Jason and the Argonauts de Nick Willing

 

Imagen relacionada

FITXA TÈCNICA:

 • Nom original: Jason and the Argonauts
 • Director: Nick Willing
 • Guionistes: Matthew Faulk
 • Any d’estrena: 2000
 • Durada: 180 min (2 episodios)
 • Repartiment:
  Derek Jacobi (Fineas), Angus Macfadyen (Zeus), Frank Langella (Aertes), Adrian Lester (Orfeu), Dennis Hopper (Pèlias), Omid Djalili (Càstor), Ciarán Hinds (Rey Èson), Natasha Henstridge (Hipsíla), Diana Kent (Polimela), Jason London (Jàson), Jolene Blalock (Medea), Hugh Quarshie (Centaure Quiró) , John Sharian (Pòl.lux), Brian Thompson (Hèracles), Olivia Williams (Hera), James Callis (Aspyrtes), Mark Lewis Jones (Mopsos), David Calder (Argos), Olga Sosnovska (Atalanta), Elliot Levey (Canthus), John Bennett (Idas), Andrew Scarborough (Soldat d’Èson).
 • País d’origen: Estats Units 
 • Idioma original: Anglès 
 • Gènere: Aventura, acció i bèl·lic

ARGUMENT:

Tracta com Jàson juntament amb els seus companys (els argonautes) viuran moltes aventures per aconseguir el velló d’or a la Còlquida, perquè Jàson pugui ser el rei de Iolcos, ja que li pertoca el tron i per acabar amb la tirania del seu tiet Pèlias, que va treure del poder a Èson, el seu germà i pare del nostre protagonista. En el viatge, lluitaran amb monstres, hi haurà amors inesperats, l’enveja i l’ajuda dels déus.

LA CRÍTICA:

La pel·lícula ha estat molt bé però és totalment diferent al llibre El viatge dels argonautes de l’editorial Biblioteca Teide, que és l’adaptació del llibre Argonàutiques d’Apol·loni de Rodes. A continuació diré algunes de les moltes diferències:

 1. La pel·lícula comença quan Pèlias conquereix Iolcos, mata el pare de Jàson (Èson) i un soldat salva el nostre protagonista i l’envia al Centaure Quiró. En el llibre és Èson qui l’entrega.
 2. Treuen o afegeixen personatges i canvien els seus noms. Per començar, en el llibre no surt que Jàson tingués una amiga anomenada Atalanta i menys que l’acompanyés en el viatge. A Linceu en la pel·lícula l’anomenen Zetes i té molt bona vista. 
 3. El gegant Talos surt al començament de la pel·lícula  en comptes del final.
 4. Medea avisa al seu pare que Jàson vol el velló d’or. Pèlias envia la seva flota i el seu fill per lluitar contra els argonautes, però es destrueix el seu vaixell per les Simplègades i només sobreviu el germà de Medea. Jàson l’acull.
 5. Hèracles, en el llibre no els acompanya en tot el viatge. En la pel·lícula, fins i tot mor i es converteix en constel·lació.
 6. Orfeu distreu el drac que protegeix el velló d’or amb la seva arpa, en canvi en el llibre és Medea amb els seus poders màgics.
 7. Jàson en la pel·lícula no té cap romanç amb Hípsipila i no intenten les dones de l’illa matar els argonautes, és més, els ajuden i li donen provisions.
 8. La tornada a Iolcos no és tan ràpida, falten molts més reptes i un viatge llarg i atzarós.
 9. La mare de Jàson se suïcida.
 10. Èson  mata el seu fill per la seva cobdícia, ja que ansia el velló d’or i el seu poder.
 11. En el final de la pel·lícula, Jàson  es casaa a Iolcos amb Medea i hi governa.
 12.  Zeus intervé per a perjudicar a Jàson, ja que té gelosia d’ell.

Tot i les diferències, m’ha agradat més el final de la pel·lícula que no pas el del llibre, perquè Jàson acaba governant Iolcos com li pertoca, es casa amb Medea i en teoria són “feliços per sempre”. I també perquè Zeus i Hera es reconcilien.

Azahar Criado

4t ESO Cultura Clàssica

13 comentaris a “Jason and the Argonauts de Nick Willing

 1. Bona feina, Azahar! Estic molt contenta que hagis agafat el relleu i que hagis obert un nou article a La cinta de Νίκη on fa més de deu anys alumnes de diferents generacions publiquen les referències clàssiques en el cinema. És un blog obert per alumnes, escrit i comentat sobretot per alumnes. Endavant!

