L’humor català a les aules de secundària (3): La meva iaia no es porta bé

En aquest tercer exemple d’unitat didàctica centrada en l’humor, Annie Pugnau i Amèlia Villamayor ens presenten un treball centrat en l’observació de la figura de les àvies, fet que, per si mateix, ja pot resultador engrescador en les aules.

Ja sabeu que, el que presento en aquest apunt, és un treball d’alumnes que estaven cursant el màster de secundària i, per tant, s’ha de considerar com a part d’un procés d’aprenentatge. Tanmateix, d’aquest treball, en voldria destacar una sèrie d’aspectes i comentar-ne alguns d’altres:

a) En primer lloc, la importància de la selecció de textos en la confecció d’unitats didàctiques. Els dos textos literaris seleccionats per les autores són molt adequats i permeten un treball ben fructífer a l’aula. Trobar textos per a les classes sempre és una tasca molt complexa.

b) En segon lloc, el treball posa de manifest el problema de la transposició didàctica. Quan volem que els alumnes aprenguin alguna cosa a través d’exercicis, podem elaborar activitats més o menys guiades, de manera que l’alumnat haurà de fer esforços diferents en cada cas. En la unitat comentada, les autores volen que els alumnes es fixin en els recursos humorístics utilitzats pels autors dels textos i plantegen una activitat completament oberta (activitat 4) i una de semiestructurada (activitat 7). No es tracta que una sigui millor que l’altra, sinó de ser conscient que sempre hi ha les dues possibilitats.

c) En tercer lloc, podreu observar que, en aquest cas, hi ha tres documents en lloc de dos. Tenim la programació, el quadern per a l’alumnat i un quadern per al professorat que combina les consignes per als alumnes i les consignes per al professorat. Aquesta mena de documents podrien resultar una bona línia d’acció per a la creació de materials didàctics.

d) Pel que fa a la programació, com en la majoria dels docents debutants, és una mica optimista per al que fa a la temporització. La resta em sembla adequada, per bé que hi trobo a faltar unes orientacions més clares de cada a l’avaluació sumativa o certificativa.

Com sempre, si les proveu i les voleu comentar, estarem encantats. Si heu de citar el document o voleu descarregar-vos-el en pdf, feu servir aquest enllaç: http://hdl.handle.net/2445/68497

 

Aquest article ha estat publicat en ENLLAÇOS COMENTATS, EXERCICIS, L'humor català en les aules de secundària, PUBLICACIONS. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a L’humor català a les aules de secundària (3): La meva iaia no es porta bé

  1. Annie diu:

    Moltes gràcies Joan Marc!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *