Club de lectura mestres

club_lecturallibres

Ens hi troben persones amb ganes de llegir i de compartir  llibres. llibre1

OBJECTIUS:

Compartir l’experiència de la lectura entre els companys del claustre.

Facilitar converses sobre la lectura i els llibres.

Aquests són alguns llibres que en general han agradat molt.

La Judit ens recomana dos llibres: El monestir de l’amor secret i L’impostor accidental.

ma

EL MONESTIR DE L’AMOR SECRET

Maria Dolors Farrés

Editorial Proa

La història ens transporta al cor del segle XIV, concretament a l’any 1378, en un monestir d’Osona. Aquesta és una època convulsa en la què el Cisma d’Occident i el rebrot de la Pesta marquen la vida de monjos i pagans.

Dins el monestir coincideixen dos monjos joves i intel·ligents: el metge Galzeran de Monsingle i el traductor i copista Berenguer de Vallclara. Els dos provenen de famílies benestants i han de treballar junts per editar un llibre de contingut mèdic que sigui d’utilitat arreu del país.

Poc a poc va sorgint entre ells una gran atracció amorosa difícil de controlar. Això els farà lluitar contra la seva pròpia voluntat, contra la disciplina del celibat i també contra els tabús socials de l’època.

La novel·la narra amb precisió els sentiments, remordiments i lluites internes dels dos monjos, com també les dificultats, les intrigues i les ambicions de famílies benestants i alts càrrecs de poder eclesiàstic.

ia

L’IMPOSTOR ACCIDENTAL

Salvador Casas

Editorial Columna

En Quim Tarrés és un jove i inexpert pintor Barceloní que després de passar una mala època personal decideix marxar a Lisboa i viure de la venta, dels seus propis quadres, al carrer. Però quan arriba a la capital Portuguesa no tot és tant fàcil com s’havia imaginat. Els seus quadres no són tant rendibles com s’esperava i les dificultats per arribar a final de mes van en augment.

Sense saber ben bé com i, potser empès per les circumstàncies personals, en Quim acaba fent de gigoló de la propietària  del pis on viu, fet que li proporciona una bona ajuda a final de mes. Tot i així, això no li impedeix tenir altres aventures amoroses que van des d’una cantant de fados a una altra venedora de quadres que treballa just vora seu.

El canvi  radical, però, arriba el dia en què un misteriós marxant d’art, en Leo Prat, s’acosta a la seva parada. En Leo és el representant d’un famós pintor Barceloní, en Manuel Novell, però resulta que ara es troba a l’Índia i no produeix tant quadres com el seu representant necessita. Per això la proposta és clara: fer-se passar per en Manuel Novell, pintar quadres amb la seva mateixa tècnica, firmar amb el seu nom i, fins i tot, suplantar la seva personalitat.

La decisió és difícil però acaba accedint-hi, sense ser ben bé conscient de tot el seguit d’esdeveniments que això desencadenarà fins a arribar al gran cop d’efecte final.

“Una petita mentida pot tenir conseqüències incontrolables”


dewey

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/0jGpvvLmwbs" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

DEWEY.  EL GATET DE BIBLIOTECA QUE HA COMMOGUT EL MÓN

Un llibre de Vicki Myron i Bret Witter

Ara Llibres, 2009

Una gèlida nit de gener de 1988, la Vicki troba un gatet abandonat a la bústia de retorn de llibres de la biblioteca pública de Spencer, a l’estat d’Iowa, on treballa. Aviat la gent de la biblioteca descobreix que en Dewey no és un gat qualsevol, sinó que es tracta d’un ésser especial que transformarà la vida de tots els que l’envolten.
En Dewey s’acabarà convertint en el gat més famós del món, la seva història travessarà els oceans i arribarà fins al Japó.

Una història deliciosa d’amor als llibres, als gats i a les persones que ha batut rècords arreu del món.

El llibre ha estat traduït a més de 30 llengües, se n’han venut més d’1 milió d’exemplars. Hollywood prepara l’adaptació de la història d’en Dewey al cinema amb Meryl Streep com a protagonista.

US EL RECOMANO, US AGRADARÀ!

També m’agradaria saber la vostra opinió. M Dolors

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

QUIET

9788497873420

Títol: Quiet Autor: Màrius Serra
Empúries, 20

http://www.3cat24.cat/noticia/332471/ociicultura/Marius-Serra-es-despulla-a-Quiet-un-retrat-del-seu-fill-discapacitat

Quiet cobreix set anys en la vida del nostre fill Lluís Serra Pablo, àlies Llullu, que va néixer amb una greu encefalopatia que la ciència neurològica encara no ha estat capaç de definir. El Lluís és el nostre segon fill. Té unes necessitats una mica peculiars, però això només significa que estem més pendents de la seva fragilitat. A Quiet, he buscat una forma narrativa d explicar l ambivalent estat emocional que provoca tenir un fill que no progressa adequadament. Un estat sovint exposat als fiblons del dolor, però en el que predomina la joia i un cert embadaliment. M’ha semblat que la millor manera de fer-ho era rescatar escenes concretes fixades en la memòria i posar-les en moviment. Records refulgents. I he pretès, alhora, compondre un mirall.

Com ja deveu saber, en Llullu ens va deixar a finals de juliol.

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3614011

Qui no recorda, no oblida.

qui no oblida, recorda.

Qui recorda, oblida.

Qui oblida, no recorda.

Qui no recorda, no oblida.

Estimo, prò no ho recordo.

M’estimen, i no ho oblido.

Mai no cauré en l’oblit.




Xesco Boix, història de la nostra història

Aquest llibre l’hem comprat a la biblioteca per sant Jordi, us el recomanem.

xescoboix-portada-reduida.jpg

EL LLIBRE I ELS ENTREVISTATS

Aquest llibre és un homenatge a Xesco Boix (1946-1984), introductor del folk song i pioner de l’animació per la mainada a Catalunya, en el 25è aniversari de la seva mort. Un apropament fidel i rigorós a la seva persona i obra, a través de testimonis propers dels seu entorn, així com de persones que van compartir amb ell moments i fets històrics. Els entrevistats parlen de Xesco Boix i també del context social, polític i cultural que van viure a les acaballes de la dictadura, durant la transició i als inicis de la democràcia.

Entre ells hi ha:Jaume Arnella, Raimon, Pete Seeger, Jordi Roura (Ara va de Bo), Núria Ventura, Eduard Estivill, Montse Domènech, Els Cinc Dits d’una mà (Àngel Daban, Noè Rivas, Toni Giménez i Lluís M. Panyella), Tortell Poltrona, Pilarin Bayés, Fina Rifà, el president Jordi Pujol, Marina Rossell, Miquel Pujadó, Mn. Miquel Raventós, Joan Vilamala (Esquirols), l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté, el folklorista castellà Joaquin Díaz… i fins a 40 testimonis.

Us el recomanem!!!

e.jpeg LA MATERNITAT D’ELNA

d’Assumpta  Montalà

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/k9XXDKJe3PI" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

La maternitat d’Elna descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra. Entre 1939 i 1944, la suïssa Elisabeth Eidenbenz va salvar la vida de 597 infants. Eren els fills de les exiliades catalanes i espanyoles que malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes, i que van tenir la sort de ser acollides a la maternitat que va crear Eidenbenz.

Aquest estiu he visitat la maternitat d’Elna i m’he emocionat molt.

Aquest mes de novembre unes mestres de l’escola vam poder conèixer l’autora del llibre a la biblioteca de Borges Blanques. Les seves explicacions clares i plenes de sentiment ens van fer reviure tot el que va passar. Una història injustament oblidada que ha sortit a la llum gràcies a la recerca de l’Assumpta. Testimonis orals, fotografies, documets escrits… li permeteren reconstruir el funcionament del centre que salvà a tants nens i nenes.

Ens va dedicar els nostres llibres i ens en va fer una per la nostra biblioteca Josep Vallverdú i l’escola.

Gràcies Assumpta per encomanar-nos els teus sentiments!

Judit, Maria i M Dolors

elnoidelpijamaderatlles100.jpg EL NOI DEL PIJAMA DE RATLLES

de  John Boyne

En un principi El noi del pijama a ratlles aniria adreçat a joves apartir de 13 anys però també és perfectament recomanable per a més grans. Sense explicar-ho explícitament l’autor ens relata una història ambientada a l’any 1942 i amb els camps de concentració i el nazisme com a protagonistes. L’història arrenca quan a Bruno un noi de 9 anys i la seva família han de marxar de Berlin. Al seu pare l’han ascendit de feina i s’ha de traslladar a Auswitch.

Allà Bruno des de la finestra de la seva habitació veu una tanca de filferro on s’aplega una sèrie de gent que ell creu que vesteixen pijames a ratlles quan en realitat són presoners. Es sent encuriosit del que hi ha a l’altre banda. L’autor juga amb l’inocència del protagonista per ensenyar-nos l’horror dels camps de concetració des del punt de vista d’un nen que evidenment no comprèn pas el que succeix realment.

Una història molt humana i alhora colpidora.

Fa poc he vist la pel·lícula i és molt fidel al llibre. Està força bé.

M Dolors

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/OvZ6Xo0S60Y" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

narra64.jpg TERRES VERGES

d’Enric Larreula

Terres verges és una novel·la absolutament compromesa amb una ideologia clara i contundent. Explica, a través del diari personal d’un dels seus protagonistes, la història d’uns anarquistes catalans que als anys vint, perseguits a causa del cop d’estat de Primo de Rivera, intenten crear una Nova Catalunya, lliure del domini espanyol, enmig de la selva americana. Però els seus interessos topen aviat amb un món ple de perill, de xoc brutal de cultures i interessos. On a més de la selva omnipresent, el tarannà dels terratinents i dels militars d’aquell país no té res a veure amb el món de germanor i generositat que ells havien somiat i intentat construir.

Una història que sembla real.

imagephp.jpeg imase1.gif

“T’imagines la vida sense ell?” Isabel-Clara Simó

Un llibre que fa poc que he llegit d’una tirada i que m’ha fet reflexionar força.

Sinopsi

El tema és la qüestió tan dolorosa com amagada del maltractament no físic, però si psicològic de l’espòs cap a l’esposa, incidint en la indefensió de la víctima i l’aïllament social que li comporta. A partir d’aquesta circumstància es desenvolupa el tema central de l’obra: l’odi dirigit cap al seu marit.

Personatges

Els personatges són variats però el nucli central el formen dues parelles situades en diferents coordenades tempo-espacials. La primera formada per la Mercè, que escriu el diari i en Ricard el seu marit. La Mercè i en Ricard són els pares d’en Mateu, i l’Agnès és la seva dona. En Mateu i l’Agnès són la parella que reviuen la situació succeïda trenta anys abans a través del dietari escrit per la Mercè.

També s’hi presenten unes amigues incapaces de comprendre el desànim de la Mercè, una veïna còmplice i un cap autoritari.

Recursos narratius

Isabel-Clara Simó utilitza el recurs narratiu del dietari personal per fer arribar al lector les sensacions i sentiments de la Mercè al sentir-se maltractada psicològicamanet pel seu marit.

S’observa una gran riquesa de lèxic i adjectivació, a més d’estructurar la novel.la en dos plans ben concrets: un d’actual, focalitzat sobre el fill d’una dona maltractada i la seva parella i un de diferent, el diari de la mare, la protagonista de l’obra que explica el maltractament constant que sofreix per culpa del seu marit.

US EL RECOMANO.

M Dolors

3 respostes a Club de lectura mestres

  1. Gràcies pels ànims i el recolzament companya i amiga.

  2. e3001036 diu:

    Hola a tots els lectors/es,
    Des d’aquesta secció vull agrair la tasca que està fent la responsable de la biblioteca, ja que la seva il.lusió i treball constant ens motiva a la lectura tant a petits com a grans.
    El club de mestres ha estat una de les moltes iniciatives que s’han dut a terme i que han donat fruit.
    Gràcies per la feina ben feta i endav@nt.

  3. elisabeth diu:

    M´agradaria que fiquessiu un tros de pel·licula de ” LA VIDA ES VELLA”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *