La VI Olimpíada de Filosofia ja ha començat!

Tenim un nou tema que ens permetrà fer un enfocament actualitzat d’un clàssic, tan clàssic que n’hi ha qui diu que és “el tema”. Més endavant precisarem les preguntes que l’acotaran. És el següent: Realitat i aparença en el món actual.

Com a cada Olimpíada, hi haurà novetats orientades a respondre a les necessitats i les propostes del professorat participant:

 • Es convoquen a concurs quatre modalitats: dissertació, dilema, fotografia i vídeo. Volem portar a la fase final espanyola al menys un participant de cada modalitat. Això ens fa augmentar el pressupost, però el nivell dels vídeos que es presenten a la Mostra de VIdees ens ha fet decidir-nos per concusar també en aquesta modalitat.
 • Es manté la Mostra de VIdees per tal de continuar promovent la creació de vídeos a l’aula de filosofia.
 • Els finalistes  de totes les modalitats hauran de fer la defensa oral pública a la jornada final al CCCB, com els darrers anys. Un jurat específic decidirà quins són els guanyadors i representants a la fase final espanyola.
 • El nom dels finalistes es farà públic en la setmana del dissabte anterior en què es celebri la defensa oral i fase final de l’Olimpíada al CCCB.
 • Es podrà assistir independentment de ser finalista o no, però els convocats ho sabran dies abans per poder fer la preparació amb els seus professors. Es facilitarà còpia escanejada de les proves escrites als finalistes.

Les proves escrites (dissertació i dilema moral) es faran a la Facultat de Filosofia de la UB dijous 14 de març. La jornada final amb les defenses orals dels finalistes, com sempre, al CCCB es celebrarà dissabte 30 de març

L’Olimpiada Filosófica de España tindrà lloc a Málaga els dies 26, 27 i 28 d’abril. És important que es tinguin presents aquestes dates, especialment en el cas dels finalistes.

Per acabar d’arrodonir la proposta l’Olimpíada de Filosofia, hem obert un espai de diàleg i difusió de l’activitat filosòfica amb propostes mensuals que hem anomenat “Olimpíada Permanent”. A l’acte del passat 16 de maig es van superar les nostres, cal dir que modestes, expectatives. Vam comptar amb la Laura Llevadot i el Miquel Seguró per a intentar respondre a la pregunta: Què queda del Maig del 68?

Us farem arribar l’agenda de les activitats proposades per l’últim quadrimestre de l’any a principis de setembre a través d’aquest blog.

Pel moment, només ho hem organitzat a la ciutat de Barcelona, però ens agradaria molt donar suport a les iniciatives que, en la mateixa línia, dinamitzessin la vida filosìfica i cultural dels pobles i ciutats amb Olimpíades Permanents per tot arreu.

A més, aquest any torna el Barcelona Pensa i nosaltres amb ell! Aquesta vegada us proposarem una activitat en la qual els joves filòsofs i filòsofes que tenim a les aules puguin participar, com ja vé sent habitual en les nostres propostes, entrevistant a un/a filòsof/a al voltant del tema de l’Olimpíada. Us informarem de quan, com, qui i tot el que faci falta un cop passat l’estiu.

Finalment, us volem recordar que disposem d’un grup de correu en el qual s’informen de novetats relatives a la filosofia, no només relacionades amb l’Olimpíada. Si voleu formar-hi part, només ens heu d’enviar un missatge al correu de l’Olimpíada demanant-ho i us afegirem a la llista.

Molt bon estiu a tothom!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Participació catalana a la V Olimpiada Filosófica de España

Aquest any vam ampliar les modalitats de participació i vam enviar una representant a fotografia filosòfica. Per tant, hi vam participar en dissertació, dilema moral i fotografia. La propera Olimpíada, tant d’àmbit català com espanyol, incorporarem el vídeo en la modalitat de concurs.

Els nostres participants van obtenir uns resultats bastant bons, tenint en compte que és l’única ocasió amb què estudiants de filosofia de secundària es troben amb els millors de la resta de comunitats autònomes.

Ni la Dinora ni el Guillem van quedar finalistes de dissertació, sens dubte la modalitat més difícil. La Raquel va guanyar el tercer premi en la modalitat de dilema moral, i la Mònica va quedar entre les deu finalistes de fotografia.

El premi, però, ja l’havien rebut: el viatge i l’estada, la convivència amb altres estudiants de la resta d’Espanya i l’experiència viscuda i compartida.

I ara a esperar la Internacional!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Un assaig sobre filosofia i medi ambient

Això era el que han hagut de realitzar els estudiants espanyols que s’han presentat per a la selecció que realitza l’Institut de Filosofia del CSIC per a l’IPO 2018.

Calia que fos en alguna de les llengües de l’IPO, sempre que no fos llengüa oficial  del país pel qual es participa i tampoc llengua materna de l’estudiant.

Dels estudiants catalans que s’han presentat, ha estat l’Estel Garriga l’autora de l’assaig que la portarà a participar a l’IPO 2018 a Bar (Montenegre). És el segon cop que el seu professor, Josep Soler, aconsegueix que una alumna seva sigui seleccionada per l’IPO.

Volem compartir amb tots vosaltres l’exercici de l’Estel, que podeu llegir complet aquí.

Us deixem un fragment de la conclusió, després de citar Thoreau, Whitman i fins i tot la seva àvia. Què de tresors de pensaments dels joves fa aflorar la filosofia a l’aula!

And precisely, ecology to me is the example of what a philosophy must be: a way of life, not a simply abstraction of concepts. What is at stake is the best way of living. And that is why, when I was fourteen and became aware of the animal abuse and the bond that unites us to all living things, I became a vegetarian. To me, it’s not just about not eating animals, but of living in accordance with a vision of life that encompasses us all.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Representants catalans a l’Olimpiada Filosófica de España

En un cas per impossibilitat i en un altre perquè ha estat que no, ens hem trobat que dos dels guanyadors a la nostra Olimpíada deixaven lliure la seva plaça per representar Catalunya en l’Olimpiada Filosófica de España.

Amb la inscripció feta, l’allotjament reservat i els bitllets comprats, la delegació catalana a la V OFE estarà formada per:

 • Mònica Bautista Villaescusa, de l’INS Montbui, en la modalitat de fotografia filosòfica.
 • Raquel Sánchez Herrera, de St. Peter’s School, en la modalitat de dilema moral
 • Guillem Ferro, de l’Escola Joan Pelegrí, en la modalitat de dissertació
 • Dinora Puigbó Bordea, de Jesuïtes Casp, en la modalitat de dissertació

Els acompanyarà i ens representarà en la reunió de la Coordinadora Estatal, Santiago Marchese, catedràtic de filosofia de secundària i membre de l’equip organitzador.

Podeu consultar el programa previst aquí.

Esperem que sigui una molt bona experiència per a tothom!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Un any més a l’IPO 2018

Per segon any consecutiu una estudiant catalana ha estat seleccionada per a representar a Espanya en l’IPO 2018 que tindrà lloc a Bar (Montenegre) del 23 al 27 de maig. Ha estat l’Estel Garriga de St. Peter’s School.

Des de l’organització de l’OFC, la felicitem a ella i al seu professor, Josep Soler, i esperem que gaudeixin molt de l’experiència.

logo

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Si te la vas perdre…aquí tens l’Olimpíada 2018 en vídeo

No cal que la veieu d’una tirada, sinó que podeu seleccionar el fragment que us interessi.

Primera part

 • Benvinguda a càrrec de Bàrbara Roig, responsable del Servei Educatiu del CCCB i de Dolors Alcántara, coordinadora de l’OFC.
 • Comunicació dels finalistes de les diferents modalitats a càrrec d’un membre del jurat corresponent: Myriam Gallego, Cristina Fernández i Héctor Leguizamón de fotografia filosòfica, dilema moral i dissertació.
 • III Mostra de VIdees, presentada pel seu coordinador, Félix de Castro.
 • Conducció: Domingo Cabezas, membre de l’equip organitzador de l’OFC i coordinador de dilemes.

 

Segona part

L’entrevista al filòsof convidat, Manuel Cruz, la van fer les estudiants següents:

 • Irene Alcover, Col•legi Sant Miquel (Barcelona)
 • Mònica Bautista Villaescusa, Ins Montbui (Sta. Margarida de Montbui)
 • Eva Busquets, Escola Ginebró (Llinars del Vallès)
 • Maria Jose Ruiz, Ins Josep Serrat i Bonastre (Barcelona)
 • Zora Schagen, Ins Front Marítim (Barcelona)
 • Carla Trucharte Eslava, Ins Ferran Casablancas (Sabadell)

 

Tercera part

Sens dubte, la millor: les defenses orals dels finalistes.

Els membres del Jurat van ser:

 • Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia Contemporània de la UB
 • Jaume Mensa, professor de Filosofia de la UAB
 • Santiago Marchese, catedràtic de Filosofia de secundària

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Guanyadors de la V Olimpíada de Filosofia

De les tres modalitats a concurs que hem proposat aquesta Olimpíada, els finalistes i els guanyadors han estat els següents:

Fotografia

 • Mónica Bautista Villaescusa, INS Montbui (Sta. Margarida de Montbui). Finalista.

 

 • Pol Carbonell, Col·legi San Miquel (Barcelona). Guanyador.

Dilema moral

 • Leila Altet INS Nicolau Copèrnic (Terrassa) i Pol de la Torre, INS Bernat El Ferrer (Molins de Rei). Finalistes.
 • Sarah Delgove, St Peter’s School (Barcelona) i Raquel Sánchez, St. Peter’s School (Barcelona). Guanyadores. 

