Les amàzones (en grec, Ἀμαζόνες) són una antiga nació formada per dones guerreres. Heròdot les va situar en una regió fronterera amb Escítia a Sarmàcia. Van ser reines amàzones notables Pentesilea, que va participar en la Guerra de Troia, i la seva germana Hipòlita, el cinturó màgic va ser objecte d’un dels dotze treballs d’Hèrcules. Les amàzones solien representar-se en l’art clàssic batallant amb guerrers grecs en amazonomàquies.
En la historiografia grega i romana hi ha diversos relats d’assalts d’amàzones a Àsia Menor. Les amàzones van ser associades amb diversos pobles històrics durant l’antiguitat tardana. A principis de l’Edat Moderna el terme va passar a al·ludir a les dones guerreres en general.
Ainia , enemiga d’Aquil·les i una de les dotze amàzones que van acompanyar Pentesilea a la Guerra de Troia. El seu nom significa ‘rapidesa’.
Antianira , que va succeir a Pentesilea com a reina de les amàzones. És coneguda per ordenar que els seus servents masculins fossin mutilats i castrats.
Antíope, reina amàzona raptada per Teseu que va provocar la invasió de l’Ática per l’exèrcit amazònic.
Apasa , amàzona que va fundar la ciutat d’Efes.
Astèria, la sisena amàzona morta per Hèracles.
Cleta , una de les dotze seguidores de Pentesilea . El seu vaixell va ser allunyat del seu curs pel vent i va arribar a Itàlia, on va fundar la ciutat de Clete.
Helena, filla de Títir, va lluitar amb Aquil·les i va morir després de ser greument ferida per ell.
Hipòlita, la reina amàzona que posseïa un cinturó màgic que li havia donat el seu pare, Ares. Va ser morta per Hèracles.
Lampedo, reina amàzona després de la mort de Lisipe. Va governar amb la seva germana Marpèsia i Otrera.
Liliana, segons Higí, va ser l’última amàzona o l’última reina amàzona.
Lisipe, la reina amàzona que va fundar la gran ciutat de Temiscira i va establir nombrosos preceptes per als seus guerrers.
Quines altres amàzones de la mitologia grega coneixes?
Podem ampliar aquest apunt i la nostra exposició a l’aula! Marta Verde de segon de batxillerat hi va participar amb aquest cartell:
Per cert, quin paper fan les amàzones en el cinema?
David Alfaro
1r Batx. Grec
Així m’agrada, David, que t’hagis decidit a fer un bon apunt d’aquestes dones guerreres de l’antiguitat.
Per cert, quin paral·lelisme amb les dones actuals hi trobeu?
http://www.antonijaner.com/sexe-a-l-antiguitat/item/506-les-noves-amazones
Esbrineu el seu significat etimològic, relacioneu-lo amb la selva i el riu Amazones i amb la noia que munta a cavall i feu, si voleu, una entrada nova a L’univers clàssic dels nostres mots! No us oblideu d’explicar el terme amazonomàquia!
Xaipete!
Felicitats pel teu apunt David, està molt treballat 🙂
He estat buscant més noms de les amàzones de la mitologia grega i els noms que he trobat són: Ainia, Antíbrota, Asteria i Otrera.
Significat etimològic:
(Del llatí Amazon,-ōnis, i aquest del gr. Αμαζών).
1. f. Dona d’alguna de les races guerreres que suposaven els antics haver existit en els temps heroics.
2. f. Dona d’ànim viril.
3. f. Dona que munta a cavall.
4. f. Vestit de faldilla, comunament molt llarga, que fan servir algunes dones per muntar a cavall.
Relació amb la selva i el riu Amazones (mite):
Les amazones són un poble de dones que descendeixen del déu de la guerra Ares i de la nimfa Harmonia. El seu regne se situa al nord, ara en els vessants del Caucas, en Tracia, a la Escítia meridional. Es governen per si mateixes, sense intervenció de cap home, i al seu cap té una reina.
Diverses llegendes compten els combats sostinguts pels herois grecs contra aquestes estrangeres: per Belerofonte, per Hèracles, a Capadòcia, a apoderar-se del cinturó de Hipólita, reina de les Amazones. Hipólita hauria consentit a donar el seu cinturó a Hèracles, però Hera, gelosa de l’heroi, va provocar una sedició entre les Amazones, i Hèracles va haver de matar Hipòlita i retirar lluitant. Teseu es va apoderar d’una amazona, anomenada Antíope. Van ser vençudes pels atenesos, acabdillats per Teseu. També s’explicava que les amazones havien enviat a Troia un contingent manat per la seva reina Pentesilea, en socors de Príam. Però Aquil•les no va trigar a donar mort a Pentesilea, l’última mirada li va infondre un amor abrasador.
En la mitologia grega, “Amazonomàquia” va ser la interpretació de la mítica batalla entre els antics grecs i les amazones, una nació de guerrers totes femelles.
Xaipe!
Felicitats per l’apunt David, molt complet.
“Les Amàzones” és una pel·lícula italo-franc-espanyola dirigida per Terence Young i estrenada l’any 1973. Tracta sobre les mítiques guerreres conegudes com a amazones s’enfronten a l’exèrcit grec, liderat per un capità fort i valent. Està rodada a Almeria, Andalusia, Espanya.
Retroenllaç: Les dones més destacades de la mitologia grega | El fil del mite grec
Retroenllaç: El casal d’Atenes | El fil del mite grec
Revive el Mito de las amazonas
Mujeres en la actualidad tienen menos estereotipos ante la fuerza de los hombres y no sienten miedo a superarlos e incluso gobernarlos
17/05/2015 01:06 Claudia Villanueva
http://www.excelsior.com.mx/global/2015/05/17/1024533
https://mediterraneoantiguo.com/2017/06/04/amazonas-la-historia-tras-el-mito/
La gran mentira de las amazonas: las arqueras letales que odiaban a los hombres
La Mitología afirma que estas guerreras se quemaban un pecho para mejorar su puntería y que únicamente mantenían relaciones sexuales una vez al año. Sin embargo, los historiadores debaten todavía hoy su existencia real
Aprovechando el estreno de la película «Wonder Woman» (cuya protagonista es una princesa de esta tribu) algunos expertos han afirmado que, en realidad, estas combatientes jamás existieron ¿Realidad o leyenda?
http://www.abc.es/historia/abci-gran-mentira-amazonas-arqueras-mutiladas-esclavizaban-hombres-201706210243_noticia.html#ns_campaign=rrss-inducido&ns_mchannel=abc-es&ns_source=fb&ns_linkname=noticia.video&ns_fee=0
Las amazonas modernas: el pueblo egipcio gobernado por mujeres
El Samaha es el lugar en el que viudas o divorciadas rehacen su vida tras perder a sus maridos. Aquí se liberan de los prejuicios patriarcales y descubren su independencia
https://elpais.com/elpais/2017/11/23/planeta_futuro/1511436742_829478.html
https://www.arretetonchar.fr/le-coeur-des-amazones/
Le Cœur des Amazones

Si voleu, podeu comentar el paper de les amàzones a Wonder woman a http://blocs.xtec.cat/lacintadenike/2017/07/24/wonder-woman/
https://classicgrandtour.com/2019/07/05/wonder-woman/
Aquesta historia m’ha sorpres,perque pensaba que coneixia el mite de les amazones i les seves causes,preo no,he apres el poder de guerra que tenien les amazones,encara que no enteng bastant el fet de tallarse un pit per poder tirar a arc be,bueno obian aixo,aquest capitol es molt interessant.
Estic llegint “Otrera inventa les amazones (i les amazones Premium) del llibre Percy Jackson i els herois grecs de Rick Riordan i es pot aprendre mitologia grega sobre les amazones.
Las amazonas recuperan el pecho que les amputó la antigüedad y se apuntan al discurso de género
Un libro, ‘De la estirpe de las amazonas’, repasa el mito de las mujeres guerreras y las contempla a la luz del feminismo moderno
https://elpais.com/cultura/2021-10-25/las-amazonas-recuperan-el-pecho-que-les-amputo-la-antiguedad-y-se-apuntan-al-discurso-de-genero.html