Recreació del “Bacus” de Caravaggio

“Bacus” és la meva obra preferida de Caravaggio i es pot contemplar a la Galeria dels Uffizi de Florència, a Itàlia. Dins la llarga trajectòria de l’autor crec que “Baco” destaca el no ser tan agressiva a nivell de llum i de composició. Simplement veiem un jove disfressat de déu Bacus que incita de manera sensual a l’espectador a unir-se a la seva petita festa. També m’agrada molt com pinta de manera tan precisa les diferents textures de fruites, teles i vidre; per no parlar de la bellesa de la composició triangular del personatge i la disposició dels objectes.

La idea era recrear aquesta obra pictòrica en una fotografia pel pòster d’un curtmetratge. Aquest és el resultat:

Marc Camardons

3r curs ESCAC

Publicat dins de Arts, Déus, General, Pintura | Etiquetat com a , | 1 comentari

Perseu i les Gòrgones

Estela, alumna de Textos narratius grecs, ens explica en grec antic el mite de Perseu i les Gòrgones.

El coneixíeu? Té alguna relació amb Sant Jordi? Té pervivència en la literatura, el cinema, l’art, la música, el llenguatge…?

Publicat dins de Cicles mítics, Monstres | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Pervivència de la mitologia grega a “Tiktok”

“Tiktok” és una xarxa social de contingut molt divers amb més de 500.000.000 usuaris. L’aplicació consisteix en utilitzar sons com ara cançons, fragments de diàlegs de sèries o pel·lícules, o sons gravats per un mateix per tal de crear vídeos de 15 segons ja sigui actuant, fent “lip-sync”, ballant o en general ensenyant tot tipus de talent.

Aquesta xarxa es mou per tendències i modes, i recentment s’ha creat una molt relacionada amb la mitologia grega. Aquesta moda posa com a context un grup de joves que descobreixen que són fills dels principals déus grecs, com ara Zeus, Afrodita, Ares, Hades, etcètera. Vestint-se, maquillant-se i actuant com aquestes divinitats donen a conèixer tant els déus com els seus símbols o atributs. Tot i que en molts casos no siguin exactes en la seva representació donen visibilització a la mitologia de l’antiga Grècia despertant interès pel tema al públic molt divers que té l’aplicació.

A continuació, adjunto uns quants exemples de diferents usuaris que han aconseguit un gran resultat:

Hades ( @honeywithaj )
https://vm.tiktok.com/XGabnH/

Zeus ( @broghansemrad )
https://vm.tiktok.com/XGCvyJ/

Persèfone ( @sabquesada )
https://vm.tiktok.com/XGAcWH/

Dionís ( @alachann )
https://vm.tiktok.com/XGAdLx/

Ares ( @honeywithaj )
https://vm.tiktok.com/XGUSB3/

Hera ( @xvickk )
https://vm.tiktok.com/XG5TU3/

Si voleu en podeu veure més i, fins i tot, fer el vostre Tik ToK mitològic #mitologia.

Aixa Santamaria Sánchez
1r Batxillerat B

Publicat dins de General, Pervivència | Etiquetat com a | 1 comentari

Les semblances en ser diferents

En aquest blog vinc a comparar Heràcles, fill de Zeus amb Alcmena, i qui va destacar sobre tota la gent per la seva força, amb Midoriya, de l’anime Boku No Hero Academia, qui va néixer sense poders en una societat en la qual no tenir una habilitat és estrany. La comparació? Tots dos són diferents de la resta: el primer sobresurt per la seva força i grandesa i el segon destaca per la seva falta d’habilitat. Encara que no ho sembli, tots dos comparteixen el ser diferents, però seguint l’anime, Midoriya aconsegueix un gran poder que el fa sobresortir més i ser més fort que ningú, cosa en què també s’assembla a Heràcles, qui des de sempre ha cridat l’atenció per la seva força.

 

Izuku Midoriya, de l’anime Boku No Hero Academia.
Hèracles
Jena
Publicat dins de General, Herois, Mitologia comparada | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Mitologia grega al Carnaval de Premià de Mar

El carnestoltes (del llatí Carnes tollitas “carns llevades”) és una festivitat que es basa en el divertiment i l’originalitat de la gent, tant de nens com d’adults. No distingeix entre edat, sexe, raça o religió, sinó que tothom té dret a gaudir d’ella independentment de la seva identitat. Tot i això, acostumem a atribuir aquesta festa als més petits ja que són innocents, imaginatius i poden arribar a ser feliços amb petites coses. Però cada any són més els pares i mares que s’impliquen, d’una manera o d’una altra, en aquesta festivitat. El carnestoltes ha esdevingut una de les festes més esperades per a la gent, juntament amb els Reis. El passat diumenge 23 de febrer, a Premià de Mar es va celebrar la XXXIV Rua de Carnaval, fent una desfilada pel carrer principal del poble, la Gran Via.

A més d’augmentar el nombre d’adults implicats, ha augmentat també l’originalitat i la imaginació d’aquests. Des del més simple, fins el més complex i inèdit, així ha estat, un any més, el carnestoltes de Premià de Mar. Escoles d’ensenyament i de ball, associacions culturals i educatives, s’han unit per omplir els carrers de màgia, imaginació i il·lusió.

En aquesta edició es va poder veure gent disfressada de la pel·lícula d’Aladdin, d’estrelles acompanyades d’un Sol i el planeta Terra, plantes carnívores i també algunes comparses han recorregut a temes actuals, com el canvi climàtic o la contaminació, per a conscienciar la gent de la situació que estem vivint. Unes altres, en canvi, han recorregut a un passat del més original per sorpresa nostra, personatges de mitologia grega. Hi va haver una comparsa que representà tres figures mitològiques inigualables i molt característiques: Posidó, Hades i Zeus. Els tres déus principals de la mitologia grega i de l’Olimp eren acompanyats per guerreres denominades hoplites. Tots junts van contribuir a rememorar un passat històric i ric, culturalment parlant.

Posidó va ser representat amb el seu trident, uns cabells llargs i blancs, i una corona simbolitzant la divinitat; Hades era clarament reconegut per les banyes, l’arma, l’escut i l’armadura amb una calavera dibuixada al centre; Zeus, el déu dels déus de l’Olimp, era representat amb un gran vestit blanc combinat amb cintes daurades, fent-lo més majestuós, una corona de llorer al cap i un arma a la mà amb forma de raig, el símbol més característic de Zeus. Les guerreres (hoplites) duien casc, armadura i escut. Aquest últim es caracteritzava per dur, al centre, la lletra pi (π). A l’esquena portaven quatre espases, enganxades les unes amb les altres diagonalment.

Nosaltres no vam dubtar en fer-nos una fotografia amb ells per tenir-la de record i poder mostrar que la mitologia grega es pot trobar a qualsevol lloc!

Fila de dalt, d’esquerra a dreta: Posidó, Ares, Zeus, Paula Cortés Fila d’abaix, d’esquerra a dreta: Paula Nieto, Nadia Castillo, Xènia Ruiz

Ainara González, Paula Cortés, Paula Nieto, Nadia Castillo i Xènia Ruiz

Grec 2

Publicat dins de Actualitat, Déus, General | Etiquetat com a | Deixa un comentari