Dissertació

 • Arnau Carrasco, INS Manuel Carrasco i Formiguera (Barcelona) i Guillem Ferro, Escola Joan Pelegrí (Barcelona). Finalistes.
 • Marc Orriols, Aula Escola Europea (Barcelona). Guanyador. 

 • Dinora Puigbó, Jesuïtes Casp (Barcelona). Guanyadora.

Seran els representants de Catalunya a la V Olimpiada Filosófica de España, que es celebrarà a Extremadura els dies 4 i 5 de maig de 2o18.

Per acabar aquesta entrada, no podem deixar de comentar la nostra nova secció “Entrevista a un filòsof”. El filòsof va ser Manuel Cruz i les entrevistadores:

 • Irene Alcover del Col·legi Sant Miquel (Barcelona)
 • Eva Busquets de l’Escola Ginebró (Llinars del Vallès)
 • Zora Schagen de l’ INS Front Marítim (Barcelona)
 • Mª José Ruiz de l’INS Josep Serrat i Bonastre (Barcelona)
 • Mònica Bautista de l’INS Montbui (Santa Margarida de Montbui)
 • Carla Trucharte de l’INS Ferran Casablancas ( Sabadell)

Publicat dins de General | 2 comentaris

Jornada final de la V Olimpíada de Filosofia

Dissabte 17 de febrer al hall del CCCB us esperem per a compartir l’acte final de la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya que aquesta edició ha tingut com a tema “Revolució i utopia”.

Els finalistes de les modalitats a concurs (fotografia, dilema i dissertació) faran la defensa oral davant del Jurat format per:

 • Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia Contemporània de la Facultat de Filosofia de la UB
 • Jaume Mensa, professor de Filosofia de la UAB
 • Santiago Marchese, catedràtic de Filosofia de secundària

A l’acte també es projectaran alguns dels vídeos presentats a la III Mostra de VIdees, que seran presentats pels seus autors.

L’horari previst és el següent:

11 h: Benvinguda i informació sobre la jornada. Comunicació dels finalistes de les tres modalitats.
11:15 h: Presentació dels vídeos de VIdees per part dels seus autors.
12:00 h: Entrevista a Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia Contemporània de la Facultat de Filosofia de la UB.
13:00 h: Defenses orals dels finalistes de dissertació, de dilema i de fotografia filosòfica.
14:00 h: Deliberació del Jurat.
14:15 h: Comunicació dels guanyadors i lliurament de premis. Cloenda.

Us hi esperem!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Primera jornada de la V Olimpíada de Filosofia

Més de cent estudiants de més de quaranta centres de Catalunya participen en la V Olimpíada de Filosofia 2018 que té com a tema “Revolució i utopia”.

Alguns d’ells van haver de resoldre aquest dilema:

Núria estudia 4t d’ESO i és representant dels alumnes en el Consell Escolar del centre. Quan hi ha una convocatòria de vaga del Sindicat d’Estudiants, els estudiants membres del Consell Escolar es posen en contacte amb els delegats per saber si els alumnes dels diferents grups (de 3r d’ESO fins a 2n de batxillerat) estan d’acord amb la convocatòria i presenten dins del termini previst per la llei i les normes del centre, la petició al director. Aquest l’aprova i els estudiants que volen i que compten amb l’autorització dels pares fan vaga el dia o dies convocats.

Aquesta ocasió la convocatòria ha arribat amb poc temps i els representants dels alumnes en el Consell Escolar, Núria inclosa, s’han despistat fins al punt que no han pogut presentar la petició al director dins del termini previst. El director els comunica que no hi haurà vaga, perquè s’ha de seguir la normativa al respecte i en aquest cas no ho han fet.

La notícia es difon pel centre i molts estudiants estan en desacord amb la decisió del director. Des de les tutories s’explica la raó i que és necessari complir les normes per poder exercir el dret a vaga, ja que tot dret implica un deure.

Molts estudiants segueixen sense estar d’acord i volen fer la vaga igualment. Entre els alumnes membres del Consell Escolar hi ha diferències. Alguns volen fer la vaga, sigui legal o no, perquè pensen que els seus drets no es poden veure afectats per un incompliment normatiu que els limiti. Altres creuen que les normes s’han de respectar, tot i que estan d’acord amb fer vaga i són conscients de que ha estat responsabilitat seva no poder complir el termini establert.

Si fossis la Núria, què faries?

I altres van haver de respondre a la pregunta: Creus que totes les revolucions pressuposen una utopia?

Les defenses orals dels finalistes de totes les modalitats, dissabte 17 de febrer al CCCB. Us convidem a la jornada final que comença a les 11 h. No hi falteu!

Publicat dins de General | Deixa un comentari