Des d’Oviedo i per la participació: votació del tema de la IV Olimpíada

Ara sí que s’ha acabat la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya i ho fem amb les cròniques dels alumnes catalans participants a la final espanyola a Oviedo, l’Adrián Agenjo i la Laia Tutusaus, i també amb un vídeo amb les fotografies que va fer la Lourdes Estrada, professora acompanyant.

Ja havia guanyat l’Olimpíada de Filosofia a nivell autonòmic de Catalunya. Mesos desprès hi tenia lloc un següent pas en el meu viatge filosòfic competitiu: l’Olimpíada d’Espanya a Oviedo. Certament, no sabia como seria el viatge. No sabia com seria l’hotel, si les excursions serien emocionants ni com s’organitzaria i es faria la dissertació.
Però conforme passava el temps, anava rebent informació sobre com seria el viatge. Semblava un viatge digne de fer, però no pas como pensava que seria.
Els representants de Catalunya anàvem en avió. Feia un any que no n’agafava un, el procés dels viatge aeri em feia recordar. Va ser un trajecte còmode, sense problemes. Una vegada vam arribar, vam demanar habitació. L’hotel era luxós i els companys amb qui compartia habitació eren amables i acollidors.
La dissertació es va fer amb retard, i ni tan sols vaig sortir finalista. Em va sorprendre, però quan es van fer les defenses orals va marxar la decepció; el nivell era altíssim. El primer dia vaig conèixer a molta gent, però no vaig aprofundir les relacions.
Al dissabte vam fer les excursions al preromànic i a Mieres. Allà vaig tenir l’oportunitat de conèixer a fons el grup que havíem format. No diria cap mentida si digués que van ser unes de les millors persones que he conegut en molt temps. Vam parlar i parlar com si ens coneguéssim de tota la vida.
Desprès vam anar a l’hemicicle on es feien els premis. L’acte va ser formal i tres amics meus van resultar premiats. Toca donar l’enhorabona als guanyadors. Finalment, vaig passar la nit amb aquest grup.
No vaig dormir aquella nit, també perquè vam quedar a les 5:20 al hall de l’hotel. El nostre vol sortia ben d’hora. Potser l’organització va ser una mica deficient, però els bons amics fan la tornada melancòlica i l’experiència inoblidable.

Adrián Agenjo Aguado, INS Montjuïc

No crec que pugui resumir en poques paraules tot el viscut aquests tres dies. Necessitaria fulls i fulls i no m’agradaria avorrir-vos. Per això només diré que ha sigut, ja em perdonareu el col•loquialisme, simplement genial. Ha superat les expectatives en tots els sentits. Arribar a la final és molt més del que esperava, ja que es notava que la gent anava preparadíssima i havien treballat el tema a fons. Em sento orgullosa de ser una dels 8 millors filòsofs d’Espanya! La veritat és que va ser una agradable sorpresa, tot i que vaig passar una mica de nervis al haver de fer una presentació oral totalment improvisada sobre la bellesa. Les altres exposicions van ser molt interessants, i això em porta al meu segon punt: vaig aprendre molt. Escoltant a nois de la meva edat vaig descobrir punts de vista nous i idees que no m’havia plantejat. Va ser molt enriquidor. I deixant de banda l’aspecte didàctic haig de dir que vaig conèixer unes persones molt especials. Nois i noies amb els quals podia passar de parlar dels temes més banals a tenir una discussió filosòfica sobre la subjectivització de la bellesa.
Uns dies inoblidables, immillorables. Plens de rialles, confidències i sobretot, plens de filosofia. Crec que aquesta experiència ha fet que em senti una mica més filòsofa, i per això finalment només m’agradaria animar als nois i noies de batxillerat a participar a la Olimpíada perquè, encara que no ens ho sembli, tots portem un filòsof a dins.

Laia Tutusaus Gatell, St. Peter’s School

Imatge de previsualització de YouTube

Actualment estem en període de votació del tema de la IV Olimpíada. Us proposem participar en la votació i fer-nos arribar el vostre vot en aquest blog. N’hi ha prou amb que digueu quina és la vostra opció a comentaris. Per ser tingut en compte el vostre vot només us demanem que us identifiqueu amb el vostre nom complet i digueu si sou professors/es o estudiants, de secundària o d’Universitat, o la vostra professió en qualsevol cas. Si falta alguna d’aquestes dades, ho sentirem molt però no podrem tenir en compte el vostre vot. Les opcions s’ordenaran segons el nombre de vots rebuts i es traslladaran les tres més votades a la Comissió de Coordinadors de l’Olimpiada Filosófica de España, de la qual formem part. El termini és el 20 de maig.

Les opcions són les següents:

 1. Filosofia i religió
 2. La utopia
 3. Noves tecnologies i identitats humanes
 4. Eros i filosofia
 5. La desigualtat
 6. Noves formes d’esclavitud
 7. La tolerància (Olimpíada Internacional de Filosofia, 2017)

Esperem el vostre vot!

Publicat dins de General | 24 comentaris

Les millors dissertacions sobre la bellesa

Tema: La bellesa. Pregunta: La bellesa és bona?

Com va comentar el Jurat, un tema difícil per plantejar en una dissertació: entre ètica i estètica, ja que es tractava de la relació entre el bé i la bellesa. La majoria de les dissertacions estaven centrades en el tema, tot i que no en el mateix grau. Bones argumentacions, millorant respecte a l’any anterior, i exemples personals pertinents i ben elaborats van ser dos aspectes destacats pel Jurat. Van voler destacar també que la majoria de les dissertacions mostraven un bon nivell de preparació per part dels alumnes.

Les guanyadores van destacar per tot això i, a més, per la riquesa d’idees que van posar en joc i l’argumentació personal elaborada a partir d’aquestes i de les pròpies experiències.

Com cada any, publiquem aquí les dues guanyadores, les millors de les presentades, els autors de les quals ens han representat a l’Olimpiada Filosòfica d’España que ha tingut lloc els passsats 15 i 16 d’abril a Oviedo.

Podeu llegir seguidament les dues dissertacions.

“Si hi ha alguna cosa per la qual val la pena viure, aquesta és la bellesa”, va escriure Plató en la que és una de les seves obres més famoses. I, segurament, la majoria de persones assentirien amb el cap, absolutament conformes amb aquesta afirmació. El concepte de bellesa de Plató i el nostre, però, són diametralment oposats i, per tant, hem de diferenciar quina bellesa és bona, si és que alguna ho és.
Segons Gadamer, un filòsof que segueix la línea de Plató, la bellesa i l’art han de ser una ferida. És a dir, que la bellesa té una dimensió dinàmica. La bellesa t’ha de sacsejar, activar i inspirar. La bellesa crea bellesa. Posem, per exemple, la figura de la musa, una dona de bellesa sublim que inspira l’artista a crear. Davant de la bellesa, l’artista actua de forma activa, no es queda mirant la musa de forma passiva i consumidora.
Desgraciadament, aquesta passivitat és el que entenem ara com a bellesa; l’hem convertit en un producte de consum. Això és el que critica el filòsof Byung-Chul Han en el seu nou llibre “La salvación de lo bello”. Segons Han, hem reduït la bellesa a una satisfacció narcisista. I jo encara aniria més enllà. El que entenem actualment com a bellesa és allò que ens agrada, que ens alegra la vista. Sense més. I per què? Per protegir-nos. Ens espanta tot allò que no entenem, o que escapa del nostre control. Vivim dins d’una armadura, preocupats per continuar sencers i sense ferides. I això ens aïlla. Ens aïlla dels altres i ens aïlla, també, de la bellesa. Vivim anestesiats. I ens ho estem perdent. Ens perdem la veritable bellesa, la bona. Ens perdem la commoció. La Síndrome d’Stendhal. Les pessigolles a la panxa i la sensació de vertigen.
Gadamer va escriure que l’experiència de la bellesa no és possible sense afectació. No podria estar-hi més d’acord. La bellesa és molt més que allò que fa goig de mirar. És molt més que allò que tothom diu que és bell. Molt més que aquella foto a la que has posat “m’agrada”. Perquè, realment t’agrada? O només li has posat per quedar bé? O potser perquè aquesta persona posi “m’agrada” a la teva foto? És ben trist al que hem reduït la bellesa. A una falsedat, un compromís. I és bona aquesta bellesa? No. I no és que no sigui bona, és que, de fet, no és bellesa. Vivim en una societat que té una obsessió malaltissa per la bellesa i, irònicament, encara no entenem el que és.
Però la bellesa, la veritable, sí que és bona. És clar que sí. El que passa és que encara no l’hem provat. Ens costa. Ens costa obrir-nos, deixar-nos anar. La bellesa ens espanta, però hem de ser valents. Hem de deixar que traspassi la nostra armadura, que s’escoli entre les fissures fins a arribar a nosaltres. Perquè si no ens arriba no és bellesa. La bellesa és commoció, és xoc, és ferida. La bellesa és bona.

Laia Tutusaus Gatell, St. Peter’s School, Barcelona.

Mucha gente ve la belleza como algo inútil, como algo que no importa. Simplemente ven algo bello o feo y ahí se quedan, no van más allá. Pero la belleza es una noción muy compleja que se ha relacionado a lo largo de los tiempos con otras cualidades e ideas, como en este caso con el bien.
Empecemos por los inicios de la unión de estos dos conceptos. El gran filósofo griego Platón interrelacionaba la belleza con el bien y la verdad. Creaba una tríada inseparable, formando así un mismo ente; de manera que la belleza es siempre buena y verdadera, el bien verdadero y bello y la verdad buena y bella. Por esto él consideraba la sabiduría algo tan importante, ya que en esta se reúne la verdad, el bien y, por lo tanto, la belleza.
Parece algo lógico ¿verdad? Pero esta concepción de la belleza puede llevar a una visión extraña del mundo, de forma que si algo no cumple la condición de bueno, no puede ser bello.   No sería la primera vez que un famoso artista haya cometido algún tipo de crimen o haya apoyado algún régimen totalitario por el que han muerto y/o mueren miles de personas. En estos momentos, por ejemplo, aunque sean iconos de nuestra nación, se quieren quitar nombres de calles de grandes artistas que simpatizaron con el régimen fascista. Es como si la falla moral de dichas personas, invalidara su obra, por muy espectacular que fuera esta. Esto es justo lo que pensaría Platón. Por esta misma norma, en su Ciudad-Estado ideal se debía de prohibir la música que debilitara el espíritu, puesto que, entonces no sería buena y, por lo tanto, bella.
Pero hace tiempo, gracias a filósofos como Kant, se empezaron a diferenciar estos conceptos. Por ejemplo, tenemos el cuadro de Edvard Munch, El Grito, una obra en la que el bien no aparece por ningún lado –de hecho, puede resultar algo desconcertante y producir malestar– pero que es considerada como una obra de arte bella, es indudable. Los griegos, debido a que esta concepción no iba acorde con ellos, la tildarían de antiestética o fea. Pero ya se sabe que la belleza es subjetiva, y que algunos autores, como Francis Bacon, reivindicaban la belleza en la fealdad.
Y, aunque ya se han separado más estas características, no podemos evitar sentir algo de incomodidad al ver a personas que han cometido graves actos contra la moral subir a la palestra a recibir sus galardones. Esto puede que sea por la ambigüedad moral del ser humano, pero eso ya forma parte de otro debate.
Tal vez deberíamos intentar aislarnos más del marco que envuelve la belleza, evitando ser afectados por los prejuicios y/u opiniones ajenas, y fijarnos más en la misma belleza. Puede que así podamos separar totalmente estas cualidades que han estado entrelazadas durante tanto tiempo.
Pero ahora es el momento de recordar lo que nos produce la belleza: placer, bienestar, comodidad y felicidad. Teniendo en cuenta esto, a nivel individual, la belleza sí que es buena; sin duda alguna, nos provoca un efecto positivo.
Pero centrarse solo en la subjetividad en la belleza resulta demasiado inconsistente, casi volátil. A un nivel más global, podríamos concebir algo bueno como útil para la sociedad. Por lo tanto, un cuadro de denuncia social resulta útil y bello, pero esta vez de una forma más multitudinaria y relevante. Así opinaba el novelista francés Víctor Hugo, quien decía que «Lo bueno vale tanto como lo útil» y, por tanto, como lo bueno.
Así afirmaba Platón en su diálogo Hipias Mayor que la belleza es lo útil, algo un tanto contradictorio –véase un arma, que es útil para hacer el mal, y recordemos que para él belleza y mal no pueden ir conectados–. Pero lo que es importante es que hemos vuelto a la coalición griega del bien y la belleza. Esta idea está presente siempre, nunca se esfuma del todo.
El filósofo francés Jean Jacques Rousseau decía «Siempre he creído que lo bueno no era sino que lo bello puesto en acción». Él también coincidía con la ideología platónica. Si tantos así lo creían, falsa en su totalidad la relación entre bien y belleza no debía ser. En términos generales, por sí sola y de forma subjetiva e interior, por los efectos que crea en nosotros, es buena; desde el aislacionismo no hay ningún problema en decidir si es buena o no.
Pero cuando buscamos a la belleza un tono más intersubjetivo, un carácter universal, dentro de un determinado contexto, encontramos que la belleza puede estar afectada por el bien y el mal que expresa y que le rodea.
Como ya hemos dicho, la belleza produce efectos positivos, al igual que el bien y la bondad, de forma que cuando unimos ambos elementos la positividad, el placer y la felicidad resultante que ofrecen es mucho mayor.
Pero, por el contrario, el mal externo e interno producen malestar, ansiedad, incomodidad e incluso miedo y terror; así que cuando unimos esta noción con la belleza, esta se pierde, en cierta medida, los efectos positivos que ofrece.
No podemos decir que el mal suprima en su totalidad a la belleza, pero sí la diezma, a diferencia del bien, que la ensalza. Podemos concluir, como indicaban los griegos, que la belleza contra más buena más bella.

Adrián Agenjo Aguado, INS Montjuic, Barcelona

Publicat dins de General | 1 comentari

Crònica d’una Olimpíada pels seus guanyadors

Hi ha moltes raons per a organitzar una Olimpíada de Filosofia. És una manera de fer visible la tasca del professorat de filosofia de secundària. Ja coneixeu l’axioma: si un professor ensenya, l’alumne aprèn. Per això, l’Olimpíada mostra l’aprenentatge filosòfic dels joves estudiants de batxillerat en format de dissertació a partir d’una pregunta, al voltant d’un tema, amb riquesa d’idees, sempre argumentat i, a ser possible, traslladat a la pròpia experiència i d’ella al pensament, a la paraula. Queda, a més, l’experiència concreta de la jornada olímpica.

Una altra raó per a organitzar una Olimpíada de Filosofia és donar la veu, el protagonisme, als estudiants. Diria que hem avançat força en aquest propòsit en aquesta convocatòria, a diferència de la majoria de propostes que avui dia s’ofereixen als joves, però encara hem de fer més. Tant afany per fer-los pensar, però amb la boca tancada o seguint un guió. No volem ser promotors del pensament tancat. 

