El secret de la Lena

El secret de la Lena

El conte narra la història d’una nena, la Lena, que els seus pares no tenen en compte a l’hora de prendre decisions familiars. Generalment, les seves iniciatives o propostes són rebutjades sense una discussió prèvia. Desesperada, la Lena visita una fada per tal que l’ajudi a resoldre el problema. La solució que li donarà la fada i la contrasolució, per desfer l’encanteri primer, no la satisfan ni a ella ni als seus pares. Per tant, ambdues parts decideixen deixar córrer les fades i parlar sense embuts dels problemes familiars.

Les il·lustracions de Jindra Capek gaudeixen d’una màgia especial mitjançant l’ús de colors suaus i càlids i formes impossibles o asimètriques. Lectura recomanada a partir de 9 anys.

Fill únic del pintor surrealista Edgar Ende i de Luise Bartholomé, una fisioterapeuta. La seva infància va estar marcada per l’ambient artístic i bohemi en què es movia el seu pare. En la seva joventut va participar en una agrupació antinazi anomenada “Front Lliure Bávaro”, mentre era estudiant, però va haver de suspendre els seus estudis per servir l’exèrcit alemany. Temps després, la seva família es va mudar a una zona d’artistes a Munic , la qual cosa seria una gran influència per Ende més tard. Entre 1947 i 1950 va estudiar interpretació a l’escola d’Otto Falckenburg, a Munic.

Va començar a escriure relats de cort infantil i juvenil a principis dels anys 50 . Va treballar com a actor, guionista d’espectacles de cabaret i com a escriptor de crítiques cinematogràfiques. Va aconseguir popularitat al seu país amb l’obra Jim Botó i Lluc el Maquinista (1960) una novel · la fantàstica que li va merèixer el premi Deutscher Jugendbuchpreis com a millor llibre alemany de l’any per públic infantil. El 1962 va publicar la segona part, Jim Botó i els 13 salvatges . Va contreure matrimoni amb Ingeborg Hoffman, qui era cantant i amb qui viuria a Roma . Ingeborg va morir en 1985 a causa d’un càncer. Quatre anys després, Ende es casaria per segona vegada amb la japonesa Mariko Sato.

La seva obra s’emmarca en el gènere fantàstic. Ha aconseguit fama universal amb llibres com Momo ( 1973 ) i La història interminable ( 1979 ), ambdues portades al cinema. El primer narra les aventures d’una nena que s’enfronta als homes grisos que li roben el temps als homes (una història fantàstica que té talls surrealistes i metafísics). El segon és un llibre que parla d’un llibre. És la història de Bastián Baltasar Bux, qui al robar un llibre descobreix que el llibre parla d’ell i és absorbit per la seva trama. Aquesta obra va ser portada al cinema en tres ocasions, la primera vegada en 1984, modificant molts aspectes del llibre, de manera que Ende va mostrar la seva desil · lusió. Tot i així va ser un èxit de taquilla.

Els seus llibres tenen noms cridaners i estranys. Alguns dels més destacats són: El llibre dels monicacos (1970), Tragasueños (1978), Jojo: Història d’un saltimbanqui (obra de teatre, 1982), El Goggolori (1984), El mirall en el mirall (1986), El ponche dels desitjos (1989) i Carpeta d’apunts (1994), que conté alguns assajos autobiogràfics amb alguns relats fantàstics i d’aventura.

L’any 1992 li van diagnosticar un càncer d’estómac que va acabar amb la seva vida al cap de dos anys. Michael Ende va morir a l’edat de 65 anys, a Stuttgart (Alemanya), el 28 d’agost de 1995 .

Altres llibres de l’autor 

 
             
 
 
 
 

 

 

13 respostes a El secret de la Lena

 1. Marian diu:

  Ma agradat el llibre de la Lena i tambe anar a la biblioteca.
  Marian,3r

 2. Ema diu:

  Eva magradat el llibre de la Lena, es mol divertit i tanbe les seves fotos
  Ema, 4t

 3. Mireia diu:

  A mi no m´agrada llegir gaire ,i al principi es feia aborrit ,però quan vaig llegir el dels terrosos de sucre que la Lena ho posava a la tasa cada vegada que la contradeien es reduien la meitat ,era molt divertit !!!!
  el final es molt emocionant!!
  ARA JA M´AGRADA LLEGIR MOLT !!!
  Mireia, 3r

 4. Chaima diu:

  A mi el llibre de la Lena m´ha semblat molt divertit, i a més la historia que explica el llibre també és molt divertida. Els llibres de fantasia m´agraden molt i el que m´ha agradat molt és per l´ultim quan la porta es va tancar i la Lena no tenia la clau de casa, i també quan la mare i el pare i la Lena ban ser molt felisos.
  Chaima, 4t

 5. ELISABET diu:

  A mi m’ha agradat molt aquest llibre perquè té molt poca lectura ; m’ha agradat més que “El gos del metro ” de l’ any passat.
  Ah, Eva! m’ha agradat molt el bloc de la Lena , és molt bonic.
  Elisabet, 4t

 6. Arnau diu:

  M’ha agradat molt “El secret de la Lena”, era molt divertit perqué cada cop que els seus pares la contradien es reduien a la meitat.
  Arnau, 3r

 7. Mattis diu:

  Hola Eva,
  m’ha agradat molt el llibre de la Lena, a mi m’agraden molt els llibres de fantasia.
  Els dibuixos són molt divertits.
  Mattis,3r

 8. Marc diu:

  El que més m’agradat del “secret de la Lena” ha sigut la fada Fransesca Fetillera.
  Marc, 3r

 9. Aida diu:

  M’ha agradat molt el llibre de “El secret de la Lena” i els exercicis que hem fet amb la Marta, es un conte molt divertit!!!
  Aida, 4t

 10. Pol diu:

  A mi m’ha agradat molt el llibre de la Lena perquè tenia unes il·lustracions molt boniques i una lletra fàçil de llegir. Era molt xuli.
  Pol, 4t

 11. ARNAU diu:

  Jo crec que el conte de la Lena está molt bé per a nens de 8-9 anys perque ens ha agradat a tots. Es una historia de fantasia que esta molt bé.
  Arnau, 4t

 12. Óscar diu:

  A mi el llibre de la Lena em resulta divertit i l’he llegit un altre vegada.
  M’agrada el secret de la Lena.
  Óscar, 4t

 13. Aleix diu:

  Trobo que això de la Lena ha estat molt bé i la informació que ens has deixat de Michael Ende és molt interessant.
  Aleix, 4t

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *