Una Olimpíada més: tot a punt!

Ja tenim tot preparat per a la IV Olimpíada de Filosofia de Catalunya.

El dia 1 de març ens trobarem a les 17 h a l’entrada de la Sala Gran de la Facultat de Filosofia de la UB (C/Montalegre s/n, 4ª planta). 81 alumnes de batxillerat faran la dissertació i 14 de 4t d’ESO resoldran un dilema moral.

L’horari previst és el següent:

17 – 17:30 h: Acreditació dels participants i lliurament d’obsequis.

Amb les acreditacions ens ajuden Gemma Draper, Francesc Adrià Perelló i Georgina Raventós, estudiants del Màster de professorat de filosofia.

De la gestió dels obsequis s’encarreguen Ramon Moix i Maria Verdaguer, professors de filosofia de secundària.

17:30 h: Benvinguda a càrrec de Josep Monserrat i Molas, Degà de la Facultat de Filosofia de la UB i President de la Societat Catalana de Filosofia.

17:45 h: Elecció de la pregunta per sorteig.

17:50 h: Realització de la dissertació o del dilema. Temps disponible: 1h30′.

19:20 h: Lliurament dels exercicis.

El Jurat de les dissertacions està format per Domingo Cabezas, Myriam Gallego, Yolanda Navarro, Ana Plaza i Gerard Prieto.

El Jurat dels dilemes està format per Xavier Alsina i Lourdes Estrada.

Tots els membres del Jurat són professors de filosofia de secundària.

El dia 4 de març ens trobarem al hall del CCCB per a celebrar la sessió pública de l’Olimpíada i el lliurament de premis als guanyadors segons les activitats i l’horari següents:

11 h: Benvinguda. Informació de les activitats de la Jornada. Comunicació dels finalistes de dissertació i de dilemes que passen a la final de defensa oral per membres del Jurat.

11:15 h: II Mostra de VIdees, presentada per Félix de Castro. Amb la participació d’autors dels vídeos.

El Jurat que selecciona el millor vídeo de cada un dels centres participants està format per Núria Estrach, professora de filosofia de la UAB, i Maria Saldaña, estudiant del Màster de professorat de filosofia. Coordinat per Félix de Castro.

12 h: Taula rodona sobre Dilemes ètics derivats de l’aplicació de les noves tecnologies a la identitat humana.

Ponents:

 • Bernabé Robles del Olmo, Cap de Servei de Neurologia, President del Comitè Êtica Assistencial, membre del Comitè Ètic i d’Investigació Clínica SJD, membre de la Comissió Permanent del Comitè de Bioètica de Catalunya. Col·laborador de la Fundació Grífols.
 • Félix Ovejero Lucas, Doctor en Ciències Econòmiques per la UB, Professor d’Ètica i Metodologia de les Ciències Socials a la Facultat d’Economia de la UB.

Modera: Begoña Román Maestre, Professora en la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i Secretària executiva de Ethos Ramon Llull. Doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona (1993); el seu àmbit d’especialització és l’ètica aplicada.

13:30 h: Defenses orals dels finalistes a dissertació (4) i dels finalistes a dilemes (2).

El Jurat de la defensa oral està format per Núria Estrach Mira, professora de filosofia del Departament de Filosofia de la UAB, Elisabeth Goula, Cap del Departament de Debats del CCCB i Begoña Román Maestre, que el presideix.

14 h: Informació de la participació en la IPO 2017.

14:10 h: Comunicació dels guanyadors. Lliurament de premis. Cloenda.

La sessió de l’Olimpíada al CCCB serà enregistrada en vídeo i es difondrà a la web del Servei Educatiu del CCCB, al blog de l’Olimpíada i als espais propis de cada entitat a les xarxes socials.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Una nova Mostra de VIdees!

Com que les bones experiències deixen un bon regust, tornem a convocar la II Mostra de VIdees – vídeos filosòfics de creació per a estudiants de 4t d’ESO i de Batxillerat dels centre de Catalunya.

Podeu trobar tota la informació a Bases de VIdees, a aquest mateix blog i també veure els vídeos dels participants de la passada Mostra.

Per a inscriure’s només cal omplir el formulari que trobareu a la dreta d’aquest blog… i atrevir-se a pensar amb imatges per a provocar reflexió al voltant de les noves tecnologies i el seu impacte en la identitat humana.

La inscripció es tancarà el dia 1 de febrer de 2017.

Publicat dins de General | 2 comentaris

Convocatòria per a la participació en l’Olimpíada Internacional de Filosofia 2017

Els centres interessats en presentar alumnes per a l’Olimpíada Internacional, hauran de fer una inscripció específica a la pàgina web de la SCF, amb una quota única de 15€.

Hi haurà un únic període d’inscripció de 17 d’octubre a 15 de desembre de 2016.

L’import de la quota s’haurà d’ingressar al compte de la SCF: Caixabanc ES87 2100 0963 6202 0007 5604, indicant “OlimpíadaInternacional2017”.

Es podran presentar fins a dos alumnes per centre.

Com  ja vam informar el passat mes de juny a aquest blog, els participants han de realitzar un assaig sobre La tolerància.

L’assaig ha d’estar escrit en la llengüa en la qual es participa i que només pot ser una de les reconegudes en l’IPO: castellà, anglès, francès o alemany, sempre que no sigui llengua materna del participant ni oficial del país on el participant fa més de dos anys que hi viu.

L’assaig és lliure, és a dir, no s’ha de respondre a cap pregunta concreta. De manera semblant a l’IPO, en la qual es proposen unes cites per a comentari de l’estudiant i que no es coneixen amb antelació, deixem a criteri dels participants l’enfocament del tema. Exemples de cites proposades per al comentari en les anteriors edicions internacionals podeu trobar a la pàgina web de l’IPO. Al punt 6 dels Estatus es troben les característiques de la dissertació o assaig i els criteris d’avaluació.

També és d’utilitat consultar la pàgina de l’IPO 2017, que tindrà lloc a Rotterdam.

Les inscripcions s’han de fer al formulari que trobareu a l’enllaç corresponent a l’apartat Inscripcions del blog.

Un cop es formalitzi la inscripció, des de l’organització de l’OFC ens posarem en contacte amb el professorat i els participants per informar d’on i com s’ha d’enviar l’assaig.

La data límit d’enviament de l’assaig serà el 20 de gener de 2017.

Un Jurat format per professorat universitari seleccionarà els assaigs que seran enviats a l’Institut de Filosofia del CSIC per a la segona fase de selecció i definitiva de participació en l’IPO. No es seleccionaran més de quatre participants en representació de Catalunya.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Convocatòria de la IV Olimpíada de Filosofia de Catalunya

Un any més convoquem l’Olimpíada de Filosofia, una proposta per a alumnes de secundària dels centres educatius de Catalunya promoguda per la Societat Catalana de Filosofia, amb el suport de la Facultat de Filosofia de la UB i del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, juntament amb professorat de filosofia de secundària.

La informació general per a la participació la podeu trobar a les Bases.

Les inscripcions s’han de fer al formulari que trobareu a l’enllaç corresponent a l’apartat Inscripcions del blog.

La quota depèn del nombre d’alumnes participants i té en compte les línies de 4t d’ESO i de Batxillerat del centre:

 • Centres amb una línia d’ESO o de Batxillerat: màxim un alumne per modalitat.
 • Centres amb dues o més línies d’ESO o de Batxillerat: màxim dos alumnes per modalitat.

Les quotes corresponents són les següents:

 • Un alumne: 30€ (una única modalitat)
 • Dos alumnes: 45€ (de diferents modalitats o de la mateixa)
 • Tres o quatre alumnes: 60€ (dos de cada modalitat o dos d’una i un d’altra)

L’import de la quota s’haurà d’ingressar al compte de la SCF: Caixabanc ES87 2100 0963 6202 0007 5604, indicant “Olimpíada2017”

Hi haurà dos períodes d’inscripció:

 • 17 d’octubre – 15 de desembre 2016
 • 7-30 gener 2017

La facturació correspondrà a l’any de la inscripció per facilitar la comptabilitat dels centres i de la SCF.

El tema de l’Olimpíada de Filosofia 2017 és Noves tecnologies i identitat humana.  La pregunta és la següent: Estan canviant les noves tecnologies la identitat humana? 

PRIMERA FASE DE PARTICIPACIÓ A L’OFC. FACULTAT DE FILOSOFIA UB.

Es proposarà als participants en la modalitat de dissertació (estudiants de batxillerat) una pregunta que centri alguns aspectes del tema, com ja es va exposar a l’anunci de l’OFC que es va fer en aquest mateix blog el mes de juny de 2016.

Per a la modalitat de dilema moral es proposarà a l’alumnat (estudiants de 4t d’ESO de cultura i valors ètics i de filosofia) un dilema que hauran de resoldre.

Els exercicis escrits es realitzaran a la Sala Gran de la Facultat de Filosofia de la UB el dia 1 de març de 2017 de 17 a 19:30 h.

Horari previst:

17-17:30 h: Acreditació dels participants. Lliurament d’etiquetes identificatives.

17:30 h: Benvinguda. Lliurament de dilema i pregunta.

17:45 h: Realització de la dissertació i del dilema.

19:15 h: Lliurament de dissertacions i dilemes.

19:20 h: Lliurament de diplomes de participació. Cloenda.

SEGONA FASE DE PARTICIPACIÓ A L’OFC- ACTE FINAL DE L’OFC. CCCB.

Com en altres edicions, la jornada final serà pública i tindrà lloc al hall del CCCB el dia 4 de març de 2017.

Horari previst:

11 h: Benvinguda i informació sobre la jornada. Comunicació dels finalistes de les dues modalitats.

11:15 h: Presentació dels vídeos de VIdees per part dels seus autors.

12:00 h: Taula rodona sobre Noves tecnologies i identitat humana. Ponents per confirmar.

13:15 h: Defenses orals dels finalistes de dissertació i de dilema moral.

14:00 h: Informació sobre la participació a l’IPO 2017.

14:15 h: Comunicació dels guanyadors i lliurament de premis. Cloenda.

 olimpii%c2%81ada-cartell

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La IV Olimpíada ja està en marxa!

La propera Olimpíada ja té tema, dates i algunes novetats que esperem que contribueixin a que continuï sent una proposta interessant i amb una bona participació de l’alumnat de batxillerat dels centres catalans.

Tema de participació a l’OFC i a l’OFE

El tema serà Noves tecnologies i identitat humana, tal com ja s’ha anunciat a la pàgina de l’Olimpiada Filosófica de España.

Podem formular la pregunta principal com segueix: Estan canviant les noves tecnologies la identitat humana? 

I algunes preguntes que poden ajudar a desenvolupar la qüestió principal poden ser les següents:

 • Poden les màquines arribar a ser persones? I a ser humanes?
 • Podem perdre la identitat humana amb les noves tecnologies?
 • És possible que ens dotem d’una identitat nova gràcies a la tecnologia?
 • La tecnologia marca el límit final de l’humà?
 • És el transhumanisme el pas següent de l’evolució de l’humanitat?

A diferència d’altres edicions, cap d’aquestes preguntes serà exactament la pregunta de la dissertació, però sí es basarà en elles. Intentem defugir la temptació de l’enfocament expositiu que faci massa ús de la memòria i incidir més en l’argumentació a partir d’idees conegudes per l’estudiant, que ha de mostrar la seva capacitat per a redactar una dissertació filosòfica al voltant de qualsevol aspecte del tema proposat.

Dates, llocs i fases de realització de l’OFC

Una de les novetats de l’OFC 2017, i que es mantindrà en edicions posteriors, és que hi haurà dues fases de realització i de selecció dels guanyadors.

Primera fase: dissertació escrita

La primera fase tindrà lloc el dia 1 de març de 2017 a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, en horari de tarda. Els estudiants disposaran d’una hora i mitja per a la realització de la dissertació escrita.

L’alumnat es podrà acreditar amb les seves dades, facilitades pel professorat en el moment de la inscripció.

El Jurat d’aquesta fase disposarà de més temps per a la correcció. Això ens permetrà no limitar el nombre de centres ni d’alumnes participants, una opció a la qual ens vèiem abocats si preteníem portar a terme les dues fases en una única jornada.

Segona fase: defensa oral

A la final d’àmbit espanyol caldrà fer una defensa oral per part dels finalistes de la fase escrita. Hem incorporat aquesta segona fase per tal de preparar bé els nostres estudiants per a la seva participació a l’OFE.

Del total de participants seran seleccionats quatre finalistes pel Jurat de la primera fase. Els finalistes hauran de fer una defensa oral de la seva posició al voltant del tema proposat en la dissertació escrita davant d’un Jurat que només jutjarà aquesta fase amb criteris específics que es troben en aquest blog.

La defensa oral serà pública i tindrà lloc al hall del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona  el dia 4 de març de 2017 de 11 a 14:30 h.

Comptarem amb propostes d’activitats per a l’alumnat participant, com ja és habitual, perquè puguin gaudir d’una jornada filosòfica intensa. Aquestes activitats estaran obertes a la participació d’estudiants, familiars i públic en general.

Entre aquestes activitats comptem amb els vídeos de reflexió i creació de la II Mostra de VIdees i el debat amb convidats que ens puguin aportar idees noves i suggerents al voltant del tema de l’Olimpíada. Podeu consultar les condicions de participació de la Mostra aquí.

Nova modalitat de participació: dilema moral

A Bases trobareu tota la informació sobre nova modalitat de participació. Està adreçada a l’alumnat de filosofia i de cultura i valors ètics de 4t d’ESO i els guanyadors ens representaran en l’Olimpiada Filosófica Española, en la qual ja és una modalitat consolidada des de fa tres convocatòries.

També hi haurà dues fases per a la selecció dels guanyadors: una primera fase escrita, en la qual hauran de resoldre un dilema moral proposat sobre el tema de l’Olimpíada; una segona fase oral, en la qual hauran de fer una defensa pública dels arguments que han fet servir per a resoldre el dilema.

Se seleccionaran quatre finalistes en la primera fase que passaran a la segona.

Dates de l’Olimpiada Filosófica de España 2017

Els guanyadors de la modalitat de dissertació i de dilema moral seran els representants de Catalunya a la IV Olimpiada Filosófica de España (OFE) que es celebrarà a Múrcia els dies 5 i 6 de maig de 2017.

Participació a l’Olimpíada Internacional de Filosofia 2017

Per primer cop obrim convocatòria per la participació en l’Olimpíada Internacional de Filosofia (IPO), un esdeveniment promogut per la UNESCO, com podem comprovar al seu Informe La filosofia, una escuela de libertad, de 2011.

L’IPO 2017 es celebrarà a Roterdam del 25 al 28 de maig de 2017. El tema serà La tolerància.

Els participants hauran d’enviar un assaig escrit en una de les llengües de participació de l’IPO (anglès, francès, alemany i castellà) sempre que no sigui la seva llengua materna i no portin més de dos anys en el país on la llengua és oficial.

Des de l’OFC farem la selecció i l’enviament a l’Instituto de Filosofía del CSIC que és l’interlocutor de l’IPO a Espanya i l’encarregat de seleccionar els participants espanyols a l’IPO. La data límit està fixada al mes de febrer. Més endavant precisarem quota de participació, criteris d’avaluació i selecció i dates.

L’Olimpíada de Filosofia de Catalunya, activitat de la Societat Catalana de Filosofia

En representació de la SCF, el seu President, Josep Monserrat i Molas, i la coordinadora de l’OFC, Dolors Alcántara Madrid, han formalitzat un acord que millorarà la gestió econòmica i jurídica i l’organització de l’OFC, a més de contribuir al manteniment de la SCF.

Segons aquest acord, l’OFC ha de complir la normativa de l’Institut d’Estudis Catalans, del que forma part la SCF. L’acord estableix els terminis d’inscripció, la quantia de les quotes i altres aspectes de l’organització de l’OFC.

Ens sembla un important pas endavant en la consolidació  de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya comptar amb la SCF, la Facultat de Filosofia de la UB i el CCCB. Entenem que l’OFC és una activitat que es porta a terme entre aquestes tres entitats i la coordinació de l’OFC, juntament amb el grup de professorat que dóna suport en tasques concretes.

Esperem poder ampliar la participació a més entitats i institucions per tal d’oferir una Olimpíada més interessant i més rica que contribueixi a difondre la tasca del professorat de filosofia de secundària, així com a tendir ponts de col.laboració entre entitats culturals, la Universitat i l’ensenyament secundari.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Des d’Oviedo i per la participació: votació del tema de la IV Olimpíada

Ara sí que s’ha acabat la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya i ho fem amb les cròniques dels alumnes catalans participants a la final espanyola a Oviedo, l’Adrián Agenjo i la Laia Tutusaus, i també amb un vídeo amb les fotografies que va fer la Lourdes Estrada, professora acompanyant.

Ja havia guanyat l’Olimpíada de Filosofia a nivell autonòmic de Catalunya. Mesos desprès hi tenia lloc un següent pas en el meu viatge filosòfic competitiu: l’Olimpíada d’Espanya a Oviedo. Certament, no sabia como seria el viatge. No sabia com seria l’hotel, si les excursions serien emocionants ni com s’organitzaria i es faria la dissertació.
Però conforme passava el temps, anava rebent informació sobre com seria el viatge. Semblava un viatge digne de fer, però no pas como pensava que seria.
Els representants de Catalunya anàvem en avió. Feia un any que no n’agafava un, el procés dels viatge aeri em feia recordar. Va ser un trajecte còmode, sense problemes. Una vegada vam arribar, vam demanar habitació. L’hotel era luxós i els companys amb qui compartia habitació eren amables i acollidors.
La dissertació es va fer amb retard, i ni tan sols vaig sortir finalista. Em va sorprendre, però quan es van fer les defenses orals va marxar la decepció; el nivell era altíssim. El primer dia vaig conèixer a molta gent, però no vaig aprofundir les relacions.
Al dissabte vam fer les excursions al preromànic i a Mieres. Allà vaig tenir l’oportunitat de conèixer a fons el grup que havíem format. No diria cap mentida si digués que van ser unes de les millors persones que he conegut en molt temps. Vam parlar i parlar com si ens coneguéssim de tota la vida.
Desprès vam anar a l’hemicicle on es feien els premis. L’acte va ser formal i tres amics meus van resultar premiats. Toca donar l’enhorabona als guanyadors. Finalment, vaig passar la nit amb aquest grup.
No vaig dormir aquella nit, també perquè vam quedar a les 5:20 al hall de l’hotel. El nostre vol sortia ben d’hora. Potser l’organització va ser una mica deficient, però els bons amics fan la tornada melancòlica i l’experiència inoblidable.

Adrián Agenjo Aguado, INS Montjuïc

No crec que pugui resumir en poques paraules tot el viscut aquests tres dies. Necessitaria fulls i fulls i no m’agradaria avorrir-vos. Per això només diré que ha sigut, ja em perdonareu el col•loquialisme, simplement genial. Ha superat les expectatives en tots els sentits. Arribar a la final és molt més del que esperava, ja que es notava que la gent anava preparadíssima i havien treballat el tema a fons. Em sento orgullosa de ser una dels 8 millors filòsofs d’Espanya! La veritat és que va ser una agradable sorpresa, tot i que vaig passar una mica de nervis al haver de fer una presentació oral totalment improvisada sobre la bellesa. Les altres exposicions van ser molt interessants, i això em porta al meu segon punt: vaig aprendre molt. Escoltant a nois de la meva edat vaig descobrir punts de vista nous i idees que no m’havia plantejat. Va ser molt enriquidor. I deixant de banda l’aspecte didàctic haig de dir que vaig conèixer unes persones molt especials. Nois i noies amb els quals podia passar de parlar dels temes més banals a tenir una discussió filosòfica sobre la subjectivització de la bellesa.
Uns dies inoblidables, immillorables. Plens de rialles, confidències i sobretot, plens de filosofia. Crec que aquesta experiència ha fet que em senti una mica més filòsofa, i per això finalment només m’agradaria animar als nois i noies de batxillerat a participar a la Olimpíada perquè, encara que no ens ho sembli, tots portem un filòsof a dins.

Laia Tutusaus Gatell, St. Peter’s School

Imatge de previsualització de YouTube

Actualment estem en període de votació del tema de la IV Olimpíada. Us proposem participar en la votació i fer-nos arribar el vostre vot en aquest blog. N’hi ha prou amb que digueu quina és la vostra opció a comentaris. Per ser tingut en compte el vostre vot només us demanem que us identifiqueu amb el vostre nom complet i digueu si sou professors/es o estudiants, de secundària o d’Universitat, o la vostra professió en qualsevol cas. Si falta alguna d’aquestes dades, ho sentirem molt però no podrem tenir en compte el vostre vot. Les opcions s’ordenaran segons el nombre de vots rebuts i es traslladaran les tres més votades a la Comissió de Coordinadors de l’Olimpiada Filosófica de España, de la qual formem part. El termini és el 20 de maig.

Les opcions són les següents:

 1. Filosofia i religió
 2. La utopia
 3. Noves tecnologies i identitats humanes
 4. Eros i filosofia
 5. La desigualtat
 6. Noves formes d’esclavitud
 7. La tolerància (Olimpíada Internacional de Filosofia, 2017)

Esperem el vostre vot!

Publicat dins de General | 24 comentaris

Les millors dissertacions sobre la bellesa

Tema: La bellesa. Pregunta: La bellesa és bona?

Com va comentar el Jurat, un tema difícil per plantejar en una dissertació: entre ètica i estètica, ja que es tractava de la relació entre el bé i la bellesa. La majoria de les dissertacions estaven centrades en el tema, tot i que no en el mateix grau. Bones argumentacions, millorant respecte a l’any anterior, i exemples personals pertinents i ben elaborats van ser dos aspectes destacats pel Jurat. Van voler destacar també que la majoria de les dissertacions mostraven un bon nivell de preparació per part dels alumnes.

Les guanyadores van destacar per tot això i, a més, per la riquesa d’idees que van posar en joc i l’argumentació personal elaborada a partir d’aquestes i de les pròpies experiències.

Com cada any, publiquem aquí les dues guanyadores, les millors de les presentades, els autors de les quals ens han representat a l’Olimpiada Filosòfica d’España que ha tingut lloc els passsats 15 i 16 d’abril a Oviedo.

Podeu llegir seguidament les dues dissertacions.

“Si hi ha alguna cosa per la qual val la pena viure, aquesta és la bellesa”, va escriure Plató en la que és una de les seves obres més famoses. I, segurament, la majoria de persones assentirien amb el cap, absolutament conformes amb aquesta afirmació. El concepte de bellesa de Plató i el nostre, però, són diametralment oposats i, per tant, hem de diferenciar quina bellesa és bona, si és que alguna ho és.
Segons Gadamer, un filòsof que segueix la línea de Plató, la bellesa i l’art han de ser una ferida. És a dir, que la bellesa té una dimensió dinàmica. La bellesa t’ha de sacsejar, activar i inspirar. La bellesa crea bellesa. Posem, per exemple, la figura de la musa, una dona de bellesa sublim que inspira l’artista a crear. Davant de la bellesa, l’artista actua de forma activa, no es queda mirant la musa de forma passiva i consumidora.
Desgraciadament, aquesta passivitat és el que entenem ara com a bellesa; l’hem convertit en un producte de consum. Això és el que critica el filòsof Byung-Chul Han en el seu nou llibre “La salvación de lo bello”. Segons Han, hem reduït la bellesa a una satisfacció narcisista. I jo encara aniria més enllà. El que entenem actualment com a bellesa és allò que ens agrada, que ens alegra la vista. Sense més. I per què? Per protegir-nos. Ens espanta tot allò que no entenem, o que escapa del nostre control. Vivim dins d’una armadura, preocupats per continuar sencers i sense ferides. I això ens aïlla. Ens aïlla dels altres i ens aïlla, també, de la bellesa. Vivim anestesiats. I ens ho estem perdent. Ens perdem la veritable bellesa, la bona. Ens perdem la commoció. La Síndrome d’Stendhal. Les pessigolles a la panxa i la sensació de vertigen.
Gadamer va escriure que l’experiència de la bellesa no és possible sense afectació. No podria estar-hi més d’acord. La bellesa és molt més que allò que fa goig de mirar. És molt més que allò que tothom diu que és bell. Molt més que aquella foto a la que has posat “m’agrada”. Perquè, realment t’agrada? O només li has posat per quedar bé? O potser perquè aquesta persona posi “m’agrada” a la teva foto? És ben trist al que hem reduït la bellesa. A una falsedat, un compromís. I és bona aquesta bellesa? No. I no és que no sigui bona, és que, de fet, no és bellesa. Vivim en una societat que té una obsessió malaltissa per la bellesa i, irònicament, encara no entenem el que és.
Però la bellesa, la veritable, sí que és bona. És clar que sí. El que passa és que encara no l’hem provat. Ens costa. Ens costa obrir-nos, deixar-nos anar. La bellesa ens espanta, però hem de ser valents. Hem de deixar que traspassi la nostra armadura, que s’escoli entre les fissures fins a arribar a nosaltres. Perquè si no ens arriba no és bellesa. La bellesa és commoció, és xoc, és ferida. La bellesa és bona.

Laia Tutusaus Gatell, St. Peter’s School, Barcelona.

Mucha gente ve la belleza como algo inútil, como algo que no importa. Simplemente ven algo bello o feo y ahí se quedan, no van más allá. Pero la belleza es una noción muy compleja que se ha relacionado a lo largo de los tiempos con otras cualidades e ideas, como en este caso con el bien.
Empecemos por los inicios de la unión de estos dos conceptos. El gran filósofo griego Platón interrelacionaba la belleza con el bien y la verdad. Creaba una tríada inseparable, formando así un mismo ente; de manera que la belleza es siempre buena y verdadera, el bien verdadero y bello y la verdad buena y bella. Por esto él consideraba la sabiduría algo tan importante, ya que en esta se reúne la verdad, el bien y, por lo tanto, la belleza.
Parece algo lógico ¿verdad? Pero esta concepción de la belleza puede llevar a una visión extraña del mundo, de forma que si algo no cumple la condición de bueno, no puede ser bello.   No sería la primera vez que un famoso artista haya cometido algún tipo de crimen o haya apoyado algún régimen totalitario por el que han muerto y/o mueren miles de personas. En estos momentos, por ejemplo, aunque sean iconos de nuestra nación, se quieren quitar nombres de calles de grandes artistas que simpatizaron con el régimen fascista. Es como si la falla moral de dichas personas, invalidara su obra, por muy espectacular que fuera esta. Esto es justo lo que pensaría Platón. Por esta misma norma, en su Ciudad-Estado ideal se debía de prohibir la música que debilitara el espíritu, puesto que, entonces no sería buena y, por lo tanto, bella.
Pero hace tiempo, gracias a filósofos como Kant, se empezaron a diferenciar estos conceptos. Por ejemplo, tenemos el cuadro de Edvard Munch, El Grito, una obra en la que el bien no aparece por ningún lado –de hecho, puede resultar algo desconcertante y producir malestar– pero que es considerada como una obra de arte bella, es indudable. Los griegos, debido a que esta concepción no iba acorde con ellos, la tildarían de antiestética o fea. Pero ya se sabe que la belleza es subjetiva, y que algunos autores, como Francis Bacon, reivindicaban la belleza en la fealdad.
Y, aunque ya se han separado más estas características, no podemos evitar sentir algo de incomodidad al ver a personas que han cometido graves actos contra la moral subir a la palestra a recibir sus galardones. Esto puede que sea por la ambigüedad moral del ser humano, pero eso ya forma parte de otro debate.
Tal vez deberíamos intentar aislarnos más del marco que envuelve la belleza, evitando ser afectados por los prejuicios y/u opiniones ajenas, y fijarnos más en la misma belleza. Puede que así podamos separar totalmente estas cualidades que han estado entrelazadas durante tanto tiempo.
Pero ahora es el momento de recordar lo que nos produce la belleza: placer, bienestar, comodidad y felicidad. Teniendo en cuenta esto, a nivel individual, la belleza sí que es buena; sin duda alguna, nos provoca un efecto positivo.
Pero centrarse solo en la subjetividad en la belleza resulta demasiado inconsistente, casi volátil. A un nivel más global, podríamos concebir algo bueno como útil para la sociedad. Por lo tanto, un cuadro de denuncia social resulta útil y bello, pero esta vez de una forma más multitudinaria y relevante. Así opinaba el novelista francés Víctor Hugo, quien decía que «Lo bueno vale tanto como lo útil» y, por tanto, como lo bueno.
Así afirmaba Platón en su diálogo Hipias Mayor que la belleza es lo útil, algo un tanto contradictorio –véase un arma, que es útil para hacer el mal, y recordemos que para él belleza y mal no pueden ir conectados–. Pero lo que es importante es que hemos vuelto a la coalición griega del bien y la belleza. Esta idea está presente siempre, nunca se esfuma del todo.
El filósofo francés Jean Jacques Rousseau decía «Siempre he creído que lo bueno no era sino que lo bello puesto en acción». Él también coincidía con la ideología platónica. Si tantos así lo creían, falsa en su totalidad la relación entre bien y belleza no debía ser. En términos generales, por sí sola y de forma subjetiva e interior, por los efectos que crea en nosotros, es buena; desde el aislacionismo no hay ningún problema en decidir si es buena o no.
Pero cuando buscamos a la belleza un tono más intersubjetivo, un carácter universal, dentro de un determinado contexto, encontramos que la belleza puede estar afectada por el bien y el mal que expresa y que le rodea.
Como ya hemos dicho, la belleza produce efectos positivos, al igual que el bien y la bondad, de forma que cuando unimos ambos elementos la positividad, el placer y la felicidad resultante que ofrecen es mucho mayor.
Pero, por el contrario, el mal externo e interno producen malestar, ansiedad, incomodidad e incluso miedo y terror; así que cuando unimos esta noción con la belleza, esta se pierde, en cierta medida, los efectos positivos que ofrece.
No podemos decir que el mal suprima en su totalidad a la belleza, pero sí la diezma, a diferencia del bien, que la ensalza. Podemos concluir, como indicaban los griegos, que la belleza contra más buena más bella.

Adrián Agenjo Aguado, INS Montjuic, Barcelona

Publicat dins de General | 1 comentari

Crònica d’una Olimpíada pels seus guanyadors

Hi ha moltes raons per a organitzar una Olimpíada de Filosofia. És una manera de fer visible la tasca del professorat de filosofia de secundària. Ja coneixeu l’axioma: si un professor ensenya, l’alumne aprèn. Per això, l’Olimpíada mostra l’aprenentatge filosòfic dels joves estudiants de batxillerat en format de dissertació a partir d’una pregunta, al voltant d’un tema, amb riquesa d’idees, sempre argumentat i, a ser possible, traslladat a la pròpia experiència i d’ella al pensament, a la paraula. Queda, a més, l’experiència concreta de la jornada olímpica.

Una altra raó per a organitzar una Olimpíada de Filosofia és donar la veu, el protagonisme, als estudiants. Diria que hem avançat força en aquest propòsit en aquesta convocatòria, a diferència de la majoria de propostes que avui dia s’ofereixen als joves, però encara hem de fer més. Tant afany per fer-los pensar, però amb la boca tancada o seguint un guió. No volem ser promotors del pensament tancat. 

Per això portem aquí la crònica fresca i clara dels dos guanyadors d’aquesta darrera Olimpíada. I la deixem tal qual l’han escrit. Perquè la veu és seva, com l’experiència viscuda, i només seva.

“Si fa un any m’haguessin dit que representaria a Catalunya a la Olimpíada Filosòfica nacional hauria contestat que s’equivocaven de persona. Jo sóc de ciències i des de sempre m’he considerat incapaç de filosofar. De fet, asseguda a la cadira a punt de començar a escriure la dissertació, encara no les tenia totes. Em vaig prometre a mi mateixa que ho faria el millor que pogués i que sobretot gaudiria d’aquell ambient tant màgic. Les vistes eren immillorables i regnava el silenci. Era un atmosfera inspiradora, que incitava a la reflexió i al raonament; es respirava filosofia. Va ser una jornada molt especial. Guanyar només va ser la cirereta del pastís!”

Laia Tutusaus Gatell, St. Peter’s School, Barcelona/ Professor: Josep Soler

“Tocava llevar-se d’hora el dissabte el 27 de Febrer. El motiu: la tercera Olimpíada de Filosofia de Catalunya. A les 8:30 ja hi són els primers al CCCB, qui esperen per acreditar-se fins poc més tard. Unes plantes amunt ja es troba tot preparat.
Primer, ens donen un sobre que ens representarà. Desprès, cada alumne que arriba i tria un pupitre resulta com una gota d’aigua que omple un got, aquest és la sala on tindrà lloc la nostra exposició de coneixement. Ens adverteixen que és l’hora de conèixer el nostre pseudònim: el meu és Hipàtia.
Quan el recipient es troba ple, és l’hora de que es triï un tema i, ja sigui per destí o per atzar, en surt un que dóna, almenys per a mi, per a una dissertació de qualitat.
Silenci. L’únic que ocupa la sala és la fluència de coneixement que durarà una hora i mitja. El fet que la gent demani més fulls o que alguns marxin abans del límit de temps aparentment segurs em fa pensar que, potser, la meva dissertació no estigui a l’altura de les altres. De totes formes, el resultat final em convenç. S’acaba el temps i els que quedem entreguem els nostres redactats.
Toca ara oblidar-se de la dissertació, però no de la bellesa. És el torn dels diàlegs en grup, que serien determinats per un color que anava juntament al sobre on trobàvem el pseudònim. El nivell és alt, això no em dóna més esperances de que sigui el guanyador. Però parlar i escriure són coses diferents. Els participants són amigables i s’exposen idees interessants, en les quals la majoria coincidim.
Més tard té lloc el debat entre Perejaume i Villatoro. Aproximadament és una hora la seva durada, un temps que serveix per a fer reflexionar als espectadors, en aquest cas, tant alumnes com a altres visitants.
Quan acaba, tinc els nervis a flor de pell, segurament perquè esperava que la meva dissertació estigués en el límit de la victòria, però en quin bàndol no estava segur. Abans de donar els noms, descriuen una mica les dues dissertacions guanyadores. La meva coincideix amb una d’aquestes, però qui sap si algú l’ha fet com jo i millor.
Els segons són comptats fins que s’anuncien el pseudònim de l’altra guanyadora i el meu. A més, la victòria ha sigut per unanimitat. L’eufòria aparta els nervis, i m’acompanya a recollir el premi.
L’experiència ha sigut enriquidora sens dubte: regala la possibilitat de reflexionar sobre temes filosòfics diversos i és una bona forma de mostrar els nostres coneixements a nivell autonòmic.
Però l’Olimpíada no acaba aquí, la seva fi es troba a Oviedo els dies 15 i 16 d’abril.”

Adrián Agenjo Aguado, INS Montjuic, Barcelona / Professora: Lourdes Estrada

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Records en vídeo d’una Olimpíada més

Potser farem d’aquesta activitat tradició a mida que passi el temps i es consolidi amb les aportacions d’estudiants i professorat. Encara tenim el bon regust d’aquesta tercera edició, satisfets d’haver millorat i amb ganes de continuar fent-ho en la propera.

Us deixem aquí dos vídeos que ens aporten la visió del que ha suposat aquesta Olimpíada.

El primer, del Concurs de dissertacions, l’eix de l’Olimpíada i el seu punt de partida.

Imatge de previsualització de YouTube

El segon, dels vídeos de reflexió filosòfica presentats a la I Mostra de Videes, una aportació nova que hem fet aquesta edició. La coordinació està a càrrec de Fèlix de Castro.

Imatge de previsualització de YouTube

A l’anterior entrada, juntament amb el nom dels guanyadors, vam esmentar el dels membres del Jurat, però l’Olimpíada no hauria estat possible sense la feina de molts més:

Maria Verdaguer, Anna Masó, Mercè Garcia i Xavier Alsina han fet possible que tothom, professorat inclòs, rebi un petit obsequi.

Jordi Rodón ha estat el nostre dissenyador en cap una Olimpíada més, sent el responsable del logo, els diplomes i el cartell.

Manuela Gómez, Imma Casanova, Xavier Alsina, Jordi Beltrán i Fernando Llorente han estat els facilitadors dels diàlegs, sota la coordinació de Fèlix de Castro.

Àngels Baldó i Blanca Betriu, vocal de la Junta de la Societat Catalana de Filosofia i administrativa es van encarregar de la gestió de les inscripcions i les factures.

Pau Alsina va moderar el debat amb Perejaume i Vicenç Villatoro.

Antonio Vega és l’autor de les fotografies.

I les professores i professors que van participar en l’Olimpíada amb els seus alumnes:

Carme Martínez Pérez, Angels Moran, Enric Matamala Safont,Carlos Terrón Vasco, Diana Escudero Bisbal, Aurora Sánchez Roldán, Sonia Sánchez Muñoz-Redondo, Fèlix de Castro Ortín, Yolanda Navarro Blanca, Enric Gil Garcia, Bàrbara Bernadàs Salmerón, Carmen Jiménez Rey, Àngels Baldó, Josep Soler Aznar, Jaume Domingo Herráiz, Josep Maria Berrocal Macias, Mercè Garcia Farreras, Esther Cruañas Rasclosa, Xavier Alsina González, Rafael Pérez Carmona, Lourdes Estrada Desunvila, Ignasi Lasheras, Luis Roca Jusmet, Dolors Alcántara Madrid, Florenci Bové Marcé, Joan Trabal, Domingo Cabezas Barra, Maria Teresa Hidalgo Cebolla, Montserrat Rovira Bach, Mercedes Herraez Vila, Imma Montero García, Jacint Subirà i Comellas, Lluís Masnou Franco, Francisco Javier García Lapresta, Carme Mallafré Martínez, Carme Llopart Mora, Damián Cerezuela Frías, Mia Men, Santiago Marchese Flórez, Núria Vives Ferrer, Ana Diego Lavín, Anna Sabaté Poch, Laura Tarradelles Sales, Anna Ribas.

Aquesta Olimpíada va nèixer amb la voluntat de ser un espai de trobada d’alumnes excel.lents i també d’acollir propostes didàctiques obertes a tot l’alumnat de filosofia de secundària i batxillerat. És també l’única activitat que té projecció fora de Catalunya, aspecte que engresca i estimula sens dubte la participació.

Anem fent camí de mica en mica, camí que seria impossible sense que des del Servei Educatiu del CCCB la Bàrbara Roig i el Ramon Espelt haguessin donat més que suport al projecte, doncs l’han compartit amb nosaltres des de bon principi.

A tothom moltes gràcies i fins la propera!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Guanyadors de la III Olimpíada de Filosofia

Amb la participació de 75 estudiants de batxillerat de 43 centres de Catalunya hem celebrat avui la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya al Centre de Cultura Contemporània.

Els guanyadors representaran a Catalunya a la final d’àmbit espanyol a Oviedo els dies 15 i 16 d’abril com podeu veure al blog de l’Olimpiada Filosófica de España.

El Jurat format per Domingo Cabezas, Diana Escudero, Daniel Inglada, Mercè Garcia, Ramon Moix, Gerard Prieto i Josep Sanllehí ha decidit per unanimitat que les millors dissertacions han estat les realitzades per:

 • Adrià Agenjo Aguado de l’INS Montjuïc (Barcelona)
 • Laia Tutusaus Gatell de St. Peter’s School (Barcelona)

A l’espera del reportatge fotogràfic, aquí teniu una fotografia de la Mercè i el Josep exposant el comentari general del Jurat sobre les dissertacions presentades i comunicant els noms dels guanyadors.

premis olimpíada

Publicat dins de General | 2 comentaris