Bases generals

PREÀMBUL

L’Olimpíada de Filosofia de Catalunya (OFC) és un concurs per a alumnes de filosofia de secundària dels centres educatius de Catalunya, que es va celebrar per primer cop l’any 2014. Aquesta activitat es va començar a celebrar el 1993 a l’àmbit internacional (IPO). Va rebre el suport de la UNESCO al seu Informe de febrer de 1995 i des de 2001 s’organitza amb el seu suport.

L’Institut de Filosofia del CSIC i la Red Española de Filosofía (REF) formen part del FISP, responsable de l’organització de l’IPO. La REF integra l’Olimpiada Filosófica de España (OFE), de la qual forma part l’OFC, juntament amb la resta de coordinacions autonòmiques.

L’Olimpíada de Filosofia de Catalunya és una activitat promoguda per la Societat Catalana de Filosofia en col.laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. La coordinació està a càrrec de professorat de secundària, amb l’ajuda del personal d’Administració de la SCF i del Servei Educatiu del CCCB.

1. OBJECTIUS

 • Promoure l’educació filosòfica a l’escola secundària i fomentar l’interès dels estudiants per la filosofia.
 • Contribuir al desenvolupament del pensament crític, argumentat i creatiu dels estudiants amb la proposta de les activitats objectes del concurs.
 • Promoure la reflexió filosòfica sobre el coneixement, la ciència, l’ètica, l’art i les ciències socials, atenent tant a les aportacions de la tradició com  a les contemporànies.
 • Donar visibilitat a la tasca de professorat i alumnat de filosofia de secundària i ampliar el seu abast més enllà de l’aula, oferint un espai de trobada i exercici filosòfic públic i obert amb la participació de pensadors, creadors i investigadors de diferents àmbits del coneixement.
 • Fomentar la participació en l’àmbit espanyol i internacional proposant estudiants tant per a l’OFE com per a l’IPO.
 • Construir ponts i establir vincles de col·laboració estables entre institucions i entitats d’àmbit universitari i del món de la cultura a Catalunya, tant públiques com privades, i la coordinació de l’OFC.

 2. PARTICIPANTS

 • Podran participar tot l’alumnat de les matèries de Filosofia de 3r, 4t d’ESO i de Batxillerat dels centres educatius de Catalunya.
 • El Seminari de Filosofia de cada centre podrà presentar fins a tres participants per modalitat.

3. MODALITATS DE PARTICIPACIÓ 

 • Hi haurà cinc modalitats de participació a l’OFC: dissertació per a l’alumnat de Batxillerat, dilema moral per a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, fotografia filosòfica per a l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat, vídeo per a l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat i Còmic filosòfic (pròpia de l’Olimpíada de Catalunya), oberta a tots els nivells.
 • Les Bases de la participació de cada modalitat es troben a les pàgines específiques d’aquest mateix blog.
 • Els criteris d’avaluació que a aplicarà el Jurat són els publicats en aquest blog a l’apartat corresponent.
 • Es facilitaran recursos i propostes didàctiques per treballar a l’aula. El professorat de filosofia de Catalunya que vulgui proposar materials per ajudar a la preparació de l’Olimpíada ho podrà fer enviant un correu a filo.olimpiada.catalunya@gmail.com fins al 16 de desembre de 2023. Aquests materials seran incorporats al blog
 • de l’Olimpíada.
 • Es podrà participar en català o en castellà.

4. INSCRIPCIÓ

 • La inscripció la realitzarà el professorat de filosofia del centre a través d’un formulari que es trobarà al blog de l’Olimpíada i a la Convocatòria publicada en aquest blog.
 • En cada convocatòria s’especificaran les dates d’inscripció.
 • Per poder inscriure a l’alumnat, caldrà fer el pagament d’una quota d’inscripció de centre que dependrà del nombre d’alumnes que es presentin. No es considerarà formalitzada la inscripció sense el pagament de la quota.
 • L’import de les quotes es destinarà a les despeses d’organització de l’Olimpíada, inclosa la quota d’inscripció a la final d’àmbit espanyol i  la despesa del viatge dels representants catalans  de cada modalitat i del seu acompanyant  a l’OFE. Totes les despeses han de complir el marc regulador de les entitats públiques com l’IEC, del qual forma part la Societat Catalana de Filosofia (SCF) i que gestiona l’OFC.

5. PREMIS

 • Els guanyadors i finalistes de cada modalitat rebran diplomes acreditatius.
 • Els centres i l’alumnat participant rebran un diploma acreditatiu en format digital.

6. ORGANITZACIÓ

 • La dissertació i el dilema moral es realitzaran un dia lectiu fora d’horari escolar en les diverses seus de l’Olimpíada arreu del territori català.
 • La defensa oral pública dels finalistes tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona un dissabte i en horari de matí.
 • Els finalistes s’anunciaran al blog dies abans del dia de les defenses orals.
 • Es faran públics els guanyadors de les cinc modalitats al final de l’acte públic al Centre de Cultura Contemporània el mateix dia.
 • Els guanyadors de cada modalitat (a excepció de la modalitat de Còmic) seran els representants de Catalunya en la final d’àmbit estatal espanyol.

