Un curs més i una Olimpíada nova

La V Olimpíada de Filosofia de Catalunya es presenta plena de novetats* per al proper 2018.

La Societat Catalana de Filosofia proposa a tots els centres de Catalunya una activitat destinada a promoure el pensament analític i argumentat, original i creatiu de l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat.

I ho fa amb la proposta de tres modalitats de participació per a representar Catalunya a l’Olimpiada Filosófica de Espanya:

 • dissertació (alumnes de Batxillerat)
 • dilema moral (alumnes de 4t d’ESO)
 • fotografia filosòfica (alumnes de 4t d’ESO i de Batxillerat)*

Trobareu a les bases generals i a les específiques* de cada modalitat informació sobre cadascuna d’elles al nostre blog. També els criteris d’avaluació corresponents*.

Com a la passada edició, els finalistes de cada modalitat hauran de fer la defensa oral davant d’un Tribunal que decidirà els guanyadors i representants catalans a l’OFE.

I per descomptat, la III Mostra de VIdees.

Totes les modalitats comparteixen el tema d’aquesta V OFC, que serà: Revolució i utopia.

Mantenim la proposta per a la selecció a la participació en l’Olimpíada Internacional (IPO 2018) que tindrà lloc a Lisboa i de la qual encara no sabem el tema.

Hem introduït alguns canvis en l’organització i les activitats que us comentem seguidament:

 • Les proves escrites i la presentació de les fotografies i els vídeos s’haurà de fer com a mínim dues setmanes abans de la jornada final al CCCB, quan es fan les defenses orals. Es comunicarà a la Convocatòria.
 • No es comunicaran els finalistes fins el mateix dia de la defensa oral.
 • La jornada final al CCCB tindrà lloc el 13 de març en horari lectiu, de 10 a 14h.
 • Recuperem els tallers de diàleg de la III OFC, als quals caldrà inscriure’s prèviament perquè hi haurà límit de participació.
 • Canviem la taula rodona per una “entrevista” a un/a filòsof/a al voltant del tema i amb el suport d’un/a moderador/a. Els “entrevistadors” seran participants en la V OFC, és a dir, estudiants de 4t d’ESO i Batxillerat que seran proposats pels seus professors de filosofia.

Continuem penjant materials diversos a la pàgina de facebook de l’OFC i també estem elaborant propostes didàctiques per a l’aula al voltant del tema. Si qualsevol professor/a vol participar aportant les seves activitats, només cal que contacti amb nosaltres a través del correu que trobareu a aquest blog.

Dins de la Marató Pensa que se celebrarà al novembre de 2017, oferirem una activitat de debat en petit grup que hem anomenat “Disputatio exprés“, que volem que serveixi per a posar en pràctica l’argumentació a partir de preguntes filosòfiques vinculades a la filosofia de 1r de Batxillerat.

Us desitjem molt bon estiu i esperem tornar a comptar amb la vostra participació.

Fins aviat!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Com serà la prova de l’Olimpíada Internacional?

La Lucia Medina haurà d’elaborar un assaig a partir de textos d’autors. De fet, tindrà la forma d’un comentari de text que haurà de triar entre quatre propostes de diferents autors.

A l’IPO 2016, el tema va ser Guerra i pau, en un sentit molt ampli. I els textos proposats van ser els següents (afegim la versió en castellà que es troba a la web).

 1. Aristòtil, De interpretatione, 16 a2.

“Sonidos hablados son símbolos de afecciones en el alma, y las marcas escritas símbolos de sonidos hablados. Y al igual que escriben marcas no son los mismos para todos los hombres, no son ni los sonidos hablados. Pero lo que estos son los primeros signos de lugar – afectos del alma – son las mismas para todos; y lo que estas afecciones son semejanzas de las cosas reales – – también son los mismos “.

  2. Kant, Metafísica dels costums (1795)

“La razón moralmente práctica pronuncia este veto irresistible: No debe haber ninguna guerra, ni entre tú y yo en el estado natural, ni entre nosotros como Estados qui, constituidos legalmente en nuestro interior, estamos, sin embargo, en un estado extra-legal exteriormente(en nuestras mutuas relaciones), porque el derecho no debe buscarse por medio de la guerra”.

  3. Simone de Beauvoir, El segon sexe (1949)

“No se nace mujer, se llega a serlo”

Discuta críticamente y con sus propios argumentos como la autora delinea y caracteriza sexo y género.