 2. M’ha agradat tant la pel.lícula com l’adaptació que vam llegir a classe. Sí penso, que en el llibre hi ha més representació femenina i a la pel.ícula es difumina l’importància que té l’ajut fememí.
  Per exemple: Si no haguès estat per l’ajut d’Atena a les Simplegàdes els argonautes poder ni haguessin sobreviscut i al llibre es Medea qui aconsegueix agafar el velló d’or.

 3. Generalment m’ha agradat més la película que el llibre, ja que és molt entretinguda. M’ha agradat la participació d’Hércules a la película però no com acaba

 4. La película ha estat molt bé, la part que més m’ha sorprès ha sigut quan les noies del poble de les dones intenten enganyar als nostres protsgonistes pero jason se n’adona.

 5. Fa poc la vam veure a classe i em va semblar una bona pel·lícula per introduir a la gent que no sap de mitologia. La gent que si en sap i que s’ha llegit el llibre troba moltes diferències. Per exemple: Zeus no apareix en forma física en el llibre, només el mencionen quan fan algun sacrifici, i en la pel·lícula Zeus si sortia i els sacrificis no. Atalanta és un nou personatge introduït a la pel·lícula que en el llibre no hi és. Ometen algunes parts com el casament de Medea i Jàson i afegeixen la Mort d’Hèracles.
  El final és totalment diferent, ja que no mostren la tornada a Iolcos, i això pot portar confusions als espectadors.

 6. A mi aquest film m’ha sorprés ja que pensava que no m’agradaria. Trobo que potser estaria millor si se li donés més protagonisme a la personalitat dels personatges ja que alguns són molt interessants (com Zetes)
  Les diferències amb el llibre són molt notables i des del principi li donen una trama molt diferent a la pel•lícula. El film ha estat fàcil d’entendre i de seguir i a més és entretingut . Per ser una adaptació de principi de segle ha estat molt bé!

 7. la pel·lícula m’ha agradat molt més que el llibre i m’ha semblat molt entretinguda i amb moments de riure a mes a mes Jason acaba la pel·lícula com la hauria de acabar governant.
  molt bona pel·lícula i espero veure més

 8. Tot hi que no m’agradat molt la pelicula, em sembla que has fet molt bona feina amb aquest post.
  Seguint amb el tema de la pelicula, m’ha semblat una mica llarga i avorrida… en comparació al llibre ( El viatge dels Argonautes, adaptació d’Antoni García Llorca de la biblioteca Teide) es mostren molts menys fets de l’aventura de Jason i els Argonautes. Alguns noms fins i tot es modifiquen o simplement desapareixen de l’història….
  Tot i això, poder veure alguns fets destacats d’aquests viatge amb material audiovisual et fa ficar-te mes en la trama!
  La pelicula no està malament per veure a classe però sense cap dubte i tot i que trigues una mica mes de temps recomanaria el llibre.

 9. Abans de veure aquesta pel·lícula, vam llegir el llibre d’aquesta història i es veu que hi ha fets diferents que els de la pel·lícula com: en la pel·lícula van anyadir una amiga de Jàson que anava amb els argonautes, que Hèracles va morir en la pel·lícula pero en el llibre no i que per el final Jàson es casa a Iolcos amb la Medea i hi governa…
  Personalment m’ha agradat més la pel·lícula que el llibre, perquè és més divertida i entretinguda, encara que en el llibre hi ha més informació.

 10. La pel·lícula el viatge dels argonautes m’ha semblat molt interessant i entretinguda encara que hagi tingut bastants diferències respecte al llibre. Un exemple clar pot ser quan Hèracles és mort en una de les últimes escenes en la filmació o la finalitat de Jàson per a aconseguir el velló d’or, en aquest cas era per a salvar a la seva mare.

  Per altra banda em sembla que Nick Willing, director de la pel·lícula, ha aconseguit transmetre la idea principal del llibre amb total claredat i és per aquest motiu que la recomanaria sense dubte.

 11. Encara que tant la pel·lícula com el llibre parteixen de la mateixa trama base, tots dos estan plegats de diferències l’un de l’altre, cosa que si t’has llegit primer el llibre i després has vist la pel·lícula, o a l’inrevés, aquests detalls fan que la història grinyoli.

  Un dels detalls més desconcertants i que crec jo que afecta més a la història és el fet que en el llibre, Jàson, no s’assabenta que el tiet és l’assassí dels pares fins al final. Fins i tot la mort dels pares és diferent, però a la pel·lícula ho sap des del principi, aquest detall canvia tant la perspectiva de la història, que no només canvien els fets, sinó la manera de comportar-se entre ells, Jàson i Pèlies. Al llibre, el germà d’Èson es comporta molt amable amb el seu nebot, en part per temor a la profecia, però també perquè no sospités de la mort dels seus pares, no obstant això, a la pel·lícula el tiet es comporta molt més esquerp. A part, al llibre la mare és morta, però a l’adaptació cinematogràfica, la mare segueix amb vida i és la progenitora del germà de Jàson que al llibre era el cosí.
  Com aquestes altres dis concordances, per exemple, al llibre és Pèlies és qui proposa que li portin el velló, però a la pel·lícula se li acudeix a Jàson, o per exemple els noms, a la pel·lícula hi ha noms que són diferents, però sens dubte el canvi que més em va trastocar tot és l’aparició dels déus a la pel·lícula, ja que Zeus està tota l’estona en contra d’ells, cosa que en el llibre no és així.

  Sí que és veritat que hi ha una cosa en la qual opino que la pel·lícula és millor, és menys pesada, jo, com a persona que li agrada llegir, acostumo a preferir el llibre abans que l’adaptació, però la narració se m’ha fet molt pesada per què no l’entenia, en part perquè el meu català no és el milió, però la pel·lícula, en estar en espanyol i no tenir narració, m’ha facilitat la comprensió.

 12. He trobat moltes diferències entre la pel·lícula i el llibre El viatge dels argonautes, ed. Teide. Quan Jàson reclama el seu
  tron davant el seu oncle és més emocionant en la pel·lícula que en el llibre. En el
  llibre l’oncle en veure al seu nebot el tracta bé i fa com si l´importés, en la pel·lícula
  és més agressiu i amenaça de matar a la seva mare en sis mesos si no torna amb el
  velló d’or.
  En el llibre ens explica més aventures. Ens diu que Jàson es va casar amb Medea i
  va tenir dos fills i que Medea engelosida va matar a la que deien era l’amant de
  Jàson i també als seus fills.
  A mi particularment m’ha agradat més la pel·lícula, m’agraden els efectes especials i
  encara que en llibre et pots imaginar les aventures en el film pots veure les imatges.
  És una aventura fascinant que et deixa un missatge clar, si vol una cosa lluita per
  ella. Jàson va anar a una missió, es va embarcar sense saber res del mar, amb gent
  que no coneixia i sense tenir coneixement de tot el que li passaria i va sortir
  victoriós.
  És un personatge que m’ha impressionat molt i m’ha agradat.

 13. Valoració personal i diferències entre el llibre i la pel·lícula
  Honestament, el mite de Jàson i els argonautes no m’ha acabat d’agradar tan com altres mites. El llibre es molt pesat de llegir i encara que estava entretingut, no em feia il·lusió llegir-lo. Si que, el llibre en si esta bé, perquè et fa una petita introducció, t’ho explica amb tots els detalls, els capítols estan ben separats, hi han mapes per que quan llegim ens podem ubicar i situar concretament on estaven i fins i tot en l’apèndix estan tots els personatges explicant la seva biografia. Personalment ho recomanaria només a la gent que li interessa la mitologia i que li agrada llegir en el seu temps lliure, però per llegir-lo en grup, a classe, doncs jo si que explicaria el mite perquè torno a repetir, si que està molt bé i si que el mite m’ha agradat força però jo hagués posat un altre llibre o la pel·lícula.
  Parlant de la pel·lícula, també està força bé, hi han moltes diferències entre el llibre i la pel·lícula, com per exemple:

  En la pel·lícula, En el llibre
  – Jàson presencia l’assassinat del pare – El narrador diu que els pares moren
  però sense la presencia del Jàson

  -Té l’amulet de la mare

  -L’amulet no apareix en tot el llibre

  -Pèlias, el rei, té un comportament – Té un comportament passiu ja que li convé
  agressiu amb Jàson

  -La idea de trobar el velló d’or es de -L’idea va ser de Pèlias perquè es
  Jàson i no de Pèlias pogués desfer de ell

  -Pèlias vol el velló per tenir la immortalitat -Pèlias volia el velló per ser liberals de
  les sequíes

  -Zéus està contra Jàson i es veu durant tota la pel·lícula

  -Una deessa es disfressa d’una anciana i – No li ajuda ninguna deessa
  li explica com arribar amb Fineu

  -Hi ha una noia en el vaixell – No hi ha ninguna noia
  (amiga de Jàson)

  -Intenten matar al fill del rei

  -Li ataquen un gegant(Poseidó)

  -Zéus provoca una tempesta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *