Una de les formes més interessants i divertides d’ocupar el nostre temps de lleure és, sense dubte, practicar una activitat física en un medi natural.
Les activitats físiques en el medi natural són aquelles que es realitzen en contacte directe amb la naturalesa i que ens permeten conèixer aquest entorn.
Moltes d’aquestes activitats es practiquen des de fa molt de temps, organitzades tradicionalment per clubs i entitats centenàries.
El muntanyisme, l’acampada, la vela, el piragüisme, el ràfting, la bicicleta tot terreny (BTT), l’escalada, l’espeleologia, excursions a cavall…són bons exemples d’això.
Actualment es tendeix a englobar-les amb la denominació “d’esports d’aventura” ja que es tracta d’activitats que busquen la superació de diferents dificultats dins del medi natural, combinant una dura activitat física amb les “emocions fortes”.
Per organitzar i gestionar una activitat a l’aire lliure garantint que tothom pugui gaudir de l’activitat, prèviament cal elaborar un projecte.
El següent guió us pot ser útil:
- On anireu?
Informeu-vos bé sobre com arribar-hi i quin transport utilitzareu. Informeu-vos també de les característiques de la zona mitjançant mapes, guies, internet, oficines d’informació i turisme, etc. També de quins són els llocs permesos per acampar o fer l’activitat que voleu fer.
- Valoreu el vostre estat de forma:
Valoreu la vostra condició física i organitzeu una activitat per a la qual esteu completament preparats. Heu de valorar també la capacitat tècnica que necessiteu per realitzar l’activitat.
- Prepareu el material:
Porteu el material necessari i imprescindible per evitar sorpreses. Així evitareu posar en perill la seguretat pròpia o la del grup. Repasseu sempre el material abans de la sortida.
- Meteorologia:
Mireu per internet les previsions metereològiques i teniu en compte sempre l’època de l’any en la que esteu.
- Seguretat:
No practiqueu sols (aquesta premissa s’ha d’aplicar en la majoria d’activitats a la naturalesa).
Abandoneu sempre que s’intueixi un problema (empitjorament del temps, falta de material, indisposició d’un company, etc.).
Sigueu previnguts sempre i no menyspreeu cap risc d’accident.
Respecteu sempre els senyals de trànsit (BTT, cicloturisme, motonàutica…); els senyals de muntanya (indicacions, prohibició d’acampada…): o les pròpies de les estacions d’esquí (no esquiar fora de pistes, zones de reducció de seguretat o d’encreuament de pistes, no parar-se al mig d’una pista…)
- El respecte al medi natural:
Sigueu crítics amb les activitats qualificades com a “dures”.
Eviteu vehicles motoritzats en zones naturals (4X4, quads…)
Respecteu la flora, fauna, i entorn en general.
No enceneu foc.
Porteu sempre, cada un de vosaltres, una bossa particular per als residus.
Seguiu sempre els camins i eviteu dreceres quan es segueix un camí. D’aquesta manera es perjudica menys la naturalesa i s’evita la multiplicació de camins per arribar al mateix lloc.
Respecteu les instal·lacions com refugis, pals i plafons de senyalització, àrees de pícnic…