 4. Tetsuro Watsuji, Fûdo (1935)

“El medio ambiente es el momento en que se objetiva la existencia humana; pero, al hacerlo, el humano le entiende / ella misma. Podemos decir que es auto-descubrimiento a través del entorno de uno “.

 Els criteris d’avaluació són els següents:

 • coneixement de la tradició filosòfica
 • pertinència de l’argument respecte al text
 • persuassió argumentativa
 • coherència
 • originalitat

Si teniu curiositat per conèixer els assaigs guanyadors de l’edició passada podeu llegir-los aquí.

Molta sort a la Lucia!!! Ja ens explicarà com ha estat l’experiència a la tornada.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

I aquest any… també a l’Olimpíada Internacional!

Entre les novetats que hem incorporat aquesta IV Olimpíada, es trobava l’opció de presentar la candidatura a la selecció que realitza l’Institut de Filosofia del CSIC entre estudiants espanyols de batxillerat. Només podien ser seleccionats dos estudiants com a candidats a participar a la XXV IPO que tindrà lloc a Rotterdam els dies 5 i 6 de maig i que tractarà del tema de La tolerància.

Des de l’Olimpíada de Catalunya vam seleccionar tres dels set presentats. A més de les dificultats pròpies d’un assaig filosòfic, cal afegir la de l’expressió en una llengua que no sigui materna, ni oficial al país des d’on es participa, i que sigui una de les quatre acceptades per l’IPO.

La Lucia Arola Medina Plasencia, estudiant de St. Peter’s School (Barcelona) ha estat una de les dues seleccionades. Juntament amb l’altre candidat, Álvaro Salgado Carranza del Colegio Ntra. Sra. de Lourdes (Valladolid), el seu professor de filosofia, Josep Soler, i l’investigador de l’Institut de Filosofia del CSIC, Ricardo Gutiérrez Aguilar, viatjarà a Rotterdam i durant aquells dies, a més d’elaborar l’assaig, participarà en les activitats organitzades per als estudiants del tot el món que hi participen.

Si voleu, podeu trobar més informació sobre com serà la XXV IPO a Rotterdam a la seva pàgina web.

I si no us heu adonat encara de la relació que hi ha entre la ciutat on es celebra i el tema triat, podeu mirar aquesta pàgina de l’Enciclopèdia Stanford, on també trobareu un article excel·lente sobre la tolerància.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Per si no vau poder venir…l’Olimpíada en vídeo!

A ningú no se li deu escapar a aquestes alçades que si l’Olimpíada es porta a terme és per la col·laboració desinteressada d’un munt de persones i per comptar amb el suport d’institucions com la Societat Catalana de Filosofia, la Facultat de Filosofia de la UB, el Departament de Filosofia de la UAB i, per descomptat, dels primers que van valorar positivament la proposta, el Servei Educatiu del CCCB amb la Bàrbara Roig al davant.

Gràcies al CCCB també hem comptat aquesta IV Olimpíada amb l’Elisabeth Goula com a membre del Jurat de defensa oral, juntament amb la Núria Estrach (UAB) i la Begoña Román (UB).

Podeu veure el vídeo de la sessió pública de l’Olimpíada gràcies al suport del Servei Educatiu del CCCB.

Recordem el programa de la sessió pública de l’Olimpíada que va tenir lloc al hall del CCCB per tal de conèixer el contingut dels vídeos

1a part:

Benvinguda. Informació de les activitats de la Jornada. Comunicació dels finalistes de dissertació i de dilemes que passen a la final de defensa oral a càrrec dels Jurats corresponents.

II Mostra de VIdees, presentada per Félix de Castro. Amb la participació d’autors dels vídeos.
El Jurat que selecciona el millor vídeo de cada un dels centres participants està format per Núria Estrach, professora de filosofia de la UAB, i Maria Saldaña, estudiant del Màster de professorat de filosofia. Coordinat per Félix de Castro.

Taula rodona sobre Dilemes ètics derivats de l’aplicació de les noves tecnologies a la identitat humana.

Ponents:

 • Félix Ovejero Lucas, Doctor en Ciències Econòmiques per la UB, Professor d’Ètica i Metodologia de les Ciències Socials a la Facultat d’Economia de la UB.
 • Bernabé Robles del Olmo, Cap de Servei de Neurologia, President del Comitè Êtica Assistencial, membre del Comitè Ètic i d’Investigació Clínica SJD, membre de la Comissió Permanent del Comitè de Bioètica de Catalunya. Col·laborador de la Fundació Grífols.

Modera: Begoña Román Maestre, Professora en la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i Secretària executiva de Ethos Ramon Llull. Doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona (1993); el seu àmbit d’especialització és l’ètica aplicada.

 

CCCB EDUCACIÓ. Sessió pública de IV Olimpíada de Filosofia. (VO Ca / Es) from CCCB on Vimeo.

2a part:

Defenses orals dels finalistes a dissertació i dels finalistes a dilemes.
El Jurat de la defensa oral va estar format per Núria Estrach Mira, professora de filosofia del Departament de Filosofia de la UAB, Elisabeth Goula, Cap del Departament de Debats del CCCB i Begoña Román Maestre, que el presideix.

Comunicació dels guanyadors. Lliurament de premis. Cloenda.

 

CCCB EDUCACIÓ. Sessió pública de IV Olimpíada de Filosofia. (VO Ca / Es) from CCCB on Vimeo.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’Olimpíada al Telenotícies!

Podeu veure la notícia que va sortir al Telenotícies migdia de TV3 el passat 5 de març.

Tot perfecte, però cal una petita correcció: no sabem qui serà seleccionat per a l’Olimpíada Internacional (IPO 2017) a Rotterdam, si és que algun dels tres candidats que hem enviat, finalment ho és. El que sí que sabem és que el Pablo, l’Ainara i el Lucho aniran a Múrcia els dies 5 i 6 de maig a participar en la fase espanyola.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els dilemes morals a la IV Olimpíada

Aquesta IV Olimpíada vam obrir dues modalitats més de participació:

 • Elaboració d’un assaig en anglès, francès o alemany sempre que no fos llengua materna per a la preselecció a l’Olimpíada Internacional, per a alumnat de batxillerat.
 • Anàlisi d’un dilema moral, per a alumnat de 4t d’ESO.

Un total de tretze estudiants de 4t d’ESO es van presentar per a la resolució d’un dilema moral al voltant de l’aplicació de les noves tecnologies a la identitat humana.

La nostra companya i col·laboradora, Lourdes Estrada, membre del Jurat de dilemes morals, ens va oferir aquest comentari i valoració del conjunt de respostes dels participants.

“En la modalitat de dilemes morals, es va plantejar el cas d’una noia de 18 anys d’un excel·lent rendiment acadèmic a qui els pares prometen el regal que ella desitgi com a recompensa al seu esforç en els estudis. Els pares queden perplexos davant del que ella els demana: no gens menys que una operació per augmentar la mida dels seus pits. Què haurien de fer els pares? Aquest era el dilema que s’havia de resoldre.

El jurat va constatar que els estudiants de 4t d’ESO que es van presentar a la prova van abordar aquest exercici de reflexió ètica molt seriosament, posant en joc tota la seva capacitat argumentativa i també d’empatia amb els diferents actors involucrats en el dilema. Destaquem especialment en la majoria d’exercicis:

 • Un bon nivell d’expressió escrita
 • L’esforç que demostren per mantenir una perspectiva objectiva a l’hora d’analitzar els pros i contres de cada opció
 • El valor de la individualitat per a una convivència satisfactòria amb els altres
 • El valor també de la llibertat individual
 • L’esperit crític amb una valoració excessiva de l’aparença física
 • La importància d’acceptar-se tal com un és i la necessitat de recórrer a ajuda psicològica per tenir un bon nivell d’autoestima
 • La responsabilitat dels pares a l’hora d’accedir a un desig d’aquesta naturalesa per part de la seva filla
 • La importància del diàleg entre pares i fills per entendre’s mútuament
 • La importància d’acceptar que els regals tenen un límit
 • L’accent en la vulnerabilitat com a una de les característiques que ens identifiquen com a humans

En resum, hi va haber una bona i rica diversitat d’idees que valorem molt positivament. Els dos exercicis, però, que hem seleccionat per a la fase oral, destaquen també per altres aspectes. El primer, per la profunditat dels arguments utilitzats, la relació que fa entre les seves reflexions i un corrent de pensament contemporani, la diferenciació entre valors principals i secundaris i una conclusió elaborada que inclou reflexions suggerents. El segon exercici destaca per una bona preparació en cadascuna de les parts del dilema: opcions possibles, arguments a favor i en contra, anàlisi dels valors i desenvolupament d’una solució, de la qual cal remarcar els aguts i encertats elements de reflexió que introdueix.”

Els dos finalistes, Sofia Medina i Pablo Rubio, van fer posteriorment la defensa oral, de la qual va quedar guanyador Pablo, que representarà a Catalunya en la modalitat de dilema moral a l’Olimpiada Filosófica de España, que se celebrarà a Múrcia els dies 5 i 6 de maig.

dscn5704

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Guanyadors de la IV Olimpíada de Filosofia

Tot va anar més o menys com estava previst aquesta IV Olimpíada. Dimecres 1 de març setanta-cinc estudiants de batxillerat de quaranta-sis centres educatius catalans van dissertar a partir de la pregunta “És possible deixar de ser humà a causa de la tecnologia?”; i tretze estudiants de 4t d’ESO de vuit centres van analitzar un dilema moral sobre l’ús de la cirurgia estètica amb motius no mèdics. La Sala Gran de la Facultat de Filosofia de la UB es veia així:

ofc-2017-0

Entre divendres tarda i dissabte matí el Jurat de dilemes i de dissertacions havia de seleccionar dos finalistes de dilemes i quatre finalistes de dissertacions i comunicar-ho al començament de la jornada del dia 4 de març al CCCB.

En la modalitat de dilemes van ser seleccionats:

-Sofia Medina de St Peter’s School

Pablo Rubio de l’INS Montjuïc

En la modalitat de dissertació:

-Raül Aguilera de l’INS Torre Vicens, que no es va presentar

Ainara Greciano de La Salle Girona

Lucho Suaya de l’INS Poeta Maragall

-Estrella Peral de l’INS Ferran Casablancas

I els guanyadors que ens representaran a la IV Olimpiada Filosófica de España són els estudiants destacats en negreta.

Ben aviat penjarem al blog les seves dissertacions i el dilema, així com el vídeo de la jornada.

ofc-2017-1

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Una Olimpíada més: tot a punt!

Ja tenim tot preparat per a la IV Olimpíada de Filosofia de Catalunya, fins i tot una nota de premsa.

El dia 1 de març ens trobarem a les 17 h a l’entrada de la Sala Gran de la Facultat de Filosofia de la UB (C/Montalegre s/n, 4ª planta). 81 alumnes de batxillerat faran la dissertació i 14 de 4t d’ESO resoldran un dilema moral.

L’horari previst és el següent:

17 – 17:30 h: Acreditació dels participants i lliurament d’obsequis.

Amb les acreditacions ens ajuden Gemma Draper, Francesc Adrià Perelló i Georgina Raventós, estudiants del Màster de professorat de filosofia.

De la gestió dels obsequis s’encarreguen Ramon Moix i Maria Verdaguer, professors de filosofia de secundària.

17:30 h: Benvinguda a càrrec de Josep Monserrat i Molas, Degà de la Facultat de Filosofia de la UB i President de la Societat Catalana de Filosofia.

17:45 h: Elecció de la pregunta per sorteig.

17:50 h: Realització de la dissertació o del dilema. Temps disponible: 1h30′.

19:20 h: Lliurament dels exercicis.

El Jurat de les dissertacions està format per Domingo Cabezas, Myriam Gallego, Yolanda Navarro, Ana Plaza i Gerard Prieto.

El Jurat dels dilemes està format per Xavier Alsina i Lourdes Estrada.

Tots els membres del Jurat són professors de filosofia de secundària.

El dia 4 de març ens trobarem al hall del CCCB per a celebrar la sessió pública de l’Olimpíada i el lliurament de premis als guanyadors segons les activitats i l’horari següents:

11 h: Benvinguda. Informació de les activitats de la Jornada. Comunicació dels finalistes de dissertació i de dilemes que passen a la final de defensa oral per membres del Jurat.

11:15 h: II Mostra de VIdees, presentada per Félix de Castro. Amb la participació d’autors dels vídeos.

El Jurat que selecciona el millor vídeo de cada un dels centres participants està format per Núria Estrach, professora de filosofia de la UAB, i Maria Saldaña, estudiant del Màster de professorat de filosofia. Coordinat per Félix de Castro.

12 h: Taula rodona sobre Dilemes ètics derivats de l’aplicació de les noves tecnologies a la identitat humana.

Ponents:

 • Bernabé Robles del Olmo, Cap de Servei de Neurologia, President del Comitè Êtica Assistencial, membre del Comitè Ètic i d’Investigació Clínica SJD, membre de la Comissió Permanent del Comitè de Bioètica de Catalunya. Col·laborador de la Fundació Grífols.
 • Félix Ovejero Lucas, Doctor en Ciències Econòmiques per la UB, Professor d’Ètica i Metodologia de les Ciències Socials a la Facultat d’Economia de la UB.

Modera: Begoña Román Maestre, Professora en la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i Secretària executiva de Ethos Ramon Llull. Doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona (1993); el seu àmbit d’especialització és l’ètica aplicada.

13:30 h: Defenses orals dels finalistes a dissertació (4) i dels finalistes a dilemes (2).

El Jurat de la defensa oral està format per Núria Estrach Mira, professora de filosofia del Departament de Filosofia de la UAB, Elisabeth Goula, Cap del Departament de Debats del CCCB i Begoña Román Maestre, que el presideix.

14 h: Informació de la participació en la IPO 2017.

14:10 h: Comunicació dels guanyadors. Lliurament de premis. Cloenda.

La sessió de l’Olimpíada al CCCB serà enregistrada en vídeo i es difondrà a la web del Servei Educatiu del CCCB, al blog de l’Olimpíada i als espais propis de cada entitat a les xarxes socials.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Una nova Mostra de VIdees!

Com que les bones experiències deixen un bon regust, tornem a convocar la II Mostra de VIdees – vídeos filosòfics de creació per a estudiants de 4t d’ESO i de Batxillerat dels centre de Catalunya.

Podeu trobar tota la informació a Bases de VIdees, a aquest mateix blog i també veure els vídeos dels participants de la passada Mostra.

Per a inscriure’s només cal omplir el formulari que trobareu a la dreta d’aquest blog… i atrevir-se a pensar amb imatges per a provocar reflexió al voltant de les noves tecnologies i el seu impacte en la identitat humana.

La inscripció es tancarà el dia 1 de febrer de 2017.

Publicat dins de General | 2 comentaris

Convocatòria per a la participació en l’Olimpíada Internacional de Filosofia 2017

Els centres interessats en presentar alumnes per a l’Olimpíada Internacional, hauran de fer una inscripció específica a la pàgina web de la SCF, amb una quota única de 15€.

Hi haurà un únic període d’inscripció de 17 d’octubre a 15 de desembre de 2016.

L’import de la quota s’haurà d’ingressar al compte de la SCF: Caixabanc ES87 2100 0963 6202 0007 5604, indicant “OlimpíadaInternacional2017”.

Es podran presentar fins a dos alumnes per centre.

Com  ja vam informar el passat mes de juny a aquest blog, els participants han de realitzar un assaig sobre La tolerància.

L’assaig ha d’estar escrit en la llengüa en la qual es participa i que només pot ser una de les reconegudes en l’IPO: castellà, anglès, francès o alemany, sempre que no sigui llengua materna del participant ni oficial del país on el participant fa més de dos anys que hi viu.

L’assaig és lliure, és a dir, no s’ha de respondre a cap pregunta concreta. De manera semblant a l’IPO, en la qual es proposen unes cites per a comentari de l’estudiant i que no es coneixen amb antelació, deixem a criteri dels participants l’enfocament del tema. Exemples de cites proposades per al comentari en les anteriors edicions internacionals podeu trobar a la pàgina web de l’IPO. Al punt 6 dels Estatus es troben les característiques de la dissertació o assaig i els criteris d’avaluació.

També és d’utilitat consultar la pàgina de l’IPO 2017, que tindrà lloc a Rotterdam.

Les inscripcions s’han de fer al formulari que trobareu a l’enllaç corresponent a l’apartat Inscripcions del blog.

Un cop es formalitzi la inscripció, des de l’organització de l’OFC ens posarem en contacte amb el professorat i els participants per informar d’on i com s’ha d’enviar l’assaig.

La data límit d’enviament de l’assaig serà el 20 de gener de 2017.

Un Jurat format per professorat universitari seleccionarà els assaigs que seran enviats a l’Institut de Filosofia del CSIC per a la segona fase de selecció i definitiva de participació en l’IPO. No es seleccionaran més de quatre participants en representació de Catalunya.

Publicat dins de General | Deixa un comentari