7. JURATS

 • Tots els Jurats estaran coordinats per professorat de filosofia, que no formarà part del jurat de correctors.
 • Els correctors seran majoritàriament professors de filosofia. En les modalitats de còmic, fotografia i vídeo es podrà convidar a participar com a avaluadors a professionals de l’especialitat.
 • El Tribunal de la defensa oral estarà format per professorat universitari i membres del Servei educatiu del CCCB.

8. RECUPERACIÓ DELS TREBALLS

 • Tots els treballs presentats, de totes les modalitats, quedaran en possessió de l’organització per a la seva possible publicació amb Llicència Creative Commons.

9. OLIMPIADA FILOSÓFICA DE ESPAÑA 

 • Els guanyadors  seran els representants de Catalunya en la Olimpiada Filosófica de España (OFE) en la modalitat de dissertació, dilema moral, fotografia filosòfica i vídeo filosòfic.
 • Des de l’organització de l’OFC es cobrirà la despesa de la inscripció i del viatge dels guanyadors de les diferents modalitats i del seu acompanyant i representant de l’OFC.
 • Les despeses de l’estada durant l’OFE aniran a càrrec de l’organització de l’OFE.

29 respostes a Bases generals

 1. Jaume Domingo diu:

  Com es pot formalitzar el pagament una vegada feta la incripció?

 2. Lourdes Estrada diu:

  Quin dia se celebra l’Olimpíada d’enguany? I quin és el premi? Gràcies!

  • olimpiada1 diu:

   Bon dia, Lourdes.
   L’Olimpíada es celebra el dissabte 27 de febrer de 2016. Si vas a la pàgina d’Inici trobaràs tota la informació a la Convocatòria.
   Els dos guanyadors són els representants de Catalunya en la final de l’Olimpiada Filosófica de España. Intentem fer-los un obsequi, apart del diploma de participació, però no disposem de cap mena d’ingrés tret del de les quotes de participació. L’estada completa al lloc on es celebra l’Olimpiada Filosófica de España està coberta pels organitzadors d’aquesta. Des d’aquí cobrim la quota de participació. Les despeses del viatge han d’anar a càrrec de l’alumne participant o del centre en el qual estudia. Fins ara, quan els guanyadors han estat estudiants de centres públics, la despesa del viatge ha estat coberta pel centre, però això ha estat a criteri dels centres.

   Ens agradaria poder cobrir les despeses del viatge dels estudiants representants de Catalunya, però ara per ara no hem aconseguit que ningú ens aporti els pocs diners que ens caldria per poder fer-ho.

   L’Olimpiada Filosófica de España 2016 serà a Oviedo els dies 15 i 16 d’abril.

   Salutacions cordials.

 3. Núria diu:

  On es pot trobar més informació de la que s’exposa en aquest document, per formar part del jurat? Hi ha coses que no em queden clares, per exemple: reunió prèvia, ja s’ha fet?

  Moltes gràcies,

  Núria

  • olimpiada1 diu:

   Bon dia, Núria.

   Si no has trobat la informació és perquè no es troba a les Bases la concreció de dates de cada Olimpíada. Això es troba a cada Convocatòria. Les Bases exposen els aspectes generals.

   Quan es fa la inscripció, el professor/a que la fa informa del seu interés per formar part del Jurat, igual que facilita les dades del centre, les dels alumnes, etc… Tot es fa constar en el formulari d’inscripció que està enllaçat a la Convocatòria, que trobaràs a la pàgina d’Inici d’aquest blog. No hem fet encara la reunió perquè les inscripcions estan obertes fins al 30 de desembre. Un cop tancades sabrem quants membres del Jurat necessitem i els convocarem a una reunió en la qual s’exposaran els criteris, les orientacions per a la seva aplicació correcta, la forma com procedir en la correcció i en la tria dels guanyadors/es, a més de que caldrà nomenar un President/a entre els membres del Jurat. Per tant, la reunió no es farà fins al gener de 2015.

   Salutacions cordials.

 4. Diana Escudero diu:

  Bon dia,

  Ens agradaria saber si també poden participar els alumnes de 2 bat.

  • olimpiada1 diu:

   Hola Diana. Es poden presentar alumnes de 1r i de 2n de Batxillerat. Només dos per centre quan hi ha dues linies de Batxillerat o més. En els centres d’una línia, un únic alumne, que pot ser de 1r o de 2n. Salutacions

  • olimpiada1 diu:

   Hola Diana.
   Es poden presentar alumnes de 1r i 2n de batxillerat. Dos per centre en el cas de centres de dues línies de batxillerat o més. Un per centre en el cas de centres amb una línia de batxillerat. No cal que els dos alumnes siguin de 1r o els dos de 2n, n’hi ha prou amb que siguin de batxillerat. Salutacions cordials.

 5. Diana diu:

  Només es poden presentar els alumnes de primer de bat?

 6. Rosa Gurrera diu:

  Bon dia!
  Igual estic espessa, però hi ha manera de saber com i quan s’ha de fer la inscripció per a la IV Olimpíada, la d’aquest curs 2016-17? Veig que les bases no ho especifiquen…
  Gràcies!

  • olimpiada1 diu:

   Bon dia, Rosa. No hem publicat encara la convocatòria de la IV Olimpíada. Les Bases són de caràcter general. Les convocatòries es publiquen a la pàgina d’inici i es fan de nou cada curs. Fins a finals d’octubre no publicarem la convocatòria i us podreu inscriure a partir del 1 de novembre. Hem modificat la quota d’inscripció a causa de la nova modalitat de participació i també la gestió. A més, tenim pendent publicar la pàgina de recursos específics del tema de la IV Olimpíada. Salutacions.

  • olimpiada1 diu:

   Bon dia, Rosa. La inscripció no s’obre fins que no es convoca l’Olimpíada, que encara no hem fet. Les Bases són de caràcter general i la convocatòria de cada Olimpíada es fa de nou cada curs. La publicarem a finals d’octubre i podreu inscriure-us a partir de novembre. Les quotes i la gestió han canviat a causa de l’ampliació de modalitats de participació. Salutacions.

  • olimpiada1 diu:

   Hola Rosa. La convocatòria no s’ha publicat encara. La fem de nou cada curs. Les Bases són generals. Publicarem la convocatòria a finals d’octubre i a partir de llavors us podreu inscriure. Salutacions.

 7. Juan Manuel Checa diu:

  Hola:

  Ja estan en marxa les olimpiades de 2017? Ens podem inscriure? Perquè tinc un alumne que vol participar-hi.

  • olimpiada1 diu:

   Hola Juan Manuel,

   Sí, ja estan en marxa. A la pàgina principal trobaràs tota la informació. La inscripció s’obrirà el dia 1 de novembre. La Convocatòria es publicarà al blog i també s’enviarà als centres. Gràcies per l’interés!

  • olimpiada1 diu:

   Hola Juan Manuel,

   Espero que hagis rebut la informació al correo del teu centre. Si no, en aquest blog la trobaràs. També la inscripció per a totes les modalitats de participació. Per qualsevol dubte, ens escrius al email de l’Olimpíada, que es troba a Contacte.
   Salutacions.

 8. Félix Eroles diu:

  Bon dia,

  Em queda clar que podrem presentar 2 alumnes a la dissertació ja que tenim 3 i 2 línies a Batxillerat.

  Però podem presentar alumnes al dilema moral de Batxillerat? Penso que no, però per preguntar no hi perdo res 🙂

  Gràcies, Félix

  • olimpiada1 diu:

   Hola Félix,

   La modalitat de dilema moral és per a alumnes de 4t d’ESO només. Pots presentar alumnes de batxillerat a la convocatòria de la Internacional, a més de a la de Catalunya. A més, properament obrirem la convocatòria per la Mostra de VIdees, que és per alumnes de batxillerat també.

   Salutacions.

 9. Luis María Llena diu:

  A l’apartat 3 diu: “seguint les pautes de la dissertació que es troben a aquest mateix blog”. Ens podríeu indicar on? No les trobem. Gràcies.

 10. Luis María Llena diu:

  Perdoneu, ja ho hem trobat les pautes per a la dissertació a criteris d’avaluació.

  Una altra qüestió, els participants poden ser alumnes de 2n Batxillerat o han de ser de 1r?

  Gràcies.

  • olimpiada1 diu:

   Els alumnes que participen a dissertació poden ser de 1r o de 2n de batxillerat indistintament. El tema es troba relacionat amb el temari de 1r perquè els d’aquest nivell també puguin participar-hi, sempre a criteri del professor que decideix com selecciona a qui participa. Si no està clar algun aspecte de les pautes de la dissertació, fes-nos-ho saber perquè ho millorem. Gràcies!

 11. Carme Mallafré Martínez diu:

  Bona tarda,

  No sé si ho he entès prou bé. És possible inscriure algun alumne a l’Olimpíada internacional de filosofia? El tema a tractar ja s’ha proposat?
  La convocatòria ja s’ha concretat? Si és així no sé trobar-ho?

  Moltes gràcies.

  Carme

 12. Adrià diu:

  bon dia, el premi de totes les modalitats és un diploma?
  Gràcies

  • olimpiada1 diu:

   Hola Adrià,

   encara hem d’acabar de tancar el tema dels premis però creiem que és probable que puguem incloure algun altre detall com hem pogut fer en els altres anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *