Què entenem per fitness?

Què entenem per Fitness?

fitnessFitness és una paraula d’origen anglosaxó que vol dir estar en forma. L’objectiu del fitness és gaudir de la vida, poder fer activitats quotidianes i d’oci sense cansament excessiu. Fitness implica benestar personal, qualitat de vida.

El creador del fitness és Kenneth Cooper, un metge americà que ha investigat sobre l’exercici físic, la salut i la longevitat. Cooper va observar que l’exercici físic disminuïa el risc de malalties cardíaques i circulatòries. Va crear un mètode basat en fer exercici variat i moderat, dos o tres cops per setmana, a més de seguir una dieta equilibrada.

“És més fàcil conservar la salut a través de l’exercici que recuperar-la un cop s’ha perdut”, Kenneth Cooper.

Totes les propostes del món del fitness es basen en treballar els següents aspectes: capacitat cardiorrespiratòria, força, resistència muscular, flexibilitat i composició corporal.

La capacitat cardiorrespiratòria es refereix a la capacitat de fer una activitat durant un temps considerablement llarg sense l’aparició de cansament excessiu. La millora de la capacitat cardiorrespiratòria, s’aconsegueix mitjançant l’entrenament físic continuat, regular i d’intensitat mitjana. Es pot treballar amb qualsevol activitat que involucri a tot el cos i es realitzi durant un temps prolongat (caminar, córrer, nedar, anar en bicicleta, ballar, fer una sessió d’aeròbic, ciclisme indoor, entrenar a les màquines cardiovasculars de la sala de fitness, esquiar, remar…). Cal que cadascú trobi l’activitat que més li agradi o diverteixi.

La millora de la força i resistència muscular en el Fitness té per objectiu tenir un nivell de força suficient per a la realització de les activitats diàries i de lleure. Quan l’objectiu és poder moure més pes, millorem la força, quan l’objectiu és moure un pes durant més temps o repetir un mateix moviment moltes vegades millorem la resistència muscular.

La flexibilitat és la capacitat de realitzar moviments amplis. Una persona flexible és capaç de realitzar moviments amplis de forma fluida, sense crear tensions indegudes. De totes les qualitats físiques, la flexibilitat és l’única que té una tendència natural a disminuir, és a dir, si no l’entrenem la perdem. Les tasques que realitzem quotidianament requereixen una flexibilitat i per tant si no la treballem els moviments que podem fer es van trobant cada cop més limitats.

En fitness quan es parla de la composició corporal es refereix a un equilibri de percentatges dels tres components -os, múscul i greix- seguint uns cànons de salut. L’exercici físic i una alimentació variada i equilibrada contribueixen al manteniment d’una composició corporal adequada.

Què és el Wellness?

La societat actual no solament es busca benestar a nivell físic i de salut sino que vol aconseguir un benestar personal total. El concepte fitness ha evolucionat cap a wellness.

Wellness és més modern i més ampli. Pot traduir-se com benestar total, un equilibri personal a nivell físic, mental, emocional i social. Així, el wellness combina exercici, nutrició, relaxació, oci i relació amb els altres.

“Wellness respon a la idea de no només afegir anys a la vida, sinó vida als anys”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *