Expressió coneguda: Creative Commons

Segurament ens haurem trobat amb aquesta expressió més d’un cop: “Creative Commons”. El logotip que fa servir és aquest

cc.jpg

Encara que trobareu una detallada explicació a la wikipèdia, aturem-nos un minut per simplificar definint CC com a una empresa sense ànim de lucre que recull a totes aquelles persones i organismes que volen aportar obres, planes web, música, fotografies, etc., sense ànim de lucre, posant-les a disposició de la xarxa i dels usuaris, sense perdre en cap cas per això l’autoria.

Si encara teniu, per exemple, un antic DVD de formació Tic del Departament, mireu la part del darrera i observareu una etiqueta similar. Si mireu els apunts de Google que estem fent servir als Seminaris, al començament existeix una CC. Si aneu a la plana http://www.flickr.com/creativecommons trobareu , textualment, milions de fotografies sota aquest concepte.

Creative Commons, en funció del tipus de llicència a la qual s’acull, permet compartir una obra per a que d’altres en facin ús no comercial, sense perdre, nosaltres, com a autors/es, la seva autoria i els seus drets “paternals”. A partir d’aquí ,el tipus de licència pot ser de diferent tipologia.

La versió 3.0 de les llicències de Creative Commons adaptades a la legislació espanyola es troben disponibles des de fa una setmana per a qualsevol usuari/a que vulgui utilitzar-les. Els textos estan en català, castellà i basc i incorporen les novetats que es varen introduir amb aquesta versió com per exemple la introducció de la compatibilitat amb altres llicències com per exemple la GDFL que utilitza la Viquipèdia.

Es donen un total de 6 tipus de llicències, un cop tinguem clar els drets que volem otorgar a la nostra obra. Les teniu detallades a http://cat.creativecommons.org/llicencia2/ Un cop tenim clar quina li donarem,us podeu deixar ajudar a través d’aquest formulari senzill i amb “enganxar” el codi web resultant a la vostra feina, ja teniu tots els drets protegits. És quelcom com passar per la notaria per fer constar, legalment, que tenim uns drets sobre la tasca feta i que permetem, o no, la seva referència a d’altres planes web.

Us deixem una antiga explicació en format flash que us pot deixar les coses més clares encara sobre el per què de les llicències CC. La podeu aturar amb clic al botó dret, opció “reproducir”.

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *