Si te la vas perdre…aquí tens l’Olimpíada 2018 en vídeo

No cal que la veieu d’una tirada, sinó que podeu seleccionar el fragment que us interessi.

Primera part

 • Benvinguda a càrrec de Bàrbara Roig, responsable del Servei Educatiu del CCCB i de Dolors Alcántara, coordinadora de l’OFC.
 • Comunicació dels finalistes de les diferents modalitats a càrrec d’un membre del jurat corresponent: Myriam Gallego, Cristina Fernández i Héctor Leguizamón de fotografia filosòfica, dilema moral i dissertació.
 • III Mostra de VIdees, presentada pel seu coordinador, Félix de Castro.
 • Conducció: Domingo Cabezas, membre de l’equip organitzador de l’OFC i coordinador de dilemes.

 

Segona part

L’entrevista al filòsof convidat, Manuel Cruz, la van fer les estudiants següents:

 • Irene Alcover, Col•legi Sant Miquel (Barcelona)
 • Mònica Bautista Villaescusa, Ins Montbui (Sta. Margarida de Montbui)
 • Eva Busquets, Escola Ginebró (Llinars del Vallès)
 • Maria Jose Ruiz, Ins Josep Serrat i Bonastre (Barcelona)
 • Zora Schagen, Ins Front Marítim (Barcelona)
 • Carla Trucharte Eslava, Ins Ferran Casablancas (Sabadell)

 

Tercera part

Sens dubte, la millor: les defenses orals dels finalistes.

Els membres del Jurat van ser:

 • Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia Contemporània de la UB
 • Jaume Mensa, professor de Filosofia de la UAB
 • Santiago Marchese, catedràtic de Filosofia de secundària

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Guanyadors de la V Olimpíada de Filosofia

De les tres modalitats a concurs que hem proposat aquesta Olimpíada, els finalistes i els guanyadors han estat els següents:

Fotografia

 • Mónica Bautista Villaescusa, INS Montbui (Sta. Margarida de Montbui). Finalista.

 

 • Pol Carbonell, Col·legi San Miquel (Barcelona). Guanyador.

Dilema moral

 • Leila Altet INS Nicolau Copèrnic (Terrassa) i Pol de la Torre, INS Bernat El Ferrer (Molins de Rei). Finalistes.
 • Sarah Delgove, St Peter’s School (Barcelona) i Raquel Sánchez, St. Peter’s School (Barcelona). Guanyadores. 

Dissertació

 • Arnau Carrasco, INS Manuel Carrasco i Formiguera (Barcelona) i Guillem Ferro, Escola Joan Pelegrí (Barcelona). Finalistes.
 • Marc Orriols, Aula Escola Europea (Barcelona). Guanyador. 

 • Dinora Puigbó, Jesuïtes Casp (Barcelona). Guanyadora.

Seran els representants de Catalunya a la V Olimpiada Filosófica de España, que es celebrarà a Extremadura els dies 4 i 5 de maig de 2o18.

Per acabar aquesta entrada, no podem deixar de comentar la nostra nova secció “Entrevista a un filòsof”. El filòsof va ser Manuel Cruz i les entrevistadores:

 • Irene Alcover del Col·legi Sant Miquel (Barcelona)
 • Eva Busquets de l’Escola Ginebró (Llinars del Vallès)
 • Zora Schagen de l’ INS Front Marítim (Barcelona)
 • Mª José Ruiz de l’INS Josep Serrat i Bonastre (Barcelona)
 • Mònica Bautista de l’INS Montbui (Santa Margarida de Montbui)
 • Carla Trucharte de l’INS Ferran Casablancas ( Sabadell)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Jornada final de la V Olimpíada de Filosofia

Dissabte 17 de febrer al hall del CCCB us esperem per a compartir l’acte final de la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya que aquesta edició ha tingut com a tema “Revolució i utopia”.

Els finalistes de les modalitats a concurs (fotografia, dilema i dissertació) faran la defensa oral davant del Jurat format per:

 • Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia Contemporània de la Facultat de Filosofia de la UB
 • Jaume Mensa, professor de Filosofia de la UAB
 • Santiago Marchese, catedràtic de Filosofia de secundària

A l’acte també es projectaran alguns dels vídeos presentats a la III Mostra de VIdees, que seran presentats pels seus autors.

L’horari previst és el següent:

11 h: Benvinguda i informació sobre la jornada. Comunicació dels finalistes de les tres modalitats.
11:15 h: Presentació dels vídeos de VIdees per part dels seus autors.
12:00 h: Entrevista a Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia Contemporània de la Facultat de Filosofia de la UB.
13:00 h: Defenses orals dels finalistes de dissertació, de dilema i de fotografia filosòfica.
14:00 h: Deliberació del Jurat.
14:15 h: Comunicació dels guanyadors i lliurament de premis. Cloenda.

Us hi esperem!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Primera jornada de la V Olimpíada de Filosofia

Més de cent estudiants de més de quaranta centres de Catalunya participen en la V Olimpíada de Filosofia 2018 que té com a tema “Revolució i utopia”.

Alguns d’ells van haver de resoldre aquest dilema:

Núria estudia 4t d’ESO i és representant dels alumnes en el Consell Escolar del centre. Quan hi ha una convocatòria de vaga del Sindicat d’Estudiants, els estudiants membres del Consell Escolar es posen en contacte amb els delegats per saber si els alumnes dels diferents grups (de 3r d’ESO fins a 2n de batxillerat) estan d’acord amb la convocatòria i presenten dins del termini previst per la llei i les normes del centre, la petició al director. Aquest l’aprova i els estudiants que volen i que compten amb l’autorització dels pares fan vaga el dia o dies convocats.

Aquesta ocasió la convocatòria ha arribat amb poc temps i els representants dels alumnes en el Consell Escolar, Núria inclosa, s’han despistat fins al punt que no han pogut presentar la petició al director dins del termini previst. El director els comunica que no hi haurà vaga, perquè s’ha de seguir la normativa al respecte i en aquest cas no ho han fet.

La notícia es difon pel centre i molts estudiants estan en desacord amb la decisió del director. Des de les tutories s’explica la raó i que és necessari complir les normes per poder exercir el dret a vaga, ja que tot dret implica un deure.

Molts estudiants segueixen sense estar d’acord i volen fer la vaga igualment. Entre els alumnes membres del Consell Escolar hi ha diferències. Alguns volen fer la vaga, sigui legal o no, perquè pensen que els seus drets no es poden veure afectats per un incompliment normatiu que els limiti. Altres creuen que les normes s’han de respectar, tot i que estan d’acord amb fer vaga i són conscients de que ha estat responsabilitat seva no poder complir el termini establert.

Si fossis la Núria, què faries?

I altres van haver de respondre a la pregunta: Creus que totes les revolucions pressuposen una utopia?

Les defenses orals dels finalistes de totes les modalitats, dissabte 17 de febrer al CCCB. Us convidem a la jornada final que comença a les 11 h. No hi falteu!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Publicacions olímpiques

Per fi hem aconseguit reunir en un format digital accessible a tothom algunes mostres dels dilemes i les dissertacions elaborades pels participants a la nostra Olimpíada, concretament a la passada, al voltant del tema Noves tecnologies i identitat humana.

Les trobareu a la pàgina de Publicacions, on fem la primera incursió pròpia després de quatre Olimpíades amb més de tres-cents participants al llarg d’aquests anys.

Esperem que alumnes i professors s’animin a enviar-nos les d’aquesta Olimpíada que comença aviat: el proper 2 de febrer, a la Sala Gran de la Facultat de Filosofia de la UB.

Us esperem a la jornada pública al CCCB el dia 17 de febrer amb novetats i molts joves a dalt de l’escenari.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Convocatòria per a la participació en l’Olimpíada Internacional de Filosofia 2018

Un any més us animem a participar en la selecció que fa l’Instituto de Filosofia del CSIC d’estudiants de batxillerat de l’Estat espanyol per a la representació en l’Olimpíada Internacional de Filosofia (IPO 2018) que es celebrarà del 23 al 27 de maig a Bar, Montenegre.

El tema és Filosofia i Medi Ambient. Com sempre, un tema d’actualitat i en el qual la filosofia, malgrat el que es pugui pensar, té molt a dir. Si voleu saber una mica més de les raons que han estat importants a l’hora de triar el tema podeu mirar aquí.

El formulari per a la inscripció es troba al blog. Només cal inscriure’s i enviar l’assaig en anglès, francés o alemany (sempre que cap d’elles sigui llengua materna) a la bústia de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya.

Teniu temps fins al 23 de febrer de 2018.

logo

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’Olimpíada a la Marató del Pensa en vídeo

La nostra participació va omplir la Sala Magna de la Facultat de Filosofia de la UB el passat 16 de novembre. Amb la Disputatio Exprés volíem reivindicar, com sempre, l’ensenyament de la filosofia a les aules de secundària donant protagonisme als estudiants, als aprenents de filòsofs que van disputar a partir de preguntes proposades pel moderador, triades per sorteig, com les posicions que corresponia defensar a cada equip.

Que argumentar és difícil i que els participants ho sabien, es podrà comprovar al vídeo. Des de l’organització vam intervenir en el sentit de recordar les normes acceptades per tothom i intentar evitar les interrupcions, les expressions fora de lloc i les fal·làcies, a més de perdre de vista la pregunta formulada. En algun cas, es va caure en més d’una contradicció, com es podrà veure.

Considerem que el rigor argumentatiu cal que vagi acompanyat d’actituds de respecte i de compromís amb la recerca filosòfica que, des de Sòcrates, té en la veritat la seva pedra de toc. No sempre va ser així, com es pot comprovar veient el vídeo, però estem decidits a millorar la nostra proposta per aconseguir-ho.

Volem, sobretot, que la filosofia tingui un espai propi, tant com té una manera pròpia de fer que la identifica, i que no es confongui amb altres formes de disputar o debatre que no tenen en el compromís amb la recerca compartida de la veritat l’eix étic que ha de presidir tot intercanvi d’idees.

Per als organitzadors, l’equip de coordinació de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya, va ser una experiència que hem d’avaluar i millorar, però que no tenim cap mena de dubte en mantenir i proposar novament als directors del Barcelona Pensa per al Festival de l’any vinent.

Carregant vídeo…

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Cartell de la V Olimpíada de Filosofia

Fet per Núria Mestres Emilio.

Cartell V OFC

Publicat dins de General | Deixa un comentari

V Olimpíada: Són utòpiques les revolucions? Són revolucionàries les utopies?

Aquest any us oferim recursos elaborats per professorat membre de l’equip organitzador de la V Olimpíada, que té com a tema Revolució i utopia o formulat com a preguntes que tractin la relació entre una i altra: Són utòpiques les revolucions? Són revolucionàries les utopies?

1.- Per començar, us proposem Idees per a encetar un diàleg, elaborades per Fèlix de Castro.

2.- Seguim treballant Sobre Revolució amb les activitats que ens proposa Myriam Gallego.

3.- Ara ja podem treballar sobre Utopia i revolució a partir de les propostes que ens presenta Dolors Alcántara.

4.- Hem seleccionat alguns textos i us proposen activitats Domingo Cabezas i Santiago Marchese.

5.- Perquè en disposeu al vostre criteri, us presentem una selecció de textos diversos i de cançons al voltant d’Utopia i Revolució.

6.- I algun material de consulta elaborat per Santiago Marchese.

7.-També us oferim activitats al voltant de la Revolució a partir de la conferència de l’Angela Davis al CCCB el passat 1 de desembre. Les podeu trobar a aquest enllaç.

A la nostra pàgina de facebook i a twitter trobareu enllaços a articles recents, a llibres (Sobre la revolució de H. Arendt, per exemple) i a vídeos de conferències sobre el tema.

Publicat dins de General | Deixa un comentari