La IV Olimpíada ja està en marxa!

La propera Olimpíada ja té tema, dates i algunes novetats que esperem que contribueixin a que continuï sent una proposta interessant i amb una bona participació de l’alumnat de batxillerat dels centres catalans.

Tema de participació a l’OFC i a l’OFE

El tema serà Noves tecnologies i identitat humana, tal com ja s’ha anunciat a la pàgina de l’Olimpiada Filosófica de España.

Podem formular la pregunta principal com segueix: Estan canviant les noves tecnologies la identitat humana? 

I algunes preguntes que poden ajudar a desenvolupar la qüestió principal poden ser les següents:

  • Poden les màquines arribar a ser persones? I a ser humanes?
  • Podem perdre la identitat humana amb les noves tecnologies?
  • És possible que ens dotem d’una identitat nova gràcies a la tecnologia?
  • La tecnologia marca el límit final de l’humà?
  • És el transhumanisme el pas següent de l’evolució de l’humanitat?

A diferència d’altres edicions, cap d’aquestes preguntes serà exactament la pregunta de la dissertació, però sí es basarà en elles. Intentem defugir la temptació de l’enfocament expositiu que faci massa ús de la memòria i incidir més en l’argumentació a partir d’idees conegudes per l’estudiant, que ha de mostrar la seva capacitat per a redactar una dissertació filosòfica al voltant de qualsevol aspecte del tema proposat.

Dates, llocs i fases de realització de l’OFC

Una de les novetats de l’OFC 2017, i que es mantindrà en edicions posteriors, és que hi haurà dues fases de realització i de selecció dels guanyadors.

Primera fase: dissertació escrita

La primera fase tindrà lloc el dia 1 de març de 2017 a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, en horari de tarda. Els estudiants disposaran d’una hora i mitja per a la realització de la dissertació escrita.

L’alumnat es podrà acreditar amb les seves dades, facilitades pel professorat en el moment de la inscripció.

El Jurat d’aquesta fase disposarà de més temps per a la correcció. Això ens permetrà no limitar el nombre de centres ni d’alumnes participants, una opció a la qual ens vèiem abocats si preteníem portar a terme les dues fases en una única jornada.

Segona fase: defensa oral

A la final d’àmbit espanyol caldrà fer una defensa oral per part dels finalistes de la fase escrita. Hem incorporat aquesta segona fase per tal de preparar bé els nostres estudiants per a la seva participació a l’OFE.

Del total de participants seran seleccionats quatre finalistes pel Jurat de la primera fase. Els finalistes hauran de fer una defensa oral de la seva posició al voltant del tema proposat en la dissertació escrita davant d’un Jurat que només jutjarà aquesta fase amb criteris específics que es troben en aquest blog.

La defensa oral serà pública i tindrà lloc al hall del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona  el dia 4 de març de 2017 de 11 a 14:30 h.

Comptarem amb propostes d’activitats per a l’alumnat participant, com ja és habitual, perquè puguin gaudir d’una jornada filosòfica intensa. Aquestes activitats estaran obertes a la participació d’estudiants, familiars i públic en general.

Entre aquestes activitats comptem amb els vídeos de reflexió i creació de la II Mostra de VIdees i el debat amb convidats que ens puguin aportar idees noves i suggerents al voltant del tema de l’Olimpíada. Podeu consultar les condicions de participació de la Mostra aquí.

Nova modalitat de participació: dilema moral

A Bases trobareu tota la informació sobre nova modalitat de participació. Està adreçada a l’alumnat de filosofia i de cultura i valors ètics de 4t d’ESO i els guanyadors ens representaran en l’Olimpiada Filosófica Española, en la qual ja és una modalitat consolidada des de fa tres convocatòries.

També hi haurà dues fases per a la selecció dels guanyadors: una primera fase escrita, en la qual hauran de resoldre un dilema moral proposat sobre el tema de l’Olimpíada; una segona fase oral, en la qual hauran de fer una defensa pública dels arguments que han fet servir per a resoldre el dilema.

Se seleccionaran quatre finalistes en la primera fase que passaran a la segona.

Dates de l’Olimpiada Filosófica de España 2017

Els guanyadors de la modalitat de dissertació i de dilema moral seran els representants de Catalunya a la IV Olimpiada Filosófica de España (OFE) que es celebrarà a Múrcia els dies 5 i 6 de maig de 2017.

Participació a l’Olimpíada Internacional de Filosofia 2017

Per primer cop obrim convocatòria per la participació en l’Olimpíada Internacional de Filosofia (IPO), un esdeveniment promogut per la UNESCO, com podem comprovar al seu Informe La filosofia, una escuela de libertad, de 2011.

L’IPO 2017 es celebrarà a Roterdam del 25 al 28 de maig de 2017. El tema serà La tolerància.

Els participants hauran d’enviar un assaig escrit en una de les llengües de participació de l’IPO (anglès, francès, alemany i castellà) sempre que no sigui la seva llengua materna i no portin més de dos anys en el país on la llengua és oficial.

Des de l’OFC farem la selecció i l’enviament a l’Instituto de Filosofía del CSIC que és l’interlocutor de l’IPO a Espanya i l’encarregat de seleccionar els participants espanyols a l’IPO. La data límit està fixada al mes de febrer. Més endavant precisarem quota de participació, criteris d’avaluació i selecció i dates.

L’Olimpíada de Filosofia de Catalunya, activitat de la Societat Catalana de Filosofia

En representació de la SCF, el seu President, Josep Monserrat i Molas, i la coordinadora de l’OFC, Dolors Alcántara Madrid, han formalitzat un acord que millorarà la gestió econòmica i jurídica i l’organització de l’OFC, a més de contribuir al manteniment de la SCF.

Segons aquest acord, l’OFC ha de complir la normativa de l’Institut d’Estudis Catalans, del que forma part la SCF. L’acord estableix els terminis d’inscripció, la quantia de les quotes i altres aspectes de l’organització de l’OFC.

Ens sembla un important pas endavant en la consolidació  de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya comptar amb la SCF, la Facultat de Filosofia de la UB i el CCCB. Entenem que l’OFC és una activitat que es porta a terme entre aquestes tres entitats i la coordinació de l’OFC, juntament amb el grup de professorat que dóna suport en tasques concretes.

Esperem poder ampliar la participació a més entitats i institucions per tal d’oferir una Olimpíada més interessant i més rica que contribueixi a difondre la tasca del professorat de filosofia de secundària, així com a tendir ponts de col.laboració entre entitats culturals, la Universitat i l’ensenyament secundari.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *