Aliments transgènics, riscos o beneficis?

El tema dels aliments transgènics ha portat sempre molta controvèrsia. Aquests aliments són productes obtinguts a partir     d’organismes modificats genèticament (OMG) que són organismes als quals se’ls ha modificat els gens o se’ls ha incorporat gens d’altres espècies mitjançant tècniques d’enginyeria genètica.

S’hi pot estar en contra o a favor, s’hi pot estar d’acord en alguns punts i en altres no…però sobretot el que cal és ESTAR BEN INFORMAT.

Aquí hi ha unes quantes webs que us poden servir per trobar arguments de les dos bandes, a partir dels quals se’n pot fer un debat:

http://revistasentir.com/els-aliments-transgenics/

http://www.xtec.es/~ivilater/enlinia/transgenics/index.htm

http://www.somloquesembrem.org/index.php?id=7

 

A més a més us afegeixo un enllaç d’un video dels matins de tv3 :

aliments transgènics (matins)

ABANS DE POSICIONAR-TE: INFORMA’T!

 

 

 

 

 

 

 

22 comentaris a “Aliments transgènics, riscos o beneficis?

 1. Jo estic a favor de crear aliments trangènics pel consum, ja que de química n’hi haurà igualment al nostre cos, si més no, no serà per culpa dels aliments trangènics, que els han modificat per ser inmunes als insectes, serà per culpa dels pesticides que hi tiren a les plantes i a la terra, a més a més, si conrreant aliments trangènics s’obté una major producció d’aliments, podriem disminuir o fins i tot acabar amb la fam.

 2. Jo, personalment, no puc dir res, el tema dels aliments transgenics no està prou investigat com per a “judjar” si es bo o dolent.
  De totes maneres la naturaleza es millor deixar-la tal i com la van trobar els nostres antepassats, no cambiar l’estructura de l’ADN per al nostre benefisi perqué ens pot sortir el tir per la culata…

 3. jo no estic ni a favor ni en contra pero si em preguntes cap a quin canto em decanto mes probablement et dire que estic mes en contra que a favor. com totes les coses en aquest mon els trangenits tenen ventatges i desventatges pero si et dic la veritat, mai m’he fixat en aixo i no començare a fer-ho ara. aixi es que he arribat a la conclusio de que a mi no em molesten pero cada persona pot pensar el que vulgui i totes les opinions son totalment respetables.

 4. ALIMENTS TRANGÈNICS
  Segons diu el diccionari els aliments transgènics és aquell aliment obtingut d’espècies a les quals s’ha afegit de manera artificial gens que no els són propis mitjançant tècniques de biotecnologia i enginyeria genètica. La incorporació d’aquests aliments transgènics al mercat alimentari, ha provocat certa controvèrsia i debat científic, polític i social respecte als seus possibles beneficis i inconvenients. Jo personalment crec que els aliments transgènics són dolents tant com per la salut, el medi ambient i l’economia, ja que com diuen els Científics , però encara en estudi, “ Els principals riscs d’efectes nocius dels aliments transgènics en la salut, són la transferència de la resistència antibiòtica dels organismes modificats genèticament cap als humans o animals anul•lant l’efecte als medicaments antibiòtics, la possible toxicitat i també l’aparició de noves malalties i/o al•lèrgies”. En això entenc que els aliments modificats genèticament amb tot el que s’ha dit, podria provocar que la resistència passi a microorganismes del intestí humà reduint la eficàcia dels antibiòtics als éssers humans. No obstant això de moment, no s’han confirmat dades científiques que indiquin que existeix un perill sanitari relacionat amb aquest tipus d’aliments. Com he dit abans també causa també té efectes negatius al medi ambient, en el que els científics han fets estudis i diuen “que és totalment cert que la producció d’aliments transgènics, podria propiciar una disminució de la biodiversitat vegetal i l’aparició de plantes resistents als herbicides, degut a la major resistència dels transgènics en front als vegetals convencionals”. Pel contrari estic a favor que els aliments transgènics poden acabar amb la fam del món, ja que la modificació genètica pot produir quantitats grans d’aliments.

 5. Jo estic a favor dels aliments transgènics, ja que, gràcies a ells ara tenim antibiòtics, vitamines i hormones. Una de les coses més importants és que abans de ser comercialitzats són validats i no comporten riscos a la nostra salut. A demes aquestos aliments estan creats amb la finalitat de millorar la seva producció, per que si el problema es que no són naturals, com va dir aquell home al vídeo que vam veure a classe d’avui en dia no hi ha res natural… També hi ha un “gran” benefici per a l’agricultura els cultius d’aliments transgènics són resistents a plagues, malalties i a condicions ambientals difícils; Com hi ha beneficis en l’agricultura, també hi ha en vers a la indústria com per exemple que els fruits costa més que madurin, augmenta la producció, producció d’antibiòtics ràpidament i producció de vitamines.

 6. Jo penso que es bo que tinguem aliments transgènics, ja què ens ofereixen bastantes avantatges com ara: son mes resistents a les plagues, als insecticides, malalties i això fa que siguin plantacions mes fàcils de cultivar i recol•lectar. Altres avantatges que poden tenir es que es poden modificar certes parts del aliment ex: es pot incorporar nutrients , o característiques morfològiques ( forma, olor, sabor, color…) que de manera natural no es podria obtenir.
  Els aliments transgènics encara que no siguin naturals tampoc no crec que tingui que arribar a ser un problema per que avui en dia no hi ha res natural.
  Es diu que algun dels seus desavantatges que es podria arribar a patir els humans la intolerància o al•lèrgies alimentaries.

 7. Normalment la gent quan li parlen de aliments transgènics no saben el que són, aquí deixo una pagina de la generalitat on hi posa una mica d’informació:

  http://consum.cat/temes_de_consum/alimentstransgenics/index.html

  Jo no estic a favor, però tampoc estic totalment en contra, perquè Com a dit la Natàlia anteriorment gràcies a ells em obtingut antibiòtics, vitamines i hormones, que per les persones que ho necessiten està força bé, però no crec que s’hagi d’afegir als aliments, perquè poden haver efectes secundaris.
  El que hem sembla molt bé és que ara els productes estiguin marcats per avisar al client si són aliments transgènics o no, perquè així per lo menys et diuen el que estàs prenent.

  Inconscientment ja estem prenent aliments transgènics sense donar-nos compte, perquè els animals dels que ens alimentem mengen pinsos transgènics, i no ens hem donat compte perquè no ens han produït cap malaltia, així que crec que no perilla la nostra salut.
  Aquí deixo un article sobre aquest tema:

  http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/579190-la-seguretat-dels-transgenics.html

  • El tema de si ens han produït o no al·lèrgies o malalties és difícil de dir i no podem pas afirmar que no ho han fet ja que com vam comentar a classe hauríem de fer una estadística i mirar si hi ha alguna relació amb malalties i al·lèrgies concretes i els aliments que mengem i si aquests són o no transgènics. S’haurien de fer estudies molt acurats sobre aquest tema.

 8. Yo estoy totalmente a favor de los alimentos trangenicos porque gracias al traslado de celulas de una especie a otra a muchas personas en el mundo que se pueden alimentar….De no ser por los alimentos trangenicos mucha mas gente de la que ya hay estuvieran pasando hambre porque no se pudieran alimentar de cuyos alimentos a los cuales son alergicos…..Mi opinion sobre los trangenicos fue a ser mayor a la defenciva al ver un documental en el que decian que en algunos paises se le iyectan celulas a algunos alimentos para prevenir la Epatitis y tambien hormonas para el crecimiento….

  • Està molt bé que t’hagis documentat Jennifer amb documentals també. El tema d’acabar amb la fam al món i de produir aliments que previnguin malalties està molt bé però cal veure si això es porta a terme ja que fa molt temps que existeixen els transgènics i de moment la fam al món no s’atura…

 9. És veritat, com dieu, que aquests aliments modificats genèticament tenen avantatges, eliminar la gana al món ja que si són transgènics poden produir grans quantitats d’aliments, la resistència de les collites a les temperatures, més concentració de nutrients, major tolerància als herbicides… Estic d’acord amb els que diuen que la fam al món no és un problema de falta d’aliments sinó de la mala gestió que se’n fa d’ells. Crec més que la fam al món no s’eliminaria si hi haguessin més aliments, s’eliminaria si la seva gestió fos adequada. L’avantatge d’aconseguir aliments amb millors qualitats organolèptiques (millor gust, textura, color, olor…) crec que llavors l’aliment en qüestió ja no és natural i com bé diu algun risc pot provocar la possible toxicitat i també l’aparició de noves malalties i/o al·lèrgies.
  Per tant jo no hi estic ni a favor ni en contra, crec que tenen tantes avantatges com desavantatges aquest tipus d’aliments.

 10. Jo estic a favor dels transgenics ja que augmenta la productivitat ja que tenim cultius resistents a plagues i a herbicides i les pèrdues es minimitzen de manera que el rendiment augmenta considerablement, tambè millora el rendiment per que la modificació genètica de alguns cultius produeix una planta més curta i forta,
  per tant, augmenta el rendiment de la planta. Tambè tenen beneficis nutricionals és a dir, es possible l’obtenció d’aliments amb major contingut de vitamines, minerals i proteïnes o aliments amb menor contingut de grassa.

  • No acabo d’entendre què vol dir que la modificació genètica produeix una planta més curta com dius al teu comentari. Et refereixes a curta d’alçada o pot ser volies dir amb un cicle biològic més curt?

 11. Estic a favor per els següents motius:
  S’utilitzen menys pesticides i, per tant, són menys tòxiques. També expliquen que aquestes llavors són un mètode per eradicar la pobresa al Tercer Món gràcies als seus alts nivells de productivitat. Donen l’argument que s’han de consumir a com segures aquestes plantes ja que no hi ha cap investigació ni prova que demostri que els transgènics suposen un problema per a la salut. Aquesta catedràtic defensa que ,al cap i a la fi, tots els organismes són transgèniques, ja que totes les espècies han sofert mutacions en la seva evolució.
  La veritat es que aquet tema jo no estic molt posada i al no haver estudis clars no se si e d’estar a favor o en contra i e ficat el que ma semblat mes oportú.

 12. Jo estic a favor dels aliments transgènics, encara no s’ha demostrat que aquests aliments sigui un problema alimentari gran. Els aliments transgènics són bons perquè serveixen perquè els aliments tinguin una vida comercial més llarga, resisteixin condicions ambientals agressives, com gelades, sequeres i sòls salins, resisteixin herbicides, resisteixin plagues d’insectes, resisteixin malalties i tinguin millors qualitats nutritives. Ja que tenim aquest avantatge de fer aliments en quantitats gran es podria fer servir perquè no hi hagi tanta fam al món i ningú es quedi sense menjar veient que hi ha sufucient menjar per a tots, però ningú fa alguna cosa per arreglar aquest gran problema, espero que això algun dia es canviï hi hagi igualtat per a tothom.

 13. Els aliments transgènics crec que poden portar més problemes de salut del que ens pensem, no obstant això, té bastants avantatges. Com dieu, els aquests aliments podrien baixar els percentatges de fam al món, ja què augmentaria la productivitat i tindríem més aliments, però crec que la solució no és aquesta. Resoldre el problema de la fam al món no és tant fàcil com el simple fet de fer més aliments gràcies als transgènics, perquè d’aliment i menjar al món n’hi ha, però el problema és molt més complex. No és tracta, ara per ara, de més o menys menjar, es tractar de com repartir equitativament la bona vida entre tots els habitants del món, per així generar una bona alimentació i moltes d’altres necessitats, i això és molt difícil.
  Parlant dels transgènics en qüestió, està bé que ens informin a les etiquetes del producte com estan produïts i tota informació necessària per saber que és el que mengem i que és el que volem, ja què en molts casos la informació no és tant detallada com ho hauria de ser. I aquest és un dels punts més importants que s’hauria de tenir en compte.
  En resum, no podria decantar-me a favor o en contra, ja que té molts avantatges i inconvenients, per això cal més estudis per saber-ne més coses, i sobretot com ens afecta saludablement.

  • Molt coherent el comentari Valença. La veritat és que és difícil posicionar-se pel que fa a aquest tema.

 14. Jo estic a favor dels aliment transgènic, perquè tenen el potencial de eliminar la gana al món i perquè la modificació genètica pot produir quantitats grans d’ aliments i que siguin més nutritius, també a la collita que són més resistents perquè li posen un líquid per a que els paràsits no s’ho puguin menjar si no moren, però nosaltres si ho mengem no morim perquè afecta més als paràsits, també amb aquesta modificació genètica es poden aconseguir els aliments amb millor gust, color, textura… Però aquests aliments també tenen inconvenients perquè poden portar risc a la salut però continuo estan a favor dels aliment transgènics.

 15. Jo per una part estic a favor per que els aliments transgènics poden acabar la gana al món, sobre tot als que no tenen res per a aconseguir aliments. També per que es pot aconseguir els aliments amb millor qualitat que amb un aliment normal.
  Però també estic amb contra per que pot afectar a la salut dels humans, en el medi ambient i també a l’economia del món. Llavors per una part estic en contra i per un altra a favor, aleshores tenen que buscar una opció per que no tingui inconvenients.

 16. Jo, per la meva part, estic a favor dels aliments transgènics, l’únic que no trobo just es que s’els pugui afegir una cèl·lula, perquè en cas de que aquesta cèl·lula sigui dolenta per la salut podria causar-nos malalties, però a la vegada potser si no afegim aquesta cèl·lula aquest aliment no tractat podria portar-nos més malalties i pitjors, en resum, estic a favor ja què si estan alterats, per dir-ho d’alguna forma, ens protegeixen d’altres malalties que podrien ser perjudicials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *