Josep M. Madorell

 images.jpeg

El 2 de febrer, 5 anys que va morir

JOSEP MARIA MADORELL

Ninotaire Català, creador dels personatges

del Jep i Fidel

Cavall Fort

cavall221.jpg

A partir de 1961 col·labora a Cavall Fort. Hi fa moltes aportacions, la més important de les quals és Jep i Fidel (aventures escrites i dibuixades per ell). contribueix en gran mesura a l’èxit de la revista. També il·lustra els concursos de la revista i, entre 1962 i 1965, apareixen els acudits de Peret Blanc.

A partir de 1966, crea altres personatges com Els Galifardeus, els germans Jordi i Núria, i introdueix el personatge de la Pona dins les aventures de Jep i Fidel, Els Bufanúvols, i més endavant incorpora també les aventures de Pere Vidal i de Massagran, dues de les obres d’il·lustració del còmic més importants de Madorell.

L’any 1969 deixa la seva feina a l’àmbit tèxtil per dedicar-se íntegrament a la seva tasca creativa i es vincula encara més a Cavall Fort. La solidesa i l’èxit social de la revista li donaren expectativa professional.

Durant un temps va col·laborar amb Gaceta Júnior, amb les Aventuras de Bruno y Chico i entre els anys 1972 i 1974, col·laborà a la revista TBO per a la qual creà el personatge Balín.

Massagran

images1.jpeg                 massagran_barna08.jpg

Il·lustra les aventures d’un vell personatge de Josep Maria Folch i Torres, Massagran, al qual havia donat forma Joan Junceda. Massagran era el protagonista de dues novel·les, Aventures extraordinàries de Massagran i Noves aventures d’en Massagran, publicades ambdues el 1910, dins la col·lecció “Biblioteca Patufet”.

Ramon Folch i Camarasa, escriptor, fill de Josep M. Folch i Torres, va fer l’adaptació a còmic de la primera novel·la i, posteriorment, de la segona; aquesta darrera sortiria per primera vegada a la revista Cavall Fort i aconseguí un gran èxit i ressò.

A partir d’aquest segon àlbum, Ramon Folch i Camarasa començà a escriure noves històries de Massagran, que s’editaren a partir del 1981 i fins al 2002 en quinze àlbums.

Les publicacions de les aventures d’en Massagran viatgen més enllà de Catalunya i les trobem reproduïdes en la premsa belga, escrites en neerlandès. També surten les aventures de Massagran a la revista Camacuc, revista valenciana per a xiquets i xiquetes.

Quant a M Dolors Foguet, responsable biblioteca

Hola companys, Em dic M Dolors i sóc la responsable de la biblioteca Josep Vallverdú de l'escola Martí Poch. M'agrada molt llegir i fer descobrir als meus alumnes el món que s'amaga dins els llibres.
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *