LOLA ANGLADA

Lola Anglada i Sarriera

(Barcelona, 1892 – Tiana, 1984)

125è aniversari del seu naixement

Perquè quan dibuixo sóc feliç,

quan en l’esbós la figura s’accentua,

m’emociona. (Lola Anglada)

Lola Anglada i Sarriera (Barcelona, 1892 – Tiana, 1984) és considerada la primera il·lustradora professional catalana. La seva obra forma part del nostre imaginari col·lectiu i és recordada sobretot pels seus contes il·lustrats, com En Peret, Margarida i, especialment, El més petit de tots, exemple de la lluita per les llibertats dels pobles i símbol de la resistència antifeixista. Lola Anglada va ser una ferma defensora de la democràcia i va estimar profundament Catalunya. Per saber-ne més…

 


L’Alícia d’Anglada

L’obra de Lewis Carroll potser és la més famosa de totes les il·lustrades per l’artista.


 Virolet

Portada de la revista Virolet dibuixada per Anglada.


La Nuri

Accés als números digitalitzats d’aquest setmanari per a noies dirigit per Lola Anglada. A l’Arca, arxiu de revistes catalanes antigues.


Tots els números de Virolet

Accés als volums digitalitzats d’aquesta revista. A l’Arca, arxiu de revistes catalanes antigues.


La Lola a En Patufet i als calendaris d’En Patufet

Acudits dels calendaris d’ en patufet dels anys 1914 1918 (pàgines 5, 9 i 17)

Calendari del Patufet 20 22 (pàgines 5,6 i 25)

Creem acudits. Durant un temps, Lola Anglada va publicar acudits il·lustrats, historietes i caricatures a diverses revistes de l’època.

Trieu un dibuix de Lola Anglada i inventeu-vos un acudit que l’il·lustri. També podeu il·lustrar el vostre propi acudit.

Els contes dels calendaris, del 16 al 18

Els contes dels calendaris, del 20 al 23

Els contes dels calendaris, del 24 al 29

Decorem contes. Trieu un conte que us agradi molt i ompliu-lo de dibuixos, sanefes i altres ornaments, tal com feia Lola Anglada amb alguns dels contes que va publicar.

El més petit de tots

El 1937 el Comissariat de Propaganda de la Generalitat, creat i dirigit per Jaume Miravitlles, encarregà a Lola Anglada un conte per donar vida a la petita figura creada per l’escultor Miquel Paredes: El més petit de tots. L’objectiu d’aquesta escultura havia estat atreure l’atenció de l’estranger vers Catalunya, però Miravitlles volia arribar més enllà.
(…) Lola Anglada creà la història d’un petit personatge d’aspecte franc i de trets sexuals indeterminats que tant podia ser un nen com una nena. La seva figura representava i difonia a la rereguarda tota una sèrie de valors, especialment aquells que la guerra malmeté com, per exemple,
l’alegria, l’amistat, la generositat, la prudència, la solidaritat, el respecte, l’esperança, la voluntat i, per sobre de tot, l’amor: als altres, a la natura, als animalons, a l’art, a la vida en si mateixa…
(…)
En el conte, (…) presentà el personatge infantil (…) com a fill de la Revolució que vol alliberar el poble. (…) El llibre s’edità en diferents idiomes i l’escultura original es convertí també en tot tipus d’objectes: agulles de pit, insígnies per a lluir a la solapa, figures ornamentals pel capó dels cotxes… A partir d’una música popular catalana també se’n va composar una cançó, coneguda i cantada per tothom. Acabada la guerra, la cançó fou prohibida pel govern franquista i gairebé tothom s’oblidà de
la lletra, com de tantes altres coses. El personatge es convertí molt aviat en mascota de la gent d’un poble que lluità contra el feixisme a la primera línia de foc o a la rereguarda.
Text extret del catàleg de l’exposició “Lola Anglada, poderosa memòria”. Ajuntament de Tiana (2010)

El llibre és un transmissor dels ideals a defensar en una nova societat catalana que es vol més justa i cívica, erigida sobre els ideals republicans d’igualtat i llibertat, de respecte a la naturalesa i al patrimoni.

 


Lectura de contes de Lola Anglada

Organitzeu una lectura de contes de Lola Anglada. En els enllaços següents podeu trobar alguns contes curts extrets de http://2014lolaanglada.blogspot.com.es/:
“L’espantallot” i “Els infants” (http://bit.ly/2nuKzkH)
“En Titus i en Nitus” (http://bit.ly/2ngmcpe)
“L’eixida de l’avi Andreu” (http://bit.ly/2oaee69)
“El tord ferit” (http://bit.ly/2o6p10C)
“El gall de la cresta d’or” (http://bit.ly/2niOeB7)
“Blanca-Rosa” (http://bit.ly/2o9WZBM)

Auca de la Lola Anglada


 Recull d’alguns personatges de la seva obra

En Peret (1922)


El meu pessebre

 


Lola Anglada a Cavall Fort

Lola Anglada a Tretzevents


Per saber-ne més…..

http://2014lolaanglada.blogspot.com.es/

https://issuu.com/annatorner