Guanyadors de la II Olimpíada de Filosofia

Com estava previst, el passat dissabte 21 de febrer es va celebrar la II Olimpíada de Filosofia de Catalunya al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Van participar 39 centres i un total de 73 alumnes van elaborar una dissertació a partir de la pregunta que va ser triada a l’atzar entre les proposades: Ens humanitza o ens deshumanitza la tècnica? 

El Jurat, composat per vuit professores i professors de secundària, va atendre els participants mentre realitzaven la dissertació i va ser l’encarregat de decidir quines havien estat les dues millors dissertacions.

Mentre el Jurat feia la seva tasca, els estudiants, els seus professors i públic divers van assistir a la taula rodona titulada Filosofia en diàleg.  El moderador, Josep Macià, va proposar a les membres de la taula un punt de partida clar: quin paper juga la filosofia en el teu quefer professional? Tant la Laura López, com la Marta García-Matos i la Judit Carrera van intervenir a partir de la proposta i posteriorment el públic va intervenir, sent especialment nombroses les intervencions dels joves estudiants de batxillerat.

Arribat el moment de conèixer els guanyadors, aquests van ser anunciats pel Jurat: Marc Franco i Moral del CCE Montessori Palau i Cristina Iruela de l’INS Infanta Isabel d’Aragó.

Seran els representants de Catalunya en la II Olimpiada Filosófica de España que es celebrarà els dies 24 i 25 d’abril a la Universitat Complutense de Madrid.

Seguidament us oferim uns fragments de les dissertacions guanyadores.

Fragment de la dissertació de Marc Franco i Moral, CCE Montessori Palau:

 “I és que què hi ha més humà que l’ànsia de perfecció o, més ben dit, de superació? D’aquí en faig nèixer una definició de tècnica: tot procés, conducta o metodologia que ens permet superar una dificultat.

Pobre d’aquell que fugi als boscos buscant una generació passada, lliure de tècnica i plena de problemes o… potser no? Demanaria us segons de refelxió sobre algun problema, el que sigui, propi o conjunt, local o extracultural. (…)

 I ara comença el joc de desequilibrar la balança. Què ens humanitza, què ens deshumanitza? Us demanaré que repreneu el problema que hem pensat abans. Si no us en ve cap, en deixo alguns: he perdut diners, m’he enfadat amb la mare, em fa mal el cap, no suporto la meva feina…. Problemes propis, personals, els que no em deixen dormir. (…)

Ens hem allunyat de la tècnica, diran alguns. Sentiments i tècnica, en una mateixa frase? I aquí resideix el secret de la deshumanització que la balança ens sembla indicar que implica la tècnica. (…)

Què humans! Quin progrés! La tècnica ens fa grans, ens fa importants. Qui s’atreviriaa posar-ho en dubte? (…)

 La ciència i la tecnologia han avançat a un ritme trepidant. Construïm i destruim en tant poc temps que mai donem temps a l’ètica a atrapar el progrés en aquesta cursa infinita. Êtica. Sentiments. Passions. Passió i tècnica. En una mateixa frase i que de cap prenen un sentit. I som tan cecs que no el considerem important.

Què ens queda, si no tenim em compte l’empatia i l’amor? No res. La tècnica ens ha deshumanitzat fins al punt de ser màquines sense empatia. Sembla que la balança és clara. El pes és massa gran pel que preu que estàvem disposats a pagar. Hem perdut el que més humans ens feia, que ha acabat subtituit per la tècnica i el progrés. “

 Fragment de la dissertació de Cristina Iruela, INS Infanta Isabel de Aragó:

 “Personalmente me resulta difícil decantarme por algún bando. Sí creo que hay límites que el ser humano no debe violar, pero por otra parte, no puedo evitar sentirme enormemente agradecido hacia los cardiólogos que le hicieron el catéter a mi primo pequeño y le salvaron la vida. Como Freud dijo, no somos más que dioses llenos de prótesis. Podemos hacer prácticamente todo, pero dependemos estrechamente de la tecnología para ello. La técnica no nos humaniza ni nos deshumaniza. La técnica está allí, existe y sería necio renegar de ella. Depende de si los valores con los que nos acercamos a ella son humanos o, por el contrario, no lo son. “

Aquí teniu un article de El Periódico i un vídeo amb algunes imatges de l’Olimpíada.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gO2ORi2HjL0[/youtube]

 Us esperem el curs vinent!!!

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *