18 formes de cuidar la bateria del portàtil

Tot i que diàriament estem llegint com es treuen novetats relatives a diferents àmbits tecnològics, superant-se dia a dia en innovació , el tema de les bateries dels aparells que fem funcionar amb opcions de movilitat encara han d’acabar de donar un salt definitiu en quant a les hores que ens permeten la seva autonomia.

S’ha anat més enllà que des de fa 5 ó 10 anys, però sempre voldríem un mateix ritme d’actualització  respecte a d’altres àmbits. És una mica més complicat , tècnicament, fer durar una mica més la bateria que pujar una mica la velocitat d’un processador, entre d’altres aspectes per què les bateries depenen de factors químics, més que electrònics.

Tot i que això és una obvietat, mirem d’anar una mica més enllà, en el procés de poder optimitzar l’ús de les bateries que fan funcionar un ordinador portàtil.

1.- Bàsicament, el que més bateria fa consumir un ordinador, sense cap ordre determinat, és la pantalla, el processador i el disc dur. En aquest tercer punt, sobre el disc dur, un manteniment adequat, tal i com ja hem apuntat diferents ocasions al bloc stactgn, pot fer disminuir el temps de funcionament del disc dur, amb una desfragmentació adequada, que pot venir de la ma, per exemple , de Auslogics Disk Defrag, en la seva versió lliure

2.- Ningú està lliure de treballar mai sota cap amenaça, més encara si treballem connectats a la xarxa. Sempre podem saber si algun programa està actiu, sense saber-ho nosaltres, activant CTRL+ALT+SUP i sabent en tot moment si algun programa o servei,  està actiu sense permís o coneixença nostra.

3.- Antivirus lliures com AVG o similars fan molt bé la feina, però tenen el lleig costum de disparar els anàlisis programats quan menys ens ho esperem. I consumeixen molts recursos i energia. Caldrà aturar-los i fer-los funcionar en altres moments si treballem amb bateria.

4.- Connexions bluetooth, ratolins que semblen trets de la Guerra de las Galaxies amb leds multicolors,  altaveus externs i d’altres adminículs, si no són facultativament obligatoris per a la feina que  fem, caldrà deixar-los desconectats, són autèntics devora-bateries.

5.- Cas que tinguem lector/enregistrador de CD/DVD, si ens deixem un disc posat, veritat que cada cop que engeguem la màquina sentim les vibracions del seu funcionament ?. Doncs si funciona, és gràcies a un motor, petit, que també consumeix bateria. Si no l’hem de menester, fora també el disc del lector.

6.- En lloc d’estar una hora treballant un document amb el word , des del llàpis de memòria, per què no copiem primer el document al disc dur i l’editem i treballem amb ell des del disc dur ?

7.- Podem regular la intensitat de la brillantor de la pantalla, no cal sempre tenir-la al màxim en ambients amb poca llum. Podem regular la seva intensitat directament amb dues tecles, a tots els portàtils

8.- Silenciar els altaveus, si no hem de fer funcionar res “multimèdia”, pot ser una forma de passar de forma més discreta per una reunió. Es pot fer normalment amb un sol clic.

9.- Més que fer servir vistosos salvapantalles que encara necessiten més activitat que descans per part de la targeta gràfica, existeix una opció poc feta servir de “apagar la pantalla” en les configuracions d’estalvi d’energia.

10.- Amb qualsevol sistema operatiu ( el de la pantalla d’abaix és Windows 7, anem preparant-nos , que això ja està aquí mateix ) podem fer clic a la icona de la bateria i configurar desconnexions de certes funcionalitats cada determinat temps:

11.- Els escriptoris en 3D o els aero-glass i coses similars, tot i que gràficament ajuden molt a fer més agradable la feina amb una pantalla, els necessitem de veritat per a treballar ? Cal pensar que la potència de treball la treu , per a mostrar aquests gràfics, de la targeta gràfica que, evidentment, consumeix més bateria amb aquestes configuracions activades.

12.- Tenim tres possibilitats per tallar la feina amb un ordinador portàtil: apagar, hibernar o aturar temporalment. Hibernar és la forma en que consumirà menys bateria.

13.- Com creieu que es consumeix menys bateria: treballant amb un full de càlcul o jugant a minijuegos.com? Caldrà tenir activades les dues aplicacions a la vegada si no ens cal ?

14.- Les neveres i els microones també diuen el mateix als manuals d’instruccions: cal mantenir al voltant de les màquines una distància prudencial amb els objectes del voltant, de forma i manera que pugui haver corrent d’aire i ventilació al seu voltant per a evitar el sobre-escalfament i més consum elèctric. Si el fluxe d’aire del ventilador no fa la seva feina, el ventilador és com si no estés.

15.- De la mateixa forma, treballar a ple sol, deixar-nos dins un vehicle un ordinador , amb les finestres tancades un mes d’agost no pot ser una forma eficient de cuidar-lo.

16.- Si no penseu fer servir l’ordinador portàtil en una bona temporada, treieu la bateria i deixeu-la sense cap contacte en la seva part de connexió.

17.- Si pel motiu que sigui cal comprar un adaptador de corrent nou, ull amb les imitacions barates, el barat acostuma a sortir car. Factors com l’amperatge i les resistències són valors elèctrics que cal tenir presents, encara que no els dominem.

18.- L’anomenat efecte memòria. Tot i que amb els nous portàtils de bateries de Li-on ja no es nota el problema, amb les antigues de Ni-Mh , amb les recàrregues fetes sense que la bateria estés totalment descarregada, acostumava a agafar el “vici ” de no aprofitar la càrrega al 100%, i amb el temps, de la mateixa forma que amb les bateries dels telèfons mòbils, calia comprar una bateria nova, doncs ja no carregava.

Les bateries, no pot ser d’altra forma, són per fer-les funcionar. No té cap sentit fer funcionar sempre un ordinador portàtil amb un endoll, donc sinó, per a qué volem la bateria ?

El fer descàrregues de bateria de forma gairebé completa, com calia abans, ja no és necessari. No obstant, donat que els cicles de càrrega-descàrrega de la bateria són irregulars, el mesurador d’intensitat de la bateria pot tenir tendència  a no donar-nos una informació verídica al 100%, sinó amb un petit marge d’error, molt petit. És per això que, després de diferents cicles de càrrega/descàrrega aleatoris i amb diferents nivells de càrrega/descàrrega, pot ser necessària una càrrega/descàrrega completa.

Amb aquesta finalitat , Batterie Care, un programa lliure, pot ajudar-nos en aquesta tasca. Podem baixar-lo de la weva web per a fer un seguiment informatiu de les seves dades o dels cicles restants per a una nova càrrega/descàrrega controlada.

No pensem, per aquestes paraules, que cal tenir una especial atenció amb les bateries. Cal ser curós , i en aquesta feina, potser el consell d’instal·lar Batterie Care pot ser el més valuós, juntament amb l’exercici del sentit comú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *