Desena i última sessió del Curs de didàctica i temàtic El poder del mite

En la desena i última sessió del curs, a càrrec de la Núria Sara Miras Boronat, professora de Filosofia Política de la UB, es va tractar el mite de l’amor romàntic i d’altres que, a criteri de la ponent, fan mal. Va partir de la consideració de mite com a creença no fonamentada en un marc pragmatista, segons el qual els mites formen part de la visió del món de les persones que els creuen. Des d’aquesta primera perspectiva va aborar la denúncia que el feminisme i l’antiracisme fan d’estereotips, de creences que perjudiquen la vida dels individus que les sostenen.

La ponent es va basar tant en la definició que feia el conegut investigador Joseph Campbell en la seva entrevista “El poder del mite”, recollida en un llibre amb el mateix títol. Campbell, un dels experts mundials en mitologia comparada, exposa com el mite estructura la vida individual i social en un ordre simbòlic. De la mà de Wittgenstein, la ponent va completar aquesta perspectiva amb la d’un tercer Wittgenstein, el de Sobre la certesa, on es troba la caracterització de mitologia en un sentit pragmàtic.

Seguidament es va abordar l’aplicació d’aquesta caracterització a alguns mites contemporanis i especialment nociu per a les dones des de la crítica feminista, com el mite de l’amor romàntic. No us explicarem més. Aquí podeu trobar la seva presentació.  La sessió va resultar interessant i va provocar diverses intervencions dels assistents.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *