallers que van entrar abans que ningú a València”.

Escut de la ciutat de València

Aquesta llegenda, recollida pel gran folklorista català, Joan Amades (1890-1959), ens explica tres coses clarament. En primera instància, el motiu pel qual l’escut actual de Lleida només té tres flors de lis i també a on va anar a parar la quarta. En segon lloc, també ens justifica que, tal com explica el mateix Amades, fins fa relativament poc, els síndics de València venien a Lleida a rebre i regular els pesos i mesures, tal com havia dictaminat el rei En Jaume. I finalment, de tot això se’n va crear a l’imaginari popular una dita que recorda la proesa d’aquells valents cavallers, que diu així: Lleida ha foradat, pel fet que aquests homes van ser els primers a foradar la muralla valenciana.

 

 

2 thoughts on “L’escut de la ciutat de Lleida

 1. Mª Jesús

  A mi també la passejada per Lleida em va sorprende, tot i que no feia gaire, que la vaig descobrir en un cap de setmana.
  És una ciutat amb unes conexions històriques, culturals, urbanístiques i humanes que fan que sigui un destí interessant per acabar d’entendre la història del nostre país

  Reply
 2. Josep M Colomer

  Les dues L de l’escut de València fa referencia que la ciutat va ser dues vegades lleial al rei d’Aragó. La ciutat va aguantar dos setges fets pel rei de Castella. La ciutat també té unes branques de llorer per un altre setge, però aquest fa referencia a la guerra del francès.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *