Història col·lectiva

Publicat dins de 3r d'ESO, Relats | 7 comentaris

El reportatge

El reportatge no és una altra cosa que l’ampliació d’una notícia. Quan es produeix un fet important, el periodista resumeix què ha passat en breus paraules. En canvi, el reporter intenta saber més coses. Per això investiga, s’apropa al lloc dels fets i pregunta als protagonistes i als testimonis més propers, de manera que, amb totes les dades que ha recollit, acaba fent un treball que acostuma a tenir imatges i textos. Aquí teniu un exemple de reportatge televisiu:

Imatge de previsualització de YouTube
Publicat dins de 3r d'ESO, Vídeos | Deixa un comentari

Eleccions al Consell Escolar

El consell escolar del centre és l’òrgan de participació de la comunitat escolar en el govern del centre, determinat per la Llei d’educació de Catalunya. La funció principal del consell escolar és debatre i aprovar tots aquells temes importants per al funcionament i l’organització del centre, com ara el projecte educatiu, la programació general o la memòria econòmica, entre d’altres.

Els membres del consell escolar són elegits per un període de quatre anys i es renoven per meitats cada dos anys. Les votacions a les eleccions de 2018 tindran lloc entre el 26 i el 30 de novembre en un total de 3.855 centres públics i 703 centres concertats, i els nous membres elegits prendran possessió abans del 21 de desembre.

Publicat dins de 1r d'ESO, 1r de Batxillerat, 2n d'ESO, 2n de Batxillerat, 3r d'ESO, 4t d'ESO, Actualitat, General, Tutoria | Deixa un comentari

No seràs un estrany, Marcel Riera

Recordo un dia de fa un parell d’anys, que en una classe de segon d’ESO mentre fèiem un taller poètic, la millor alumna que tenia em va dir: el meu pare també escriu versos. Me la vaig mirar, li vaig tornar el somriure i li vaig dir que molt bé. Vaig pensar que en aquest país hi ha molta gent que fa versos… I no li vaig donar més importància.

Passats uns mesos, mentre llegia el diari, vaig veure que un tal Marcel Riera havia guanyat el premi de poesia Ciutat de Palma-Joan Alcover. Els meus dots com a detectiu em van fer pensar que probablement aquell senyor era el pare de la meva alumna. Una cerca al google em va fer adonar que amb Llum d’Irlanda havia obtingut també el Premi Carles Riba l’any 2011.

L’endemà d’aquella descoberta vaig entrar a l’aula indignat. El teu pare no escriu versos. El teu pare ha guanyat el premi de poesia més important d’aquest país! Tu saps qui és el teu pare?

Marcel Riera (Badalona, 1956) és autor dels poemaris: Lluny (2006), L’edat del coure (2008, Premi Vila de Martorell), Llum d’Irlanda (2012, Premi Carles Riba), Occident (2016, Premi Ciutat de Palma-Joan Alcover) i Altres veus (2017, Premi Pollença). A més, ha traduït a Philip Larkin, Joseph Brodsky, Edna St. Vincent Millay, Emily Dickinson, Edward Thomas, W.H. Auden, etc.

I ara acaba de publicar amb Labreu Edicions el poemari No seràs un estrany. Una obra magnífica que es divideix en tres parts. La primera és una oda a Joseph Brodsky, a la inconsciència del geni, a la superació del patiment. És un homenatge a l’home que en soledat escandeix els seus versos, a qui ens ha deixat les lletres com cadires on seure. Glorifica, exalta i enyora al fill de Sant Petersburg. Se serveix de l’alexandrí d’una manera elegant, parsimoniosa i profunda per fer-ho. És un cant a la nostàlgia i una exhibició de riquesa lèxica.

La segona part, són disset estampes venecianes i un epíleg. Brodsky deixà escrit a La marca de l’aigua que la bellesa es troba on reposa l’ull, que nosaltres passem i la bellesa es queda. Perquè nosaltres ens adrecem al futur mentre que la bellesa és el present etern. I Riera és l’ull que ressegueix la bellesa i ens la mostra i els seus poemes són millors que qualsevol fotografia de la ciutat de Venècia. El llegeixes i sents les olors i veus els carrers, els canals i les góndoles… i voldries sortir corrents i tornar a la ciutat que s’enfonsa. Vegem-ho i gaudim-ho en aquest poema:

RIALTO

El rètol de Cinzano batega com un cor

dolcenc i amarg a dins de la nit de Venècia.

Caront porta el timó de totes les barcasses

sempre plenes de gent que contempla perplexa

la ciutat del passat perpetu que els recorda

no saben ben bé què: una lluna de mel,

un quadre al Metropolitan, unes altres vacances

a Amsterdam o Bruges, la festa de disfresses

on tots duien carotes clavades a la nostra.

Poso en marxa la brúixola subaquàtica i nedo

entre plàstics i fulles, aromes de ristrettos,

flaires de Shalimar, pixums de gat, sotals,

i busco adelerat una antiga pensione

de la qual s’escapava el soroll del tecleig

de la meva portàtil. Sóc un ull que contempla

la bellesa oscil·lant de les dones que passen,

col·lecciono la imatge dels seus pits, de les seves

cabelleres aquàtiques, m’enceguen els vestits

negres com el quitrà, els penjolls que cisellen

els rostres que ja estimo, els noms que oblidaré.

Anuncis d’Aperol em fan venir més set.

 

Per últim, la tercera part, Romanç rus en una habitació i mitja, està dedicada al cineasta  Andrei Khrjanovski. És un monòleg col·loquial, un seguit de pensaments en veu alta, una evocació d’un passat que no tornarà. La intensitat del record que s’imposa. Una trucada que no té resposta i ja et pots imaginar què ha passat. En coneixes el final i tanmateix l’últim vers encara et colpeix: Alço per nosaltres l’última copa. I jo aquí hi afegeixo un i brindem! Perquè penso que aquest serà un llibre perdurable, de culte. I dubto que, ara per ara, hi hagi algun poeta al nostre país capaç d’enlairar-se tan amunt. No seràs un estrany, Marcel Riera. Enhorabona i moltes gràcies.

 

 

Publicat dins de Actualitat, General, Lectures, Literatura, Novetats, Opinió, Poesia | Deixa un comentari

10 anys!

Avui fa deu anys que aquest blog va començar a caminar…

Imatge de previsualització de YouTube

Publicat dins de Actualitat, General, Vídeos | Deixa un comentari

Elecció de delegats

L’institut és una organització democràtica. Això vol dir que tots els estaments –professorat, alumnat, personal d’administració i serveis, i les famílies de l’alumnat- participen amb veu i vot als òrgans de govern. L’alumnat té tres representants al consell escolar i un delegat/da i un subdelegat/da per a cada grup-classe. És important que quan elegiu aquestes persones que us han de representar ho feu amb criteri i després de pensar bé la vostra opció.

QUI HA DE SER DELEGAT O DELEGADA?
Els o les representants de la vostra classe n’han de ser els portaveus i l’enllaç entre el grup i el professorat i la direcció del centre. Com han de ser? Quines funcions tenen exactament? Què hi diu, la llei?
Els delegats han de:
  • Recollir queixes i propostes dels alumnes i fer de portaveu de la classe per transmetre-les a l’estament adequat  (Equip directiu, Consell Escolar, tutor, professors).
  • Solucionar amb el/la tutor/a els problemes del grup.
  • Impulsar i coordinar les diferents activitats perquè funcionin a nivell de la seva classe.
  • Ocupar-se del funcionament de la classe, estat del material, confecció de calendaris d’exàmens, avisar sobre la neteja i l’ordre de la classe,etc.
  • Fer-se responsable del reciclatge del paper de l’aula.
  • Dirigir les assemblees de classe per debatre temes i qüestions plantejats pel consell de delegats o  pels propis alumnes.
  • Vetllar per l’estalvi energètic ( tancament de llums i finestres).
  • Convocar a través dels representants del Consell Escolar, reunió de la Junta de delegats, quan ho cregui convenient.

ACTA D’ELECCIÓ DE DELEGATS

GRUP: 3E ESO

Es constitueix la mesa electoral, persidida en qualitat d’alumne més gran, per:

Presidenta: Chenoa Mina

I exercida la secretaria, en qualitat d’alumne més jove, per:

Secretari: Adalberto De la Cruz

Declarem que han estat candidats a delegat i subdelegat d’aquest grup classe tots els alumnes del grup.

I certifiquem que el resultat de la votació ha dirimit els següents representants de la classe:

Delegada: Itziar Úbeda               Vots obtinguts: 14

Subdelegada: Cesca Moore        Vots obtinguts: 8

 

Signat a Mataró, a 28 de setembre de 2018

La presidenta                                                              El secretari

Chenoa Mina                                                               Adalberto

 

 

Publicat dins de 3r d'ESO, Tutoria | Deixa un comentari