L’Olimpíada a la Marató del Pensa en vídeo

La nostra participació va omplir la Sala Magna de la Facultat de Filosofia de la UB el passat 16 de novembre. Amb la Disputatio Exprés volíem reivindicar, com sempre, l’ensenyament de la filosofia a les aules de secundària donant protagonisme als estudiants, als aprenents de filòsofs que van disputar a partir de preguntes proposades pel moderador, triades per sorteig, com les posicions que corresponia defensar a cada equip.

Que argumentar és difícil i que els participants ho sabien, es podrà comprovar al vídeo. Des de l’organització vam intervenir en el sentit de recordar les normes acceptades per tothom i intentar evitar les interrupcions, les expressions fora de lloc i les fal·làcies, a més de perdre de vista la pregunta formulada. En algun cas, es va caure en més d’una contradicció, com es podrà veure.

Considerem que el rigor argumentatiu cal que vagi acompanyat d’actituds de respecte i de compromís amb la recerca filosòfica que, des de Sòcrates, té en la veritat la seva pedra de toc. No sempre va ser així, com es pot comprovar veient el vídeo, però estem decidits a millorar la nostra proposta per aconseguir-ho.

Volem, sobretot, que la filosofia tingui un espai propi, tant com té una manera pròpia de fer que la identifica, i que no es confongui amb altres formes de disputar o debatre que no tenen en el compromís amb la recerca compartida de la veritat l’eix étic que ha de presidir tot intercanvi d’idees.

Per als organitzadors, l’equip de coordinació de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya, va ser una experiència que hem d’avaluar i millorar, però que no tenim cap mena de dubte en mantenir i proposar novament als directors del Barcelona Pensa per al Festival de l’any vinent.

Carregant vídeo…

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Cartell de la V Olimpíada de Filosofia

Fet per Núria Mestres Emilio.

Cartell V OFC

Publicat dins de General | Deixa un comentari

V Olimpíada: Són utòpiques les revolucions? Són revolucionàries les utopies?

Aquest any us oferim recursos elaborats per professorat membre de l’equip organitzador de la V Olimpíada, que té com a tema Revolució i utopia o formulat com a preguntes que tractin la relació entre una i altra: Són utòpiques les revolucions? Són revolucionàries les utopies?

1.- Per començar, us proposem Idees per a encetar un diàleg, elaborades per Fèlix de Castro.

2.- Seguim treballant Sobre Revolució amb les activitats que ens proposa Myriam Gallego.

3.- Ara ja podem treballar sobre Utopia i revolució a partir de les propostes que ens presenta Dolors Alcántara.

4.- Hem seleccionat alguns textos i us proposen activitats Domingo Cabezas i Santiago Marchese.

5.- Perquè en disposeu al vostre criteri, us presentem una selecció de textos diversos i de cançons al voltant d’Utopia i Revolució.

6.- I algun material de consulta elaborat per Santiago Marchese.

7.-També us oferim activitats al voltant de la Revolució a partir de la conferència de l’Angela Davis al CCCB el passat 1 de desembre. Les podeu trobar a aquest enllaç.

A la nostra pàgina de facebook i a twitter trobareu enllaços a articles recents, a llibres (Sobre la revolució de H. Arendt, per exemple) i a vídeos de conferències sobre el tema.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Convocatòria de la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya

Amb algunes novetats que ja vam anunciar, us presentem la V Olimpíada de Filosofia, una proposta per a alumnes de secundària dels centres educatius de Catalunya promoguda per la Societat Catalana de Filosofia, amb el suport de la Facultat de Filosofia de la UB i del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i organitzada per professorat de filosofia de secundària.

La informació general per a la participació la podeu trobar a les Bases.

Les inscripcions s’han de fer al formulari que trobareu a l’enllaç corresponent a l’apartat Inscripcions del blog a partir del 16 d’octubre de 2017 i fins al 12 de gener de 2018.

La quota depèn del nombre d’alumnes participants i té en compte les línies de 4t d’ESO i de Batxillerat del centre:

 • Centres amb una línia d’ESO o de Batxillerat: màxim un alumne per modalitat.
 • Centres amb dues o més línies d’ESO o de Batxillerat: màxim dos alumnes per modalitat.

Les quotes corresponents són les següents:

 • Un alumne: 30€ (una única modalitat)
 • Dos alumnes: 45€ (de diferents modalitats o de la mateixa)
 • Tres o quatre alumnes: 60€ (dos de cada modalitat o dos d’una i un d’altra)
 • Cinc o sis alumnes: 75€ (tres modalitats)

L’import de la quota s’haurà d’ingressar al compte de la SCF: Caixabanc ES87 2100 0963 6202 0007 5604, indicant “Olimpíada2018”. Al formulari d’inscripció s’haurà d’afegir el justificant de l’ingrés perquè la inscripció sigui vàlida.

Hi haurà un únic període d’inscripció:

 • 16 d’octubre de 2017 – 12 de gener de 2018

La factura no s’enviarà als centres fins que no hagi finalitzat el període d’inscripció.

El tema de l’Olimpíada de Filosofia 2018 és Revolució i utopia. Les preguntes orientatives són: Les utopies són revolucionàries? Les revolucions són utòpiques? 

PRIMERA FASE DE PARTICIPACIÓ A L’OFC. FACULTAT DE FILOSOFIA UB.

Es proposarà als participants en la modalitat de dissertació (estudiants de batxillerat) una pregunta que centri alguns aspectes del tema, però que no correspondrà a cap de les orientatives.

Per a la modalitat de dilema moral es proposarà a l’alumnat (estudiants de 4t d’ESO de cultura i valors ètics i de filosofia) un dilema que hauran de resoldre.

En la modalitat de fotografia filosòfica, els participants hauran de proposar una fotografia tenint en compte les bases específiques que es troben al blog. El termini d’enviament de les fotografies estarà obert el mateix temps que el d’inscripció.

Totes les modalitats tenen com a tema únic el de l’Olimpíada.

Els exercicis escrits es realitzaran a la Sala Gran de la Facultat de Filosofia de la UB el dia 2 de febrer de 2018 de 17 a 19:30 h.

Horari previst:

17-17:30 h: Acreditació dels participants. Lliurament d’etiquetes identificatives.

17:30 h: Benvinguda. Lliurament de dilema i pregunta.

17:45 h: Realització de la dissertació i del dilema.

19:15 h: Lliurament de dissertacions i dilemes.

19:20 h: Lliurament de diplomes de participació de centre. Cloenda.

SEGONA FASE DE PARTICIPACIÓ A L’OFC- ACTE FINAL DE L’OFC AL CCCB.

Com en altres edicions, la jornada final serà pública i tindrà lloc al hall del CCCB el dia 17 de febrer de 2018.

Horari previst:

11 h: Benvinguda i informació sobre la jornada. Comunicació dels finalistes de les tres modalitats.

11:15 h: Presentació dels vídeos de VIdees per part dels seus autors.

12:00 h: Entrevista Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia Contemporània de la Facultat de Filosofia de la UB.

13:00 h: Defenses orals dels finalistes de dissertació, de dilema i de fotografia filosòfica.

14:00 h: Deliberació del Jurat.

14:15 h: Comunicació dels guanyadors i lliurament de premis. Cloenda.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’Olimpíada a la Marató del Pensa

Disputatio exprés és una proposta adreçada a equips d’estudiants de 4t d’ESO i de Batxillerat que vulguin posar en joc les seves habilitats argumentatives al voltant de preguntes filosòfiques.

A diferència d’altres propostes que fem des de l’Olimpíada de Filosofia, no és una competició ni un concurs. No hi ha guanyadors ni perdedors. Els estudiants que participen disputen amb altres estudiants per a aprendre conjuntament.

La inspiració de l’activitat és la metodologia que es feia servir a l’ensenyament escolàstic i que es dividia en la lectio (molt semblant a una classe magistral a partir de la lectura de textos), la quaestio (quan es confrontaven les diferents interpretacions) i la disputatio, que va sorgir quan es van organitzar les diferents parts en què la quaestio s’estructurava.

L’origen de la disputatio  es troba en els plantejaments d’Aristòtil sobre l’argumentació, i en particular sobre la deducció i la intuïció, però els escolàstics, especialment Tomàs d’Aquino, no només deduïen els principis particulars dels principis generals, sinó que posaven en dues columnes separades les opinions filosòfiques a favor i en contra, amb la finalitat d’extreure la veritat i eliminar la falsedat.

Aquesta metodologia es remunta a Sòcrates i Plató i la podem considerar dialèctica. Amb el temps, la lectio va anar perdent importància i la disputatio va incorporar a la quaestio  com a procediment previ i es va portar tot el protagonisme com a mètode específic de l’ensenyament i de l’aprenentatge de la Filosofia a les Universitats de l’època.

Proposem una activitat orientada a l’aprenentatge genuïnament filosòfic i compartit que, gràcies a la Direcció de la Marató Pensa, podrà reunir a equips de diferents centres, però pensem que és un format aplicable a l’aula de filosofia en qualsevol nivell i sobre qualsevol tema o qüestió.

Ens trobarem a la Sala Magna de la Facultat de Filosofia de la UB (C/Montalegre s/n) el 16 de novembre a les 11 h.

Qui pot participar?

 • Qualsevol equip de 3-4 estudiants de filosofia d’un centre educatiu de Catalunya amb inscripció prèvia feta pel seu professor/a de Filosofia.
 • Per fer la inscripció cal enviar un email a filo.olimpiada.catalunya@gmail.com indicant el centre, el professor i el nombre dels estudiants que formen l’equip.
 • Un dels estudiants serà el portaveu de l’equip i l’interlocutor del seu equip davant del coordinador de l’activitat.
 • Només podrà participar un equip per centre. L’equip pot estar format per estudiants de diferents nivells.
 • No cal pagar quota per a inscriure’s. Com qualsevol altra activitat de la Marató Pensa és gratuïta.
 • Hi haurà un límit de participants per centre. Comptant l’equip de participants i el professorat acompanyant, màxim 35.

Com es desenvolupa?

La pregunta assignada es decidirà per sorteig. Aquesta pregunta tindrà a veure amb els temes proposats en aquesta convocatòria.

L’ordre d’intervenció dels equips es decidirà per sorteig.

Un cop assignada la pregunta, es decidirà també per sorteig quin equip argumentarà a favor i quin equip argumentarà en contra.

Cada equip disposarà de 10 minuts per preparar els arguments de l’opció que li correspongui.

Un cop passats aquests 10 minuts, els equips pujaran a l’escenari i començarà la disputatio, de la següent manera:

 1. Primera intervenció del primer equip (E1) argumentant la seva posició: màxim 3 minuts (no hi ha intervenció mínima).
 2. Primera intervenció del segon equip (E2): mateixes condicions que el primer.
 3. Torn de refutacions dels equips.
  • Temps i torns de paraula regulats pel moderador/a. Màxim: 10 minuts.
  • Caldrà respectar el torn de paraula i no interrompre.
  • Podran intervenir tots els membres de l’equip, però mai dos membres del mateix equip podran fer dues intervencions seguides.
  • Es podran refutar les refutacions.
 4. Elaboració de conclusions: cada equip disposarà de 2 minuts per a preparar la conclusió en defensa de la seva posició. Hauran de demostrar que han disputat amb l’altre equip, responent de manera sintètica a les refutacions formulades. No es podrà repetir el mateix que al principi, perquè això implicaria que no hi hauria hagut cap aprenentatge al llarg de la disputatio.

En cap cas es podrà superar el temps total assignat a la disputatio que serà de 20 minuts en total. No oblideu que és EXPRÉS!

Abans de la següent disputatio es procedirà de la mateixa manera.

Durant els 10 minuts que tindran els equips per preparar les seves argumentacions, el públic podrà interpel·lar els equips que han acabat i plantejar-los preguntes i objeccions.

Al final de l’activitat se’n farà una valoració per part de tots els assistents i participants que vulguin aportar les seves idees.

Les qüestions que serveixen d’orientació a les disputatio seran les següents:

 TEMA 1: La revolució i la utopia

1-. Pot ser legítima una revolució social? I una revolució política?

2-. És compatible la revolució sociopolítica amb la democràcia?

3-. Totes les revolucions sociopolítiques són iguals?

4-. Necessitem les revolucions per avançar en el progrés de les llibertats i els drets?

5-. Són sempre utòpiques les revolucions?

6-. És necessària la utopia per la societat?

 TEMA 2: La realitat i l’art

1-. Té realitat el producte artístic?

2-. És real el que imagina l’artista?

3-. És l’art un producte únicament humà?

4-. L’art reprodueix la realitat o la inventa?

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Un curs més i una Olimpíada nova

La V Olimpíada de Filosofia de Catalunya es presenta plena de novetats* per al proper 2018.

La Societat Catalana de Filosofia proposa a tots els centres de Catalunya una activitat destinada a promoure el pensament analític i argumentat, original i creatiu de l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat.

I ho fa amb la proposta de tres modalitats de participació per a representar Catalunya a l’Olimpiada Filosófica de Espanya:

 • dissertació (alumnes de Batxillerat)
 • dilema moral (alumnes de 4t d’ESO)
 • fotografia filosòfica (alumnes de 4t d’ESO i de Batxillerat)*

Trobareu a les bases generals i a les específiques* de cada modalitat informació sobre cadascuna d’elles al nostre blog. També els criteris d’avaluació corresponents*.

Com a la passada edició, els finalistes de cada modalitat hauran de fer la defensa oral davant d’un Tribunal que decidirà els guanyadors i representants catalans a l’OFE.

I per descomptat, la III Mostra de VIdees.

Totes les modalitats comparteixen el tema d’aquesta V OFC, que serà: Revolució i utopia.

Mantenim la proposta per a la selecció a la participació en l’Olimpíada Internacional (IPO 2018) que tindrà lloc a Lisboa i de la qual encara no sabem el tema.

Hem introduït alguns canvis en l’organització i les activitats que us comentem seguidament:

 • Les proves escrites i la presentació de les fotografies i els vídeos s’haurà de fer com a mínim dues setmanes abans de la jornada final al CCCB, quan es fan les defenses orals. Es comunicarà a la Convocatòria.
 • No es comunicaran els finalistes fins el mateix dia de la defensa oral.
 • Canviem la taula rodona per una “entrevista” a un/a filòsof/a al voltant del tema i amb el suport d’un/a moderador/a. Els “entrevistadors” seran participants en la V OFC, és a dir, estudiants de 4t d’ESO i Batxillerat que seran proposats pels seus professors de filosofia.

Continuem penjant materials diversos a la pàgina de facebook de l’OFC i també estem elaborant propostes didàctiques per a l’aula al voltant del tema. Si qualsevol professor/a vol participar aportant les seves activitats, només cal que contacti amb nosaltres a través del correu que trobareu a aquest blog.

Dins de la Marató Pensa que se celebrarà al novembre de 2017, oferirem una activitat de debat en petit grup que hem anomenat “Disputatio exprés“, que volem que serveixi per a posar en pràctica l’argumentació a partir de preguntes filosòfiques vinculades a la filosofia de 1r de Batxillerat.

Us desitjem molt bon estiu i esperem tornar a comptar amb la vostra participació.

Fins aviat!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Com serà la prova de l’Olimpíada Internacional?

La Lucia Medina haurà d’elaborar un assaig a partir de textos d’autors. De fet, tindrà la forma d’un comentari de text que haurà de triar entre quatre propostes de diferents autors.

A l’IPO 2016, el tema va ser Guerra i pau, en un sentit molt ampli. I els textos proposats van ser els següents (afegim la versió en castellà que es troba a la web).

 1. Aristòtil, De interpretatione, 16 a2.

“Sonidos hablados son símbolos de afecciones en el alma, y las marcas escritas símbolos de sonidos hablados. Y al igual que escriben marcas no son los mismos para todos los hombres, no son ni los sonidos hablados. Pero lo que estos son los primeros signos de lugar – afectos del alma – son las mismas para todos; y lo que estas afecciones son semejanzas de las cosas reales – – también son los mismos “.

  2. Kant, Metafísica dels costums (1795)

“La razón moralmente práctica pronuncia este veto irresistible: No debe haber ninguna guerra, ni entre tú y yo en el estado natural, ni entre nosotros como Estados qui, constituidos legalmente en nuestro interior, estamos, sin embargo, en un estado extra-legal exteriormente(en nuestras mutuas relaciones), porque el derecho no debe buscarse por medio de la guerra”.

  3. Simone de Beauvoir, El segon sexe (1949)

“No se nace mujer, se llega a serlo”

Discuta críticamente y con sus propios argumentos como la autora delinea y caracteriza sexo y género.

 4. Tetsuro Watsuji, Fûdo (1935)

“El medio ambiente es el momento en que se objetiva la existencia humana; pero, al hacerlo, el humano le entiende / ella misma. Podemos decir que es auto-descubrimiento a través del entorno de uno “.

 Els criteris d’avaluació són els següents:

 • coneixement de la tradició filosòfica
 • pertinència de l’argument respecte al text
 • persuassió argumentativa
 • coherència
 • originalitat

Si teniu curiositat per conèixer els assaigs guanyadors de l’edició passada podeu llegir-los aquí.

Molta sort a la Lucia!!! Ja ens explicarà com ha estat l’experiència a la tornada.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

I aquest any… també a l’Olimpíada Internacional!

Entre les novetats que hem incorporat aquesta IV Olimpíada, es trobava l’opció de presentar la candidatura a la selecció que realitza l’Institut de Filosofia del CSIC entre estudiants espanyols de batxillerat. Només podien ser seleccionats dos estudiants com a candidats a participar a la XXV IPO que tindrà lloc a Rotterdam els dies 5 i 6 de maig i que tractarà del tema de La tolerància.

Des de l’Olimpíada de Catalunya vam seleccionar tres dels set presentats. A més de les dificultats pròpies d’un assaig filosòfic, cal afegir la de l’expressió en una llengua que no sigui materna, ni oficial al país des d’on es participa, i que sigui una de les quatre acceptades per l’IPO.

La Lucia Arola Medina Plasencia, estudiant de St. Peter’s School (Barcelona) ha estat una de les dues seleccionades. Juntament amb l’altre candidat, Álvaro Salgado Carranza del Colegio Ntra. Sra. de Lourdes (Valladolid), el seu professor de filosofia, Josep Soler, i l’investigador de l’Institut de Filosofia del CSIC, Ricardo Gutiérrez Aguilar, viatjarà a Rotterdam i durant aquells dies, a més d’elaborar l’assaig, participarà en les activitats organitzades per als estudiants del tot el món que hi participen.

Si voleu, podeu trobar més informació sobre com serà la XXV IPO a Rotterdam a la seva pàgina web.

I si no us heu adonat encara de la relació que hi ha entre la ciutat on es celebra i el tema triat, podeu mirar aquesta pàgina de l’Enciclopèdia Stanford, on també trobareu un article excel·lente sobre la tolerància.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Per si no vau poder venir…l’Olimpíada en vídeo!

A ningú no se li deu escapar a aquestes alçades que si l’Olimpíada es porta a terme és per la col·laboració desinteressada d’un munt de persones i per comptar amb el suport d’institucions com la Societat Catalana de Filosofia, la Facultat de Filosofia de la UB, el Departament de Filosofia de la UAB i, per descomptat, dels primers que van valorar positivament la proposta, el Servei Educatiu del CCCB amb la Bàrbara Roig al davant.

Gràcies al CCCB també hem comptat aquesta IV Olimpíada amb l’Elisabeth Goula com a membre del Jurat de defensa oral, juntament amb la Núria Estrach (UAB) i la Begoña Román (UB).

Podeu veure el vídeo de la sessió pública de l’Olimpíada gràcies al suport del Servei Educatiu del CCCB.

Recordem el programa de la sessió pública de l’Olimpíada que va tenir lloc al hall del CCCB per tal de conèixer el contingut dels vídeos

1a part:

Benvinguda. Informació de les activitats de la Jornada. Comunicació dels finalistes de dissertació i de dilemes que passen a la final de defensa oral a càrrec dels Jurats corresponents.

II Mostra de VIdees, presentada per Félix de Castro. Amb la participació d’autors dels vídeos.
El Jurat que selecciona el millor vídeo de cada un dels centres participants està format per Núria Estrach, professora de filosofia de la UAB, i Maria Saldaña, estudiant del Màster de professorat de filosofia. Coordinat per Félix de Castro.

Taula rodona sobre Dilemes ètics derivats de l’aplicació de les noves tecnologies a la identitat humana.

Ponents:

 • Félix Ovejero Lucas, Doctor en Ciències Econòmiques per la UB, Professor d’Ètica i Metodologia de les Ciències Socials a la Facultat d’Economia de la UB.
 • Bernabé Robles del Olmo, Cap de Servei de Neurologia, President del Comitè Êtica Assistencial, membre del Comitè Ètic i d’Investigació Clínica SJD, membre de la Comissió Permanent del Comitè de Bioètica de Catalunya. Col·laborador de la Fundació Grífols.

Modera: Begoña Román Maestre, Professora en la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i Secretària executiva de Ethos Ramon Llull. Doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona (1993); el seu àmbit d’especialització és l’ètica aplicada.

 

CCCB EDUCACIÓ. Sessió pública de IV Olimpíada de Filosofia. (VO Ca / Es) from CCCB on Vimeo.

2a part:

Defenses orals dels finalistes a dissertació i dels finalistes a dilemes.
El Jurat de la defensa oral va estar format per Núria Estrach Mira, professora de filosofia del Departament de Filosofia de la UAB, Elisabeth Goula, Cap del Departament de Debats del CCCB i Begoña Román Maestre, que el presideix.

Comunicació dels guanyadors. Lliurament de premis. Cloenda.

 

CCCB EDUCACIÓ. Sessió pública de IV Olimpíada de Filosofia. (VO Ca / Es) from CCCB on Vimeo.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’Olimpíada al Telenotícies!

Podeu veure la notícia que va sortir al Telenotícies migdia de TV3 el passat 5 de març.

Tot perfecte, però cal una petita correcció: no sabem qui serà seleccionat per a l’Olimpíada Internacional (IPO 2017) a Rotterdam, si és que algun dels tres candidats que hem enviat, finalment ho és. El que sí que sabem és que el Pablo, l’Ainara i el Lucho aniran a Múrcia els dies 5 i 6 de maig a participar en la fase espanyola.

Publicat dins de General | Deixa un comentari