Per si no vau poder venir…l’Olimpíada en vídeo!

A ningú no se li deu escapar a aquestes alçades que si l’Olimpíada es porta a terme és per la col·laboració desinteressada d’un munt de persones i per comptar amb el suport d’institucions com la Societat Catalana de Filosofia, la Facultat de Filosofia de la UB, el Departament de Filosofia de la UAB i, per descomptat, dels primers que van valorar positivament la proposta, el Servei Educatiu del CCCB amb la Bàrbara Roig al davant.

Gràcies al CCCB també hem comptat aquesta IV Olimpíada amb l’Elisabeth Goula com a membre del Jurat de defensa oral, juntament amb la Núria Estrach (UAB) i la Begoña Román (UB).

Podeu veure el vídeo de la sessió pública de l’Olimpíada gràcies al suport del Servei Educatiu del CCCB.

La primera part, fins al final de la taula rodona, amb l’exposició del Jurat de dilemes i de dissertacions i la II Mostra de VIdees.

CCCB EDUCACIÓ. Sessió pública de IV Olimpíada de Filosofia. (VO Ca / Es) from CCCB on Vimeo.

I la segona i final, amb les defenses orals dels finalistes i les intervencions del Jurat.

CCCB EDUCACIÓ. Sessió pública de IV Olimpíada de Filosofia. (VO Ca / Es) from CCCB on Vimeo.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’Olimpíada al Telenotícies!

Podeu veure la notícia que va sortir al Telenotícies migdia de TV3 el passat 5 de març.

Tot perfecte, però cal una petita correcció: no sabem qui serà seleccionat per a l’Olimpíada Internacional (IPO 2017) a Rotterdam, si és que algun dels tres candidats que hem enviat, finalment ho és. El que sí que sabem és que el Pablo, l’Ainara i el Lucho aniran a Múrcia els dies 5 i 6 de maig a participar en la fase espanyola.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els dilemes morals a la IV Olimpíada

Aquesta IV Olimpíada vam obrir dues modalitats més de participació:

 • Elaboració d’un assaig en anglès, francès o alemany sempre que no fos llengua materna per a la preselecció a l’Olimpíada Internacional, per a alumnat de batxillerat.
 • Anàlisi d’un dilema moral, per a alumnat de 4t d’ESO.

Un total de tretze estudiants de 4t d’ESO es van presentar per a la resolució d’un dilema moral al voltant de l’aplicació de les noves tecnologies a la identitat humana.

La nostra companya i col·laboradora, Lourdes Estrada, membre del Jurat de dilemes morals, ens va oferir aquest comentari i valoració del conjunt de respostes dels participants.

“En la modalitat de dilemes morals, es va plantejar el cas d’una noia de 18 anys d’un excel·lent rendiment acadèmic a qui els pares prometen el regal que ella desitgi com a recompensa al seu esforç en els estudis. Els pares queden perplexos davant del que ella els demana: no gens menys que una operació per augmentar la mida dels seus pits. Què haurien de fer els pares? Aquest era el dilema que s’havia de resoldre.

El jurat va constatar que els estudiants de 4t d’ESO que es van presentar a la prova van abordar aquest exercici de reflexió ètica molt seriosament, posant en joc tota la seva capacitat argumentativa i també d’empatia amb els diferents actors involucrats en el dilema. Destaquem especialment en la majoria d’exercicis:

 • Un bon nivell d’expressió escrita
 • L’esforç que demostren per mantenir una perspectiva objectiva a l’hora d’analitzar els pros i contres de cada opció
 • El valor de la individualitat per a una convivència satisfactòria amb els altres
 • El valor també de la llibertat individual
 • L’esperit crític amb una valoració excessiva de l’aparença física
 • La importància d’acceptar-se tal com un és i la necessitat de recórrer a ajuda psicològica per tenir un bon nivell d’autoestima
 • La responsabilitat dels pares a l’hora d’accedir a un desig d’aquesta naturalesa per part de la seva filla
 • La importància del diàleg entre pares i fills per entendre’s mútuament
 • La importància d’acceptar que els regals tenen un límit
 • L’accent en la vulnerabilitat com a una de les característiques que ens identifiquen com a humans

En resum, hi va haber una bona i rica diversitat d’idees que valorem molt positivament. Els dos exercicis, però, que hem seleccionat per a la fase oral, destaquen també per altres aspectes. El primer, per la profunditat dels arguments utilitzats, la relació que fa entre les seves reflexions i un corrent de pensament contemporani, la diferenciació entre valors principals i secundaris i una conclusió elaborada que inclou reflexions suggerents. El segon exercici destaca per una bona preparació en cadascuna de les parts del dilema: opcions possibles, arguments a favor i en contra, anàlisi dels valors i desenvolupament d’una solució, de la qual cal remarcar els aguts i encertats elements de reflexió que introdueix.”

Els dos finalistes, Sofia Medina i Pablo Rubio, van fer posteriorment la defensa oral, de la qual va quedar guanyador Pablo, que representarà a Catalunya en la modalitat de dilema moral a l’Olimpiada Filosófica de España, que se celebrarà a Múrcia els dies 5 i 6 de maig.

dscn5704

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Guanyadors de la IV Olimpíada de Filosofia

Tot va anar més o menys com estava previst aquesta IV Olimpíada. Dimecres 1 de març setanta-cinc estudiants de batxillerat de quaranta-sis centres educatius catalans van dissertar a partir de la pregunta “És possible deixar de ser humà a causa de la tecnologia?”; i tretze estudiants de 4t d’ESO de vuit centres van analitzar un dilema moral sobre l’ús de la cirurgia estètica amb motius no mèdics. La Sala Gran de la Facultat de Filosofia de la UB es veia així:

ofc-2017-0

Entre divendres tarda i dissabte matí el Jurat de dilemes i de dissertacions havia de seleccionar dos finalistes de dilemes i quatre finalistes de dissertacions i comunicar-ho al començament de la jornada del dia 4 de març al CCCB.

En la modalitat de dilemes van ser seleccionats:

-Sofia Medina de St Peter’s School

Pablo Rubio de l’INS Montjuïc

En la modalitat de dissertació:

-Raül Aguilera de l’INS Torre Vicens, que no es va presentar

Ainara Greciano de La Salle Girona

Lucho Suaya de l’INS Poeta Maragall

-Estrella Peral de l’INS Ferran Casablancas

I els guanyadors que ens representaran a la IV Olimpiada Filosófica de España són els estudiants destacats en negreta.

Ben aviat penjarem al blog les seves dissertacions i el dilema, així com el vídeo de la jornada.

ofc-2017-1

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Una Olimpíada més: tot a punt!

Ja tenim tot preparat per a la IV Olimpíada de Filosofia de Catalunya, fins i tot una nota de premsa.

El dia 1 de març ens trobarem a les 17 h a l’entrada de la Sala Gran de la Facultat de Filosofia de la UB (C/Montalegre s/n, 4ª planta). 81 alumnes de batxillerat faran la dissertació i 14 de 4t d’ESO resoldran un dilema moral.

L’horari previst és el següent:

17 – 17:30 h: Acreditació dels participants i lliurament d’obsequis.

Amb les acreditacions ens ajuden Gemma Draper, Francesc Adrià Perelló i Georgina Raventós, estudiants del Màster de professorat de filosofia.

De la gestió dels obsequis s’encarreguen Ramon Moix i Maria Verdaguer, professors de filosofia de secundària.

17:30 h: Benvinguda a càrrec de Josep Monserrat i Molas, Degà de la Facultat de Filosofia de la UB i President de la Societat Catalana de Filosofia.

17:45 h: Elecció de la pregunta per sorteig.

17:50 h: Realització de la dissertació o del dilema. Temps disponible: 1h30′.

19:20 h: Lliurament dels exercicis.

El Jurat de les dissertacions està format per Domingo Cabezas, Myriam Gallego, Yolanda Navarro, Ana Plaza i Gerard Prieto.

El Jurat dels dilemes està format per Xavier Alsina i Lourdes Estrada.

Tots els membres del Jurat són professors de filosofia de secundària.

El dia 4 de març ens trobarem al hall del CCCB per a celebrar la sessió pública de l’Olimpíada i el lliurament de premis als guanyadors segons les activitats i l’horari següents:

11 h: Benvinguda. Informació de les activitats de la Jornada. Comunicació dels finalistes de dissertació i de dilemes que passen a la final de defensa oral per membres del Jurat.

11:15 h: II Mostra de VIdees, presentada per Félix de Castro. Amb la participació d’autors dels vídeos.

El Jurat que selecciona el millor vídeo de cada un dels centres participants està format per Núria Estrach, professora de filosofia de la UAB, i Maria Saldaña, estudiant del Màster de professorat de filosofia. Coordinat per Félix de Castro.

12 h: Taula rodona sobre Dilemes ètics derivats de l’aplicació de les noves tecnologies a la identitat humana.

Ponents:

 • Bernabé Robles del Olmo, Cap de Servei de Neurologia, President del Comitè Êtica Assistencial, membre del Comitè Ètic i d’Investigació Clínica SJD, membre de la Comissió Permanent del Comitè de Bioètica de Catalunya. Col·laborador de la Fundació Grífols.
 • Félix Ovejero Lucas, Doctor en Ciències Econòmiques per la UB, Professor d’Ètica i Metodologia de les Ciències Socials a la Facultat d’Economia de la UB.

Modera: Begoña Román Maestre, Professora en la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i Secretària executiva de Ethos Ramon Llull. Doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona (1993); el seu àmbit d’especialització és l’ètica aplicada.

13:30 h: Defenses orals dels finalistes a dissertació (4) i dels finalistes a dilemes (2).

El Jurat de la defensa oral està format per Núria Estrach Mira, professora de filosofia del Departament de Filosofia de la UAB, Elisabeth Goula, Cap del Departament de Debats del CCCB i Begoña Román Maestre, que el presideix.

14 h: Informació de la participació en la IPO 2017.

14:10 h: Comunicació dels guanyadors. Lliurament de premis. Cloenda.

La sessió de l’Olimpíada al CCCB serà enregistrada en vídeo i es difondrà a la web del Servei Educatiu del CCCB, al blog de l’Olimpíada i als espais propis de cada entitat a les xarxes socials.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Una nova Mostra de VIdees!

Com que les bones experiències deixen un bon regust, tornem a convocar la II Mostra de VIdees – vídeos filosòfics de creació per a estudiants de 4t d’ESO i de Batxillerat dels centre de Catalunya.

Podeu trobar tota la informació a Bases de VIdees, a aquest mateix blog i també veure els vídeos dels participants de la passada Mostra.

Per a inscriure’s només cal omplir el formulari que trobareu a la dreta d’aquest blog… i atrevir-se a pensar amb imatges per a provocar reflexió al voltant de les noves tecnologies i el seu impacte en la identitat humana.

La inscripció es tancarà el dia 1 de febrer de 2017.

Publicat dins de General | 2 comentaris

Convocatòria per a la participació en l’Olimpíada Internacional de Filosofia 2017

Els centres interessats en presentar alumnes per a l’Olimpíada Internacional, hauran de fer una inscripció específica a la pàgina web de la SCF, amb una quota única de 15€.

Hi haurà un únic període d’inscripció de 17 d’octubre a 15 de desembre de 2016.

L’import de la quota s’haurà d’ingressar al compte de la SCF: Caixabanc ES87 2100 0963 6202 0007 5604, indicant “OlimpíadaInternacional2017”.

Es podran presentar fins a dos alumnes per centre.

Com  ja vam informar el passat mes de juny a aquest blog, els participants han de realitzar un assaig sobre La tolerància.

L’assaig ha d’estar escrit en la llengüa en la qual es participa i que només pot ser una de les reconegudes en l’IPO: castellà, anglès, francès o alemany, sempre que no sigui llengua materna del participant ni oficial del país on el participant fa més de dos anys que hi viu.

L’assaig és lliure, és a dir, no s’ha de respondre a cap pregunta concreta. De manera semblant a l’IPO, en la qual es proposen unes cites per a comentari de l’estudiant i que no es coneixen amb antelació, deixem a criteri dels participants l’enfocament del tema. Exemples de cites proposades per al comentari en les anteriors edicions internacionals podeu trobar a la pàgina web de l’IPO. Al punt 6 dels Estatus es troben les característiques de la dissertació o assaig i els criteris d’avaluació.

També és d’utilitat consultar la pàgina de l’IPO 2017, que tindrà lloc a Rotterdam.

Les inscripcions s’han de fer al formulari que trobareu a l’enllaç corresponent a l’apartat Inscripcions del blog.

Un cop es formalitzi la inscripció, des de l’organització de l’OFC ens posarem en contacte amb el professorat i els participants per informar d’on i com s’ha d’enviar l’assaig.

La data límit d’enviament de l’assaig serà el 20 de gener de 2017.

Un Jurat format per professorat universitari seleccionarà els assaigs que seran enviats a l’Institut de Filosofia del CSIC per a la segona fase de selecció i definitiva de participació en l’IPO. No es seleccionaran més de quatre participants en representació de Catalunya.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Convocatòria de la IV Olimpíada de Filosofia de Catalunya

Un any més convoquem l’Olimpíada de Filosofia, una proposta per a alumnes de secundària dels centres educatius de Catalunya promoguda per la Societat Catalana de Filosofia, amb el suport de la Facultat de Filosofia de la UB i del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, juntament amb professorat de filosofia de secundària.

La informació general per a la participació la podeu trobar a les Bases.

Les inscripcions s’han de fer al formulari que trobareu a l’enllaç corresponent a l’apartat Inscripcions del blog.

La quota depèn del nombre d’alumnes participants i té en compte les línies de 4t d’ESO i de Batxillerat del centre:

 • Centres amb una línia d’ESO o de Batxillerat: màxim un alumne per modalitat.
 • Centres amb dues o més línies d’ESO o de Batxillerat: màxim dos alumnes per modalitat.

Les quotes corresponents són les següents:

 • Un alumne: 30€ (una única modalitat)
 • Dos alumnes: 45€ (de diferents modalitats o de la mateixa)
 • Tres o quatre alumnes: 60€ (dos de cada modalitat o dos d’una i un d’altra)

L’import de la quota s’haurà d’ingressar al compte de la SCF: Caixabanc ES87 2100 0963 6202 0007 5604, indicant “Olimpíada2017”

Hi haurà dos períodes d’inscripció:

 • 17 d’octubre – 15 de desembre 2016
 • 7-30 gener 2017

La facturació correspondrà a l’any de la inscripció per facilitar la comptabilitat dels centres i de la SCF.

El tema de l’Olimpíada de Filosofia 2017 és Noves tecnologies i identitat humana.  La pregunta és la següent: Estan canviant les noves tecnologies la identitat humana? 

PRIMERA FASE DE PARTICIPACIÓ A L’OFC. FACULTAT DE FILOSOFIA UB.

Es proposarà als participants en la modalitat de dissertació (estudiants de batxillerat) una pregunta que centri alguns aspectes del tema, com ja es va exposar a l’anunci de l’OFC que es va fer en aquest mateix blog el mes de juny de 2016.

Per a la modalitat de dilema moral es proposarà a l’alumnat (estudiants de 4t d’ESO de cultura i valors ètics i de filosofia) un dilema que hauran de resoldre.

Els exercicis escrits es realitzaran a la Sala Gran de la Facultat de Filosofia de la UB el dia 1 de març de 2017 de 17 a 19:30 h.

Horari previst:

17-17:30 h: Acreditació dels participants. Lliurament d’etiquetes identificatives.

17:30 h: Benvinguda. Lliurament de dilema i pregunta.

17:45 h: Realització de la dissertació i del dilema.

19:15 h: Lliurament de dissertacions i dilemes.

19:20 h: Lliurament de diplomes de participació. Cloenda.

SEGONA FASE DE PARTICIPACIÓ A L’OFC- ACTE FINAL DE L’OFC. CCCB.

Com en altres edicions, la jornada final serà pública i tindrà lloc al hall del CCCB el dia 4 de març de 2017.

Horari previst:

11 h: Benvinguda i informació sobre la jornada. Comunicació dels finalistes de les dues modalitats.

11:15 h: Presentació dels vídeos de VIdees per part dels seus autors.

12:00 h: Taula rodona sobre Noves tecnologies i identitat humana. Ponents per confirmar.

13:15 h: Defenses orals dels finalistes de dissertació i de dilema moral.

14:00 h: Informació sobre la participació a l’IPO 2017.

14:15 h: Comunicació dels guanyadors i lliurament de premis. Cloenda.

 olimpii%c2%81ada-cartell

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La IV Olimpíada ja està en marxa!

La propera Olimpíada ja té tema, dates i algunes novetats que esperem que contribueixin a que continuï sent una proposta interessant i amb una bona participació de l’alumnat de batxillerat dels centres catalans.

Tema de participació a l’OFC i a l’OFE

El tema serà Noves tecnologies i identitat humana, tal com ja s’ha anunciat a la pàgina de l’Olimpiada Filosófica de España.

Podem formular la pregunta principal com segueix: Estan canviant les noves tecnologies la identitat humana? 

I algunes preguntes que poden ajudar a desenvolupar la qüestió principal poden ser les següents:

 • Poden les màquines arribar a ser persones? I a ser humanes?
 • Podem perdre la identitat humana amb les noves tecnologies?
 • És possible que ens dotem d’una identitat nova gràcies a la tecnologia?
 • La tecnologia marca el límit final de l’humà?
 • És el transhumanisme el pas següent de l’evolució de l’humanitat?

A diferència d’altres edicions, cap d’aquestes preguntes serà exactament la pregunta de la dissertació, però sí es basarà en elles. Intentem defugir la temptació de l’enfocament expositiu que faci massa ús de la memòria i incidir més en l’argumentació a partir d’idees conegudes per l’estudiant, que ha de mostrar la seva capacitat per a redactar una dissertació filosòfica al voltant de qualsevol aspecte del tema proposat.

Dates, llocs i fases de realització de l’OFC

Una de les novetats de l’OFC 2017, i que es mantindrà en edicions posteriors, és que hi haurà dues fases de realització i de selecció dels guanyadors.

Primera fase: dissertació escrita

La primera fase tindrà lloc el dia 1 de març de 2017 a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, en horari de tarda. Els estudiants disposaran d’una hora i mitja per a la realització de la dissertació escrita.

L’alumnat es podrà acreditar amb les seves dades, facilitades pel professorat en el moment de la inscripció.

El Jurat d’aquesta fase disposarà de més temps per a la correcció. Això ens permetrà no limitar el nombre de centres ni d’alumnes participants, una opció a la qual ens vèiem abocats si preteníem portar a terme les dues fases en una única jornada.

Segona fase: defensa oral

A la final d’àmbit espanyol caldrà fer una defensa oral per part dels finalistes de la fase escrita. Hem incorporat aquesta segona fase per tal de preparar bé els nostres estudiants per a la seva participació a l’OFE.

Del total de participants seran seleccionats quatre finalistes pel Jurat de la primera fase. Els finalistes hauran de fer una defensa oral de la seva posició al voltant del tema proposat en la dissertació escrita davant d’un Jurat que només jutjarà aquesta fase amb criteris específics que es troben en aquest blog.

La defensa oral serà pública i tindrà lloc al hall del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona  el dia 4 de març de 2017 de 11 a 14:30 h.

Comptarem amb propostes d’activitats per a l’alumnat participant, com ja és habitual, perquè puguin gaudir d’una jornada filosòfica intensa. Aquestes activitats estaran obertes a la participació d’estudiants, familiars i públic en general.

Entre aquestes activitats comptem amb els vídeos de reflexió i creació de la II Mostra de VIdees i el debat amb convidats que ens puguin aportar idees noves i suggerents al voltant del tema de l’Olimpíada. Podeu consultar les condicions de participació de la Mostra aquí.

Nova modalitat de participació: dilema moral

A Bases trobareu tota la informació sobre nova modalitat de participació. Està adreçada a l’alumnat de filosofia i de cultura i valors ètics de 4t d’ESO i els guanyadors ens representaran en l’Olimpiada Filosófica Española, en la qual ja és una modalitat consolidada des de fa tres convocatòries.

També hi haurà dues fases per a la selecció dels guanyadors: una primera fase escrita, en la qual hauran de resoldre un dilema moral proposat sobre el tema de l’Olimpíada; una segona fase oral, en la qual hauran de fer una defensa pública dels arguments que han fet servir per a resoldre el dilema.

Se seleccionaran quatre finalistes en la primera fase que passaran a la segona.

Dates de l’Olimpiada Filosófica de España 2017

Els guanyadors de la modalitat de dissertació i de dilema moral seran els representants de Catalunya a la IV Olimpiada Filosófica de España (OFE) que es celebrarà a Múrcia els dies 5 i 6 de maig de 2017.

Participació a l’Olimpíada Internacional de Filosofia 2017

Per primer cop obrim convocatòria per la participació en l’Olimpíada Internacional de Filosofia (IPO), un esdeveniment promogut per la UNESCO, com podem comprovar al seu Informe La filosofia, una escuela de libertad, de 2011.

L’IPO 2017 es celebrarà a Roterdam del 25 al 28 de maig de 2017. El tema serà La tolerància.

Els participants hauran d’enviar un assaig escrit en una de les llengües de participació de l’IPO (anglès, francès, alemany i castellà) sempre que no sigui la seva llengua materna i no portin més de dos anys en el país on la llengua és oficial.

Des de l’OFC farem la selecció i l’enviament a l’Instituto de Filosofía del CSIC que és l’interlocutor de l’IPO a Espanya i l’encarregat de seleccionar els participants espanyols a l’IPO. La data límit està fixada al mes de febrer. Més endavant precisarem quota de participació, criteris d’avaluació i selecció i dates.

L’Olimpíada de Filosofia de Catalunya, activitat de la Societat Catalana de Filosofia

En representació de la SCF, el seu President, Josep Monserrat i Molas, i la coordinadora de l’OFC, Dolors Alcántara Madrid, han formalitzat un acord que millorarà la gestió econòmica i jurídica i l’organització de l’OFC, a més de contribuir al manteniment de la SCF.

Segons aquest acord, l’OFC ha de complir la normativa de l’Institut d’Estudis Catalans, del que forma part la SCF. L’acord estableix els terminis d’inscripció, la quantia de les quotes i altres aspectes de l’organització de l’OFC.

Ens sembla un important pas endavant en la consolidació  de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya comptar amb la SCF, la Facultat de Filosofia de la UB i el CCCB. Entenem que l’OFC és una activitat que es porta a terme entre aquestes tres entitats i la coordinació de l’OFC, juntament amb el grup de professorat que dóna suport en tasques concretes.

Esperem poder ampliar la participació a més entitats i institucions per tal d’oferir una Olimpíada més interessant i més rica que contribueixi a difondre la tasca del professorat de filosofia de secundària, així com a tendir ponts de col.laboració entre entitats culturals, la Universitat i l’ensenyament secundari.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Des d’Oviedo i per la participació: votació del tema de la IV Olimpíada

Ara sí que s’ha acabat la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya i ho fem amb les cròniques dels alumnes catalans participants a la final espanyola a Oviedo, l’Adrián Agenjo i la Laia Tutusaus, i també amb un vídeo amb les fotografies que va fer la Lourdes Estrada, professora acompanyant.

Ja havia guanyat l’Olimpíada de Filosofia a nivell autonòmic de Catalunya. Mesos desprès hi tenia lloc un següent pas en el meu viatge filosòfic competitiu: l’Olimpíada d’Espanya a Oviedo. Certament, no sabia como seria el viatge. No sabia com seria l’hotel, si les excursions serien emocionants ni com s’organitzaria i es faria la dissertació.
Però conforme passava el temps, anava rebent informació sobre com seria el viatge. Semblava un viatge digne de fer, però no pas como pensava que seria.
Els representants de Catalunya anàvem en avió. Feia un any que no n’agafava un, el procés dels viatge aeri em feia recordar. Va ser un trajecte còmode, sense problemes. Una vegada vam arribar, vam demanar habitació. L’hotel era luxós i els companys amb qui compartia habitació eren amables i acollidors.
La dissertació es va fer amb retard, i ni tan sols vaig sortir finalista. Em va sorprendre, però quan es van fer les defenses orals va marxar la decepció; el nivell era altíssim. El primer dia vaig conèixer a molta gent, però no vaig aprofundir les relacions.
Al dissabte vam fer les excursions al preromànic i a Mieres. Allà vaig tenir l’oportunitat de conèixer a fons el grup que havíem format. No diria cap mentida si digués que van ser unes de les millors persones que he conegut en molt temps. Vam parlar i parlar com si ens coneguéssim de tota la vida.
Desprès vam anar a l’hemicicle on es feien els premis. L’acte va ser formal i tres amics meus van resultar premiats. Toca donar l’enhorabona als guanyadors. Finalment, vaig passar la nit amb aquest grup.
No vaig dormir aquella nit, també perquè vam quedar a les 5:20 al hall de l’hotel. El nostre vol sortia ben d’hora. Potser l’organització va ser una mica deficient, però els bons amics fan la tornada melancòlica i l’experiència inoblidable.

Adrián Agenjo Aguado, INS Montjuïc

No crec que pugui resumir en poques paraules tot el viscut aquests tres dies. Necessitaria fulls i fulls i no m’agradaria avorrir-vos. Per això només diré que ha sigut, ja em perdonareu el col•loquialisme, simplement genial. Ha superat les expectatives en tots els sentits. Arribar a la final és molt més del que esperava, ja que es notava que la gent anava preparadíssima i havien treballat el tema a fons. Em sento orgullosa de ser una dels 8 millors filòsofs d’Espanya! La veritat és que va ser una agradable sorpresa, tot i que vaig passar una mica de nervis al haver de fer una presentació oral totalment improvisada sobre la bellesa. Les altres exposicions van ser molt interessants, i això em porta al meu segon punt: vaig aprendre molt. Escoltant a nois de la meva edat vaig descobrir punts de vista nous i idees que no m’havia plantejat. Va ser molt enriquidor. I deixant de banda l’aspecte didàctic haig de dir que vaig conèixer unes persones molt especials. Nois i noies amb els quals podia passar de parlar dels temes més banals a tenir una discussió filosòfica sobre la subjectivització de la bellesa.
Uns dies inoblidables, immillorables. Plens de rialles, confidències i sobretot, plens de filosofia. Crec que aquesta experiència ha fet que em senti una mica més filòsofa, i per això finalment només m’agradaria animar als nois i noies de batxillerat a participar a la Olimpíada perquè, encara que no ens ho sembli, tots portem un filòsof a dins.

Laia Tutusaus Gatell, St. Peter’s School

Imatge de previsualització de YouTube

Actualment estem en període de votació del tema de la IV Olimpíada. Us proposem participar en la votació i fer-nos arribar el vostre vot en aquest blog. N’hi ha prou amb que digueu quina és la vostra opció a comentaris. Per ser tingut en compte el vostre vot només us demanem que us identifiqueu amb el vostre nom complet i digueu si sou professors/es o estudiants, de secundària o d’Universitat, o la vostra professió en qualsevol cas. Si falta alguna d’aquestes dades, ho sentirem molt però no podrem tenir en compte el vostre vot. Les opcions s’ordenaran segons el nombre de vots rebuts i es traslladaran les tres més votades a la Comissió de Coordinadors de l’Olimpiada Filosófica de España, de la qual formem part. El termini és el 20 de maig.

Les opcions són les següents:

 1. Filosofia i religió
 2. La utopia
 3. Noves tecnologies i identitats humanes
 4. Eros i filosofia
 5. La desigualtat
 6. Noves formes d’esclavitud
 7. La tolerància (Olimpíada Internacional de Filosofia, 2017)

Esperem el vostre vot!

Publicat dins de General | 24 comentaris