Per això portem aquí la crònica fresca i clara dels dos guanyadors d’aquesta darrera Olimpíada. I la deixem tal qual l’han escrit. Perquè la veu és seva, com l’experiència viscuda, i només seva.

“Si fa un any m’haguessin dit que representaria a Catalunya a la Olimpíada Filosòfica nacional hauria contestat que s’equivocaven de persona. Jo sóc de ciències i des de sempre m’he considerat incapaç de filosofar. De fet, asseguda a la cadira a punt de començar a escriure la dissertació, encara no les tenia totes. Em vaig prometre a mi mateixa que ho faria el millor que pogués i que sobretot gaudiria d’aquell ambient tant màgic. Les vistes eren immillorables i regnava el silenci. Era un atmosfera inspiradora, que incitava a la reflexió i al raonament; es respirava filosofia. Va ser una jornada molt especial. Guanyar només va ser la cirereta del pastís!”

Laia Tutusaus Gatell, St. Peter’s School, Barcelona/ Professor: Josep Soler

“Tocava llevar-se d’hora el dissabte el 27 de Febrer. El motiu: la tercera Olimpíada de Filosofia de Catalunya. A les 8:30 ja hi són els primers al CCCB, qui esperen per acreditar-se fins poc més tard. Unes plantes amunt ja es troba tot preparat.
Primer, ens donen un sobre que ens representarà. Desprès, cada alumne que arriba i tria un pupitre resulta com una gota d’aigua que omple un got, aquest és la sala on tindrà lloc la nostra exposició de coneixement. Ens adverteixen que és l’hora de conèixer el nostre pseudònim: el meu és Hipàtia.
Quan el recipient es troba ple, és l’hora de que es triï un tema i, ja sigui per destí o per atzar, en surt un que dóna, almenys per a mi, per a una dissertació de qualitat.
Silenci. L’únic que ocupa la sala és la fluència de coneixement que durarà una hora i mitja. El fet que la gent demani més fulls o que alguns marxin abans del límit de temps aparentment segurs em fa pensar que, potser, la meva dissertació no estigui a l’altura de les altres. De totes formes, el resultat final em convenç. S’acaba el temps i els que quedem entreguem els nostres redactats.
Toca ara oblidar-se de la dissertació, però no de la bellesa. És el torn dels diàlegs en grup, que serien determinats per un color que anava juntament al sobre on trobàvem el pseudònim. El nivell és alt, això no em dóna més esperances de que sigui el guanyador. Però parlar i escriure són coses diferents. Els participants són amigables i s’exposen idees interessants, en les quals la majoria coincidim.
Més tard té lloc el debat entre Perejaume i Villatoro. Aproximadament és una hora la seva durada, un temps que serveix per a fer reflexionar als espectadors, en aquest cas, tant alumnes com a altres visitants.
Quan acaba, tinc els nervis a flor de pell, segurament perquè esperava que la meva dissertació estigués en el límit de la victòria, però en quin bàndol no estava segur. Abans de donar els noms, descriuen una mica les dues dissertacions guanyadores. La meva coincideix amb una d’aquestes, però qui sap si algú l’ha fet com jo i millor.
Els segons són comptats fins que s’anuncien el pseudònim de l’altra guanyadora i el meu. A més, la victòria ha sigut per unanimitat. L’eufòria aparta els nervis, i m’acompanya a recollir el premi.
L’experiència ha sigut enriquidora sens dubte: regala la possibilitat de reflexionar sobre temes filosòfics diversos i és una bona forma de mostrar els nostres coneixements a nivell autonòmic.
Però l’Olimpíada no acaba aquí, la seva fi es troba a Oviedo els dies 15 i 16 d’abril.”

Adrián Agenjo Aguado, INS Montjuic, Barcelona / Professora: Lourdes Estrada

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Records en vídeo d’una Olimpíada més

Potser farem d’aquesta activitat tradició a mida que passi el temps i es consolidi amb les aportacions d’estudiants i professorat. Encara tenim el bon regust d’aquesta tercera edició, satisfets d’haver millorat i amb ganes de continuar fent-ho en la propera.

Us deixem aquí dos vídeos que ens aporten la visió del que ha suposat aquesta Olimpíada.

El primer, del Concurs de dissertacions, l’eix de l’Olimpíada i el seu punt de partida.

Imatge de previsualització de YouTube

El segon, dels vídeos de reflexió filosòfica presentats a la I Mostra de Videes, una aportació nova que hem fet aquesta edició. La coordinació està a càrrec de Fèlix de Castro.

Imatge de previsualització de YouTube

A l’anterior entrada, juntament amb el nom dels guanyadors, vam esmentar el dels membres del Jurat, però l’Olimpíada no hauria estat possible sense la feina de molts més:

Maria Verdaguer, Anna Masó, Mercè Garcia i Xavier Alsina han fet possible que tothom, professorat inclòs, rebi un petit obsequi.

Jordi Rodón ha estat el nostre dissenyador en cap una Olimpíada més, sent el responsable del logo, els diplomes i el cartell.

Manuela Gómez, Imma Casanova, Xavier Alsina, Jordi Beltrán i Fernando Llorente han estat els facilitadors dels diàlegs, sota la coordinació de Fèlix de Castro.

Àngels Baldó i Blanca Betriu, vocal de la Junta de la Societat Catalana de Filosofia i administrativa es van encarregar de la gestió de les inscripcions i les factures.

Pau Alsina va moderar el debat amb Perejaume i Vicenç Villatoro.

Antonio Vega és l’autor de les fotografies.

I les professores i professors que van participar en l’Olimpíada amb els seus alumnes:

Carme Martínez Pérez, Angels Moran, Enric Matamala Safont,Carlos Terrón Vasco, Diana Escudero Bisbal, Aurora Sánchez Roldán, Sonia Sánchez Muñoz-Redondo, Fèlix de Castro Ortín, Yolanda Navarro Blanca, Enric Gil Garcia, Bàrbara Bernadàs Salmerón, Carmen Jiménez Rey, Àngels Baldó, Josep Soler Aznar, Jaume Domingo Herráiz, Josep Maria Berrocal Macias, Mercè Garcia Farreras, Esther Cruañas Rasclosa, Xavier Alsina González, Rafael Pérez Carmona, Lourdes Estrada Desunvila, Ignasi Lasheras, Luis Roca Jusmet, Dolors Alcántara Madrid, Florenci Bové Marcé, Joan Trabal, Domingo Cabezas Barra, Maria Teresa Hidalgo Cebolla, Montserrat Rovira Bach, Mercedes Herraez Vila, Imma Montero García, Jacint Subirà i Comellas, Lluís Masnou Franco, Francisco Javier García Lapresta, Carme Mallafré Martínez, Carme Llopart Mora, Damián Cerezuela Frías, Mia Men, Santiago Marchese Flórez, Núria Vives Ferrer, Ana Diego Lavín, Anna Sabaté Poch, Laura Tarradelles Sales, Anna Ribas.

Aquesta Olimpíada va nèixer amb la voluntat de ser un espai de trobada d’alumnes excel.lents i també d’acollir propostes didàctiques obertes a tot l’alumnat de filosofia de secundària i batxillerat. És també l’única activitat que té projecció fora de Catalunya, aspecte que engresca i estimula sens dubte la participació.

Anem fent camí de mica en mica, camí que seria impossible sense que des del Servei Educatiu del CCCB la Bàrbara Roig i el Ramon Espelt haguessin donat més que suport al projecte, doncs l’han compartit amb nosaltres des de bon principi.

A tothom moltes gràcies i fins la propera!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Guanyadors de la III Olimpíada de Filosofia

Amb la participació de 75 estudiants de batxillerat de 43 centres de Catalunya hem celebrat avui la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya al Centre de Cultura Contemporània.

Els guanyadors representaran a Catalunya a la final d’àmbit espanyol a Oviedo els dies 15 i 16 d’abril com podeu veure al blog de l’Olimpiada Filosófica de España.

El Jurat format per Domingo Cabezas, Diana Escudero, Daniel Inglada, Mercè Garcia, Ramon Moix, Gerard Prieto i Josep Sanllehí ha decidit per unanimitat que les millors dissertacions han estat les realitzades per:

 • Adrià Agenjo Aguado de l’INS Montjuïc (Barcelona)
 • Laia Tutusaus Gatell de St. Peter’s School (Barcelona)

A l’espera del reportatge fotogràfic, aquí teniu una fotografia de la Mercè i el Josep exposant el comentari general del Jurat sobre les dissertacions presentades i comunicant els noms dels guanyadors.

premis olimpíada

Publicat dins de General | 2 comentaris

III Olimpíada de Filosofia: una jornada ben interessant!

Ens trobem a les portes de la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya que tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània el proper 27 de febrer. Participen 85 estudiants de batxillerat de 45 centres educatius de Catalunya que han estat triats pels seus professors i professores de filosofia per a elaborar una dissertació sobre la bellesa a partir d’una de les preguntes següents:

 • La bellesa, està en la mirada o en l’objecte observat?
 • Hi ha criteris universals per a determinar què és bell?
 • El que és útil, pot ser bell?
 • La captació de la bellesa, és immediata?
 • Hi ha relació entre veritat i bellesa?
 • La bellesa és bona?
 • L’experiència de la bellesa passa necessàriament per l’obra d’art?
 • La bellesa, és natural o artificial?
 • Pot l’art escapar al criteri de la bellesa i la lletjor?
 • Es pot educar el gust per la bellesa?

Els autors de les dues millors dissertacions seran els representants de Catalunya en la final d’àmbit espanyol que tindrà lloc a Oviedo els dies 15 i 16 d’abril. Aquest any el premi és el viatge a Oviedo. L’estada està coberta per l’organització de l’Olimpíada Espanyola. Aniran acompanyats per un membre de l’equip organitzador de l’Olimpíada.

L’horari i l’ordre de les activitats que es desenvoluparan al llarg de la Jornada serà el següent:

1ª part: Concurs de dissertació. Lloc: Mirador.

*Només per als estudiants participants

• 8:45 – 9:15 h: Recepció i acreditació dels participants.
• 9:20 h: Benvinguda
• 9:30 – 11 h: Realització de la dissertació

Descans: 11 – 11:30 h -Projecció dels vídeos de la Mostra de VIdees al hall.

* Oberta al públic 

2ª part: Diàlegs al voltant de la bellesa. Lloc: Hall

• 11:30 – 12:45 h: Diàlegs dels participants facilitats per professorat de filosofia i segons metodologia de Filosofia 3/18.

* Oberta al públic

3ª part: Debat. Lloc: Hall

Moderador: Pau Alsina, professor d’estètica de la UOC
Ponents: Perejaume, poeta i artista; V. Villatoro, escriptor i polític.

• 12:45-13:00 h: Presentació dels ponents a càrrec del moderador
• 13:00 -14:00 h: Debat entre ponents i participants

* Oberta al públic

4ª part: Lliurament de premis als guanyadors. Lloc: Hall

• 14:00 -14:30 h: Lliurament de premis a càrrec de la Presidència del Jurat. Cloenda.

* Oberta al públic

Els centres participants són els següents:

INS LA PINEDA
INSTITUT PERE FONTDEVILA
INSTITUT ILLA DE RODES
IES ARNAU CADELL
INSTITUT ALBA DEL VALLÈS
INS MONTJUÏC
ESCOLA SANT GREGORI
INS LA SEDETA
INS LES TERMES
LA SALLE BONANOVA
INSTITUT DE TONA
INS POETA MARAGALL
IES BARRES I ONES
ESCOLA JOVIAT
COL.LEGI PARE MANYANET
INSTITUT TORRE ROJA
ESCOLA GARBÍ
INSTITUT NICOLAU COPÈRNIC
COL·LEGI SIL
FUNDACIO PRIVADA BETANIA-PATMOS
ESCOLA PIA SANT ANTONI
IES FERRAN CASABLANCAS
CCE MONTESSORI PALAU
INSTITUT MONTSERRAT
INS LA LLAUNA
INST. INVESTIGADOR BLANXART
ESCOLA MONTAGUT
MARISTES RUBÍ
INSTITUT LLAVANERES
INSTITUT SÒL DE RIU
INS CASTELLET
INS ERNEST LLUCH
TALLER GINEBRÓ
LA SALLE TARRAGONA
SALESIANS SANT VICENÇ DELS HORTS
INS LLUÍS DE REQUESENS
INS BERNAT EL FERRER
INSTITUT JOAN RAMON BENAPRÈS
INSTITUT PRÍNCEP DE GIRONA
COL·LEGI SANT ANDREU
FEDAC HORTA
INS MILÀ I FONTANALS
INS INFANTA ISABEL
St.PETER’S SCHOOL
INS MONTBUI

Us hi esperem!

Publicat dins de General | 1 comentari

Més Olimpíada gràcies a professorat i alumnes!

Aquesta III Olimpíada de Filosofia de Catalunya al voltant del tema de la bellesa comptarà amb la participació de 46 centres i 87 estudiants de batxillerat. Gràcies a ells i especialment als seus professors i professores podrem celebrar aquesta tercera Olimpíada el proper 27 de febrer en col.laboració amb el CCCB per segon any.

Ens han donat suport aquesta edició col.laboradors i patrocinadors que ens permetran obsequiar a tots els participants i premiar als guanyadors amb el viatge a la final d’àmbit espanyol, que serà a Oviedo els dies 15 i 16 d’abril.

La part pública de l’Olimpíada començarà a les 11 h del matí, aproximadament, amb els diàlegs dels estudiants, i seguirà amb el debat amb els ponents convidats.

Us hi esperem!

cartell_OFC2016 baixa

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Convocatòria de la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya

Ens alegra convocar novament la  III Olimpíada de Filosofia de Catalunya. En la línia de l’Olimpíada Internacional de Filosofia es proposa als alumnes dels centres educatius de Catalunya l’elaboració d’una dissertació a partir d’una pregunta filosòfica sobre un tema clàssic de la tradició filosòfica alhora que vigent a la reflexió actual.

Al voltant de la pregunta que centra el tema general, es proposarà als participants alguna altra pregunta que enfoqui un o més aspectes del tema.

La inscripció es realitzarà a través d’aquest formulari  des del dia 17 de setembre fins al 31 de desembre de 2015. Caldrà adjuntar el comprovant de pagament de la quota de participació per formalitzar-la.

La pregunta general de la Convocatòria 2016 és la següent: Què és la bellesa?

Les preguntes que permeten desenvolupar aspectes concrets d’aquesta poden ser, entre d’altres possibles que podrien ser proposades als participants el dia de realització de l’Olimpíada, les següents:

 

 • La bellesa, està en la mirada o en l’objecte observat?
 • Hi ha criteris universals per a determinar què és bell?
 • El que és útil, pot ser bell?
 • La captació de la bellesa, és immediata?
 • Hi ha relació entre veritat i bellesa?
 • La bellesa és bona?
 • L’experiència de la bellesa passa necessàriament per l’obra d’art?
 • La bellesa, és natural o artificial?
 • Pot l’art escapar al criteri de la bellesa i la lletjor?
 • Es pot educar el gust per la bellesa?

 

La III Olimpíada de Filosofia de Catalunya es celebrarà el  27 de febrer de 2016 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (http://www.cccb.org/ca/) de 9 a 14:30 h.

 Ara també ens podeu trobar a facebook i twitter!!!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La propera Olimpíada ja s’està preparant!

A l’Olimpíada fem les vacances una mica diferents per poder tenir-ho tot preparat quan comenci el curs.

A l’edició del proper 2016, tenim la data i el tema, a més d’algunes novetats.

La III Olimpíada de Filosofia de Catalunya es celebrarà el dissabte 27 de febrer de 2016 al Centre de Cultura de Contemporània de Catalalunya (CCCB) de 9 a 14:30 h.

La pregunta general serà Què és la bellesa?

A la Convocatòria 2016 es donaran les possibles preguntes de la dissertació que ajudaran a concretar i a desenvolupar el tema. Això serà al mes de setembre, quan també s’obrirà el període d’inscripció, que finalitzarà al desembre.

El nombre d’estudiants participants de cada centre seguirà a partir d’ara un criteri proporcional al nombre de línies de batxillerat, com es pot consultar a les Bases.

En aquesta propera Olimpíada volem promoure més i millor la participació dels estudiants en la jornada, proposant una estona de diàleg filosòfic com a preparació al debat amb els ponents, més orientat al diàleg amb els estudiants que les taules rodones que havíem organitzat en les sessions anteriors.

També hi haurà una proposta didàctica al voltant del tema en format de vídeo que podrà ser treballada a l’aula i que serà projectada el dia de l’Olimpíada al Hall del CCCB. D’aquesta manera, podran participar en una fase de mostra de treballs de reflexió i creació originals tots els estudiants dels centres participants.

A més, el professorat participant podrà formar part del Jurat de correctors.

Els estudiants participaran de manera anònima, mitjançant un sistema d’etiquetes que garantirà la imparcialitat del Jurat.

El professorat acompanyant i les famílies dels estudiants podran participar en una visita guiada gratuita a l’exposició + o – Humans (CCCB) prèvia inscripció durant el temps que els estudiants participen en els diàlegs filosòfics.

Finalment, també volem fer més àgil el lliurament de diplomes i premis comptant amb un/a conductor/a de la segona part de la sessió que estarà oberta al públic, raó per la qual es portarà a terme al Hall del CCCB, un espai obert d’intercanvi, exposició i diàleg en el qual volem fer visible la tasca dels professors i les professores de filosofia de batxillerat i dels seus estudiants.

Tots aquests canvis i novetats no haurien estat possibles sense la contribució del professorat participant ni la col.laboració del Servei Educatiu del CCCB, a més de la dels membres de l’equip organitzador de l’Olimpíada.

Esperem que us agradi i que entre tots aconseguim consolidar i donar ressó a l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya, l’única activitat de professorat de secundària post-obligatòria que té repercussió fora de Catalunya amb la participació dels guanyadors a l’Olimpiada Filosófica Española i qui sap si algun dia també en l’Olimpíada Internacional.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Dissertació de Cristina Iruela, 3r premi en l’Olimpiada Filosófica de España

La Cristina Iruela va guanyar el 3r premi de dissertació en l’Olimpiada Filosófica de España que es va celebrar l’abril de 2015 a Madrid.  Aquí teniu la seva dissertació.

¿SOMOS VIOLENTOS POR NATURALEZA COMO CONSECUENCIA DE LA INFLUENCIA DE NUESTRO ENTORNO?

El ser humano es un homo sapiens sapiens. Ya lo dijo la biología: un hombre que sabe que sabe. Eso nos ha llevado desde el inicio de la humanidad a preguntarnos cosas. Nos preocupan tanto las más grandilocuentes cuestiones metafísicas como aquellas del día a día. Y, desgraciadamente, uno de los temas que más dolores de cabeza nos acarrea son los conflictos. Las guerras, la agresividad, la violencia. ¿A qué son debidas? ¿Son evitables, o son inherentes al ser humano? De ser así, ¿estaríamos condenados a ser así durante toda la eternidad?

El ser humano es una criatura conflictiva. Ya desde el inicio de nuestra historia, tuvimos que aprender a sobrevivir en un medio que no era el nuestro con animales muchísimo más preparados que nosotros para vivir en él. Algunos de nuestros congéneres mundanos, por ejemplo, tienen visión submarina o piel de seis centímetros de grosor. Pero nosotros no. Cuando nacemos, nacemos incompletos. Necesitamos algo que nos permita sobrevivir en nuestro entorno, adaptarnos a él. Y ese algo es la cultura.

Ya desde un principio, el ser humano tuvo que luchar contra la naturaleza que le rodeaba. La vida en sociedad ayudó a ello, y esa convivencia acabó acarreando la cultura. Me gusta definir la cultura como un conjunto de soluciones que se dan al problema de la vida. Por supuesto que hay tantas culturas diferentes entre sí, porque no hay una única solución al problema de la vida. Si escuchamos al relativismo cultural, nos dirá que no hay culturas mejores o peores, aunque es evidente que cada cultura tiene sus cosas buenas y sus cosas malas.

Con esto quiero decir que es comprensible la postura que ciertos filósofos han adoptado a lo largo de la historia. El hombre es bueno por naturaleza, diría Rousseau. Y todos los males que le corrompen se derivarían, entonces, de la vida en sociedad. Tal vez sí sea cierto que el ser humano en una isla desierta sería poseedor de nobles y virtuosas cualidades, pero eso es difícil de saber. Cierto es que el hombre que vive solitario y aislado no sería envidioso, pero probablemente sea ese el caso debido a que no tendría a nadie a quien envidiar.

Precisamente por la influencia de Rousseau que ha llegado a nuestros días nos sentimos en general más inclinados a pensar que todo lo malo que ocurre es debido a nuestro ambiente, a nuestra sociedad, a nuestra cultura. No nos gusta pensar que somos violentos por naturaleza. El ejemplo de ello está en los medios de comunicación. Siempre que hay un asesinato, se busca la causa social. Tal vez tuvo una infancia difícil o algún trauma sin resolver, argumentarían los más freudianos. Tal vez creció en un ambiente conflictivo, o tal vez fue la única solución que vio ante la vida tan difícil que les había tocado vivir. Quizás los culpables sean los medios de comunicación mismos, y los videojuegos. Todo aquello que facilite a las mentes más sensibles el acceso a la violencia.

Pero en realidad, si nos remontamos años atrás en nuestra memoria colectiva, nos ha tocado vivir en una de las etapas más pacíficas de la humanidad. Décadas atrás, los jóvenes españoles estaban expuestos a los horrores y la represión del franquismo. Más atrás aún, los niños que no tenían pelota jugaban a tirarse piedras. Y cambiándonos ya de siglo, hasta los padres romanos llevaban a sus niños a ver cómo dos gladiadores se mataban el uno al otro. El ser humano siempre ha estado rodeado de violencia y agresividad. En cambio, los videojuegos violentos sólo existen desde hace un par de décadas. Por lo tanto, parece injusto quedarse sólo en culpar al entorno y a la televisión, puesto que debe haber algo más. Algo que llevara a los romanos a disfrutar viendo cómo un león desgarraba sanguinariamente a una persona entre sus garras.

Parece lógico pues mirar a nuestra naturaleza. Quizás en nuestra existencia como especie ha estado siempre presente la violencia porque no podemos evitarlo, porque está en nuestros genes. Hay quien afirma que el ser humano tiene instintos, y hay quien lo niega rotundamente y se resiste a creerlo. Sin embargo, la ciencia avanza. Y a medida que lo va haciendo más descubrimos que estamos más definidos por nuestra naturaleza de lo que Rousseau creyó.

Cada vez es más difícil de negar que hay un gen que nos hace ser agresivos. Y eso no es perjudicial. Es esencial para nuestra supervivencia, y tuvo un papel fundamental cuando nos tuvimos que enfrentar a un mundo hostil. Al fin y al cabo, no somos más que un hatajo de combinaciones genéticas que aparecieron en este mundo por azar. Y que exista en nosotros cierto gen agresivo hace que nosotros podamos estar vivos 200.000 años más tarde.

Pero, así como existe gente que busca la causa social a todo, también hay peligro de caer en un reduccionismo biológico. Está claro a estas alturas de la evolución científica que la genética es importante para configurar cómo somos. La pregunta no es esa. Lo que de verdad deberíamos plantearnos es hasta qué punto es determinante o no.

Personalmente, creo que es prudente no irse a los extremos. No se puede negar la influencia del entorno, del mismo modo que tampoco podemos negar nuestra propia naturaleza. Sólo porque los avances científicos nos digan algo que no nos gusta escuchar, no podemos hacer como el avestruz y esconder la cabeza.  Aquí deberíamos recordar la falacia naturalista de Hume y no confundir el ser con el deber ser. Que seamos agresivos por naturaleza no significa que tengamos que ser violentos ante cualquier conflicto, puesto que estos últimos son inherentes a la vida en sociedad, mientras que la violencia es sólo una actitud opcional a estos conflictos. Es decir, que tengamos un gen agresivo explica la violencia, ¿pero la justifica? Yo creo que no. Estamos preprogramados para sentir recelo ante los extraños; mientras que la xenofobia, por ejemplo, se aprende. Y la naturaleza, en este caso, no nos condena a nada. Seremos lo que queramos ser.

Dicho esto, ¿cuál debería ser nuestra actitud frente a estas cuestiones? Bien, es cierto que a nadie le gusta que le digan que está programado para ciertas cosas, y menos aún para cosas negativas. Pero, como Nietzsche señala, no podemos dejar de oír algo sólo porque vaya en contra de nuestras creencias. Por eso, aunque la genética nos diga cosas que no queremos oír, no debemos ponerle barreras; sino estar abiertos a aquello que nos diga. Después de todo, somos el único producto de la evolución que está en condiciones de manipular la evolución misma. Cuanto más sepamos, mejor. ¿Somos violentos por naturaleza o como consecuencia de nuestro entorno? Mi postura es no decantarme por ningún bando. Tenemos que tener presente que parte de nuestra agresividad es cultural, pero que en cambio, toda la violencia es cultural. Y que, por lo tanto, está en nuestras manos evitarla.

 

Publicat dins de General | 1 comentari