Dilemes morals finalistes sobre Realitat i aparença en el món actual

El dilema que vam proposar als participants va ser el següent:

El Joan és un noi tímid i introvertit que té dificultats per relacionar-se amb els seus companys i companyes de classe. Li agrada molt la Laura, una noia extravertida i sociable que és d’un altre grup de 4t d’ESO, però pensa que no té cap possibilitat de ser correspost i acabar sortint junts.

Un dia, però, al Joan li arriben rumors que a la Laura li encanta el patinatge i que li agraden els nois rossos. Llavors, ell crea un perfil d’Instagram amb aquests dos trets: un noi ros i patinador expert. D’aquesta manera el Joan aconsegueix captar la seva atenció i comencen a intercanviar-se missatges al xat cada cop més sovint. Tot i això, a l’institut segueixen sense tenir cap mena de relació. Continuen així durant un parell de mesos, fent-se confidències per Instagram, tenint en compte l’opinió de l’altre sobre tota mena de temes i compartint experiències. Una de les coses que Laura ha expressat és que no suporta és la mentida. Finalment, un dia ella pren la iniciativa i li proposa quedar per conèixer-se.

Què ha de fer Joan: descobrir la seva identitat vertadera o donar excuses per no quedar i continuar amb la relació per Instagram?

Les respostes que van donar les finalistes, totes tres noies, van ser les següents:

Finalista 1: Marina Fasanar Mulas, IES Ferran Casablancas, Sabadell

Identifica les opcions

a) La primera opció és descobrir la seva identitat vertadera, dir-li a la Laura qui és en realitat. En aquest cas el més probable és que la Laura no torni a parlar amb ell mai més, o fins i tot, que ho acabi explicant a la resta de persones de l’institut.
b) D’altra banda, pot continuar amb la mentida, és a dir, pot continuar fent-se passar per un altre. Ara bé, d’aquesta manera la relació només podrà continuar a través d’Instagram, mai podrà parlar amb ella en persona.
c) Una tercera opció podria ser deixar el compte d’Instagram, és a dir, deixar de parlar amb ella, però sense haver de passar la vergonya de dir-li la veritat.

Arguments a favor de l’opció a)

• Tot i que no té garanties que la Laura vulgui continuar amb la seva relació, sempre hi ha la possibilitat que la Laura vulgui seguir parlant amb ell i fins i tot veure’s en persona.
• Deixarà d’haver de fer-se passar per una persona que no és.
• No haurà de mentir més a una persona que és important per ell, és a dir, la Laura.
• Deixarà de viure una falsa relació, ja que es basa en la mentida, de fet, tots dos deixaran de viure enganyats, en una relació que no tenia cap mena de futur.

Arguments a favor de l’opció b)

• Podrà mantenir el contacte amb la noia que tant li agrada, que d’altra manera seria quasi impossible.
• No haurà de passar vergonya, tant per la Laura com pels seus companys de classe, que tard o d’hora se n’assabentarien.
• Si admet que s’ha fet passar per una persona que no és, el problema s’agreujaria i fins i tot podria tenir conseqüències més enllà de l’àmbit social.

Anàlisi

La dificultat que presenta el dilema es troba en el fet que el Joan ha de decidir entre fer el que és moralment correcte, és a dir, dir la veritat a la Laura, o fer el que seria més beneficiós per a ell, continuar amb la mentida.

Principalment s’hi enfronten dos valors: el valor de la veritat i el de la seguretat que proporcionaria mantenir la mentida. Altres valors secundaris que formen part del dilema són la justícia, el respecte pels desitjos de la noia i la llibertat que ens proporciona l’autenticitat. D’altra banda, la comoditat que podem trobar en no dir la veritat, la por a fracassar i la vergonya.

Si tenim en compte les conseqüències negatives de cada opció, pot semblar que diem la veritat, les conseqüències seran molt dolentes i immediates, però a la llarga, les conseqüències de seguir mentint poden ser igual de negatives o fins i tot pitjors.
En tot cas hauríem de tenir en compte que és més just que la noia sàpiga la veritat, ja que l’estem privant de la capacitat d’escollir amb qui es relaciona, i que és més important dir la veritat que les possibles conseqüències que poden venir a continuació.

Solució

Tot i que el dilema presenta dues opcions ben clares, és molt difícil escollir una de les dues, ja que cap d’elles ens pot satisfer completament. Hem d’escollir entre dir la veritat i haver de deixar de parlar amb la noia que ens agrada, o seguir fent-nos passar per una persona que no som i mentir a una persona que és important per nosaltres. Tot i així, jo m’inclino per descobrir la nostra identitat i així deixar de mentir.

Crec que per a tots és molt important dir sempre la veritat, i no ens agrada que ens enganyin. Per això crec que les relacions, en aquest cas amoroses, no poden basar-se en enganys, ja que llavors no es tractarà d’una relació real on hi hagi igualtat entre les dues parts. D’altra banda, tampoc seria moralment correcte fer-se passar per una altra persona per poder conèixer algú. En definitiva, una relació com la que té el Joan amb la Laura mai podria ser una font de felicitat autèntica, ja que no es fonamenta en una situació real.

La perjudicada de la relació no només seria la Laura, que ha sigut enganyada. El Joan també sortiria perdent, ja que tot i que ha aconseguit parlar amb la noia que li agrada, no ho fa sent ell mateix, i per tant no està sent autèntic. A més, en aquesta situació no només queda restringida la nostra llibertat, limitada per les possibilitats de les xarxes socials i del personatge que hem creat, també queda limitada la llibertat de la Laura, que com no disposa de tota la informació, no és lliure de decidir amb qui parla.

Ara bé, també s’han de tenir en compte les conseqüències de dir la veritat, que poden ser molt greus i ens poden arribar a humiliar i fer passar molta vergonya. Però, de debò seria millor seguir la mentida només per estalviar-se la humiliació? O, en tot cas, seria més beneficiós per nosaltres admetre la veritat i saber que el que estem fent és correcte?
Personalment penso que sempre és millor dir la veritat abans que la situació vagi a més, sobretot si som conscients que estem actuant malament, ja que perjudiquem i limitem la llibertat d’una altra persona, i no només la seva, també la nostra pròpia.

Finalista 2: Carla Placeres Montero, IES Ferran Casablancas, Sabadell

Identifica les opcions

a) Seguir mintiendo a Laura y darle excusas para evitar ser descubierto. b) Ser honesto y decirle toda la verdad aún que eso implique que se enfade. c) No utilizar más ese perfil, ignorar a Laura con el fin de que se olvide de ese chico falso y todo vuelva a la normalidad.

Arguments a favor de l’opció a

  • Mantener una relación de amistad con Laura.
  • Conseguir que Laura por fin te preste atención.
  • Conocer a Laura más a fondo (gustos, manías, etc) y que ella también te conozca a ti. Puede que no conozca tu físico, pero sí lo que sientes o piensas.
  • Seguir con esa relación y evitar quedar en ridículo por tu timidez.

Arguments a favor de l’opció b

  • Ser una persona auténtica y honesta e intentar mantener una relación con ella sin mentiras y sin necesidad de fingir ser alguien que no eres.
  • Ser responsable de tus acciones, respetarla y admitir que lo has hecho mal, esperando que, al contarle la verdad, lo tenga en cuenta ya que ella odia la falsedad.
  • Una vez dicha la verdad, ella ya sabrá quién eres y puede que acepte mantener algún tipo de relación contigo, siendo quien realmente eres y no escondiéndote detrás de una pantalla.
  • Si consigues esa relación de amistad, hablarías en persona con ella y te haría ser más extrovertido.

Anàlisi

Las opciones son claras: o seguir mintiendo o decir la verdad. Lo has estado pensando y has llegado a la conclusión de que no hay más opciones viables. Por supuesto que has pensado en otras opciones como dejar de usar esa cuenta falsa, esperando que Laura se olvide del perfil que has creado. Pero has estado pensando también en las posibles salidas de esa opción, y lo que tienes claro es que Laura sufriría por tu acción, ya que ella realmente cree en la existencia de ese otro chico. Así que la descartas porque no quieres verla sufrir por algo de lo que no tiene la culpa. Así que solo quedan las opciones originales. Necesitamos destacar los valores más importantes que están en juego: autenticidad y honestidad. Por un lado, contarle la verdad implica ser realmente auténtico y honesto con ella y dejar de fingir ser alguien que no eres simplemente para gustarle. Está claro que al enterarse lo más probable es que se enfade y no quiera tener ningún tipo de relación contigo, pero puede tener en cuenta tu honestidad y perdonarte. En cambio, si sigues mintiendo, la relación que mantenéis no se verá afectada, pero hay que recordar que las mentiras no son eternas y que, por lo tanto, algún día lo descubrirá. Otro valor que está en juego es la responsabilidad.

Sabes que eres libre de hacer lo que quieras, pero tienes que ser responsable y hacerte cargo de lo que tus acciones pueden generar. Por lo tanto, ahora debes hacerte cargo de lo que tu decisión de crear el perfil falso ha causado: una amistad cuya base es una mentira.
Si eres realmente responsable de tus actos le dirás la verdad y esperarás a que ella te perdone y, teniendo en cuenta que Laura odia la mentira, puede que no todo salga bien, pero es lo moralmente correcto. Obviamente si no lo haces, Laura seguirá contándote cosas de ellas y conseguirás conocerla mucho más, pero hay que respetarla tanto a ella como a sus decisiones, y tú no lo haces ya que ella le está confiando sus cosas al perfil del chico, no a ti, por lo tanto, no estás respetando su decisión de contar sus secretos a esa persona, porque esa persona que has creado no es real. Como ya he mencionado antes, Laura puede o no puede perdonarte, y precisamente el perdón también es un valor. Así que, en el caso de que te perdone, mantendréis una relación real, sabiendo quien eres realmente y prestando atención a la persona que hay detrás de la pantalla. Es verdad que no diciéndole la verdad también te prestaría atención, pero no a la persona que eres si no a la que has creado. A parte de todos estos valores, la decisión que tomes también te afecta a ti.

Por un lado, si le cuentas la verdad y mantenéis una amistad, ya no sería necesario hablar a través de una red social, podríais hacerlo cara a cara y seguro que eso te ayudaría a ser una persona más extrovertida. En cambio, no ser sincero implicaría seguir siendo igual de tímido y eso en un futuro podría afectarte todavía más.

Solució

Personalmente, yo sí le contaría la verdad a Laura. Entre la verdad y la mentira siempre elegiría ser honesta. ¿Realmente disfrutarías de na relación en la que no puedes ser tú mismo? La mentira es el peor cáncer que puede haber en una relación, y al final no sirve para nada ya que en algún momento esa persona descubrirá la verdad, y es mejor que sepa sobre el error que has cometido por ti y no que lo descubra ella misma. Si no gustas al resto por quién eres realmente, entonces deberías plantearte buscar otras personas que sí lo hagan; que te quieran como eres y te respeten, igual que deberías que deberías respetarla a ella y a sus decisiones de querer hablar con alguien (que has creado) que no eres tú. Igual que a ti te gusta que te digan las cosas con honestidad, creo que a ella también le gustaría que fueras sincero y, aparte de contárselo todo, también le gustaría recibir una disculpa. Además, ¿Realmente te sentirías bien contigo mismo sabiendo que lo que haces es moralmente incorrecto? ¿Te gustaría mantener una relación basada en una mentira? En resumen, la verdad siempre será mejor que la mentira, y es mejor tener ciertos valores y perder a una persona que mantenerla a tu lado y carecer de ellos.

Guanyadora: Carla Lucchetti, IES Menéndez y Pelayo, Barcelona

Identifica les opcions

Podem distingir diverses opcions:
a) Una de les opcions seria anar a la cita amb la Laura, i que ella descobrís cara a cara la seva identitat real.
b) Una altre opció, completament oposada a l’anterior, i esmentada a la mateixa pregunta, seria anar posant excuses indefinides amb l’intent de prolongar el més possible la relació virtual amb la Laura.
c) Apart de les dues opcions explicades anteriorment, en podem trobar d’altres, com ara que en Joan tallés completament la relació virtual amb la Laura, dit amb altres paraules que desaparegués, i intentés establir una relació física amb la seva vertadera persona.
d) Com a última opció, trobem una similar a la primera, però que pot tenir finals molt diferents. En Joan podria explicar-li tota la veritat de manera honesta per missatge o trucada, donant-li a ella l’opció de decidir si es vol trobar o no amb ell cara a cara.

Arguments a favor de les diferents opcions

a) Si en Joan es presentés a la cita amb la Laura com a ell mateix, finalment acabaria amb la mentida, i li permetria a ella deixar de viure en una que no es conscient ni de que ho és. A la vegada estaria fent el que, segons el meu pensament crític és moralment correcte. Com a últim argument, i el qual per al Joan podria tenir més importància, seria que al posar final a la relació que tenen, es dona l’oportunitat d’iniciar una física real, i amb dues parts plenament conscients d’ella.

b) L’opció de no anar a la cita i continuar amb la mentida, implica continuar amb la relació que tenen, i l’única que ell creu que pot tenir, tot el temps possible. Al mateix temps, ella no tindria l’oportunitat d’etiquetar-lo com a mentider i eliminar tota futura relació possible. Per últim, ell no hauria d’assumir les responsabilitats que els seus actes tenen com a conseqüència.

c) Respecte a l’opció de fer desaparèixer l’usuari que ell ha creat a Instagram, com a l’anterior opció, implicaria no assumir, al menys en un futur proper, les conseqüències dels seus actes. Per altre banda, i aprofitant l’absència de l’usuari abans creat, apareix la possibilitat d’una relació no virtual. Amb aquesta opció, la relació que ara podria començar, estaria lliure de prejudicis ja establerts, que dir la veritat portaria.

d) Com ja he esmentat abans, la primera opció és similar a l’última, i com a conseqüència les dues comparteixen arguments a favor. Dir finalment la veritat i acabar amb la mentida t’alliberaria de la culpabilitat i li permetria a ella ser conscient de la realitat. Al mateix temps, estaries fent el moralment correcte. Per últim i el que marcaria diferència amb la primera opció, seria la mostra de respecte que li atorgues a ella al deixar-li decidir si vol o no reunir-se amb tu i aclarir-ho tot millor.

Anàlisi

a) A la primera i última opció trobem els valors de la honestedat i la valentia en afrontar les teves responsabilitats. Aquesta, al mateix temps, podria tenir difícils conseqüències per a en Joan, ja que com exposa el dilema, a la Laura no li agraden les mentides i la que ell ha creat és difícil de perdonar. Aquestes dues opcions són difícils, ja que és segur que has d’assumir de forma immediata les conseqüències dels teus actes. A llarg termini, però, poden tenir millors resultats.
b) La segona i la tercera opció comparteixen els antivalors de la covardia en no afrontar les conseqüències, i l’egoísme en posar per davant les teves egòiques preferències que el dret de la Laura a saber la veritat. Poden semblar les opcions més fàcils, ja que durant un temps s’intenta evadir la responsabilitat, però a la llarga, en canvi, aquestes dues opcions podrien no portar resultats molt òptims.

Solució

Des de la meva opinió i pensament crític jo escolliria l’opció d). Els valors que comporta aquesta opció per a mi són molt importants. Explicar la veritat i al mateix temps donar a la Laura l’opció de control de la situació en poder escollir continuar citant-se amb ell o no, és una mostra de respecte, empatia, i consideració cap a ella que potser ella mateixa té en compte a l’hora de plantejar-se si donar o no una oportunitat al Joan. Responsabilitzar-te dels teus actes és alliberador. Un dels aspectes que ens diferencia de l’espècie animal és la consciència, vulguem o no tenim una moral que depenent del punt de vista pot ser esclavitzadora, més quan la contradius. En el cas dels Joan dir la veritat pot tenir un efecte alliberador. No podem saber amb total seguretat quins resultats portaria aquesta opció, però opino que, per totes les raons i arguments anteriorment esmentats, és la que té més probabilitat d’èxit des del punt de vista d’aconseguir que la Laura el perdoni, poder crear una relació amb ella, i fer el que és moralment correcte.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *