Un total de 1.280.232 alumnes, des dels 0 fins als 18 anys, comencen aquest dilluns 12 de setembre el curs escolar 2011-2012, un 2,7% més que el curs passat. Els centres públics hauran d’assumir a partir d’avui 21.000 alumnes més amb els mateixos 67.054 mestres i professors que tenien el curs anterior, a causa de la retallada en el pressupost de la Conselleria d’Ensenyament.
Un augment d’alumnes més alt del previst
Tot i que la previsió inicial de la consellera Irene Rigau era un increment de 15.000 alumnes, finalment, només als cicles d’Infantil i Primària ja creixen en 17.000 alumnes, a causa de la pujada de la natalitat dels últims anys. La resta de l’increment es deu a l’augment de places de Formació Professional (FP) que Rigau ha impulsat aquest curs, per promoure que els alumnes que acaben la secundària obligatòria segueixin estudiant.
Adéu a la sisena hora
Després de cinc cursos d’aplicació, aquest 2011-12 desapareixerà la sisena hora a l’escola pública de primària que va instaurar el primer tripartit. Els nens de 6 a 12 anys tornaran a fer cinc hores de classe al dia, si van a una escola pública, i això ha obligat a refer els horaris de tots els centres. Finalment, el 51% acabarà a les 16.30 hores i el 39% mantindrà la sortida a les 17 hores, ampliant el descans del migdia, mentre que només un 3,28% de centres plegarà a les 16 h, el màxim d’hora que permetia el Govern. La sisena hora es mantindrà nomes a 442 escoles, de les quals 245 són a zones rurals, i la resta són a entorns socials desafavorits.
Mestres i professors treballaran més hores
Per tal d’assumir l’increment de població escolar sense contractar cap mestre nou, de resultes de la retallada, la consellera va instaurar per aquest curs una hora setmanal de feina més per a tots els docents de primària i secundària. Amb aquesta hora de més i l’eliminació de la sisena hora de classe a primària, Rigau pretén amortitzar al màxim la mateixa plantilla de 67.054 docents públics. Molts d’ells seran traslladats de centre per cobrir l’augment d’alumnat, però “ningú no perdrà la feina”, segons Rigau.
Els sindicats reclamen 2.000 mestres més
En canvi, els sindicats consideren que per assumir 21.000 alumnes més caldria contractar 2.000 nous mestres i professors. De fet, segons CCOO, en els últims tres cursos s’ha incrementat la població escolar en uns 70.000 alumnes amb una plantilla pràcticament congelada des de 2009, per la qual cosa consideren que avui es necessitarien en total uns 5.600 mestres més dels que hi ha al sistema públic.
Menys barracons
La part del pressupost d’Ensenyament que més es redueix és la partida per a noves construccions. Però la inèrcia pressupostària d’altres anys permetrà que, de totes maneres, avui arrenqui el curs amb 38 nous centres i 23 de rehabilitats. La consellera va assegurar que el nombre de barracons disminuirà des dels 1.057 de l’any passat a 1.015, tot i que això significa que encara hi haurà 20.000 alumnes en barracons.
Més ‘bolets’
Per contra, per aquest curs, la consellera ha tirat més d’un recurs que no és nou, però que s’incrementa significativament: els bolets. Un bolet és el terme col·loquial amb que s’anomena al grup extra de nens que s’afegeixen a una escola, ocupant normalment espais comuns com l’aula de música o la de psicomotricitat. Aquest curs hi haurà 220 bolets a tot Catalunya. Això vol dir que uns 210 centres hauran d’encabir en els seus centres un grup de nens amb què no comptaven.
Retallada del 10% pel funcionament dels centres
Finalment, la dotació pressupostària d’aquest any per als centres públics serà un 10% inferior a la de l’any passat. A l’inici de 2011, amb el canvi de Govern i la pròrroga dels pressupostos, els centres van rebre només un 80% de la dotació habitual, cosa que feia témer una retallada del 20%. Aquest setembre la consellera Rigau va anunciar que tots els centres rebran ara un 10% més de la seva dotació, de forma que la rebaixa a la caixa de les escoles serà d’un 10%.
De l’1×1 a l’Educat 2.0
El canvi de Govern també ha suposat un canvi en el sistema de digitalització de les aules. Una de les primeres mesures de Rigau va ser aturar el sistema 1×1 implantat pel conseller d’Educació, Ernest Maragall, fa dos cursos a secundària, en què cada nen rebia un ordinador personal amb l’objectiu que anés substituint progressivament els llibres. Amb tot, s’ha permès que aquells que vulguin continuar amb l’1×1 puguin fer-ho i el 77% ho ha fet.
Així, 280 instituts mantindran l’1×1 i 87 centres que tenien aquest sistema es passaran a l’Educat 2.0, que torna als ordinadors propietat dels centres, amb una ràtio d’un aparell per cada dos alumnes. El model de digitalització de Rigau aposta més per la pissarra digital i arriba també a primària. Amb l’Educat 2.0 es distribuiran, per aquest curs, 16.267 ordinadors i 1.482 pissarres digitals interactives per a totes les escoles de primària.
Suport Educatiu Personalitzat
Com a mesura per reduir el fracàs escolar, la consellera Rigau ha implantat a totes les escoles de primària l’obligació d’impartir una hora diària de suport personalitzat per al grup d’alumnes que presentin més dificultats d’aprenentatge, i també per als superdotats. Segons el sindicat CCOO, el 39% dels centres han decidit incloure aquest temps de reforç dins de l’horari lectiu, mentre que el 61% restant combinarà estones, dins i fora de les hores de classe.
Arrencada en defensa de la immersió lingüística
Els dies previs a l’inici de curs han estat molt marcats per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dóna a la Generalitat dos mesos (es compleixen el 2 de novembre) per fer del castellà llengua vehicular a l’escola, al mateix nivell que el català. Tota la comunitat educativa i la societat civil ha reaccionat en bloc en defensa de la immersió lingüística en català, igual que el Govern, que ja ha advertit que mantindrà el model educatiu actual “peti qui peti”.
Aquesta reivindicació estarà molt present a les escoles en el primer dia de classe, ja que la plataforma Somescola ha distribuït cartells a tots els centres perquè rebin els alumnes amb el lema: ‘Una llengua, una escola, un país’. A més, hi ha convocades concentracions a les set de la tarda d’aquest dilluns 12 de setembre a totes les places de la vila de tot Catalunya, per defensar el català com a única llengua vehicular als centres escolars.