Boig per tu…I la lluna !!!

Aquesta cancó de Sau l’hem cantada mil i una vegades, la música i la lletra conviden a la malenconia, a l’amor que potser vindrà, a les papallones que sents quan el recordes i no és…
Encara que molts pensen que la cancó és el lament d’un noi envers la noia estimada, jo crec que la seva enamorada és la lluna i per això espera la nit per tornar a comtemplar-la.
El referent clàssic el trobo en la història de la deessa Selene i un pastor: diuen que quan la deessa passejava pel cel amb el seu carro d’argent, va il·luminar una cova on hi descansava el pastor. El va comtemplar i es va enamorar d’ell. Llavors aquesta va baixar a fer-li un petó, ell es va despertar quan va tocar els seus llavis. Tots dos es van enamorar. Selene va demanar a Zeus que concedís un desig al seu estimat. Zeus va accedir i el pastor va demanar un son etern on només la seva estimada el pugui despertar.

A Torelló, quan arriba el carnaval hi ha sempre una carrosssa que se’n diu “Pescallunes”. La llegenda diu que un veí del poble caminava per la nit i va veure reflectida a les aigües de la riera la lluna plena, es va quedar bocabadat de la seva bellesa que brillava a la foscor de l’aigua i va decidir que la pescaria i la tindria sempre en una cove, però no aconseguia ficar-la-hi. Algú li va dir amb burla: “què voleu fer, pescar la lluna? “ Des d’aquell dia als de Torelló li diuen “PESCALLUNES”: gent que s’il·lusiona, té somnis, romàntica i amb molta empenta per a fer coses.

BOIG PER TU Sau

En la terra humida escric: “Nena estic boig per tu”
Em passo els dies esperant la nit.
Com et puc estimar si de mi estàs tan lluny
Servil i acabat
Boig per tu.

Sé molt bé que des d’aquest bar jo no puc arribar on ets tu
Però dins la meva copa veig reflexada la teva llum
Me la beuré
Servil i acabat
Boig per tu.

Quan no hi siguis al matí, les llàgrimes es perdran
Entre la pluja que caurà avui.
Em quedaré atrapat, ebri d’aquesta llum,
Servil i acabat
Boig per tu.

Sé molt bé que des d’aquest bar jo no puc arribar on ets tu
Però dins la meva copa veig reflexada la teva llum
Me la beuré
Servil i acabat
Boig per tu.

Servil i acabat…. Boig per tu.

Sé molt bé que des d’aquest bar jo no puc arribar on ets tu
Però dins la meva copa veig reflexada la teva llum
Me la beuré
Servil i acabat
Boig per tu.
Ivette Pagès, 1r Batx. Llatí i Grec
Ins Miquel Martí i Pol
Quod sumus

19 thoughts on “Boig per tu…I la lluna !!!

 1. INS d'Aurorpoyato

  Molt bona recerca, Ivette i una molt bona relació amb la mitologia i amb un fet tan nostre com és el carnaval de Torelló. Aixó del “Pescallunes ” és molt interessant.
  Feliciter.

 2. Anabel

  Aquesta cançó m’encanta, i l’ha he cantada moltes vegades, però mai m’havia fixat en la lletra. Què bonica la història de la lluna!, realment quan mires la lluna plena estàs una estona mirant-la , no pots apartar la vista, és una atracció letal !!!!!
  Valee !
  Anabel, 2n Batx.

 3. Violeta

  Ja sabia que la cançó anava per a la lluna però aquest mite tan bonic no l’havia sentit mai! M’agrada la relació que has fet amb el carnaval ja que és un esdeveniment que ens interessa a tots els joves especialment als de la comarca. Està molt ben fet.

  4t ESO.

 4. elisabethra

  La canço de “Boig per tu”, és molt maca, i normalment quan et pregunten per una canço en català, segurament la gent respon “Boig per tu”, s’ha convertit com una canço clàssica en català. Fa un temps que al cole ens van fer analitzar la canço i ja sabia més o menys la història. Però l’història dels “Pescallunes” m’ha semblat molt interessant, ara que es època de carnavals, sobretot el de Torelló.
  Elisabeth,4t ESO.

 5. montseroyo

  Jo mai hauria fet aquesta relació, així que m’ha semblat molt bona i molt interessant! A més amb un fet que acaba de passar, i sempre pot ser una noticia o comentari actual! Pel tema de la cançó, a part de que m’encanta, no m’he fixat mai que també pot parlar de la llum de la lluna, jo pensava que parlava d’un lament d’un amor!

  Montse Royo.

 6. aroavioque

  És molt bona cançó, i la lletra està molt bé i es molt maca.
  Crec que té relació amb el mite i respecte el pescallunes, es actual ja que fa dos dies va ser el carnaval de Torelló.

 7. annaparera

  M’ha agradat molt la relació que has fet ja que no tothom es fixa en el que realment vol transmetre el compositor de la lletra. Així que, una reflexió com aquesta és molt interessant per compendre millor tot el que diu la cançó.

  Anna,4tC

 8. annaparera

  El que has parlat del “pescallunes” també m’ha semblat una cosa molt interessant i molt relacionat amb la mitologia i a més a més és molt proper a nosaltres. D’aquesta manera he pogut saber més coses ja que mai havia sentit a parlar del “pescallunes”.

  Anna,4tC

 9. ingridvila

  M’agrada molt la relació que has fet entre aquesta cançó catalana cantada tants i tans cops amb la mitologia, ja que mai m’havia parat a pensar el que realment diu la cançó i la veritat és que l’he trobat molt interessant, a més a més ara que és època del carnaval. I els pescallunes ja ho havia sentit abans però no ho relacionava amb la cançó.
  Ingrid, 4tA

 10. albavidal

  Molt ben trobada la relació de la cançó amb la mitologia, ja que normalment la gent escolta les cançons i no pensa pas que volen dir. El del Pescallunes també està molbé, ja que per exemple jo vaig anar al carnaval de Torelló i no la coneixia.

  Alba

 11. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » “Boig per tu” i el “Pescallunes” de Torelló

 12. Micaela

  Molt bona la cançó, m’agrada la relació que hi ha amb la mitologia, ja que mai havia pensat que la cançó estava relacionat amb la mitologia. Respecte el Pescallunes està molts bè.

  Micaela 4t A

 13. Laia Arenas

  M’ha agradat molt la reflexió que has fet sobre la mitologia i gràcies ha això he après la relació de la cançó de boig per tu que mai m’havia parat a pensar en que es podria referir. També m’ha semblat interessant lo del carnaval de Torrelló que tampoc savia i ara ja sé, la veritat tot molt Ben redactat i molt interessant, felicitats Ivette.

  Laia 4rt d’ESO

 14. Jessica Rubricatus

  Ohh Ivette, quina cançó més bonica has triat, havia sentit llegendes de que anava sobre la lluna però mai havia fet la referència clàssica com has fet tu, m’agrada molt el mite i obviament la cançó també, és la primera cançó catalana que vaig conèixer i crec que qualsevol persona arreu de Catalunya la té molt apreciada. Cada dia aprens una cosa nova!
  Jessica

 15. Júlia Tolosa

  La veritat és que mai m’havia passat pel cap que aquesta cançó que hem cantat tots tantes i tantes vegades pogués tenir un significat mitològic, ni tampoc que l’enamorada fos la lluna. Em pensava, com gairebé tothom, que es dirigia a una noia, però un cop he llegit la llegenda i m’he tornat a mirar la lletra veig clarament que és impossible que s’adreci a una noia: és evident que està enamorat de la lluna, igual que el pastor i que l’home de Torelló.

 16. Gemma

  L’article de referència clàssica sobre la cançó de “boig per tu”, l’he trobat molt interessant, ja que molts de nosaltres hem escoltat mils de cops la lletra en la nostra vida, i personalment, mai havia trobat aquesta referència clàssica del mite de Selene i un pastor. Sempre, molts de nosaltres pensàvem que la lletra de la cançó estava dedicada a una noia, però sabent l’existència del mite de Selene, estic convençuda de que va dedicada a la lluna com bé ha explicat.
  Sobre l’article del “Pesca llunes”, es un article molt interessant, ja que jo no sabia l’existència d’aquesta història. Es un tema, que al jovent d’avui dia ens interessa, ja que el carnaval de Torelló es molt conegut a la comarca.

 17. caperula rubra

  Ivette ara que acabo de llegir el teu article me n’ he adonat que Sau, inconcientment, devia fer un paral·lalisme amb la mitologia. Després de llegir l’article m’agrada molt més la cançó i sobretot la lletra perquè abans només l’escoltava i si que em transmitia, em transmitia un amor una mica complicat, un amor en que el noi està lluny de la seva enamorada, i ara que he vist la relació que has fet, m’agrada més la lletra ja que a partir d’ara l’escoltaré d’una altra manera.
  Felictats Ivette!

  -caperula rubra

 18. souad kouhli

  Hola Ivette, m’agrada molt la comparació que has fet entre la cançó i el mite. Sincerament jo no sabia ni que existia aquest mite, però m’ha agradat molt, ja que és molt romàntic i jo m’encanten els mites romàntics.Veus una cosa més!!!!!!

 19. ginamirelli

  Ja sabia que la cançó anava dirigida a la lluna, però sino m’ho haguesin dit, mai hagués continuat pensant que anava dirigida a una estimada seva. Trobo que està molt bé que hi hagin cançons que aparentin coses que no són i que a més, les reals siguin encara més interessants i ben fetes que les que aparenten. Aquestes són les que fan que la música sigui més interessant i es demostri que encara hi ha gent que a l’hora d’escriure una cançó busqui un motiu interssant i no utilitzi el típic tema de l’amor en vers una dona qualsevol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *