Plans i eixos

Pla medià

El pla medià  divideix el cos en dues meitats “simètriques” (dreta  i esquerra). Aquelles estructures situades a nivell del pla medià  s’anomenen “medià” o “mediana”, les que estan pròximes “medials” i les que s’allunyen  “laterals”.

Eixos del cos:

  • Vertical (longitudinal o crani-caudal). Els  elements situats en aquest eix es denominaran cranials o caudals segons  es trobin més propers a un extrem o a l’altre del mateix.
  • Horitzontal o transversal. Els punts localitzats en aquest eix  rebran la denominació de laterals o medials segons  es trobin més propers o més allunyats de la línia media.
  • Sagital (dorsventral o anteroposterior). En  aquest eix, els diferents punts localitzats en el tronc es denominen ventrals (anteriors) si es troben per davant de la línia media o dorsals (posteriors)  segons es trobin per darrere. Als membres superior i inferior s’utilitza només  anterior o posterior.

Plans del cos:

  • Frontal (o coronal): inclou els eixos longitudinal i  transversal i divideix ell cos en una part anterior i una altra posterior.
  • Sagital:  correspon als eixos longitudinal i dorsoventral. Divideix el cos una part  esquerra i una altra dreta. Si coincideix amb el pla medià s’anomena pla sagital i mig. Aquells plans paral·lels  a aquest últim s’anomenen també parasagitals.
  • Transversal: en el  que es troben els eixos transversal i dorsoventral. Aquest pla divideix el cos  en una part superior i una altra inferior.

Aquesta nomenclatura té algunes vegades un sentit relatiu, per exemple la laringe es situa caudal al cap si l’estudiem per separat però és cranial respecte el tòrax o al cos humà estudiat en posició anatòmica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *