VI Congrés Català de Filosofia

Els propers dies 15, 16 i 17 de juny, la Societat Catalana de Filosofia, en col·laboració amb l’Associació Filosòfica de les Illes Balears, la Societat de Filosofia del País Valencià i la Societat Andorrana de Ciències, convoca el VI Congrés Català de Filosofia que se celebrarà a la ciutat de Manresa.

Aquesta edició es commemorarà els 100 anys de la creació de la Societat Catalana de Filosofia i hi són convocats els i les professionals i institucions relacionades amb la Filosofia.

L’Olimpíada de Filosofia de Catalunya també estarà present per fer difusió de la nostra activitat, la única adreçada a l’alumnat de secundària.

Us hi esperem!

Tota la informació, inscripció i programa d’activitats: https://congres-catala-filosofia.espais.iec.cat/

Publicat dins de General | Deixa un comentari

X Olimpiada Filosófica de España 2023

La X Olimpiada Filosófica d’España es va celebrar en Adeje el 28 i 29 d’abril amb la participació de 97 estudiants de secundària i batxillerat entre les quatre modalitats oficials: Dissertació, Dilema moral, Fotografia i Vídeo.

L’alumnat guanyador de la X Olimpíada de Filosofia de Catalunya: la Ingrid Rojo Garriga, en dilema moral, la Rahma El Kahan El Ferchem, en fotografia, la Xènia Thió Hortoneda i el Nil Cassany Redorta, en dissertació i la Paula Fernández Coll, Lucía Guerrero Tapia, Andrea Codina Romero i Judith Liu, en vídeo, van ser les representants de Catalunya que va obtenir la primera posició amb la modalitat de vídeo.

Aquesta edició, l’OFE ha estat organitzada per l’Associació Olimpiada Filosófica de Canàries, l’OFE i la REF i patrocinada per l’Ajuntament d’Adeje, la Direcció Insular d’Educació i Joventut del Cabildo de Tenerife, la Direcció General de Joventut, la Direcció General d’Ordenació, Innovació i Qualitat i la Direcció Territorial d’Educació de Santa Cruz de Tenerife del Govern de Canàries i la Universitat de La Llacuna.

El tribunal va estar format per:

Concha Roldán (Presidenta de la REF)
Antonio Campillo (Primer President de la REF)
Víctor Bermúdez (President de la Comissió d’Educació de la REF)
Paula Bilbao (Directora de cinema documental)

Totes les proves i actes es van realitzar en el Centre de Desenvolupament Turístic de Costa Adeje (CDTCA).

Les proves escrites corresponents a la Dissertació filosòfica i al Dilema moral es van realitzar en la tarda del divendres 28 d’abril. Al mateix temps, l’alumnat participant a les modalitats de vídeo i foto van estar visualitzant tots els treballs.

Per a la selecció de les tres fotos i els tres vídeos que passarien a la final, els coordinadors de cada comunitat els van avaluar i votar  mitjançant un formulari en línia. Una vegada finalitzades les proves de dissertació i dilema, el tribunal avaluador corresponent va valorar els exercicis realitzats i va seleccionar els tres treballs que van passar a la final.

Els noms de l’alumnat finalista de les quatre modalitats es van anunciar el dissabte 29 al matí durant l’acte final. En cadascuna de les proves, l’alumnat finalista va intervenir per l’ordre alfabètic dels cognoms.

En fotografia i vídeo, un cop visualitzat la seva producció,  l’alumnat finalista va fer una defensa pública, en un temps màxim de 5 minuts, i respondre a les preguntes del tribunal.

En dilema i dissertació l’alumnat finalista va llegir un extracte del seu treball, en un temps no superior a 10 minuts, i va defensar la seva posició a partir de les preguntes formulades pel tribunal.

Aquest és el llistat de l’alumnat guanyador d’aquesta edició:

FOTOGRAFIA

¿Cómo se enmarca la justicia?:  Juan Jesús González Marquez (Andalusia)

¿Es la justicia universal o es un lujo sólo para algunos?: Noelia Sanz de la O (Madrid)

¿Merece la pena dividirnos en fronteras?: Yasmina El Hachem Mohamed Ramdhane (Canàries)

VÍDEO

Frontera. Espacio. Ilusión (Catalunya): Paula Fernández Coll, Lucía Guerrero Tapia, Andrea Codino Romero y Judith Li

https://www.youtube.com/watch?v=UF6sNNTdWew&t=4s

Argonautas (Extremadura): Carlota Maya González, Daniel Lebrato Dieste yÁlvaro Martín Rodríguez

Doura Contess / Silogismo disyuntiva (La Rioja): Julia Martínez Alfaro, Inés de Miota y Miriam Abazova

https://www.youtube.com/watch?v=Lt6ae1-KNEg

DILEMA MORAL

Xabier Villanueva Calvo (Navarra)

Alicia Parrilla Olano (La Rioja)

Llucia Nicolau Vicens (Illes Balears)

DISSERTACIÓ

Irene Salillas Martínez (La Rioja)

Sofía Palacios García (Cantabria)

Ángela Marco Cueva (Aragón)

A més a més, en el temps lliure, ens van organitzar una visita guiada amb sorpresa i una excursió al Teide.

Per veure més imatges sobre aquestes jornades podeu visitar les nostres Xarxes Socials

https://www.facebook.com/olimpfiloOFC/

https://www.instagram.com/filo.olimpiada.catalunya/

@filoOFC

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Resultats de la final de la X Olimpíada de Filosofia de Catalunya 2023

El 4 de març vam celebrar la final de l’OFC al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona de amb la col·laboració de la Laura Pérez, Tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI en l’Ajuntament de Barcelona, l’Abdoluaye Seck, vicepresident de la cooperativa Top Manta i Responsable de formació https://topmanta.store/ca, el Zouhair Zammouri Ochen, fundador i director de Superacció, organització sense ànim de lucre, que impulsa la superació dels i de les joves en risc d’exclusió social a través de l’esport https://superaccio.org/ i l’Elhadji Abdoulye Sylla, usuari de superacció, els quals van amenitzar la jornada amb una xerrada als assistents que va enriquir la reflexió filosòfica envers la temàtica d’aquesta edició.

El tribunal va estar format per la Begoña Román, professora de la UB i especialista en ètica i bioètica, la Susana Arias, cap de mediació del CCCB i el Gonçal Mayos, professor de la UB i especialista en història moderna i política.

Els resultats per modalitats van ser els següents:

DILEMA ÈTIC

1 classificada: Ingrid Rojo Garriga, 4t ESO, St. Peter’s School, Barcelona (Barcelona)

2 classificat: Anas El Habchi, 4t ESO, Institut Ramon Berenguer IV, Amposta (Tarragona)

3 classificada: Noelia Arenas Llanas, 4t ESO, Institut Montbui, Santa Margarida de Montbui (Barcelona)

DISSERTACIÓ

1 classificada: Clara Chanivet , 2n BAT, St. Peter’s School, Barcelona (Barcelona)

1 classificada: Xènia Thió Hortoneda, 2n BAT, Institut La Salle, Girona (Girona)

2 classificat: Nil Cassany Redorta, 2n BAT, Institut Taradell, Manresa (Barcelona)

3 classificat: Oriol Orts Gracia, 2n BAT, Sagrat Cor Diputació, Barcelona (Barcelona)

FOTOGRAFIA

1 classificada: Rahma El Kahan El Ferchem, 4t ESO, Institut La Serreta, Rubí (Barcelona)

2 classificada: Paula Polina Palacios Carreras, 2n BAT, Institut Montserrat Roig, Sant Andreu de la Barca (Barcelona)

VÍDEO

1 classificada: Paula Fernández Coll, 2n BAT, Institut Vallès, Sabadell (Barcelona)

2 classificada: Sylvia Muro de Benito, 1r BAT, Institut Viladomat, Barcelona (Barcelona)

3 classificada: Aitana Morillo Carmona, 1r BAT, Institut Ègara, Terrassa (Barcelona)

 

CÒMIC

1 classificada: Aurembiaix Sánchez Prim, 2n BAT, Institut Vallès, Sabadell (Barcelona)

2 classificat: Pietra Cháves Ferreira, 4t ESO, Institut Montserrat Roig, Sant Andreu de la Barca (Barcelona)

3 classificat: Iván Gómez Carrascosa, 4t ESO, Institut Montserrat Roig, Sant Andreu de la Barca (Barcelona)

Des de l’organització agraïm la implicació en aquest projecte als 51 centres i al respectiu professorat que ha motivat i preparat a l’alumnat participant en aquesta edició i agrair a tots els i les assistents al esdeveniment per la seva presència al CCCB.

Una menció especial a la generositat del tribunal, que va fer una tasca excel·lent, així com a la simpatia i proximitat dels nostres convidats.

També agrair a ECC Còmics per donar-nos els premis per als i les finalistes i guanyadors i guanyadores de les modalitats de Còmic.

Per suposat, agrair el suport de la Societat Catalana de Filosofia i al Centre de Cultura Contemporània per cedir-nos el seu magnífic espai per celebrar aquest acte.

Moltes gràcies!

Pel que fa a la final espanyola (OFE), enguany, per fi, se celebrarà de manera presencial a Adeje, Tenerife, els dies 28 i 29 d’abril de 2023. En breu contactarem amb els guanyadors i guanyadores per coordinar el viatge.

Molta sort per als nostres i les nostres representants i, de nou, moltes gràcies a totes les persones que heu fet possible i doneu sentit a l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya.

En breu us compartirem unes imatges.

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Proves presencials OFC 2023

Avui 16 de febrer han tingut lloc les proves presencials de dilema moral i dissertació a les diferents seus del territori català.

La pregunta proposada per a la coordinació de dissertació formada per la Myriam Gallego Rodríguez i la Sílvia Rodríguez Martínez ha estat la següent:

Els ciutadans hauríem de desobeir les lleis d’immigració que vulnerin els drets humans i assumir els riscos i costos que això ens pugui suposar?

D’altra banda, el dilema proposat per la coordinadora d’aquesta modalitat, l’Eva Pérez Díaz ha estat el següent:

La Fàtima és una alumna de família musulmana que estudia en el teu institut. Des que era petita, Fàtima s’havia adonat que alguns dels costums i idees que li ensenyaven a casa eren diferents de la de la resta de companys de classe: diferents menjars, vestits, dies de festa i pràctiques religioses. Per a ella, tant Nadal com Setmana Santa eren tan sols unes vacances escolars sense referències religioses i com era lògic, no anava a classe de religió, igual que altres companys de classe.
A l’estiu visita el Marroc amb la seva família i en aquest mes descobreix un nou model d’identitat personal. Com a dona i com musulmana se sent orgullosa de la seva cultura i decideix practicar la religió musulmana amb més dedicació, mostrant en públic les seves noves pràctiques. Per això, el primer dia de classe després de les vacances es va presentar a l’institut vestida d’acord amb les normes socials tradicionals de la seva religió: el seu cap estava cobert amb el hijab. Portava posat també un vestit ampli que no s’ajustava a la forma del seu cos i no mostrava ni un centímetre de la seva pell excepte la cara i les mans.
Els seus companys es van quedar molt sorpresos. Les seves amistats més pròximes, van començar a fer-li preguntes i molt aviat es va iniciar una animada discussió. El tema central era el sentit que tenia vestir-se així. Alguns amics deien que era un símbol clar de l’opressió de les dones en el món musulmà i de l’endarreriment de l’Islam, una creença sobre els països musulmans que gaudia d’un ampli suport entre els companys de classe. Fàtima, recolzada per altres amics, negava estar sotmesa a cap regla opressiva. Havia decidit lliurement portar el vel i per a ella era un símbol d’afirmació religiosa i cultural, una manera de mostrar orgull cap a la seva família i la tradició del seu país d’origen. És més, afirmava que se sentia més lliure amb el vel, ja que l’alliberava de la mirada sexualitzada d’alguns homes. Passat els dies, la seva nova vestimenta es va normalitzar dins l’aula i Fàtima va poder comprovar que ningú parava esment al seu vel.
No obstant això, van aparèixer queixes de famílies i alumnat que no volien que s’exhibissin aquest tipus de peces en el centre. La junta directiva va decidir convocar una sessió del consell escolar per a prendre una decisió. El tema era introduir una norma en el Reglament de règim intern que prohibís l’ús de símbols religiosos.

Si fossis un membre del consell escolar què votaries?

Us deixem unes imatges que ens omplen d’orgull envers la implicació del professorat i del nostre alumnat.

Desitgem molta sort a l’alumnat participant i us esperem a tots i a totes a la final del 4 de març al Centre de Cultura de Barcelona.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Recordatori general dijous 16 de febrer

El proper dijous 16 de febrer és el dia en què es realitzaran les proves presencials de dissertació i dilemes morals a les diferents seus, així com també serà el dia en què haureu de lliurar les produccions de les diferents modalitats per correu electrònic seguint les orientacions per cadascuna d’aquestes.

Per aquest motiu us fem un recordatori general:

  1. Modalitats de dissertació i dilemes morals

– L’alumnat ha de portar el seu propi ordinador amb la bateria carregada per tal de poder realitzar la prova i, en acabar, enviar-la per correu electrònic segons les orientacions que els membres de l’equip de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya us faran en aquell moment (les aules reservades per a les proves disposen de WIFI per poder realitzar l’enviament).

– L’horari de les proves serà de 18 a 19:30h

L’horari de convocatòria variarà en funció de les seus:

Barcelona: 17:15h Facultat de Filosofia de la UB, Sala Jane Addams. Carrer de Montalegre, 6, Barcelona.

Manresa: 17:45h Institut Lacetània Av. de les Bases, 51-59, Manresa

Girona: 17:30h Facultat de Lletres de la UdG, Aula C1. Plaça Josep Ferrater i Móra, 1, 17004, Girona.

Tarragona: 17:45h Facultat de Lletres, Universitat Rovira i Virgili, Aula 419, Avinguda Catalunya, 35, Tarragona.

  1. Modalitat de fotografia filosòfica. Cal lliurar màxim dijous 16 de febrer a les 23:59h

– Cada centre enviarà les fotografies anomenades només amb un pseudònim al correu electrònicolimpiadafotografia@gmail.com

– Caldrà adjuntar un document amb totes les dades de l’alumnat participant: nom, cognoms, DNI, centre educatiu, curs, professor/a i el pseudònim amb què ha estat anomenada la fotografia.

– Caldrà adjuntar, si s’escau, un arxiu adjunt amb les cartes d’autorització de l’ús d’imatge (que us hem facilitat per correu electrònic) de les persones que apareguin en les fotografies.

  1. Modalitat de vídeo filosòfic. Cal lliurar màxim dijous 16 de febrer a les 23:59h

Es pujarà el vídeo a Youtube amb el nom del títol. Cal evitar que el canal o qualsevol altre aspecte reveli el nom dels autors o del centre.

– S’enviarà l’enllaç del vídeo amb pseudònim a olimpiadavideos@gmail.com.

– Caldrà posar al cos del missatge les dades dels autors/es del vídeo: nom i cognoms, DNI, centre educatiu, curs, professor/a, localitat i el títol del vídeo.

– Caldrà adjuntar, si s’escau, un arxiu adjunt amb les cartes d’autorització de l’ús d’imatge de les persones que apareguin en els vídeos.

  1. Còmic filosòfic. Cal lliurar màxim dijous 16 de febrer a les 23:59h

– Cada centre enviarà els còmics anomenats només amb un pseudònim al correu electrònicolimpiadacomic@gmail.com

– Al missatge caldrà fer constar les dades dels autors/es del còmic: nom i cognoms, DNI, centre educatiu, curs, professor/a, localitat, el pseudònim amb què ha estat signat i el títol del còmic.

Desitgem que gaudiu de la X Olimpíada de Filosofia de Catalunya

Moltes gràcies, per endavant per la vostra participació i implicació i defensa de la Filosofia dintre i fora de les aules.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Acreditació formació Departament d’Educació/ Equip de correctors i correctores de dissertació i de dilemes morals

Us recordem que podeu acreditar hores de formació reconegudes pel Departament d’Educació participant en una d’aquestes tres opcions:

1. Participar a l’Olimpíada amb alumnat + presentació d’una proposta didàctica per treballar alguna de les modalitats de l’Olimpíada i que passarà a formar part d’un banc de recursos a l’abast de tothom qui els vulgui fer servir.
2. Participar a l’Olimpíada amb alumnat + corregir en la modalitat de dissertació.
3. Participar a l’Olimpíada amb alumnat + corregir en la modalitat de dilemes.

Per formar part de l’equip de correctors caldrà assistir a les reunions informatives i arribar a corregir en alguna de les dues modalitats.

Dilluns 23 a les 18h tindrà lloc la reunió informativa per a la modalitat de dissertació: https://meet.google.com/zxi-wdpg-mnu
Dimarts 25 a les 18h serà el torn de la modalitat de dilemes: https://meet.google.com/hdm-knon-hmj

La selecció de correctors i correctores per modalitat serà en funció del volum dels i de les participants.
Per això, és recomanable assistir a les dues reunions.
Us hi esperem!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Dia mundia de la Filosofia 2023

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Cartell guanyador OFC 2023

Ens plau presentar el cartell guanyador d’aquesta edició que serà la imatge de la X Olimpíada de Filosofia de Catalunya. Volem donar l’enhorabona al Pol Moyes de l’Institut Montbui de Santa Margarida de Montbui i al seu professor Jaume Domingo. També volem agrair la participació a la resta l’alumnat i al professorat involucrat.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Accès a la presentació de l’OFC 2023

Per als qui no vau poder assistir a la reunió de presentació de l’OFC 2023 o per als qui vulguin consultar-la, us facilitem un enllaç perquè pugueu accedir.

https://docs.google.com/presentation/d/1FlNYuyp_oNvaigfxsVJCD-1IPvYUgoewCOuptLLLPBU/edit?usp=drivesdk

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Preguntes guia per treballar la temàtica: Fronteres i Justícia global

Com cada edició, des de totes les comunitats que participem en l’Olimpíada de Filosofia, es proposen i comparteixen preguntes guia per facilitar la reflexió envers la temàtica proposada. Aquest any: Fronteres i justícia global.

Us les compartim!

-Són compatibles la globalització i la justícia?
-Poden ser justes les fronteres?
-Un món sense fronteres seria un món més just?
-Tenen sentit les fronteres en un món globalitzat?
-Hi ha guerres justes en un món globalitzat?
-Si els drets humans són universals, és possible l’accés universal al dret a la justícia en un món amb fronteres polítiques?
-Quins canvis provocaria en la nostra comprensió del món i de l’ésser humà l’eliminació de les fronteres?
-Són indestructibles les fronteres entre cultures?
-Són possibles les fronteres humanes?
-Immigració: una qüestió estatal o internacional?
-Internacionalitat o cosmopolitisme?
-Quin és el paper dels mitjans de comunicació amb el seu relat sobre les fronteres i la justícia?
-Té sentit avui dia el concepte d’Estat-nació?

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari