GEOLOGIA I TERRITORI ( Taller Epicentre)

terra plaques

El 18 de Novembre del 2014 l’alumnat de 4t d’ESO que cursen l’assignatura de Biologia i Geologia van assistir a l’activitat de GEOLOGI I PASISATGE a l’Epicentre de Tremp. El Carles Aguilar va ser el dinamitzador d’aquesta activitat  i amb ell hem fet la visita a un espai de l’epicentre, concretament el dedicat a la geologia.

Hem iniciat l’activitat parlant de dos branques de la geologia :

 • La Paleontologia
 • L’Estratigrafia

La paleontologia és la ciència que estudia els fòssils i l’estratigrafia aquella que estudia els estrats. Els estratspaleontologia també poden contenir fòssils i, de fet, aquest fet és el que ens dóna informació sobre com s’ha anat formant la Terra i com ha anat apareixent la vida a la Terra.
Per tant podem dir que aquestes dos especialitats de la Geologia són importantíssimes per respondre moltes de les preguntes que ens fem contínuament els científics sobre l’origen de la vida, l’aparició de les diferents espècies i els canvis que ha sofert la Terra.
Ens han explicat també que la major part de roques de la nostra conca són sedimentàries i que això és el que fa que durant bona part de l’any vinguin a la Conca geòlegs de tot arreu a estudiar els indicis que ens indiquen que les roques poden contenir petroli. Tot i que ens han assegurat que aquí en tenim molt poquet de petroli.

Parlant de roques sedimentàries aprofitem per recordar el cicle de les roques:

cicle roques
Aquests estudis també ens aporten informació per saber com s’ha format el nostre territori, especialment els Pirineus.
petroliAprofitem per recordar que el petroli és una excepció de les roques ja que és la única roca líquida. També hem comentat que el petroli s’exprimeix al màxim i es converteix en moltíssims productes que utilitzem diàriament.

Sabries dir en quins dels productes que utilitzem diàriament s’extreuen del petroli? Investiga-ho.
El petroli és un recurs no renovable ja que ha tardat milers d’anys a formar-se i, per tant, hem d’anar amb cura a l’hora d’usar-lo ja que s’està acabant i per tant també s’està encarint i , el que és més important, la seua combustió genera gasos d’efecte hivernacle i ja sabem que això també accelera el canvi climàtic.

efecte hivernacle

També podem aprofitar per parlar dels desastres naturals que han estat ocasionats per accidents de petroli vessats petroli destrossa Terraal mar, com és el cas del Prestige.

Una altra font d’informació per saber més informació de la formació de la Terra són les ones sísmiques. Aquestes ens han permès diferenciar les capes que formen la Terra: escorç, mantell i nucli. També la litosfera i l’astenosfera, de les quals parlarem quan estudiem la Tectònica de Plaques.

LES APLICACIONS DE LA GEOLOGIA
Parlant de terratrèmols hem entrat dintre la temàtica de les aplicacions que té la Geologia per a la nostra vida, la vida de la nostra espècie sobre la Terra. Encara que no ens ho sembli la Geologia té moltes aplicacions: ens dóna informació d’on podem trobar els diferents recursos geologics com el petroli, carbó urani i altres. Molts d’ells són recursos energètics però altres com la bauxita els usem per a fer objectes que ens han facilitat la vida.
Aquest també és un tema molt ampli ja que podríem parlar de la problemàtica de la sobreexplotació d’alguns d’aquests minerals ( com el coltan o la mateixa bauxita) i dels recursos no renovables que abans ja hem comentat( petroli, carbó). També cal comentar la perillositat dels minerals radioactius com l’urani que utilitzem per a produir centrals nuclears i de la controvèrsia que provoquen aquestes centrals per a produir energia.
Una part de la geologia  s’encarrega també de fer estudis geològics de zones o terrenys en els que volen construir alguna infraestructura i per tant aporten informació valuosíssima als enginyers per tal que no es construeixi en llocs on hi ha un cert perill.

Pel que fa al coltan aquí tens una web de la fundació mona que promouen una campanya per reciclar els mòbils.

També hi ha la campanya MOVILITZA’T PER LA SELVA de l’institut Jane Godall.

Hi han moltes escoles que ja ho fan!( Llegir article)

És una proposta molt interessant que podríem dur a terme a la nostra escola. Què us sembla?

RISCS GEOLÒGICS EN LA NOSTRA ZONArisc sísmic
Hem parlat també dels riscs geològics que hi ha a la conca:
– Tenim risc sísmic però de baixa intensitat provocats pel límit de plaques (Euroasiàtica i Ibèrica) on s’han format els Pirineus( fa uns 40-50 m.a.).
– Tenim risc d’esllavissades en algunes zones (vam parlar del cas de Puigcercós entre altres)
– També podem tenir riuades i èpoques de sequera (agreujat també pel canvi climàtic).
– No tenim perill de risc volcànic ni d’allaus.

PETITS MAMÍFERS
Finalment hem vist un vídeo on ens parla de les restes que s’han trobat aquí d’alguns dinosaures i de petits mamífers. De restes de dinosaures se n’han trobat a molts altres llocs però de petits mamífers sembla ser que aquí hi ha el jaciment més important de tota Europa. Evidentment aquest és un fet a valorar i a tenir en compte.
planeta verdLa nostra conca, el “nostre” territori és un espai ple de passat i present, de vida ancestral i actual. Un indret on investigar i trobar part de les grans preguntes que ens fem els més curiosos.

Un indret també que cal cuidar i conservar, protegir i valorar .

I ara m’agradaria que col·laboréssiu per aportar els vostres comentaris a l’article: què us ha semblat el taller? Què heu après? Ha estat instructiu? Què us ha sorprès? Podeu fer un comentari responent a aquestes preguntes i aportant el què vosaltres vulgueu referent al tema.

 

 

7 comentaris a “GEOLOGIA I TERRITORI ( Taller Epicentre)

 1. El taller a l’Epicentre ha estat molt interessant, hem descobert els motius pels quals alguns geòlegs acudeixen a la conca i ens han explicat que certes roques del nostre territori poden contenir petroli. La quantitat de petroli, però, que es troba, no és suficient perquè sigui extret. El benefici que s’obtindria no seria gairebé res, ja que extraure aquest combustible no és gens fàcil. Les inversions que es farien amb per extreure’l no seria equivalent al benefici que aportaria el petroli. Per altra banda, també acudeixen aquí per a estudiar la informació que aporten els fòssils i així esbrinar alguns orígens de la formació dels Pirineus.
  Hem aprés els conceptes “paleontologia” i “estratigrafia” i ens han explicat els riscs geològics que hi ha a la nostra zona entre d’altres. Considero que és molt important que siguem conscients del què hi ha al lloc on vivim, de les qualitats del nostre territori i dels beneficis que pot aportar.

 2. El taller a l’Epicentre hem va semblar una mica aburrit al principi, però a mida que va anar transcurrint l’estona, hem va començar a agradar i ha interessar. He aprés que aquí també tenim riscos geològics a la nostra zona, mai abans m’havia plantejat el per què de tants geolegs a la nostra zona. Hem va sorprendre molt la clase de primers mamífers aquí, per què tampoc en sabia ni n’havia sentit a parlar de la seva existencia. Tot i que no vam poder acabar la sortida, penso que ha estat força bé i que en podem treure molt de profit.

 3. Encara no havia anat mai a l’Epicentre, i tenir l’oportunitat de que ens faci un taller el Carles ha sigut molt interesant. Hem après moltes coses sobre la geografia del nostre territori, i crec que és important saber coses a nivell més proper per conèixer més el nostre petit país. A vegades el coneixen més els de fora que els d’aquí! Saber els ricsc geòlogics que podem tenir és essencial, ja que ens perjudica de molt aprop. M’ha agradat molt les noves intsl·lacions que tenen i els videos per veure i fer-nos l’idea de com era el nostre territori als inicis.
  Una de les coses que més em va sorprendre, com ha dit la Mireia, ha sigut el fet de que aquí hi poguès haver petroli. No és rentable l’extracció, però de ben segur que d’aquí milers i milers d’anys, potser sí que ho és.

 4. La sortida a l’Epicentre va estar força bé! Aquell noi es va explicar de manera força comprensible i la visita no es va fer gaire llarga. També va ajudar molt tot el suport escrit que hi havia penjat per les parets del lloc ja que era molt visual i amb bastantes imatges, fins i tot hi havia una recreació de la vegetació de l’època dels dinosaures i una mena de joc interactiu que t’ho explicava tot de manera fàcil. Realment vam aprendre un munt de coses que no sabiem sobre la nostra comarca i també vam veure aquest espai de la nostra ciutat que mai haviem visitat. Realment força interessant!

 5. “Si el petróleo representa hoy un problema, esperemos a que pasen veinte años: será una pesadilla.” (Jeremy Rifkin)
  Estic d’acord amb la Mireia! Per mi aquest taller ha sigut molt interesant, i m’ha sorprès tot el que tenim al Pallars, ja que jo no tenia coneixements sobre el tema. Com ha dit la Mireia, hem descobert els motius pels quals alguns geòlegs acudeixen a la conca, acudeixen per a estudiar els fòssils ja que ens aporten una informació que ens pot ajudar a esbrinar alguna orígens de la formació del Pirineus. I també, ens van dir que certes roques del nostre territori poden contenir petroli, i com que no hi ha suficient quantitat de petroli, no l’extrauran. Llavors les inversions que haurien de fer no serien equivalents al benefici que el petroli per si mateix aportaria. En general ha valgut la pena fer aquest treball ja que ens ha estat instructiu.
  Us imagineu que hi hagués una zona del Pallars que tingués la suficient quantitat de petroli per ser extret? Que penseu que podria passar?
  Penseu que la frase que he ficat al inici és significativa?

 6. A mi personalment, com que no m’agrada massa la geologia, vaig trobar la sortida una mica llarga. Encara que va estar molt interessant, perquè vam aprendre moltes coses noves, per exemple el motiu per qual venen aquí tants geòlegs i també vam conscienciar-nos de quins riscos geològics ens poden afectar en el nostre territori.
  Durant la sortida crec que tots vam participar molt ja que teníem molta curiositat al ser nous en aquest tema i al parlar del Pallars.
  Encara que va ser llarga, tenir un joc i vídeos va ser una forma d’acabar la sortida amb entreteniment i sorprenent al poder veure com eren els primer mamífers d’aquí.

 7. Retroenllaç: MOBILITZA’T PER LA SELVA | Bocins de Ciència

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *