Per als vídeos

El format de vídeo permet elaborar una proposta visual i filosòfica que, a més d’una tesi o idea central, expliciti l’argument o arguments que donen suport a aquesta.

Cal insistir que la paraula ha de quedar marginada, fins i tot millor si no apareix tret del títol o apareix com a objecte. Es tracta de que els recursos visuals i en moviment expressin les idees i les reflexions dels autors del vídeo al voltant del tema.

Caldrà haver treballat les idees i els continguts, però aquí ens centrarem en aportar alguns recursos per al treball a l’aula.

Us proposem dos vídeos ben diferents per a treballar a l’aula amb els vostres alumnes des del punt de vista filosòfic i de l’anàlisi del vídeo de creació.

El primer és un vídeo del creador Jan Svankmajer titulat Diàleg.

La proposta de treball a l’aula tindria dues vessants:

-la conceptual, al voltant del que és i no és un diàleg, del que ens vol dir l’autor, etc.

-la tècnica i creativa, tenint en compte que ha fet servir la tècnica de Stop Motion, comentar els aspectes tècnics i originals que fan de l’autor un creador reconegut en el seu ámbit de curts d’animació.

El segon vídeo que us proposem no és un vídeo de creació si entenem com a tal el que suposa un treball amb les imatges ja preses. És el vídeo d’una proposta de dansa del coreògraf Olafour Eliasson que ens ofereix una reflexió sense paraules i sense tècniques experimentals. L’experimentació està en la narració i la interpretació dels protagonistes: en el que ens vol transmetre i, sobretot, perquè.

Val la pena veure tot el vídeo per copsar el seu significat. És un exemple de com les tècniques són rellevants per a transmetre una idea i han de servir a aquesta i no a la inversa.

Com a tercera i última proposta un vídeo que un geni, Samuel Beckett, li va proposar a un altre, Buster Keaton. No hi ha so, és totalment mut. El podeu treballar temàticament i també des de la realització, guió i interpretació. Es titula Silenci i estem segurs que trobareu interessant treballar la tesi i l’anàlisi tècnica.