Un Cafè filosòfic per dialogar sobre els somnis

Continua la nostra companya Núria Boix coordinant aquest cafè filosòfic per a joves que es troben un dissabte cada dos mesos en l’espai de cafeteria del Teatre La Gleva. Ja són quatre les edicions! La darrera el passat 4 de maig.

Qui millor que la Núria per explicar-nos com va anar:

Aprofitant la diversitat de coneixements i interessos dels participants, vam començar el nostre cafè amb petites exposicions per contextualitzar el nostre tema des de diferents perspectives: la biològica, la psicològica, l’artística. Els neuròlegs tendeixen a relacionar els somnis amb processos cognitius com la selecció d’informació i la fixació de la memòria, encara que de moment no hi ha cap teoria confirmada. Podria ser que un somni fos senzillament l’intent fallit del cervell de donar sentit a estímuls sensorials que rebem quan dormim.
Aquesta última teoria està en el pol oposat a la psicoanàlisi, i potser també a l’experiència de molts somiadors que es resisteixen a creure que alguns somnis, per exemple, els recurrents, no signifiquen res ni ens aporten cap coneixement.

Ara bé, suposant que els somnis ens aportin informació clau de la nostra ment que normalment està amagada, com ens ho fem per desxifrar-la? Hi ha un llenguatge universal dels somnis, o més aviat cadascú produeix els seus propis símbols? Totes les coses que somiem són igual de rellevants, o n’hi ha que són simples imatges sense sentit, i per tant intentar trobar-li és una bestiesa? I d’altra banda, estem preparats per assimilar aquesta informació que ens ofereixen? Què hi guanyem, què hi perdem?
Vam acabar parlant de la relació entre art i somni; vam concloure que tot somiador és una mena d’artista natural, però potser els que també ho són desperts ja tenen un imaginari prou ric, una manera més complexa de captar el món, i no necessiten els somnis per inspirar-se ni per accedir a altres realitats.
Encara ens van quedar moltes preguntes i perspectives per a explorar, entre les quals la relació entre somni i política. Esperem poder-ho fer aviat!

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *